Megjelent az NVIDIA 515.86.01 illesztőprogram

kami911 képe

Az NVIDIA kiadta a GNU/Linux, FreeBSD és Solaris rendszerekhez készült NVIDIA 515.86.01-es zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogramját, amely pár hibajavítást tartalmaz.

Az NVIDIA 515.86.01 egy kis kiadás, amely csak egy frissített nvidia-settings vezérlőpanelt hoz, amely mostantól helyesen korlátozza a GPUTargetFanSpeed opció megengedett értékeit, hogy megfeleljen a támogatott NVIDIA grafikus kártyák meglévő érvényes ventilátorsebesség-tartományainak. Az NVIDIA szerint az érvényes tartományok az Ampere vagy újabb GPU-k esetében 30%-100%, a régebbi NVIDIA GPU-k esetében pedig 1%-100%.

A frissített nvidia-settings vezérlőpanel mellett az NVIDIA 515.86.01-es kiadása javítja a Marvel's Spider-Man Remastered videojáték támogatását is, mivel egy olyan hibát orvosol, amelynek következtében a játék „Xid 13” hibával összeomolhatott a Turing és újabb NVIDIA grafikus kártyákon. Ez a probléma csak a Linux-felhasználókat érintette.

A kiadásban javították továbbá az előző NVIDIA 515.76-os verzióban található regressziót, amely NVIDIA RTX 30-as sorozatú GPU-kon üres képernyőt és akadozási problémákat okozott az X-kiszolgáló indításakor. Az NVIDIA szerint ez csak bizonyos konfigurációkban fordulhatott elő, ahol a rendszerindító kijelző HDMI-n keresztül van csatlakoztatva.

Az NVIDIA 515.86.01 már most letölthető a hivatalos weboldalról a GNU/Linux rendszerek 64 bites és AArch64 (ARM64) architektúrákra, valamint 64 bites FreeBSD rendszerekre és 64 bites, illetve 32 bites Solaris rendszerekre.

Ez egy termelésre kész kiadás, ami azt jelenti, hogy minden olyan felhasználónak ajánlott, aki a stabilitást részesíti előnyben az NVIDIA 520.56.06 „new feature” ágában fellelhető új funkciókkal szemben.

Az NVIDIA 520.56.06 az OTA (Over-the-Air) frissítések támogatásának bevezetésére szolgál a Proton és Wine NVIDIA NGX buildben, megkönnyítve a grafikus vezérlő frissítését a legújabb verzióra. Ez a funkció azonban alapértelmezés szerint nincs engedélyezve, ezért a felhasználóknak manuálisan kell engedélyezni a PROTON_ENABLE_NGX_UPDATER környezeti változó „1” értékre állításával.

Ez a kiadás frissíti a Vulkan-illesztőprogramot is, hogy képes legyen betölteni a

  • VK_KHR_acceleration_structure,
  • VK_KHR_deferred_host_operations,
  • VK_KHR_ray_query,
  • VK_KHR_ray_tracing_pipeline,
  • VK_NV_cuda_kernel_launch,
  • VK_NV_ray_tracing,
  • VK_NV_ray_tracing_motion_blur,
  • VK_NVX_binary_import és
  • VK_NVX_image_view_handle

kiterjesztések futási időben, anélkül, hogy az nvidia-uvm-től kellene függenie. ko kernelmodultól.

Ezen felül a Vulkan-illesztőprogram javítást kapott egy olyan hibára, amely a geometria- és tesszellációvezérlő shaderek hibás megjelenéséhez vezethetett.

Szintén frissült az nvidia-installer, amely mostantól lehetővé teszi az „--add-this-kernel” funkció használatát a nem root felhasználók számára, pontosabb előrehaladási visszajelzést mutat a kernelmodulok felépítése során, és figyelmeztetést jelenít meg, ha a Vulkan ICD betöltőt nem észleli. Ezenkívül a DKMS-támogatás átdolgozásra került, így a kernelmodulok mostantól opcionálisan regisztrálhatók a DKMS-ben.

„A kernelmodulok mostantól opcionálisan regisztrálhatók a DKMS-szel, miután a telepítő már saját maga elkészítette és telepítette őket. Az nvidia-installer ezentúl alapértelmezés szerint regisztrálja a kernelmodulokat a DKMS-szel, ha a dkms(8) segédprogramot észleli a rendszeren”

- olvasható a kiadási megjegyzésekben.

Az NVIDIA 520.56.06 grafikus vezérlő illesztőprogram egyébként új CUDA Debugger implementációt is biztosít a Pascal és az újabb NVIDIA GPU architektúrákhoz, javítja a Marvel's Spider-Man Remastered videojáték támogatását a Turing és újabb NVIDIA GPU architektúrákon, valamint javítja az NVIDIA GeForce RTX 30 sorozatú GPU-k támogatását.

Az NVIDIA 520.56.06 grafikus vezérlő illesztőprogram letöltése >

(forrás)