Ez nem áprilisi tréfa!

kami911 képe

Ha valaki az utóbbi időben új operációs rendszer kipróbálásán gondolkodik, mindenképpen érdemes elgondolkodni a Linux Mint rendszer használatán. A Linux Mint egy ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszer, amelynek alapjait a Debian és az Ubuntu Linux disztribúciók képezik. A rendszer a felhasználóbarát környezet mellett több előnnyel is rendelkezik.

Kinek ajánljuk a Linux Mint rendszerét?

A Linux Mint rendszere sok előnnyel rendelkezik, és számos felhasználó számára lehet a legjobb választás. A Linux Mint rendszere különösen ajánlott azoknak a felhasználóknak, akik:

  • Ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszert szeretnének használni
  • Kevésbé erős hardverrel rendelkező számítógépeket használnak
  • Egy megbízható és stabil operációs rendszert keresnek, amely nem igényel gyakori karbantartást
  • Magas szintű biztonságot és adatvédelmet keresnek
  • Testreszabható rendszert keres
  • Magyar nyelvű operációs rendszer keres
  • Magyar nyelvű önkéntes, nem garantált támogatás megfelel az igényeinek

Előnyök és asztali környezetek

A Linux Mint rendszerét minden olyan felhasználónak ajánljuk, aki nyitott az új lehetőségekre. A Linux Mint használatának egyik legnagyobb előnye, hogy ingyenesen letölthető és használható. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók szabadon használhatják, terjeszthetik és módosíthatják a rendszert a saját céljaikra. Ezzel szemben a legtöbb kereskedelmi operációs rendszerhez fizetni kell, vagy legalábbis korlátozásokkal jár az ingyenes használatuk.Az operációs rendszerben a felhasználók számos különböző asztali környezetet használhatnak, mint például a Cinnamon, a MATE vagy az Xfce. Mindegyik környezetnek megvannak a maga előnyei: a Cinnamon a látványos felhasználói felületével, a MATE a hagyományosabb asztali környezetével, az Xfce pedig a kevésbé erőforrás-igényes működésével hívja fel magára a figyelmet.

Miben jó a Linux Mint?

A Linux Mint operációs rendszer sok előnnyel rendelkezik más operációs rendszerekkel szemben. A rendszer nagyon stabil, biztonságos és megbízható, és a felhasználók szabadon testreszabhatják az asztali környezetüket és a szoftvereket a saját igényeikhez. A Linux Mint rendszerének telepítése egyszerű, és a frissítések ingyenesek és automatikusak. Az operációs rendszer támogatja a legtöbb szoftvert és hardvert, így nagyon rugalmas a felhasználók számára.

A Linux Mint rendszerének használata nem csak ingyenes, de az ingyenes szoftverek és alkalmazások kínálata is nagyon széles, amelyekkel sok pénzt lehet megtakarítani. Összességében a Linux Mint operációs rendszer egy nagyszerű választás lehet mindenki számára, akik bizonyos szoftverek miatt kénytelenek meghatározott operációs rendszert használni.

Asztali környezetek

Az asztali környezetek a felhasználói felületet jelentik, amelyen keresztül a felhasználók az operációs rendszerrel interakcióba lépnek. A Linux Mint operációs rendszer több különböző asztali környezetet is támogat, amelyek közül néhányat az alábbiakban ismertetek:

Az asztali környezetek között a Cinnamon az egyik legnépszerűbb, amely egy modern és látványos felhasználói felületet kínál a felhasználók számára. A Cinnamon alapértelmezett megjelenése hasonlít a Windows felhasználói felületéhez, így azok számára, akik a Windows operációs rendszer használatához szoktak, könnyen megtanulható.

Az Xfce egy másik asztali környezet, amely könnyű és kevésbé erőforrás-igényes működése miatt sokak számára vonzó lehet, különösen azoknak, akik régebbi vagy gyengébb konfigurációjú számítógépet használnak.

A MATE azoknak lehet vonzó, akik egy hagyományosabb felhasználói felületet keresnek, amely hasonlít a korábbi Windows vagy GNOME 2 rendszerekhez. A MATE asztali környezet alapértelmezett megjelenése szintén egyszerű és letisztult, így a felhasználók könnyen megtanulhatják használni.

Összességében a Linux Mint operációs rendszer számos asztali környezetet kínál a felhasználók számára, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, attól függően, hogy milyen szintű testreszabhatóságra és látványos felületre van szüksége.

