X.Org és Wayland Linux játékteljesítmény NVIDIA GeForce és AMD Radeon esetén

kami911 képe

Ismét egy részletes teszt, ami a Phoronix weboldalon jelent meg és bemutatja az X.Org és a Wayland Linux játékteljesítményét egy-egy  NVIDIA GeForce és AMD Radeon kártya esetén:

Mivel a közelmúltban az NVIDIA saját fejlesztésű illesztőprogram-frissítései tovább finomítják a Wayland-támogatást, a nyílt forráskódú AMDGPU Linux grafikus illesztőprogramokat továbbfejlesztik, és a Mutter kompozitort tartalmazó GNOME-asztalon végzett munka tovább halad, mai benchmarking-cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy az X.Org és a Wayland for (X)Wayland alatti GNOME munkamenet hogyan teljesít különböző Linux-játékokban. Régen volt már, hogy utoljára lefuttattam egy X.Org vs. (X)Wayland Linux játék összehasonlítást, így a mai cikk egy friss pillantást vet az Ubuntu 22.10-re, miközben a legfrissebb grafikus vezérlőkre és a legújabb Steam Play Experimental állapotra váltunk.

Itt olvasható: X.Org vs. Wayland Linux Gaming Performance For NVIDIA GeForce + AMD Radeon In Early 2023

A konklúzió:

Az (X)Wayland játékteljesítménye összességében továbbra is remek formában van a nyílt forráskódú Radeon (és Intel) grafikus vezérlő stack esetében, de amikor az NVIDIA saját grafikus vezérlőjét használja az R525 szériától kezdve, a teljesítmény még mindig egyértelműen a hagyományos X.Org alapú munkamenetet részesíti előnyben. A különböző tesztelt játékok között a GNOME X.Org munkamenetről a Waylanddel ellátott Mutterra való váltás körülbelül 16%-os csökkenést jelentett a képkocka sebességében. Az NVIDIA azonban továbbra is dolgozik a Wayland-támogatás javításán, így érdekes lesz látni, hogyan változik ez a teljesítménykülönbség 2023 folyamán. A tesztelt játékok közül a Radeon oldalán az egyetlen nagyobb Wayland-probléma a DiRT Rally 2.0 nagyon gyenge teljesítménye volt a Steam Play-en a GNOME Wayland munkamenet alatt.

Hozzászólások

Balazs_B képe

Érdekes

Nagyjából pariban van akkor xorg és a wayland AMD meg Intel vas alatt.

 

Tudom hogy lerágott csont már a téme, de tényleg kíváncsi vagyok hogy a Mint csapat mikor kezd el erőforrást fordítani a Wayland támogatásba.
Tudom hogy mivel a Cinnamon erősan épít a Gnomera és ezért nem lenne elméletben annyira nehéz adaptálni a támogatástm de mégis.

Tudom azt is hogy a Mint elsődleges prioritása a stabilitás más egyebek mellett és amennyire tudom a Wayland még azért nem az a sziklaszilárd technológia.

Én úgy gondolom hogy a Mint 22-től kezdve esetleg majd már hallani fogunk róla.

 

Szerintem majd az nVidia részéről is várható lesz hogy egy kicsit több erőforrást fordítson a Linuxos driverbe, mivel mégis csak növekszik már egy kicsit platform részesedése. Ha máshol nem is, akkor a Chromebook-ok terén.
Ugyanis ha már a Chromebookokkal is lehet már értelmesen játszani és lehet azokat úgy marketingelni hogy játszásra is jók akkor az nVidia is elgondolkodhat azon hogy jobb drivereket készítsen így kerülhetne nVidia chip a chromebookokba is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve