GNOME de jó!

kami911 képe

A GNOME projekt március vége felé bejelentette a GNOME 44 asztali környezet kiadását és általános elérhetőségét, amely egy jelentős frissítés, és hozza a GTK4-es Epihaphy-t, a Wireguard támogatást, a Gyorsbeállítások funkció és a Beállítások is számos fejlesztést kapott.

Fájlválasztó rácsnézet

A GNOME fájlválasztó párbeszédpaneljei eddig csak listanézetben voltak, ami nagyszerű, ha egy fájlt a neve alapján szeretne kiválasztani, de nem annyira jó, ha a fájlok miniatűrjei alapján választja ki őket. Az évek során a GNOME-felhasználók ezért többször kérték, hogy a fájlválasztót egészítsék ki rácsnézetű nézettel. A GNOME 44-gyel ez a kérés végre teljesült. Ez volt a GNOME történelmének egyik legpozitívabban fogadott változtatása, így a fejlesztők bíznak benne, hogy az embereknek tetszeni fog!

Az ilyen rácsoknak a felhasználók nagy része örül

Az új rácsnézet a GTK4-et használó fájlválasztókban érhető el. Egyes alkalmazások a fájlválasztó régebbi, GTK3-as verzióját használhatják, amely nem tartalmazza az új rácsnézeteket.

Frissített beállítási panelek

A GNOME 44 sok újdonságok rejt a GNOME Beállítások alkalmazás számára is, hiszen négy beállítási panelt dolgoztak át a fejlesztők az új verzióhoz.

Eszközbiztonság

Eszközbiztonsági beállítások

Az Eszközbiztonságot a legutóbbi kiadásban, a GNOME 43-ban vezették be a Beállítások alkalmazásba. Azóta egy nagyobb frissítést kapott a rendszer ezen része.

Az új verzióban az eszköz biztonsági állapota leírásként jelenik meg, például „Ellenőrzés sikertelen”, „Ellenőrzés sikeres” vagy „Védett”. Ezáltal a panel könnyebben érthetővé válik.

Azok számára, akik szeretnének beleásni magukat a technikai részletekbe, vagy akik az eszközük biztonságával kapcsolatos problémát szeretnének jelenteni, egy új funkció teljes eszközbiztonsági jelentést generál az eszközről. Ez áttekintést nyújt arról, hogy mi történik a motorháztető alatt, és könnyen bemásolható a problémajelentésekbe és a támogatási kérelmekbe.

Akadálymentesítés

Akadálymentesítési beállítások

A GNOME akadálymentesítési beállításait áttervezték a GNOME 44-re. A beállítások különböző szakaszokra lettek felosztva, hogy könnyebb legyen a navigálás. Az egyes beállítások dizájnja is javult, hogy áttekinthetőbb és egységesebb legyen a beállítások többi részével. Ezen kívül számos beállítás leírást is kapott.

Az új akadálymentesítési beállítások néhány új funkciót is tartalmaznak:

  • Egy túlerősítés beállítással bővült a hangerő a szokásos maximális küszöbérték fölé emelése érdekében.
  • A Gépelés menüpontban egy olyan lehetőség került hozzáadásra, amely a billentyűzet használatával engedélyezi az akadálymentesítési funkciókat.
  • A kurzor villogásának beállításához mostantól van egy tesztterület.
  • A Megjelenés részhez egy új beállítás került, amellyel a görgetősávok mindig láthatóvá tehetők.

Hang

Hangbeállítások

A GNOME hangbeállításai is frissítésen estek át a legutóbbi kiadás óta, ami összességében sokkal könnyebbé teszi a használatukat:

  • A hangerőszint-szabályozás egy külön ablakba került, így a gyakrabban használt kimeneti és bemeneti vezérlők könnyebben elérhetők.
  • Mostantól lehetőség van a riasztási hang kikapcsolására, és egy új riasztási hang ablak megkönnyíti a rendelkezésre álló hangok böngészését.
  • A hangteszt ablakot újratervezték, kiküszöbölve a korábbi skálázási problémákat sok kimenet esetén, és vonzóbb felületet biztosítva.

A hangbeállítások számos más csiszolási javítást is kaptak, többek között új hangerőszint-jelzőket, és a hiányzó eszközök jobb megjelenítését.

Egér és érintőpad

Egér és érintőpad beállítások

Az utolsó, a GNOME 44-re átdolgozott beállítási panel az Egér és érintőtábla. A legszembetűnőbb változás a különböző elérhető beállításokat bemutató videók hozzáadása. Ezek nem csak jól néznek ki, de a különböző beállításokat is könnyebben érthetővé teszik.