Ezen felül elérhető egy csomó más asztali környezet is, amely nem a Linux Mint alapértelmezett-je, de a csomagtárolókból elérhető:

KDE Plasma: A KDE Plasma az egyik legnépszerűbb asztali környzet a Linuxon. A KDE Plasma kiválóan használható nagy felbontású képernyőkön és többmonitoros beállításoknál is. Rengeteg testre szabási lehetőséggel rendelkezik, és nagyon sokféle stílus és téma közül választhatunk. A KDE Plasma nagyon könnyen testreszabható, de ugyanakkor nagyon rugalmas is, és nagyon sok hasznos funkcióval rendelkezik, mint például a globális menü, a virtuális asztalok és az aktivitások. A KDE Plasma alapértelmezett fájlkezelője a Dolphin, ami egy nagyon hatékony és könnyen kezelhető fájlkezelő.

Azonban a KDE Plasma kicsit nehézkes és lassú lehet a régebbi számítógépeken, és néhány felhasználó számára túl sok a testreszabási lehetőség, és ezáltal nehézkesnek érzik.

LXDE/LXQt: Az LXDE és az LXQt azoknak az embereknek a tökéletes választása lehet, akik nagyon régi vagy gyenge hardverrel rendelkező számítógépet használnak. Az LXDE és az LXQt nagyon könnyű asztali környzetek, amelyeknek nagyon alacsony erőforrás-igénye van. Az LXDE nagyon egyszerű és könnyen kezelhető, de nagyon alapvető funkciókat kínál. Az LXQt nagyon hasonló az LXDE-hez, de modern, Qt alapú kódra épül, és néhány modern funkciót és stílust is tartalmaz.

GNOME 3: A GNOME modern dizájnnal rendelkezik, és rengeteg funkciót kínál a felhasználóknak. Az előnye, hogy intuitív felhasználói felületet kínál, amelynek általános kialakítása könnyen kezelhető. Hátránya azonban, hogy az erőforrásigénye magasabb, mint az LXDE vagy az XFCE, így nem ajánlott régebbi hardverrel rendelkező gépekhez.

Melyik asztali környezetet érdemes választani?

Az asztali környezetek közötti választás függ az egyéni igényektől és a számítógép hardveres képességeitől. Ha a felhasználók egy modern és látványos felhasználói felületet keresnek, akkor a Cinnamon lehet a legjobb választás. Ha a felhasználók kevésbé erős hardverrel rendelkező számítógépet használnak, akkor a Xfce vagy a MATE lehet a jobb választás, mivel ezek könnyűek és kevésbé erőforrás-igényesek.

Ha a felhasználók valami hasonlót keresnek a Windows operációs rendszerhez, akkor a Cinnamon vagy a MATE lehet a legjobb választás. Ha a felhasználók pedig valami modern és testre szabható asztali környezetet szeretnének, akkor a KDE Plasma lesz a legjobb választás. További modern kinézetű asztali környezet a GNOME 3.

Végül, bár a Linux Mint rendszerének minden asztali környezete különböző előnyökkel rendelkezik, az összes közül az Xfce lehet a legjobb választás a kevésbé erős hardverrel rendelkező felhasználók számára. Az Xfce egy nagyon könnyű és gyors asztali környezet, amelynek használata kevésbé igényel erőforrásokat, mint a többi asztali környezet, és ezáltal lehetővé teszi a régebbi és gyengébb konfigurációjú számítógépek használatát is.

Miért érdemes a Linux Mint rendszert használni?

A Linux Mint rendszere számos előnnyel rendelkezik, amelyeket érdemes megemlíteni. Első és talán legfontosabb előnye, hogy ingyenes és nyílt forráskódú. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók szabadon használhatják, terjeszthetik és módosíthatják a rendszert a saját céljaikra. Ezzel szemben a legtöbb kereskedelmi operációs rendszerhez fizetni kell, vagy legalábbis korlátozásokkal jár az ingyenes használatuk.

A második előnye, hogy a Linux Mint rendszere nagyon stabil és megbízható. Az operációs rendszer folyamatosan frissül, és az új verziókban a hibák javításra kerülnek, így a rendszer sokkal kevésbé hajlamos a meghibásodásokra és a rendszerösszeomlásokra, mint a többi operációs rendszer. A Linux Mint rendszere ugyanakkor könnyen használható is, és a felhasználók számos előre telepített alkalmazás közül választhatnak, például a LibreOffice irodai csomag, a Firefox böngésző vagy a VLC médialejátszó.

