Fedora 37: Raspberry Pi is támogatott

kami911 képe

A Fedora Linux 37 még idén ősszel elérhető lesz, és számos új funkciót és fejlesztést ígér, köztük a Raspberry Pi 4 eszközök hivatalos támogatását. A Raspberry Pi 4 támogatása a Fedora Linuxban nem újdonság. A Red Hat által szponzorált disztribúciót a felhasználók már futtathatták az apró számítógépen, de néhány kulcsfontosságú funkció hiányzott, például a hardveresen gyorsított grafika, így a Fedora Project hivatalosan sosem támogatta.

A közelgő Fedora Linux 37 kiadással a Raspberry Pi 4 támogatása „hivatalos” státuszt kap, hiszen a Broadcom V3D grafikus vezérlővel megvalósított gyorsított grafika implementálása is megtörtént. A gyorsított grafika a Fedora Linux 37-ben a V3D GPU segítségével OpenGL-ES és Vulkan esetén is biztosított.

A gyorsított grafikán kívül, amely kulcsfontosságú változás ahhoz, hogy a Fedora Linux a Raspberry Pi-n a mindennapi vezetőjévé váljon, a Fedora Linux 37 közelgő kiadása továbbfejlesztett vezetékes hálózatot is ígér a PTPv2 támogatásával a Raspberry Pi 4 Model B és Raspberry Pi CM4 (Compute Module 4) modelleken.

Ezen felül lesz Wi-Fi támogatás a Raspberry Pi 400-as modellen, valamint néhány szélesebb körű általános fejlesztés a Raspberry Pi 3 és Raspberry Pi Zero 2 W modellekhez.

A Fedora Linux 37 for Raspberry Pi 4 szabványos raw.xz image-ként lesz elérhető az AArch64 (ARM 64 bites) architektúrához, amelyet egy micro SD kártyára kell majd írni egy speciális segédprogrammal, például a hivatalos Raspberry Pi Imagerrel, amelyet a Fedora Linux tárolóiból lehet telepíteni. Linux Mint alatt a Pendrive lemezkép-író vagy a dd parancs is használható erre.

Van még néhány kisebb fennforgás:

  • A Raspberry Pi 400 WiFi támogatása nem tartozik a feladat hatáskörébe, mivel ez attól függ, hogy a gyártó, a Synaptics, az eszközön szállított WiFi modul beszállítója (ebben az esetben a hiánya) általános upstream firmware-t biztosít-e.
  • A Raspberry Pi CM4 egy IoT, Edge és Embedded felhasználási esetekre tervezett modul. A CM4-et a hivatalos IO lapon fogják tesztelni és támogatni, és működnie kell más, a CM4-et tartalmazó eszközökön is, feltéve, hogy a gyártó támogatja a Raspberry Pi upstream firmware-ét.
  • A folyamat részeként további eszközök támogatása az audió és más hasonló körül is felülvizsgálatra kerül.

A lemezképek jelenleg a Workstation kiadásból lesznek, amely a GNOME asztali környezetet, valamint a KDE és a SoaS spin-ek és a Python Classroom Fedora Labs spin-t tartalmazza. A Minimal és a Server kiadások is letölthetőek lesznek.

(forrás)