Itt a NetworkManager 1.40 verziója

kami911 képe

Megjelent a NetworkManager 1.40 verziója, ami a népszerű, a legtöbb mai GNU/Linux disztribúcióba beépített hálózati kapcsolatkezelő segédprogram legújabb stabil verziója.

A NetworkManager 1.40 több mint három hónappal a NetworkManager 1.38 után jelent meg, és rengeteg változást tartalmaz, kezdve a belső systemd DHCPv4 kliens eltávolításával, amelyet a nettools n-dhcp4 implementációja vált fel, az érvénytelen DHCP opciókról szóló bővített naplóüzenetekkel, a javított hordozóérzékeléssel.

A NetworkManager 1.40 főbb újdonságai közé tartozik a többutas TCP (MPTCP - Multipath TCP) támogatás, amely lehetővé teszi az IP-címek MPTCP végpontként való konfigurálását.

Fontos megjegyzés a MPTCP-vel kapcsolatban: Az MPTCP engedélyezhető/letiltható a kernelben a /proc/sys/net/mptcp/enabled sysctl paranccsal. A kernelben vannak olyan korlátok is, amelyek szabályozzák az alfolyamatok létrehozását. Lásd az iproute2 ip mptcp limits parancsát. A NetworkManager nem fogja engedélyezni/tiltani az MPTCP sysctl-t, és nem fogja beállítani ezeket a korlátokat. Ezek a beállítások a hoszt konfigurációjának számítanak, amit a rendszergazdának kell beállítania, vagy a disztribúció ésszerű alapértelmezésekkel szállítja.

Minden NetworkManager profil rendelkezik mostantól egy új connection.mptcp-flags tulajdonsággal, amely az MPTCP kezelését szabályozza. Ez a flags tulajdonság lehetővé teszi különösen az MPTCP kezelés engedélyezését/letiltását, vagy a végpont konfigurálásakor használt címzászlók kiválasztását (további információk a signal, a subflow, a backup, vagy a fullmesh részek a man ip-mptcp-ben). Ha egy aktív profil MPTCP kezelése engedélyezve van, a NetworkManager a megadott cím jelölők használatával végpontokként konfigurálja az IP-címeket.

További újdonság az nmcli parancs új --offline argumentuma, amely lehetővé teszi a kulcsfájl-formátumú kapcsolati profilokon való működést a szolgáltatás futása nélkül. Ezek mellett újdonság az ipv4ll engedélyezésének támogatása a DHCPv4 és a statikus címzés mellett, valamint az „ipv6.mtu” konfigurálásának támogatása.

A NetworkManager 1.40-ben emellett növeli a PMK (Pairwise Master Key) élettartamát a WPA-EAP-t használó Wi-Fi kapcsolatok esetében, továbbá a frissítéssel az nmcli networking off parancs megvárja a hálózat deaktiválások befejezését. Az új kiadás javítja a nem híd (bridge) beállítások újbóli alkalmazását, támogatja a DHCP újraindítását, amikor az eszköz MAC-je megváltozik, és minden elérhető módszerrel támogatja a Bluetooth NAP kapcsolat hozzáadását.

Egyéb említésre méltó változások mellett ez a kiadás új [dhcp4] és [dhcp6] szakaszokat ad a /run/NetworkManager/devices/$ifindex eszközállapot fájlhoz, amelyek az aktuális bérlet DHCP-opcióit tartalmazzák, javítja az nm-settings-nmcli man oldal megjelenését a bekezdések megőrzésével, eltávolítja a hardvercím követelményét a DHCPv6 esetében, és visszahozza az nm_remote_connection_get_secrets() funkciót a libnm-ben.

Végül, de nem utolsósorban a NetworkManager most már képes a /proc/cmdline kernel parancssor olvasására, ami a hibakeresés engedélyezéséhez és a „match.kernel-command-line” beállításhoz használható a profilban.

Ezenkívül mostantól figyelembe veszi az beállított „nm.debug” kernel parancssor paramétert a hibakeresés naplózásának engedélyezéséhez.

(forrás)

Hozzászólások