Elkészült a KDE Gear 23.04-es verziója

kami911 képe

A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége. A négyhavonta megjelenő kiegészítő KDE alkalmazások, keretrendszerek és könyvtárak gyűjteménye számos érdekes alkalmazást kínál a KDE asztali környezet rajongóinak. A KDE Gear 23.04 átveszi a stafétát a KDE Gear 22.12 szoftvercsomagtól. A KDE Gear 23.04 frissítés új alkalmazásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az elérését az új, fejlesztés alatt álló közösségi média platformokhoz, online videostream szolgáltatásokhoz, podcastokhoz és még sok más tartalomhoz. Az alkalmazásokat úgy tervezték, hogy azokat azonnal használhassa számítógépén és mobiltelefonján. Emellett a már meglévő és megbízható KDE eszközök frissítései is elérhetőek, mint a Spectacle, Dolphin, Kdenlive, Kate és Okular, amelyek új funkciókat, kód optimalizálásokat és teljesítményjavításokat kaptak. A frissítés többi újdonságát is érdemes megnézni, mint például a Tokodon, az AudioTube, a NeoChat, a Spectacle, a Dolphin, a Gwenview és az Elisa.

Az KDE Gear 23.04 egy új generációjú alkalmazáscsomag, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek az újonnan fejlődő közösségi média platformokhoz, online videostreaming szolgáltatásokhoz, podcastokhoz és sok más funkcióhoz. Az új alkalmazásokat úgy tervezték, hogy azokat a számítógépen és mobiltelefonon is használni lehessen.

Az új verziók mellett a már jól ismert és megbízható KDE eszközök is rendelkezésre állnak, mint például a Spectacle, Dolphin, Kdenlive, Kate és Okular, amelyek minden új funkcióval, optimalizációval és teljesítményjavítással rendelkeznek.

Az új és fejlesztett funkciók között szerepel a Tokodon, amely elérhetővé teszi a Mastodon szövetségi közösségi média platform használatát. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén olvassanak, posztoljanak és üzenetet küldjenek más felhasználóknak. Az új funkciók között szerepel a képesség, hogy a válaszadás előtt láthatja az előző üzeneteket, valamint az, hogy szavazásokat küldhet követőinek. A Tokodon mobil verziója továbbá rendelkezik egy keresési oldallal, amely lehetővé teszi a specifikus bejegyzések megtalálását.

A verzió 23.04 további adatvédelmi funkciókat is tartalmaz a Mastodon fiók bejelentkezése előtt történő proxy konfigurálás lehetőségével, valamint a követési kérelmek listájának megtekintésével, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék, kikkel lépnek kapcsolatba a platformon.

Az AudioTube a YouTube-on található összes zenét asztali számítógépen való lejátszását biztosítja. Az alkalmazás elegáns és minimalista felülettel rendelkezik, amely frissített ikonnal rendelkezik, valamint az alkalmazás kompatibilitását javították mobiltelefonokon is. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy keresni, lejátszási listákat készíteni, valamint megosztani a számok hivatkozásait másokkal.

Végül, az AudioTube kódjának egy részének jelentős átdolgozása miatt az alkalmazás most kevesebb erőforrást igényel, mint valaha.

NeoChat egy natív KDE alkalmazás a Matrix chateléshez. Az új verzióban a design fejlesztéseivel igyekeztek még kényelmesebbé tenni a használatát. A frissítések közé tartozik egy tömörebb elrendezés és egy egyszerűbb menürendszer, ami jobban működik a bezárt szobák listájával.

A videóvezérlők is fejlesztésre kerültek, új parancsok kerültek bevezetésre, mint például a /knock <room-id>, amivel azonnal elküldhetjük a kopogtató eseményt a szobába, és mostantól szerkeszthetjük az előző üzenetünket a beszélgetés ablakán belül.

Az alkalmazás használhatóságának javítása érdekében a billentyűzet navigáció és a Ctrl + PgUp / PgDn használata lehetővé teszi a szobák közötti könnyed átváltást.

A Spectacle egy KDE képernyőmentő és képernyőfelvétel alkalmazás. Az új verzióban az alkalmazás felületét teljesen átdolgozták annak érdekében, hogy az alkalmazás gyorsabb és könnyebben használható legyen. A felület megújulása mellett mostantól lehetőség van az általunk kijelölt téglalap terület közvetlen szerkesztésére is.

Emellett a Spectacle mostantól beépített képernyőfelvétel funkcióval rendelkezik a Wayland-en is.

