Megjelent az Audacity 3.2

kami911 képe

Megjelent az Audacity 3.2, a GNU/Linux, macOS és Windows rendszerekhez készült hatékony, ingyenes, nyílt forráskódú és platformokon átívelő audiószerkesztő szoftver legújabb stabil verziója.

Az Audacity 3.2 majdnem egy évvel az Audacity 3.1 sorozat után érkezett meg, és számos izgalmas újdonságot vezet be, mint például a valós idejű effektek az Audio Units, LADSPA, LV2 és VST3 pluginekhez, a VST3 effektek támogatása, a WavPack nyílt audiotömörítési formátum támogatása, valamint a legújabb FFmpeg 5.0 multimédiás keretrendszer támogatása.

Az új valós idejű effektek funkció részeként az Audacity 3.2 egy új effektek gombot jelenít a sávok menüjében, amellyel valós idejű effekteket helyezhet el. Emellett az effektek menü új rendezést kapott, és az effektek beállításaiban mostantól más rendezési és csoportosítási lehetőségeket is talál. Íme a valós idejű effektek funkció működés közben!

A felhasználói felület is különböző frissítéseket kapott, például a keverősáv és a mérő sávok összevonását, egy gyors hangmegosztási funkciót, valamint egy új Audio Setup gombot, amely alapértelmezés szerint az Eszköz eszköztárat helyettesíti (az Eszköz eszköztárat továbbra is vissza tudja majd kapcsolni a Nézet → Eszköztárak menüben).

Egyéb említésre méltó változások közül az Audacity mostantól JACK-támogatás nélkül is fordítható GNU/Linux rendszereken, az mpg123 mostantól a mad helyett az mpg123 az alapértelmezett MP3-importáló, az XDG könyvtárak támogatása GNU/Linux rendszereken, és a bővítmények mostantól automatikusan beolvasásra, tesztelésre és engedélyezésre kerülnek az Audacity indításakor.

Természetesen az Audacity 3.2 különböző hibákat is kijavít:

  • az M4A/AAC támogatást,
  • a bitrátát 98 és 160 kbit/s között állíthassa be mono vagy 196 és 320 kbit/s között sztereó hang esetén,
  • az MP3 fájlok importálása,
  • a kötegelt feldolgozást,
  • a GTK csomagolást az AppImages-ben.

Az Audacity licencét is frissítették e nagy kiadás részeként a VST3 támogatás érdekében. Így az Audacity bináris állományai mostantól a GNU General Public License, Version 3 licenc alatt állnak, míg a legtöbb kódfájl továbbra is a GPLv2 vagy későbbi licenc alatt marad.

A teljes kiadási jegyzeteket a projekt GitHub-oldalán olvashatja el, és letöltheti az Audacity 3.2-t a hivatalos weboldalról AppImage-ként, amelyet gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúción futtathat anélkül, hogy bármit is telepíteni kellene a számítógépre.

Aki lemaradt volna róla, tavaly tavasszal az orosz illetőségű Muse Group megszerezte az Audacity projektet, és saját tulajdonára bejegyezte, mint márkanevet, és ami igazán kiverte a biztosítékot, hogy alaposan megváltoztatta a program adatvédelmi irányelveit: https://github.com/audacity/audacity/issues/1213

Közben volt némi visszakozás, a végleges, felülvizsgált adatvédelmi szabályzat a 3.0.3 verzióval együtt jelent meg.
a) a korhatár-korlátozás megszűnt,
b) nem gyűjtenek személyes adatokat,
c) a felhasználók lemondhatnak az adatküldésről,
d) az Audacity-t felépítő felhasználó, karbantartók (például: terjesztések) számára a hálózati elérést külön engedélyezni kell.

Ahogy az várható volt, nagy számban indultak projektek amik az Audacíiy kódja alapján másik új hasonló képességű program kidolgozását tűzték ki célul. Persze, egy ilyen program esetében ez óriási feladat, úgyhogy nem nagyon halad a dolog, a sok projekt közül kettő / ill. három látszott kiemelkedni, a tenacity, az audacium illetve a sneedacity.

A tenacity frontembere közben visszakozott, elég elképesztő idoklással (fórum trollok zaklatása, fizikai zaklatás lakhelyén, amire rendőrségi fejlelentést is tett, és a nyomozás érdekében nem lehet több infót megosztani.)

https://www.theregister.com/2021/07/07/tenacity_maintainer_quits_4chan_harassment/

https://www.techradar.com/news/audacity-alternative-abandoned-after-developer-subjected-to-stalking-and-harassment

A tenacity-t pedig továbbforkolták: https://github.com/John-Enigma/audacity, bár ezen projekt kapcsán nem nagyon látni mozgolódást.

Úgy látszik, az audacium lesz a nyerő, abban az értelemben, hogy a leginkább műküdőképes projekt, bár még van mit csiszolni az új szoftveren, és kérdéses, hogy lesz-e elég erőforrás a hosszú távú frissítésekhez.

Ti hogyan látjátok az Audacity jelenét, jövőjét? Melyiket használjátok jelenleg?

(forrás)