Nyílt forráskódú, keresztplatformos és ingyenes

kami911 képe

Szerinted, Torrente mivel tölt le torrentet?

Több mint tíz hónappal a qBittorrent 4.4 megjelenése után a qBittorrent 4.5 kiadás is izgalmas kiadásnak tűnik a nyílt forráskódú BitTorrent-kliens rajongói számára. Ez a verzió új ikon- és színtémákat, új színpalettákat vezet be a sötét, illetve világos témákhoz, jobb indítási időt biztosít sok torrent használatakor, támogatja az egyéni SMTP-portokat, a fájlnévszűrőt, illetve feketelistát és a porttovábbítási lehetőséget a beágyazott tracker-hez.

Ez a kiadás emellett tökéletesíti billentyűzetről történő navigációt, torrent hozzáadásakor külső program futtatásának lehetőségét biztosítja, továbbá a „torrent leállítása” feltétel beállításának lehetőségét, a szűrők oldalsávjának ki- és bekapcsolási lehetőségét, a Mozgó állapotszűrőt, végül hozzá lett adva az állapotszűrők jobbklikkes menüjét.

További újdonságok közé tartozik az oszlopok automatikus méretváltoztatásának funkciója, és ennek a módnak a kikapcsolásának lehetősége, továbbá az Automatikus mód kikapcsolásának lehetősége az alapértelmezett „temp” útvonal megváltoztatásakor, bekerült a programba a .torrent exportálása művelet, a maximálisan egyszerre futó torrent-ellenőrzők számának beállítása, a Kategória útvonalak használatának lehetősége kézi üzemmódban, új infohash és letöltési útvonal oszlopok megjelenítése, valamint egy billentyűparancs a letöltési URL párbeszédpanel megnyitásához.

Ezenkívül a qBittorrent 4.5 beállítja a metaadatokat egy meglévő torrentre, amikor egy már megnyitott torrentet ad hozzá, finomít a teljesítményre vonatkozó figyelmeztetésekkel kapcsolatos különböző beállításokon, lehetővé teszi a POSIX-kompatibilis lemez IO típusok használatát, és felosztja az OS gyorsítótár beállításait a lemez IO olvasási/írási módokra.

Hálózati szempontból ez a kiadás hozzáad egy „Use proxy for hostname lookup” opciót, megvalósít továbbá egy „Peer ID Client” oszlopot a Peers lapon, és hozzáad egy change listen port parancssori opciót, amely lehetővé teszi a qBittorrent figyelő portjának megváltoztatását.

A Linux-felhasználók számára a qBittorrent 4.5 a „.desktop” fájlban egyablakos alkalmazásként jelöli meg a szoftvert, a terjesztéshez egy Dockerfájlt ad hozzá.

A webes felhasználói felület is kapott némi figyelmet a fejlesztőktől:

  • mostantól átméretezhető párbeszédpaneleket,
  • többrészes űrlapadatok bevitelében üres sorok engedélyezésének lehetőségét,
  • a .torrent fájlok exportálásának támogatását,
  • egy végpontot a sebességkorlátozási mód beállítását,
  • természetes rendezést,
  • a húzd és ejtsd események kezelésének képességét,
  • új figyelmeztetést, ha a HTTPS-beállítások nem teljesek,
  • az átviteli lista frissítési időközének beállítását és a haladássáv jobb megjelenítését tartalmazza.

Természetesen számos hibát kijavítottunk, hogy a torrentezés élménye stabilabb és megbízhatóbb legyen. A hibajavítások részleteiről a kiadási megjegyzésekben olvashat. Addig is, a qBittorrent 4.5 letölthető univerzális AppImage bináris változatban, amelyet gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúción telepítés nélkül elindíthat.

(forrás)