A Linux Mint rendszere emellett nagyon biztonságos is. A rendszer erős beépített biztonsági funkciókat tartalmaz, és az összes fontos szoftver és alkalmazás rendszeres frissítéseket kap, hogy megakadályozza a vírusok és a rosszindulatú szoftverek behatolását a számítógépre.

A Linux Mint rendszere rendkívül testreszabható és rugalmas. Az asztali környezetek közötti választás mellett a felhasználók testreszabhatják a rendszert a saját igényeik szerint. A felhasználók telepíthetnek és eltávolíthatnak szoftvereket, testreszabhatják az asztali környezetet, és különféle eszközökkel személyre szabhatják a rendszer működését. Az asztali környezeteket további kisalkalmazásokkal, asztalkalmazásokkal és bővítményekkel lehet kiegészíteni, és a mobiltelefonok is könnyen integrálhatóak a rendszerbe a KDE Connect alkalmazásalapú szoftverek segítségével.

A Linux Mint rendszere különösen ajánlott azoknak is, akik újabb asztali környezeteket szeretnének kipróbálni, vagy akiknek problémájuk van a Windows vagy a macOS operációs rendszerrel. A Linux Mint rendszere ugyanakkor nem ajánlott azoknak a felhasználóknak, akiknek az a legfontosabb, hogy egy-egy speciális szoftver futtatása elkerülhetetlen, amely nem rendelkezik Linux-on futó verzióval, vagy megfelelőnek ítélt helyettesítő alkalmazással. Ha a felhasználóknak olyan szoftverekre és játékokra van szükségük, amelyek csak a Windows vagy a macOS rendszeren érhetőek el, akkor talán jobb választás lenne az adott operációs rendszer használata. Azonban egyre több csak Windows-ra készített játék futtatható a Linux Mint-en és a Linux-on általában is. A Linux Mint rendszere is támogatja a Windows alapú szoftverek futtatását is, így a felhasználók Wine segítségével telepíthetik és használhatják a Windows alapú alkalmazásaikat a Linux rendszeren.

Cserébe viszont a régebbi játékok jobban futtathatóak Linux alatt.

Összességében a Linux Mint rendszere egy nagyon jó alternatíva lehet a Windows vagy a macOS operációs rendszer helyett. A rendszer ingyenes, megbízható, biztonságos és testreszabható, és számos felhasználó számára megfelelő lehet. Ha a felhasználók új asztali környezeteket szeretnének kipróbálni, vagy ha problémájuk van a Windows vagy a macOS operációs rendszerrel, akkor érdemes kipróbálni a Linux Mint rendszerét.

Összességében elmondható, hogy a Linux Mint egy olyan operációs rendszer, amely egy stabil és biztonságos alternatívát jelenthet a Windows és a macOS rendszerekhez képest. A rendszer testreszabható, ingyenes és könnyen telepíthető, így ajánlani tudjuk azoknak a felhasználóknak, akik nyitottak az új dolgok kipróbálására, és akik fontosnak tartják a biztonságot és a stabilitást a számítógépükön. Azoknak a felhasználóknak is ajánljuk, akik szeretnék kipróbálni az új asztali környezeteket és szoftvereket, valamint azoknak, akiknek nem áll rendelkezésre sok pénz licencek vásárlására.

A puding próbája az evés

Ha szeretné kipróbálni egy ingyenes, stabil és testreszabható operációs rendszert, akkor érdemes lehet letölteni és kipróbálni a Linux Mint rendszerét.

A Linux Mint operációs rendszert többféleképpen is ki lehet próbálni. Ehhez először le kell tölteni a ISO-lemezkép-fájlt a Linux Mint weboldalárólletöltés a magyar nyelvű Linux Mint oldalról.

A Linux Mint operációs rendszer kipróbálása segít megbizonyosodni arról, hogy a rendszer megfelelően működik-e a saját számítógépén, és meggyőződni arról, hogy megfelelő alternatívát nyújt-e a jelenleg használt operációs rendszerhez képest. Emellett a Linux Mint kipróbálása segít megismerni a rendszer használatát, az asztali környezetet és a rendszerfunkciókat.

Az egyik lehetőség a telepítés egy virtuális gépbe, például a VirtualBox segítségével. Ezzel a módszerrel nem kell telepíteni az operációs rendszert a számítógépedre, és biztonságos környezetben tudja kipróbálni a rendszer funkcióit.

