Még meglepőbb fordulat: Lennart Poettering a Microsoft-nál kezdett dolgozni

kami911 képe

A tegnapi nap meglepetése az volt, hogy Lennart Poettering csendben elhagyta a Red Hat-ot, miután másfél évtizedig vezette a PulseAudio projektet, és végül elindította a systemd-t, amely alapvetően átalakította a modern Linux disztribúciókat. Kiderült, hogy a Microsofthoz csatlakozott, és folytatja a systemd-n végzett munkáját.

Miután tegnap megjelent a cikk arról, hogy Lennart már nem dolgozik a Red Hatnál, érkeztek a tippek, hogy a systemd megalkotója egy ideje csendben csatlakozott a Microsofthoz. Emellett különböző nyilvános kommentekből a Twitteren és más médiumokon, is az derült ki, hogy Lennart a redmondi céghez csatlakozott.... Először ezek inkább viccnek tűntek, de egy nap után, kiderült, hogy valójában nem vicc.

A több fontos nyílt forráskódú projektért felelős fejlesztője csatlakozott már a Microsofthoz, és Lennart  - a systemd megalkotója - továbbra is a systemd fejlesztésére koncentrál. Bár egyesek talán nem mindig értenek egyet a nézeteivel vagy bizonyos dolgok kezelésének megközelítéseivel, nem lehet eléggé hangsúlyozni a Linux szabad szoftveres világhoz való hatalmas hozzájárulását és az ökoszisztéma fejlesztése iránti elkötelezettségét az évek során.

Ez sokakat meglephet, de ne felejtsük el, hogy a Microsoft idővel számos Linux-fejlesztőt és más kiemelkedő nyílt forráskódú fejlesztőt alkalmazott... Lássuk kiket is:

A Microsoft jelenleg Guido van Rossum-ot, a Python megalkotóját alkalmazza, a GNOME megalkotója. Miguel de Icaza 2016-tól (amikor felvásárolták a Xamarint) egészen idén év elejéig a Microsoft berkein belül dolgozott. Nat Friedman a Xamarin-Microsoft részeként a GitHub vezérigazgatójaként szolgált a Microsoft felvásárlását követően. A Gentoo Linux alapítója, Daniel Robbins korábban a Microsoft alkalmazásában állt. Steve French a Linux CIFS/SMB2/SMB3 karbantartójaként és a Samba csapat tagjaként a Microsoftnál dolgozik. Továbbá a Microsoft számos upstream Linux fejlesztőt alkalmazott korábban, mint például Matteo Croce, Matthew Wilcox, Tyler Hicks, Shyam Prasad N, Michael Kelley és még sokan mások a Linux rajongók és fejlesztők számára azonnal felismerhető neveken túl. Szintén csak az év elején történt, hogy Christian Brauner, mint egy másik hosszú ideje Linux kernelt fejlesztő csatlakozott a Microsofthoz. Christian Brauner, Lennarthoz hasonlóan, berlini székhelyű, és a Canonical-nál töltött fél évtized után a Microsofthoz került, ahol a Linux kernelen, az LXC-n, a systemd-n és más területeken dolgozik..

(forrás)