Elkészült a KDE Gear 22.08.1-es verziója

kami911 képe

A KDE Gear a KDE közösségének alkalmazásgyűjteménye, amely a KDE-hez illeszkedő együtt megjelenő alkalmazások összessége. A négyhavonta megjelenő kiegészítő KDE alkalmazások, keretrendszerek és könyvtárak gyűjteménye számos érdekes alkalmazást kínál a KDE asztali környezet rajongóinak.

A 22.08-as kiadás számos fejlesztést, javítást és hibajavítást tartalmaz.

Kate és KWrite

A Kate és a KWrite a KDE mindenre kiterjedő és funkciógazdag szövegszerkesztői. Míg a KWrite egyszerű és egyszerű, ideális a zavaró tényezők nélküli gyors szerkesztéshez, addig a Kate egy egész fejlesztői környezetet pakol a motorháztető alá, és tartalmaz, több panelt egy parancssori terminálhoz, jelölési előnézet és projektstruktúra, integráció a Git-tel, és még sok minden mást.

Mind a Kate, mind a KWrite nemrégiben egy új funkciót épített be, amely lehetővé teszi, hogy több kurzort helyezzen el a dokumentumban, és egyszerre több helyen is hozzáadjon szöveget vagy kódot.

A KWrite egy másik érdekes új funkcióval bővült: mostantól támogatja a lapokat és a képernyőfelosztást, így egyszerre több dokumentumot is megnyithat.

Eközben a Kate használata egyszerűbbé vált, mivel most már alapértelmezés szerint megjeleníti az eszköztárát, és a menüsora is át lett rendezve, hogy az egyes lehetőségek kevésbé legyenek hatalmasak és ijesztőek. Különösen új a "Selection" menü, amely olyan műveleteket tartalmaz, amelyek csak arra vonatkoznak, ami ki van jelölve.

https://cdn.kde.org/promo/Announcements/Apps/22.08/KWrite.webm

Filelight

A Filelight segítségével világosan láthatja, mennyi hely van a tárhelyén, és megtudhatja, mi foglal annyi helyet! A fejlesztők átdolgozták a Filelight megjelenését, hogy modernizálják a kinézetét, és eközben a QtQuick-re történő portolással könnyebben karbantarthatóvá tették a kódot.

Egy másik javulás, hogy a Filelight tooltippjeiben a szöveg nem vágódik le a végeken.
Partíciókezelő

...És ha már a tárolásnál tartunk, a Partíciókezelő, a KDE eszköze a lemezek partícióinak létrehozására, áthelyezésére és méretének módosítására, kijavított néhány hibát, amely az információs panel szövegét érintette, és most már ember által olvasható szöveget mutat a lemez bekapcsolt állapotának időtartamára.

https://cdn.kde.org/promo/Announcements/Apps/22.08/Filelight.webm

Dolphin

A Dolphin a KDE nagy teljesítményű fájlkezelője, amellyel fájlokat és könyvtárakat mozgathat, másolhat, eltávolíthat, valamint távoli hosztokhoz csatlakozhat SAMBA, SSH, FTP és egyéb eszközökön keresztül.

A Dolphin mostantól lehetővé teszi a fájlok fájlkiterjesztés szerinti rendezését is, ha ezt szeretné, és eltávolíthatja az egyes elemeket a „Legutóbbi fájlok" és „Legutóbbi helyek" listákból a Dolphinban, a fájl párbeszédpanelekben és más helyeken. Továbbá, ha a Dolphinban egy lassú mappa betöltését megszakítja, az ablak közepén megjelenő üzenet már nem azt mondja, hogy „A mappa üres", hanem azt, hogy „A betöltés megszakadt".

https://cdn.kde.org/promo/Announcements/Apps/22.08/Dolphin_new.webm

Elisa

Az Elisa a KDE elegáns és kompakt zenelejátszója, és ebben a verzióban javítottak az elérhetőségi funkcióin, a lejátszási lista oldalsávját ismét billentyűzetről navigálhatóvá tették. A 22.08-as verzióban még jobban működik, mint eddig bármikor, mivel minden egyes elemhez elérhetjük és kiválthatjuk az összes vezérlőelemet benne.

