Itt a NetworkManager 1.42 verziója

kami911 képe

Megjelent a NetworkManager 1.42 verziója, ami a népszerű, a legtöbb mai GNU/Linux disztribúcióba beépített hálózati kapcsolatkezelő segédprogram legújabb stabil verziója. A NetworkManager 1.42 több mint hat hónappal és 800 kódbeküldéssel a NetworkManager 1.40 után jelent meg, és rengeteg változást tartalmaz, Az új NetworkManager 1.42 kiadás az nmtui karakteres beállítófelület IEEE 802.1X támogatásával bővült, amely az egyik legelterjedtebb hitelesítési módszer az üzleti Wi-Fi hálózatokban. A frissítés lehetővé teszi, hogy a nmtui konfigurációs eszköz használatával beállítsuk a hozzáférést a biztonságos hálózatokhoz. Emellett a loopback interface kezelése is javult, amely mostantól kevésbé speciális és lehetővé teszi a kapcsolati profil aktiválását. Az IPv4 útvonalak ECMP routingot támogatnak, és az új kiadás számos további újítást és hibajavítást tartalmaz.

Egy olyan összetett mechanizmushoz, mint az IEEE 802.1X, ésszerű felhasználói élményt nyújtani nem egyszerű. Azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy megbirkózzanak a komplexitással, mostantól lehetőségük van arra, hogy a biztonságos hálózatukhoz való hozzáférést az nmtui-ból konfigurálják.

A loopback interfész kezelése

A Linux loopback interfésze egy virtuális hálózati kapcsolat, amely a hozzá küldött adatokat úgy kezeli, mintha azok egy tényleges hálózatról érkeztek volna. Mindig létezik, és garantáltan mindig egy jól ismert címmel rendelkezik, amely nem jelenhet meg a vezetéken. Ezt általában a hálózati működés szimulálására, hálózati problémák hibakeresésére vagy olyan hálózati szolgáltatások kötésére használják, amelyeket csak egyetlen gép használhat.

A loopback interfész némileg egyedi tulajdonságai miatt a NetworkManager hagyományosan speciálisan kezelte. A NetworkManager új verziójában a loopback interfészek kevésbé különlegesek. Bár még mindig egy kicsit különleges - akkor is be lesz konfigurálva, ha nincs hozzá kapcsolati profil -, most már ténylegesen aktiválható egy kapcsolati profil egy loopback interfészen. Ez sokban úgy viselkedik, mint egy tényleges fizikai interfészen, néhány érdekes tulajdonsággal. Mivel a loopback interfész mindig garantáltan egy példányban létezik, a loopback interfészen lévő kapcsolat olyan konfiguráció megadására használható, amelyet mindig alkalmazni kell. Ez olyan dolgokat foglal magában, mint egy további IP-cím vagy esetleg egy DNS-kiszolgáló hozzáadása.

ECMP útválasztás

Az IPv4 útvonalak mostantól támogatják a súly attribútumot a következő ugrással együtt. Több ilyen útvonal beállításával az ECMP többutas útválasztásra használható. Ez növeli a hálózat kihasználtságát abban az esetben, ha a célállomás több útvonalon keresztül is elérhető.

Az új NetworkManager 1.42 kiadás jelentős javításokat tartalmaz, amelyek fokozzák a hálózatok hatékonyságát és javítják a felhasználói élményt. Az Ethernet bonding mostantól támogatja a Source Load Balancingot, amely lehetővé teszi a forgalom terhelésének megosztását a hálózati interfészek között. Az IP-tunnelok mostantól VTI protokollt is támogatnak, amely segít a VPN-konfigurációban.

A fejlesztői dokumentáció jelentősen javult, ami nagy segítséget jelent a hálózatfejlesztőknek. A DNS-over-TLS szolgáltatások használata is javult, lehetővé teszi a hoszt név és az IP-cím beállítását. A VLAN-ok mostantól 802.1ad protokoll fejlécet is használhatnak a VLAN tag-eléshez (802.1Q), amely lehetővé teszi a tag-ek beágyazását.

A hírek szerint a WEP támogatását eltávolították a nmtui-ből, amely egy régi és kevésbé biztonságos hálózati titkosítási módszer volt. Az új kiadás számos hibajavítást és fordítási frissítést tartalmaz, amelyek javítják a hálózati kapcsolatok stabilitását és megbízhatóságát.

Összességében az új NetworkManager 1.42 kiadás jelentős előrelépést jelent a hálózati konfiguráció és kezelés területén, amely segít a felhasználóknak egyszerűen és hatékonyan kezelni a hálózataikat. A felhasználók mostantól még könnyebben használhatják az IEEE 802.1X biztonsági protokollt, és kihasználhatják az ECMP routing előnyeit, ami nagyobb hálózati hatékonyságot eredményez.