Több ponton fejlődött a Proton

kami911 képe

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak azok a játékok, amelyeket eredetileg csak Windows operációs rendszeren lehetett futtatni. A Linux operációs rendszeren futó játékok száma azonban az utóbbi években növekedett, azonban sokan még mindig csak Windowson tudják élvezni kedvenc játékaikat. A Proton nevű program azonban lehetővé teszi a Linux-on futó játékosoknak, hogy a Steam játékplatformon keresztül elérhető Windows-os játékokat futtassák.

A Proton egy olyan szoftver, amely azokat a játékokat teszi elérhetővé Linux-on, amelyek eredetileg csak a Windows operációs rendszeren futnak. A Proton azon alapul, hogy a Windows-os játékok futtatásához szükséges DirectX és más Windows specifikus könyvtárakat az operációs rendszerhez hasonlóan használja. Ezáltal a játékok szinte ugyanolyan teljesítményt nyújtanak, mintha Windows-on futnának.

A Proton fejlesztői folyamatosan dolgoznak a program javításán és frissítésén, hogy még több játék fussa Linux-on. A legújabb verzió a Proton 8.0-2, amely több hibajavítást és fejlesztést tartalmaz. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Baldur's Gate 3 játékban nem áll le a játék, ha a Vulkan módra váltunk. Ezenkívül a Divinity: Original Sin: Enhanced Edition és a Divinity Original Sin II: Definitive Edition játékok már nem fognak összeomlani indításkor. Továbbá a Path of Exile játékban jelentkező összeomlásokat is orvosolták.

Az új verzióban javították a memóriafolyamatokat is, így a Trackmania és az Ubisoft Connect overlay játékok már nem fognak olyan gyorsan lefagyni. Az Elden Ring kompatibilitása is javult, bár továbbra is vannak problémák a játék futtatásával. A Red Dead Redemption 2 és más játékok pedig már elindulnak a Proton Experimental-ból a stabil verzióra váltáskor.

Az EA Launchernek pedig egy ideiglenes megoldást találtak, így az most már nem fog összeomlani. Azonban az Steam Deck képernyőbillentyűzete nem fog automatikusan felugrani használatakor.

Összességében a Proton 8.0-2 fejlesztése tovább erősíti a Linux-on futó játékok szerepét. A Linux operációs rendszeren futtatható játékok száma dinamikusan növekszik, ami tovább fejleszti a platform vonzerejét a játékosok számára, akik mostantól számos játékot élvezhetnek a Steam-on keresztül, amelyek korábban csak a Windows-on voltak elérhetők.

Ez különösen fontos lehet a játékosok számára, akik kizárólag Linux operációs rendszert használnak, vagy akiknek nincs Windows-os rendszerük. Az ilyen játékosok eddig kénytelenek voltak emulátorokat használni, vagy speciális konfigurációkat beállítani ahhoz, hogy a Windows-os játékok futtathatók legyenek. Azonban a Proton lehetővé teszi számukra, hogy egyszerűen és hatékonyan élvezzék a Windows-os játékokat Linux-on, anélkül, hogy különösebb konfigurációra lenne szükségük.

A Proton 8.0-2 egy további lépés a Linux gaming felé vezető úton, amelynek egyre növekvő tábora van. Az utóbbi években a játékgépek is megjelentek, amelyek alapvetően Linux-alapú operációs rendszert használnak, mint például az Steam Deck. Ez tovább növelheti a Linux gaming népszerűségét, amely jelenleg is egyre növekvő tendenciát mutat.

Végső soron a Proton fejlesztése azt jelzi, hogy az Open Source közösség továbbra is erősíti a Linux gaming lehetőségeit, és arra törekszik, hogy minél több játékot tegyen elérhetővé a Linux operációs rendszeren futó játékosok számára. A jövőben várhatóan még több játék lesz elérhető a Steam-on keresztül Linux-on, és a Proton fejlesztése továbbra is segít abban, hogy a játékosok a legjobb játékélményt élvezzék.

További részletekért tekintse meg a teljes kiadási jegyzeteket a GitHubon, ahonnan a forráskódú tarball is letölthető.

A Proton 8.0-2 most azonnal telepíthető a Linuxos játékgépére, egyszerűen kattintson erre a hivatkozásra, amely megnyitja a Steam klienst és telepíti az új Proton verziót. A telepítés után kattintson a jobb gombbal a letöltések oldalon a letöltött elemre, majd a Properties (Tulajdonságok) menüpontra a konfiguráláshoz. A speciális Proton beállításokról itt olvashat. Segédlet: Súgó a Pronton verzió beállítása