Továbbá, ha érintőképernyőt használ, akkor az Elisa lejátszási listájában egy dal megérintésével azonnal lejátssza azt, ahelyett, hogy egyszerűen kiválasztaná. A lejátszási lista elemeit is magasabbá és ujjbarátabbá tettük, így könnyebbé téve a használatát.

https://cdn.kde.org/promo/Announcements/Apps/22.08/Elisa.webm

Spectacle

A Spectacle a KDE népszerű képernyőfelvételi alkalmazása, amely képjegyzetelési funkciókat biztosít, lehetővé teszi, hogy a képernyőfelvételeket közvetlenül a közösségi médiába, online képmegosztó szolgáltatásokba, azonnali üzenetküldő alkalmazásokba és még sok másba küldjük.

Hogy segítsen a képernyőfelvétel készítésben, a Spectacle mostantól a különböző felvételi módokhoz tartozó billentyűparancsokat is megjeleníti a felvételi mód kiválasztásának kombinált mezőjében.

És ha már megvan a kép, a Spectacle megjegyzésekkel kapcsolatos módban átméretezi magát, így nem kell manuálisan nagyra alakítania az ablakot minden alkalommal, amikor egy nagyméretű képet szeretne megjegyzésekkel ellátni. Ha végzett, a Spectacle visszaváltozik eredeti méretére, és folytathatja a munkát a szokásos módon.

https://cdn.kde.org/promo/Announcements/Apps/22.08/Spectacle.webm

Kalendar

A Kalendar egy modern naptár és életszervező, amely számos forrásból képes megszerezni a találkozókat és a napi teendők listáját... És sok más funkció mellett az új verzióban már a névjegyek is szerepelnek! A naptárakhoz hasonlóan a címjegyzékeket is sokféle forrásból adhatod hozzá, és egy asztali és panel widgeten keresztül tekintheted meg őket. A Kalendar képes QR-kódot is generálni egy névjegyhez, ha meg szeretné osztani azt egy mobileszközön.

További hír, hogy a naptárnézet továbbfejlesztésre került, és mostantól a feladatok oldalsávjában láthatja a részfeladatokat és a szülőfeladatokat, így könnyebben navigálhat közöttük.

KDE Itinerary

Az Itinerary a KDE utazási asszisztense, amely segít megtervezni az utazást; kezeli a jegyeket, beszállókártyákat és még az egészségügyi igazolásokat is, valamint eligazít a repülőtereken, vonat- és buszpályaudvarokon és más közlekedési csomópontokon.

Az Itinerary fejlesztői az elmúlt hónapokban nagyon szorgalmasak voltak, és beépítettek egy vonalkódolvasót, amely lehetővé teszi a papírjegyek importálását az alkalmazásba, valamint az átalányjegyek vagy kedvezményes programkártyák támogatását.

Az utazás megkönnyítése érdekében a vonat- és buszutak importálhatók az online útlekérdezésekből, és ha találkozóra vagy munkahelyi találkozóra utazik, az események importálhatók és exportálhatók a rendszer naptárából.

Kedve van egy kitérőhöz egy többszakaszos utazás során? Semmi gond: az alternatív útvonal opció mostantól elérhető az út egy-egy szakaszához.

FONTOS: Ha az Itinerary-t Androidon használja, kérjük, vegye figyelembe, hogy az új frissítések már NEM érhetőek el a Google Play Store-ban. Töltse le a KDE Itinerary-t a KDE F-Droid repójából, hogy naprakész maradjon.

https://cdn.kde.org/promo/Announcements/Apps/22.08/Itinerary.webm

Általános újdonságok

Az alkalmazások új verzióin kívül a KDE Gear frissítéseket biztosít az alkalmazások alapjául szolgáló keretrendszerekhez is. Ez azt jelenti, hogy egy keretrendszer frissítései az attól függő alkalmazásokban is megjelennek.

