AV1 kódolási képességgel erősít a HandBrake 1.6.0

kami911 képe

Már letölthető a HandBrake nyílt forráskódú és keresztplatformos videó transzkódoló program új, 1.6.0-s verziója, számos fejlesztéssel, többek között szoftveres és hardveres AV1 videokódolás, és VP9 10 bites kódoló, továbbá az NVENC HEVC 10 bites hozzáadásával érkezett és bővült a kódoláshoz bevethető profilok száma is.

Közel egy évvel a HandBrake 1.5.1 után érkezett meg a HandBrake 1.6 verzió. Most már Flatpak formában frissíti vagy telepíti a HandBrake-et a GNU/Linux disztribúciójára.

Általános újdonságok

  • AV1 videokódolás hozzáadása.
  • Nagy bitmélység és színmélység támogatás hozzáadása különböző kódolókhoz és szűrőkhöz.
  • 4K AV1 általános, QSV (hardver) és MKV (Matroska) előbeállítások hozzáadása.
  • 4K HEVC általános előbeállítások hozzáadása és a kapcsolódó előbeállítások frissítése a hasonló kódolóbeállítások használatához.
  • Web előbeállítások átdolgozása és átnevezése Creator, Email és Social névre.
  • Eltávolítva a VP8 előbeállítások.
  • A VP8 videókódoló már elavult, és egy későbbi kiadásban eltávolításra kerül.
  • A Theora kódoló már régóta elavult, és egy későbbi kiadásban eltávolításra kerül.
  • Különféle egyéb előbeállítások felülvizsgálata.

Videóval kapcsolatos újdonságok

  • SVT-AV1 (szoftveres) és Intel QSV AV1 (hardveres) videokódolók hozzáadásával.
  • VP9 10 bites kódoló hozzáadása.
  • NVENC HEVC 10 bites kódoló hozzáadása.
  • Az NVDEC dekóder támogatása hozzáadása
  • Az VCN HEVC 10 bites kódoló hozzáadása
  • Az x264 kódolóhoz hozzáadott H.264 6., 6.1. és 6.2. szintek.
  • H.264/H.265 4:2:2 és 4:4:4 profilok hozzáadása az x264 és x265 kódolókhoz.
  • H.265 4:2:2:2 profil hozzáadása a VideoToolbox kódolóhoz az Apple processzorokon.
  • Intel Deep Link Hyper Encode támogatás hozzáadása (több QSV médiamotor kihasználása a teljesítmény növelése érdekében).
  • Régóta fennálló probléma javítva, ahol a leglassabb NVENC kódoló előbeállítás kódolási hibákat okozott.
  • Eltávolítva a 6. generációnál (Skylake) régebbi Intel CPU-k támogatását az Intel Quick Sync Video használatakor.

A HandBrake 1.6 egy új Bwdif deinterlace szűrőt is tartalmaz, és számos szűrőt frissít, köztük az Autocrop, Comb Detect, Decomb, Denoise, Detelecine, Grayscale, Denoise, Chroma Smooth és Sharpen szűrőket.

Az HandBrake 1.6 emellett számos belső könyvtárat is frissít: AMF 1.4.24 (AMD VCN kódoló), FFmpeg 5.1.2 (dekódoló and filters), FreeType 2.12.1 (feliratozás), Fribidi 1.0.12 (feliratozás), HarfBuzz 4.4.1 (feliratozás), libass 0.16.0 (feliratozás), libbluray 1.3.4 (Blu-ray dekódoló), libdav1d 1.0.0 (AV1 dekódoló), libdvdread 6.1.3 (DVD dekódoló), liblzma (xz) 5.2.6 (LZMA videó dekódoló, például: TIFF), libjpeg-turbo 2.1.4 (előnézeti képtömörítés), libspeex 1.2.1 (Speex hang dekódoló), libvpx 1.12.0 (VP8/VP9 videó kódoló), libxml 2.10.3 (general), oneVPL 2023.1.0 (Intel QSV kódoló és dekódoló), x264 164 r3100 (H.264/AVC videó kódoló), x265 r12747 (H.265/HEVC videó kódoló), zimg 3.0.4 (színátalakítás), ; új programkönyvtár: SVT-AV1 1.4.1 (AV1 kódoló).

Végül, de nem utolsósorban több nyelvi fordítás is frissült. A fejlesztések és javítások teljes listáját itt találja.