Az egér és érintőtábla beállítások további fejlesztései közé tartozik egy új tesztelő ablak, egy új egérgyorsítási beállítás, valamint a különböző csúszkák jelölései.

Továbbfejlesztett gyorsbeállítások

A gyorsbeállítások menü a legutóbbi kiadás újdonsága volt, amelyet utólag továbbfejlesztették:

  • A Bluetooth gyorsbeállítások gomb mostantól menüvel rendelkezik. Ez megmutatja, hogy mely eszközök vannak csatlakoztatva, valamint lehetővé teszi az eszközök csatlakoztatását és leválasztását.
  • A menü mostantól felsorolja azokat az alkalmazásokat, amelyekről észlelte, hogy nyitott ablak nélkül futnak. Ez a funkció lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy egy adott alkalmazás fut-e a háttérben. Jelenleg csak a Flatpak alkalmazások szerepelnek a háttérben futó alkalmazások listájában.
  • A gyorsbeállítások kapcsológombjaihoz leírások kerültek. Ezek többet mutatnak az egyes beállítások állapotáról.

Áramvonalasított szoftver

A GNOME 44-ben a szoftverek gördülékenyebb és gyorsabb élményt nyújtanak. Az egyes szoftverkategóriák oldalai mostantól gyorsabban jelennek meg, így kevesebb megszakítással böngészhet. Az oldalak újratöltési ideje is csökkent.

Az alkalmazás javította a következő generációs szoftverformátumok támogatását is: A Flatpak futási idők mostantól automatikusan eltávolításra kerülnek, ha nincs rájuk szükség, a lemezterület megtakarítása érdekében, a képalapú operációs rendszerfrissítések pedig mostantól a haladásról szóló információkkal és leírásokkal is rendelkeznek.

Végül a 44-es szoftververzió számos felhasználói felület-fejlesztést tartalmaz, többek között szebb áttekintéseket és hibaüzeneteket.

Fájlok javításai

A Files a GNOME 44-es verziójához fejlesztések gyűjteményével érkezik:

Amikor a Fájlok alkalmazást GTK4-re konvertálták, elvesztette a mappák listanézetben történő kibontása opciót. A GNOME 44-ben ez az opció most visszakerült. Ha a beállításokból engedélyezi, lehetővé teszi, hogy egy mappa tartalmát anélkül nézhesse meg, hogy belemenne, ami különösen hasznos lehet az egymásba ágyazott mappák gyors feltárásához.

A lapok mostantól további opciókkal rendelkeznek, beleértve a lapok új ablakokba történő áthelyezésének lehetőségét. Mostantól lehetőség van arra is, hogy elemeket húzzon egy fülre.

Végezetül megnövekedett a rácsnézet-méretek száma.

Még több beállítási javítás

A GNOME 44 számos átdolgozott beállítási panelje mellett a kisebb beállítási fejlesztések szép gyűjteménye is megtalálható. Ezek közé tartoznak:

  • A Wi-Fi beállításoknál mostantól lehetőség van a Wi-Fi jelszó megosztására QR-kód segítségével.
  • A Rólunk rész mostantól tartalmazza a kernel- és firmware-verziókat.
  • A Thunderbolt beállítások mostantól csak akkor jelennek meg, ha van Thunderbolt hardver.
  • A Hálózati beállításokban mostantól lehetőség van Wireguard VPN-ek hozzáadására és konfigurálására.

Új Circle tagok

A GNOME Circle a GNOME projekt részeként fejlesztett alkalmazások fantasztikus gyűjteménye. A GNOME 43 megjelenése óta tíz új alkalmazás csatlakozott:

 

És ez még nem minden...

