Itt a KDE Project digiKam 7.8-as verziója

kami911 képe

A digiKam csapata ma bejelentette a digiKam 7.8 kiadását és általános elérhetőségét, amely a Qt és KDE technológiákon alapuló, nyílt forráskódú, ingyenes és keresztplatformos digitális fotókezelő szoftver legújabb stabil verziója.

A digiKam 7.8 körülbelül két és fél hónappal a digiKam 7.7 után érkezik meg. A KDE Frameworks 5.96-ra épül, és egy frissített, libraw 2022-07-14 alapú belső RAW-feldolgozót tartalmaz, amely olyan új fényképezőgépek támogatását teszi lehetővé, mint például a Canon EOS R3, Canon EOS R7, Canon EOS R10, Fujifilm X-H2S, Fujifilm X-T30 II, Olympus System OM-1, Leica M11, Sony A7-IV, DJI Mavic 3 és Nikon Z9.

A digiKam professzionális fotókezelő szoftver új kiadása különböző fejlesztéseket is hoz a jobb felhasználói élmény érdekében. Például a HIF-képeket mostantól a modern HEIF-képekként ismeri fel, a PSD (Photoshop) képek kezelésekor mostantól támogatják a szürkeárnyalatos és 16 bites képeket, frissült a nemzetközi információk és beállítások kezelése, és vannak a szokásos összeomlás- és hibajavítások is.

Ezen kívül a digiKam 7.8 frissíti az AppImage csomagokat a KDE Project Qt Collection Patch kezdeményezés által kínált legújabb Qt 5.15 LTS verzióra, és a legújabb és legjobb GMicQt 3.1 nyílt forráskódú képfeldolgozó keretrendszerrel érkezik.

A digiKam 7.8 már most letölthető AppImage univerzális bináris csomagként gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúcióhoz a hivatalos weboldalról. Közben a digiKam csapata elárulta, hogy tervezik a digiKam 8.0 kiadását egy nagyobb frissítésként, amely a digitális fotókezelő szoftvert az új Qt6 keretrendszerre portolja.

A 8.0.0 az új Qt6 keretrendszerre lett portolva, és továbbra is kompatibilis a Qt5-tel. Minden új fontos funkció ez a kódon alapul. Idén nyáron két diákot mentoráltunk, akik a képminőség-elemzőn dolgoztak egy neurális hálózat segítségével, valamint egy új bővítményen. A projektek véglegesítés alatt állnak, és hamarosan integrálásra kerülnek a 8.0.0-ba.

A digiKam 7.8 már most letölthető a hivatalos weboldalról GNU/Linux, macOS és Windows platformokra. Ha az Ön által használt terjesztés csomagként biztosítja a digiKamot, akkor az elkövetkező napokban ez a frissítés is megjelenhet majd.

(forrás)