A Dolphin egy sokoldalú és erős fájlkezelő, amely nemcsak lehetővé teszi a helyi fájlrendszer felfedezését, hanem a helyi hálózaton található távoli szerverek és eszközök kezelését is.

A fájlkezelés és biztonság terén a Dolphin mostantól lehetővé teszi a jogosultságok megjelenítésének konfigurálását a Részletek nézetben. Az alkalmazás rugalmasabb lett, és most már az Apple iOS eszközök böngészését is támogatja a natív afc:// protokoll segítségével, valamint fájlkezelő eszközökkel is. Az alkalmazás képes a dokumentumok oldalszámának megjelenítésére is.

Egy gyakran kérdezett funkció az volt, hogy a Dolphin működjön szuperuser módban, hogy teljes irányítást kapjunk az egész fájlrendszer felett. Mivel ez veszélyes lehet, a Dolphin nem engedi, hogy sudo-val fussunk, és erről tájékoztat is ennek támogatott módjáról a kio-admin bővítmény segítségével, ha megpróbálja ez szimplán sudo paranccsal. Az egyik főbb frissítés az új Dolphin fájlkezelő, melynek új funkciói nem lassítják a programot. Sőt, a könyvtárméretek számítási kódja gyorsabb lett, így a program teljesítménye javult, különösen akkor, ha manuálisan csatlakoztatott hálózati megosztásokat használunk.

A Gwenview képnézegető szintén számos új funkciót kapott. A legújabb verzióban a Wayland-en futtatva már lehetőség van képek nagyítására és kicsinyítésére érintőképernyős gesztusokkal. A 23.04-es verzióban a Gwenview még kiszámíthatóbbá vált. Például, ha diavetítést nézünk, és a program nem előtérben van, akkor már nem fogja blokkolni a képernyő zárolását és az energia takarékossági funkciót. Emellett a képek simábban nagyíthatóak és kicsinyíthetőek, ha a Ctrl + görgetés kombinációt használjuk.

Az Elisa zenelejátszó is számos új funkciót kapott a legújabb verzióban. Például lehetőség van a nagy fejléc terület elrejtésére, ha inkább letisztultabb megjelenést szeretnénk. A gyakran lejátszott dalokat tartalmazó nézet most egyszerű listában jelenik meg, és azokat a lejátszási számaik alapján rendezve láthatjuk. Emellett az Elisa most már támogatja a .pls típusú lejátszási listák létrehozását és megnyitását, és ha az Elisa egy lejátszási listát nyit meg, amely hibás elérési utakat tartalmaz, akkor azokat kihagyja, és egy üzenetet jelenít meg, amely magyarázza a hibát, és lehetőséget ad az utak szerkesztésére és a hibák javítására.

Ha rádióhallgatás az Ön kedvence, az Elisa most már több népszerű állomást tartalmaz alapértelmezés szerint. Az új funkciókkal és javításokkal az új KDE Plasma 23.04 verzió még jobb és még felhasználóbarátabb lett.

Az új KDE Plasma 23.04 verzió egy sor újítást és funkciót hoz az Okular dokumentumnéző, a Filelight fájlelemző, a Kdenlive videószerkesztő és a Kalendar naptárfunkcióihoz. A változások és új funkciók a programok felhasználói élményét javítják, megkönnyítik a munkát és nagyobb rugalmasságot biztosítanak a felhasználók számára.

Az Okular egy funkcióban gazdag dokumentumnéző, amely számos dokumentumformátumot támogat. Az új verzióban az alapértelmezett eszköztár elrendezése javítva lett, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják azokat a funkciókat, amelyekre szükségük van. Az új elrendezésben az eszközök a jobb oldalon találhatók, míg a Nézet módja menü és a nagyítás és nézet gombok a bal oldalon találhatók. Ezenkívül most már lehetőség van a sidebar áthelyezésére a jobb vagy bal oldalra, vagy szabadon lebegő ablakként megjelenítésére.

Az Okular másik fontos újítása a nagyítás simább működése, amikor a felhasználók Ctrl + görgetés kombinációjával nagyítanak vagy kicsinyítenek a touchpad-en vagy egy nagy felbontású görgőn.

A Filelight fájlelemző egy könnyen átlátható és érthető áttekintést ad a merevlemez tárolóihasználatáról és helyfoglalásáról. Az új verzióban listanézetet kapunk, amely lehetővé teszi a méretinformációk egyszerű szöveges megjelenítését a képernyő bal oldalán.