A HandBrake 1.6.0 már most letölthető a hivatalos honlapról Flatpak csomagként, amelyet vagy a Flathub-ról, vagy kézzel az alábbi parancsok segítségével telepítheti:

flatpak install fr.handbrake.ghb

Kézzel letöltött csomag telepítése:

flatpak --installation=default install HandBrake-1.6.0-x86_64.flatpak

Futtatás:

flatpak run fr.handbrake.ghb

Hozzászólások

HandBrake 1.6.1 és AV1

A LM 21.1-re telepítettem a flatpakos verziót, és enkódolási próbát végeztem. A sebességi eredmény lesújtó: kb. 8-9-szeres volt a kódolási idő a valós videóidőhöz képest - ennél még a HEVC kodek is gyorsabb. Az eredmény ugyan szép, de hosszabb filmek enkódolása egy fél napig, vagy tovább is eltarthat. Hardveres rásegítés nélkül ennek a kodeknek a használata kínszenvedés. Az ffmpeg is ismeri már az AV1-et, de amikor vele kódoltam és láttam milyen lassú, leállítottam a folyamatot. A YouTube használja, és mind a Chrome, mind a Firefox ezzel a kodekkel játssza le a jobb videókat (van amit még a VP9-cel). A videóra kattintva az egér jobb gombjával ki kell választani a Statisztikákat, ezután a bal fölső sarokban megjelennek a videó adatai, köztük a kodek is.
A LM 20.3-on még nem érhető el a HandBrake 1.6.1-es verziója - jelenleg az 1.5.1-es van telepítve, és ez még nem kezeli az AV1-et. Terminálban sem használható, hibával leáll.
Tudom, hogy ezt a kodeket legfőképpen online-streamekhez fejlesztették ki, de széleskörű elterjedését hátráltatja a lassúsága és a kisebb támogatottsága. Mostanában inkább az Avidemuxot használom,de a kodekek között még nem látom az AV1-et. Van-e olyan linuxos enkódoló, amelyik szoftveresen gyorsabban dolgozik, mint a HandBrake?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

YouTube és kodekek

#1 Kíváncsiságból megnéztem a Chrome-ban, hogy a különböző felbontásoknál milyen kodeket használ a YouTube. Ennél a videónál a következő információkat olvastam le:
https://www.youtube.com/watch?v=m1jY2VLCRmY&list=PLAMlLc3ZggFTooyiyvpZSa...
720p-nél és 1080p-nél AV1 (lejjebb nem néztem), ezek fölött VP9. Az 1440p szépen fut, a 2160p nél fut a videó, de akadozik. 4320p- nél el sem indul a klip. Gondolom, hogy a böngésző megvizsgálja az adott gép teljesítőképességét, és aszerint választ kodeket. Erősebb gépen valószínűleg az AV1-et választja.
LM 20.3-on az Edge úgy látom, nem használja az AV1-et, csak a VP9-et.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szerintem nem a vágószoftveren múlik.

Combos gép kell hozzá, pontosabban videokártya, min. AMD RX680 vagy attól felfele, Geforce RTX 30, vagy attól felfele, Intel Xe és Arc vonal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SMPlayer és AV1

Sokszor furcsa nekem a Linuxok lelkivilága, ami az SMPlayer különböző viselkedéséből is látszik az eltérő Linux-disztribúciókban. Átkonvertáltam egy filmet AV1-kodekkel és elindítottam az SMPlayerben. A LM 20.3-on fut a film, de nem folyamatos a lejátszás, míg a 21.1 simán lejátssza - az MX Linuxban a film elindul, de csak a hang hallható, a videó nem fut. A VLC viszont mindegyik rendszeren folyamatosan lejátssza a filmet.
Direkt alávettem a bitrátát, hogy látszódjon az AV1 képessége. 1 Mbit/s-nál is kiváló minőséget produkál 1 menetes enkódolással az FHD felbontású videó. A kódolási idő 12 óra volt (1,5 órás filmnél).
Ha valakit érdekel az eredmény, itt van (697 MB): https://1fichier.com/?9j895p77byzz64k9b0mq
Gyengébb gépeken bizonyára gondot okozhat a lejátszás a kodek bonyolultsága miatt. A HEVC utódja a VVC még bonyolultabb, mint az AV1, de ez a kodek amúgy is fizetős.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SMPlayer és AV1

#3 Csak a 20.3 és 21.1 összehasonlításra van tippem, utóbbi fejlettebb hardver támogatással rendelkezik, de az is érdekes lehet, milyen kernellel fut egyik másik. 21.1 alapból 5.15-ös vonallal zümmög, de mivel simán lehet rátelepíteni 5.19-et is (ami HWE)  a frissítéskezelővel, az is érdekes lehet, hogy Mint 21.1 hogy muzsikál egyik -másik kernellel.

MX-el nincs tapasztalatom, ezért csak kérdezem, az ugyebár Wayland támogatásos? Illetve tuti nagyobb étvágyú, és Qt alapú (KDE), vagy milyen asztali környezetről is van szó?

Ami meg a VLC-t illeti, az szeret saját különálló kodeket használni. Ffmeg-et használ az is, de nem azt, amelyik a rendszerre telepítve van, hanem amit hoz saját magával.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SMPlayer és AV1

#3.1 Az MXLinux SysV-s, Bullseye alapú, nem támogatja a Wayland-ot. Jelenlegi verzió 21.3. Háromféle felülettel érkezhet Xfce (alap) KDE, Fluxbox. 5.10-es kernellel fut, de telepíthető 6.0-ás 'ahs' kernel hozzá, a KDE verzíó ezt tartalmazza.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SMPlayer és AV1

#3 Egyébként tök jó lett a film minősége

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve