Megjelent a Wine 7.20

kami911 képe

Linux alatt a Wine alkalmazása azért lehet hasznos, mert segítségével Windows alapú szoftverek futtathatók Linux operációs rendszerek alatt. A Wine egy kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Windows alkalmazások futtatását más operációs rendszereken anélkül, hogy teljesen szimulálná a Windows környezetet.

Néhány lehetséges előnye a Wine használatának Linux alatt:

 1. Kompatibilitás: Sokan Windows alapú szoftvereket használnak, és a Wine segítségével ezek a szoftverek futtathatók Linux alatt is anélkül, hogy a felhasználóknak meg kellene változtatniuk a rendszerüket.
 2. Teljesítmény: Bár a Wine nem mindig biztosít azonos teljesítményt a Windows rendszerrel, egyes alkalmazások még mindig jól futnak rajta, és elfogadható teljesítményt nyújtanak Linux rendszeren.
 3. Nyílt forráskódú: A Wine nyílt forráskódú projekt, így lehetőség van a fejlesztésre és testreszabásra. A közösség által támogatott projekt, így folyamatosan frissítik és fejlesztik a kompatibilitást.
 4. Alternatív megoldás: Bár vannak más megoldások is, mint például a virtualizáció vagy a dual-boot rendszer, a Wine egy könnyű és gyorsabb lehetőséget kínál azoknak, akik csak néhány Windows alkalmazást szeretnének futtatni Linux alatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wine nem garantálja minden Windows alkalmazás hibamentes futtatását, és néhány esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák. Érdemes az alkalmazásoknak a WineHQ weboldalán történő ellenőrzése is, hogy megtudjuk, mely alkalmazások támogatottak, és milyen mértékű támogatást nyújtana.


Főbb újdonságok

 • Mono motor frissítve a 7.4.0 verzióra.
 • Betűkészletek összekapcsolásának javítása.
 • Számos javítás a kivételek kitekerésével kapcsolatban.
 • Támogatás az EMF spool fájlok WineDump-en történő lementéséhez.
 • További hibajavítások.

A Wine 7.20 huszonkilenc hibajavítást hoz, javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között: Crysis 2, Axiom Verge 2, MetaTrader4, cygwin-es bsdtar.exe, Autonauts, ZOSI Cloud és más szoftverekhez készültek javítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

 • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
 • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
 • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
 • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
 • Továbbiak

 

Jó borozást!