Például a Dolphin, a Gwenview és a Spectacle mostantól az XDG Portals felületet használja a húzott és eldobott fájlok számára. Ez lehetővé teszi számukra, hogy sikeresen dobjanak be fájlokat a homokdobozos alkalmazásokba anélkül, hogy lyukat ütnének a homokdobozon azzal, hogy hozzáférést biztosítanának a teljes home mappához vagy a rendszer temp mappájához.

A Plasma Wayland munkamenetben pedig az egyablakos KDE-alkalmazások mostantól a meglévő ablakokat előtérbe hozza, amikor a Kickoffból, KRunnerből stb. újraindul.

Első frissítő kiadás

Közben befutott a KDE Gear 22.08.1-es verziója is. A KDE Gear 22.08.1 mindössze három héttel a KDE Gear 22.08 után érkezett meg, amely számos új funkciót és fejlesztést vezetett be, hogy javítsa a különböző problémákat, és javítsa a különböző KDE-alkalmazások néhány meglévő funkcióját.

Például frissíti a Dolphin fájlkezelőt, így nem fog a „Felhasználó törölt művelet” párbeszédpanelre figyelmeztetni, ha egy művelet törlésekor a művelet megerősítése vagy befejezése előtt törli a műveletet.

A Kdenlive videoszerkesztő különböző javításokat kapott, amelyek egy külső alkalmazás által módosított videoklip módosításakor fellépő összeomlás, a videoklipek törött beillesztése az alkalmazás bezárásáig és újbóli megnyitásáig, a hibás dupla kattintás vegyes klip indítása, a hibás mutex feloldás a hüvelykujj gyorsítótárban, az archiválás, ha egy videoklip kétszer kerül hozzáadásra egy projektben, valamint a Mix Stackben a rosszul fordított pozíció csúszka kezelése miatt.

A KDE Gear 22.08.1 frissíti az Elisa zenelejátszót is, hogy az abszolút elérési utak mellett relatív elérési utakról is megnyithasson fájlokat, és támogassa a JPG fájlokat a borítóképekhez, valamint javítja a Filelight lemezhasználat-elemzőt, hogy a megfelelő szövegszíneket használja, ha sötét színsémát használ a Plasma-asztalhoz, és hogy jól nézzen ki, ha tört skálafaktorokat használ.

Továbbá ez a frissítés újra bekapcsolja a keresési funkciót a KMail e-mail alkalmazásban, orvosolja a Kate szövegszerkesztő összeomlását, amely akkor következett be, amikor nem voltak keresési eredmények, frissíti az Ark archívumkezelőt, hogy többé ne állítsa be a kinyert .zip fájlok engedélyeit, ha nincsenek, és kikapcsolja a "Hírek" megjelenítését a KDevelop kezdőlapján.

A KItinerary könyvtár a KDE Itinerary digitális utazási asszisztenshez támogatást kapott az Amtrak PDF jegyek egy újabb formátumváltozatához, egy kivonatoló szkriptet a Vistara beszállókártyákhoz, egy Flixbus PDF jegy kivonatolót, az általános beszállókártya kivonatoló képességét a repülőtéri terminálok felismerésére, és támogatást a "Tx" terminál jelölés több változatának kezeléséhez.

Ezen kívül a KDE Gear 22.08.1 a Konsole shell argumentumainak manipulálását a munkamenetbe helyezi át, a KWalletManagerhez hozzáad egy olyan opciót, hogy ne építsen KCM & KAuth támogatást, javítja a Yakuake-ben a terminál fókuszálásakor nem eltűnő kiemelési problémát, és számos más KDE alkalmazásnál számos más kisebb problémát orvosol.

Letöltés és elérhetőség

Az alkalmazások elérhetőek a Snap-ként valamin a Flathub-on is.

(forrás, forrás, forrás)