A Kdenlive videószerkesztő nagy újdonsága a beágyazott idősorok támogatása. Az új funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiválasszanak több klipet a sávjaikból, és egyetlen idősorba csoportosítsák őket. Az egész csoportot egyetlen egységként lehet szerkeszteni, hatásokat és átmeneteket lehet hozzáadni a beágyazott és a szokásos klipjeik között. A beágyazott idősorok később is szerkeszthetők, és az egész automatikusan frissülni fog.

Az új Kalendar alkalmazás teljesen átdolgozta az online címtárát, amely most funkcionálisabb és könnyebben használható. Az új címtár funkciói közé tartozik a közvetlen telefonszámok és email-címek megjelenítése, valamint az egyszerűbb szerkesztési lehetőség. Az új funkcióknak köszönhetően a felhasználók könnyebben és gyorsabban kezelhetik a kapcsolataikat.

Az új Kalendar alkalmazás lehetővé teszi az egyéni emlékeztető idők beállítását is, így a felhasználók saját igényeiknek megfelelően állíthatják be az emlékeztetőket. Ez különösen hasznos lehet azoknak, akiknek számos fontos eseménye vagy találkozója van, és pontos időpontokra szeretnének emlékeztetést kapni.

Az új Kalendar alkalmazás további újdonságai közé tartozik az interaktív naptár, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy könnyedén áttekintse a következő találkozóikat vagy fontos eseményeiket, valamint a személyre szabható eseménykategóriák, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az eseményeket különböző csoportokba rendezzék.

Az egyik újítás a PlasmaTube-ban található. A PlasmaTube egy videólejátszó, amely lehetővé teszi a YouTube videók közvetlenül a számítógéped vagy telefonod asztalára való streamelését. Az alkalmazás kinézetét teljesen átalakították, és most már védi a felhasználók magánéletét is. A videókhoz az Invidious-t használja, amely egy YouTube frontend, és nem igényel bejelentkezést, blokkolja a követést és a hirdetéseket, és nem igényel JavaScript-et.

Az Itinerary egy útikönyv-alkalmazás, amely a számítógépen és a mobiltelefonon is használható. Az alkalmazás az új tervezési elemek mellett könnyebben navigálható, több információt tartalmaz az utazással kapcsolatban, és egyszerűbbé teszi a QR-kód használatát a repülőtéren. Az alkalmazás elérhető az F-Droid-on.

A Kasts egy podcast alkalmazás, amely a számítógépen és a mobiltelefonon is használható. Az új verzióban lehetőség van a Kasts minimalizálására a rendszer tálca ikonjára, valamint testreszabható a kedvenc podcastok lejátszási sebessége. Ezenkívül most már kereshetünk az előfizetett podcastok katalógusában.

A Kate és a KWrite mostantól képesek az új fájlok szerkesztésére úgy, hogy azokat egy külön ablakban nyitják meg, ahelyett hogy fülek alatt tárolnák őket egy ablakban.

A Kate-nek számos fejlesztést kapott a Language Server Protocol (LSP) támogatása terén. Most már elérhető egy Kódformázó plugin, amely egyszerű módot biztosít a kódformázáshoz. Egy másik új funkció az LSP Inlay Hints támogatása, amely lehetővé teszi a virtuális szöveg megjelenítését az argumentumok nevének híváskor történő megjelenítésekor, amely javíthatja a kód olvashatóságát.

A Kate mostantól egységes diagnosztikai nézetet biztosít, amely összegyűjti az összes plugin által szolgáltatott diagnosztikát.

A Konsole mostantól működik Windows-on is! Ez azt jelenti, hogy a Konsole, amely be van ágyazva más alkalmazásokba, mint például a Kate, a Dolphin vagy a KDevelop, most már működni fog Windows-on is.

A legfrissebb bináris letöltése itt érhető el

Az Ark egy könnyen használható fájltömörítő/dekompakáló eszköz. Az új verzió egy gazdagabb kezdőképernyővel érkezik, és az alkalmazás most már támogatja a Stuffit fájlok kicsomagolását.

A Dragon Player egy minimalista KDE-natív videó- és audiólejátszó. A Dragon Player teljes megjelenésbeli átalakuláson ment keresztül, beleértve a hamburgermenü átvételét, ami sok más KDE-alkalmazásra jellemző, valamint egy új kezdőképernyőt. A lejátszó egy kifinomultabb és intuitívabb alapértelmezett eszköztárat is kapott.

Részletesen az újdonságokról

Letöltés és elérhetőség

Az alkalmazások elérhetőek a Snap-ként valamin a Flathub-on is.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.