Ha azonban telepíteni szeretné a rendszert a számítógépére, akkor a Linux Mint weboldaláról letöltött ISO-lemezkép-fájlt ki kell írni egy USB pendrive-ra, vagy egy üres DVD-re, ahonnan telepíthető a rendszer. Amennyiben elakadna a kipróbálás, vagy a telepítés során a Súgóban találhat további információt. Amennyiben nem találja a választ a felmerülő kérdésére, felteheti azt a magyar nyelvű Linux Mint fórumon.

Fontos megjegyezni, hogy a telepítés előtt érdemes biztonsági mentést készíteni a fontos fájlokról és a személyes adatokról. A telepítés előtt is javasolt elolvasni az útmutatót és az alapvető telepítési lépéseket, hogy ne legyenek problémák a telepítés során.

Miután elkészült a telepítőlemez vagy a telepítő USB, a Linux Mint telepítése nagyon hasonló más operációs rendszerek telepítéséhez. Indítsa a számítógépet a DVD lemezről vagy USB pendrive-ról. A rendszer ezután úgynevezett „Live” üzemmódban indul. Itt ki tudja próbálni a rendszert telepítés előtt.

A Linux Mint operációs rendszer kipróbálása segít megbizonyosodni arról, hogy a rendszer megfelelően működik-e a saját számítógépén, és meggyőződni arról, hogy megfelelő alternatívát nyújt-e a jelenleg használt operációs rendszerhez képest. Emellett a Linux Mint kipróbálása segít megismerni a rendszer használatát, az asztali környezetet és a rendszerfunkciókat.

Innen telepítheti is a rendszert a telepítés ikonra kattintva. Ha a felhasználó úgy dönt, hogy a Linux Mint mellett szeretne dönteni, akkor a telepítési folyamat is egyszerű. A telepítés során a rendszer felajánlja a lehetőséget, hogy a meglévő rendszer mellett telepítse a Linux Mint-et, vagy az egész merevlemezre telepítse. A telepítési folyamat során az új rendszer beállításait is meg lehet adni, például a felhasználói fiókokat, a jelszavakat és az asztali környezetet.

A Linux Mint alapértelmezésben tartalmazza az általános felhasználói szoftvereket és a szükséges illesztőprogramokat, így a telepítés után rögtön használható a rendszer.

(kép)

Hozzászólások

Anno, régebben

A döntés legfőbb szempontja a Mint mellett: - széles körű csomag formátum támogatás. Ami ma már kevésbé hangsúlyos, de igen, anno jóval több programot lehetett telepíteni, az alap Debian formátum mellett, volt (van) ppa, meg flatpack-ot is tudott, tehát a legtöbb programot Mint alatt lehetett telepíteni, és a Windows felhasználó (a többség) létének alapmotívuma, hogy folyamatosan újabb programokat telepít.

Másik szempont, hogy működnek a Qt és GTK felületű programok is. Meg a multimédia kodekek. Kezdetben alapból benne volt a telepítésben, de most is be lehet külön jelölni telepítéskor, hogy töltse le. (Az USA-ban törvénybe ütközik, hogy adott rendszer integráltan tartalmazzon védett kodeket)

Ma már az esetek többségében nagyobb az átjárás a formátumok között, meg lett  snap is, és a flatpak általánosabb lett...

És világ elindult a Vayland felé, lassan a Mint lesz az egyetlen, amelyik nem támogatja. Nagy a nyomás ezen a téren, de az is biztos, sok gond van a Vayland-al. Vannak architekturális gondok is, amik pl. olyasmiket érintenek, mint távoli asztal megosztás, meg vannak alap gyermekbetegségei is. Több az összeomlás, lefagyás azokon a rendszereken, amik a Vaylandot támogatják, de igaz, a Windows felhasználók ehhez hozzászoktak, nekik ez nem lenne újdonság.

:-)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Anno, régebben

#1 Ubuntu 22.04-et használok, megjelenése óta, amin ugye alap már a wayland. Semmi fagyást, vagy összeomlást nem tapasztaltam :) És már a windowsra se igaz, hogy fagyogat meg összeomlik. Ha nincs szét "optimalizálva", akkor az is ugyanúgy működik mint bármi más :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Wayland architektúra

#2 Egyetlen különbséget tapasztaltam Ubuntu 23.04-en és Arch-on is, hogy a wines játék Waylandon kiakad, Xorg-on meg szépen fut. Ja meg a conky is elcsúszik Waylandon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve