Elkészült a KDE Gear 22.12-es verziója

kami911 képe

A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége. A négyhavonta megjelenő kiegészítő KDE alkalmazások, keretrendszerek és könyvtárak gyűjteménye számos érdekes alkalmazást kínál a KDE asztali környezet rajongóinak. A KDE Gear 22.12 átveszi a stafétát a KDE Gear 22.08 szoftvercsomagtól, és - többek között -a Dolphin fájlkezelőt egészíti ki új funkciókkal: a jogosultságok távoli kezelésének lehetőségével, a Selection Mode nevű új funkcióval, amely megkönnyíti a használni kívánt fájlok gyors és egyszerű kiválasztását, valamint egy új, alsó eszköztárral, amely különböző lehetőségeket kínál a kiválasztott fájlokkal való műveletekre.

A 22.12-es kiadás számos fejlesztést, javítást és hibajavítást tartalmaz.

Dolphin

A Dolphin a KDE hatékony fájlböngészője. Sok verzió óta támogatja a Samba megosztásokhoz való csatlakozást és azok böngészését, de most már a jogosultságok távoli kezelésére is képes.

Egy másik új funkció: Selection Mode. Nyomja meg a szóköz billentyűt (vagy koppintson a hamburger menüre, és jelölje be a Fájlok és mappák kijelölése jelölőnégyzetet), és a fájlnézet tetején megjelenik egy világoszöld sáv (videó). Mostantól kattinthat vagy koppinthat a fájlokra és mappákra, és gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja azokat, amelyekkel dolgozni szeretne.

Az aktuális alján megjelenik egy másik eszköztár, amely lehetőséget ad arra, hogy mit tehet a kiválasztott fájlokkal. Ha például csak képeket választ ki, akkor felajánlja, hogy megnyithatja őket a Gwenview-ban. Abban a pillanatban, amikor olyan fájlt választ ki, amelyet a Gwenview nem tud kezelni, az opciók a kiválasztott fájlok új halmazának megfelelően változnak.

Gwenview

Ha már a Gwenview-nál tartunk, a KDE funkciógazdag kép- és videónézője még funkciógazdagabbá válik, mivel a Gwenview mostantól lehetővé teszi a képek fényerejének, kontrasztjának és gammájának beállítását is előnézetben.

Videó >

A szabad szoftveres grafikus szerkesztőeszközöket használók számára egy másik üdvözlendő funkció, hogy a Gwenview mostantól meg tudja nyitni a GIMP „.xcf” fájljait.

Kate és KWrite

A Kate és a KWrite, a KDE szövegszerkesztői egy-egy üdvözlőablakot kaptak hozzá, ha nyitott fájlok nélkül indítjuk el őket. Az új ablakban új fájlt hozhatunk létre, megnyithatunk egy meglévő fájlt a legutóbbi fájlok listájából vagy a rendszer bármely más pontjáról, és megtekintheti dokumentációt is.

De talán a leghasznosabb új funkció mind közül a billentyűzet makró eszköz. Kattintson a „”Beállítások → „Kate konfigurálása...” → „Bővítmények” lehetőségre, majd az Eszközök menü alján találja a makrók rögzítésére, mentésére és lejátszására szolgáló eszközöket. Felvehet egy hosszú billentyűleütés-sorozatot, amelyet gyakran kell beírnia, majd megnyomhatja a Ctrl + Alt + K billentyűkombinációt, és a Kate beírja a sorozatot Ön helyett. A különösen hasznosnak ítélt szekvenciákat elnevezheti és elmentheti, és különböző munkamenetek során újra és újra felhasználhatja őket.

Video >

A Kate és a KWrite alkalmazáűsokba is beépült a KHamburgerMenu-t azok számára, akik inkább elrejtenék a menüsorokat. Mivel ezek nagy és összetett alkalmazások, a menüsor alapértelmezés szerint továbbra is megjelenik, ahogy az Okularban és a Kdenlive-ban is.

Kdenlive

A Kdenlive egyéni kategóriákkal és keresési szűrőkkel javítja az útmutató, illetve jelölő rendszerét. A Kdenlive javítja az integrációját más videós alkalmazásokkal is, és mostantól a Kdenlive idővonalakat háttérként elküldheti a Glaxnimate vektoros animációs segédprogramnak.

Videó >

Mint sok más KDE alkalmazás, a Kdenlive is átvette a KHamburgerMenu-t, bár alapértelmezés szerint a normál menü az, amit az alkalmazás első indításakor látni fog. Ha kikapcsolja a normál menüsort, hogy némi függőleges területet nyerjen, az összes menüpont az eszköztár hamburgermenü gombja alá lesz elrejtve.

KDE Connect

A KDE Connect összeköti a telefonját az asztallal. Lehetővé teszi a fájlok és a vágólap megosztását, a telefon egérként vagy távirányítóként való használatát, valamint az üzenetek megválaszolását az asztalról.