A GNOME 44-ben sok más kisebb fejlesztés is van, többek között:

  • A GNOME alacsony töltöttségi szintre vonatkozó értesítéseit átdolgozták, új ikonokkal és frissített szöveggel.
  • A Kapcsolatokban mostantól lehetőség van a kapcsolatok megosztására QR-kód segítségével.
  • A Web, a GNOME böngészője GTK4-re lett átírva. Ez része annak a folyamatos törekvésnek, hogy a GNOME-alkalmazásokat a GTK legújabb verziójára konvertálják, ami teljesítménybeli és felhasználói élménybeli javulást eredményez.
  • A beállításokból származó keresési eredmények mostantól letilthatók.
  • A Web nagyszerű új felugró ablakokkal rendelkezik a jelszavak mentéséhez. Ezek helyettesítik a korábban használt információs sávokat.
  • A Térképekben több hely rendelkezik képekkel, köszönhetően a Wikidatából és a Wikipédiából származó képek lekérdezésének. A Térképek kisebb fejlesztések gyűjteményét is tartalmazza, többek között a keresési eredményekben való navigálás lehetőségét a billentyűzet segítségével.
  • Javult a húzd és ejtsd művelet az alkalmazás rácsában.
  • A Console, a terminál alkalmazás mostantól rendelkezik a lapok áttekintése opcióval, hogy a nyitott lapokat egy rácsban jelenítse meg.
  • Az Időjárás mostantól sima hőmérsékleti grafikonnal és átdolgozott fejléccel rendelkezik.
  • Különböző hiányzó billentyűparancsok kerültek hozzá a Kapcsolatokhoz, köztük a Ctrl+F, Ctrl+, és a Ctrl+Return billentyűkombinációk.
  • Különböző egyéb hibajavítások is vannak.

Háttérképgyűjtemény

A GNOME háttérképgyűjteménye négy fantasztikus új hátteret tartalmaz

Fejlesztői élmény

A GNOME 44 új funkciókat és fejlesztéseket tartalmaz a GNOME platformot használó fejlesztők számára. Olvassa el a fejlesztőkre vonatkozó részt.

A magyar változat munkatársai

A korábbi kiadásokhoz hasonlóan a felhasználói felület 100%-ban lefordított, és ebben a kiadásban az FSF.hu Alapítvány önkénteseinek köszönhetően a felhasználói útmutató is teljes egészében elérhető magyar nyelven.

A GNOME asztali környezetet számos Linux disztribúció használja alapértelmezett asztali környezetként, valamint a többinél is elérhető mint választható összetevő. Az asztali környezetek közül egyedül a GNOME rendelkezik teljes egészében magyarra lefordított felhasználói felülettel és dokumentációval. Ez nagyon fontos feltétel a magyar felhasználóknak, mert sokan csak az anyanyelvükön beszélnek.

A GNOME az Ubuntu Linux alapértelmezett asztali környezete, és az Ubuntu szolgál az FSF.hu Alapítvány támogatásával karbantartott Ubuntu Érettségi Remix alapjául. A mostantól elérhető magyar nyelvű felhasználói útmutató segítséget nyújt a rendszer használatának elsajátításában, így bátra ajánljuk mindenkinek, aki ezzel a rendszerrel szeretne érettségi vizsgát tenni. A felhasználói útmutató a tevékenységek áttekintésből a Súgó szó beírásával érhető el.

A magyar nyelvű felhasználói útmutató idősebb emberek – szüleink, nagyszüleink – számára is hatalmas segítség. Az ő számítógépüket jellemzően a gyermekeik tartják karban. Mindenképp javasoljuk az új felhasználói kézikönyvvel való ismerkedést, mert a számítógép hatékonyabb használatát teszi lehetővé a benne található ismeretek elsajátítása. (forrás)

A GNOME 44 beszerzése

A GNOME szoftvere szabad szoftver: minden forráskódunk letölthető, és a vonatkozó licenceknek megfelelően szabadon módosítható és továbbterjeszthető. A telepítéshez javasoljuk, hogy várja meg a gyártója vagy disztribúciója által biztosított hivatalos csomagokat. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 44-4t, és egyesek már rendelkeznek olyan fejlesztői változatokkal, amelyek tartalmazzák az új GNOME-kiadást. A GNOME OS-lemezképet virtuális gépként is kipróbálhatja a Boxes alkalmazás segítségével.

A GNOME 44 lesz az alapértelmezett asztali környezet a Fedora Linux 38 és az Ubuntu 23.04 (Lunar Lobster) operációs rendszerek kiadásaiban, mindkettő várhatóan 2023 április végén lát napvilágot. A GNOME 44-ről további részletek a hivatalos kiadási jegyzetekben olvashatók.

A GNOME-ról

A GNOME projekt egy non-profit alapítvány által támogatott nemzetközi közösség. A felhasználói élmény kiválóságára, valamint az első osztályú nemzetköziesítésre és hozzáférhetőségre összpontosítunk. A GNOME egy ingyenes és nyílt projekt: ha csatlakozni szeretne hozzánk, megteheti.