A 22.12-es verzióban, ha a KDE Connect widget segítségével szeretne válaszolni egy szöveges üzenetre, a szövegmező mostantól soron belül, nem pedig egy külön párbeszédablakban jelenik meg, így kényelmesebbé válik a válaszadás a számítógépen végzett munka közben.

Videó >

Kalendar

A Kalendar a KDE új naptáralkalmazása. A legutóbbi frissítésben a fejlesztők egy új „alap” módot vezettek be a nézetekhez. Ezek ideálisak az alacsony teljesítményű vagy akkumulátorral működő eszközökön való használatra, mivel ez a mód nem a szokásos nézetekhez hasonlóan a lapozómozdulatokra épül, hanem egy statikusabb, a hardvert jobban kímélő elrendezést mutat.

Szintén újdonság, hogy a Kalendar mostantól felugró ablakokat használ az események megjelenítéséhez, így egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a naptár megtekintése és kezelése.

Videó >

A fejlesztők emellett a hibák kijavításával és a Kalendar teljesítményének javításával is foglalkoztak, így az alkalmazás használata során gördülékenyebb és megbízhatóbb élményre számíthat.

Elisa

Az Elisa egy barátságos zenelejátszó menő, modern megjelenéssel. A 22.12-es verzióval az Elisa még barátságosabb lett, mivel mostantól egy üzenetben magyarázza el, hogy mi nem működött, ha nem hangfájlt húztál a lejátszási listájára.

Videó >

Az Elisát valódi teljes képernyős módba is átállíthatja, és a Művész nézet a művész albumainak rácsát jeleníti meg, ahelyett, hogy egy tengernyi jellegtelen, egyforma ikon lenne.

Általános újdonságok

  • A Kitinerary a KDE utazási asszisztense. Amellett, hogy elérhetővé teszi a vonatokról, repülőgépekről és buszokról szóló információkat, az új verzió már a hajók és kompok információt is megjeleníti.
  • A Kmail egy fejlett e-mail kliens. A legújabb verzió olyan fejlesztésekkel érkezik, amelyek megkönnyítik az e-mail üzenetek titkosítását.
  • Ha a billentyűzetén van ”Számológép÷ gomb, akkor annak megnyomásával mostantól megnyílik a KCalc, a KDE teljes értékű számológép alkalmazása.
  • A Spectacle egy alapértelmezésben egyszerű, de szükség esetén erőteljes képernyőfotó alkalmazás, amely mindenféle képernyőfelvételi módot, megjegyzést, szerkesztést és egyebeket támogat. A Spectacle új verziója mostantól alapértelmezés szerint megjegyzi a legutóbb kiválasztott téglalap alakú régió területét, még az alkalmazások több indítása között is.
  • Az Ark segítségével könnyedén létrehozhat, megnyithat, felfedezhet és kivehet fájlokat tömörített archívumokból. A 22.12-es verzióban az Ark az ARJ-t is felveszi a támogatott tömörítési formátumok közé. Az Ark a KHamburgerMenu-t is átvette a letisztultabb, egyszerűbb megjelenés érdekében.

Részletesen az újdonságokról

Letöltés és elérhetőség

Az alkalmazások elérhetőek a Snap-ként valamin a Flathub-on is.

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

(forrás)

Hozzászólások

KDE neon

Köszönet kami911, hogy erre felhívtad a figyelmem mert éppen ezt https://neon.kde.org/ próbálgatom. Nem rajongtam a KDE grafikus felhasználói felületért de ezt telepítettem és meglepően stabil a rendszer bár a Discover szoftver tároló tele van többnyire gyenge és használhatatlan alkalmazásokkal. Jobb terminálból telepíteni a megszokott régebbi szoftvereket. Azt szeretném kérdezni, talán valaki tudja, hogy ez a KDE neon sűrűn ér meg újabb kiadásokat ( itt https://distrowatch.com/ követem). Ez nem rolling distro ha jól tudom https://ibb.co/k5fQjVH frissítettem de semmi. Jelenleg ez https://ibb.co/R2hVXWt a verzió, nem telepítem ahányszor újabbat adnak ki. Mi a véleményetek? Aki esetleg ezt használja kérem írja meg a tapasztalatait.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KDE neon

#1 Az alapja az ubuntu lts kiadásai, az akkor frissül mikor az ubuntu is, ellenben a Plasma (KDE) része, mindig a legújabb, az sűrűn frissül

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KDE neon

Köszönöm Alveus. Tehát a Plasma-ra hivatkozva tesznek ki olyan sűrűn a DistroWatch-ra, valójában az Ubuntu legújabb verziója után kap ez is másik kiadást. Elég megtévesztő részükről, de ez nem von le semmit a rendszer minőségéből.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve