A FWUPD 1.8.1 már elérhető

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.8.1, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az fwupd mostantól támogatja a Corsair KATAR PRO XT, Corsair SABRE PRO és Corsair KATAR PRO vezeték nélküli egerek, a HP Thunderbolt Dock G4, a Lenovo ThinkPad Universal USB-C dokkoló, valamint a Steelseries Aerox 3 és Steelseries Rival 3 vezeték nélküli egerek firmware-frissítését.

Ezen felül az fwupd 1.8.1 több PixArt vezeték nélküli eszköz, több SunplusIT USB-kamera és néhány UFS-eszköz támogatásával is bővült.

Az fwupd 1.8.1 néhány új funkcióval is kiegészül, amelyek megbízhatóbbá teszik a firmware-frissítést, például:

  • Archívumírási támogatás az összetett firmware-rel rendelkező eszközökhöz,
  • Új üzemmód az eszközök összetett firmware-ének olvasására az fwupdtool-ban,
  • A kliensek számára a felhasználó által megoldható kizárólag az adott problémákkal kapcsolatos firmware-frissítések megjelenítésének engedélyezése, valamint
  • Az eszköz számára a firmware írása közben a lekérdezés szüneteltetésének engedélyezése.

Ezen kívül a fwupd mostantól támogatja a rendszer és az eszköz akkumulátorszintjének exportálását a D-Bus-interfészen, valamint hozzáadástra került az X-UsbReceiver-t, mint „frissítési” kategória, amely az usb-receiver ikonról azonosítható.

Ahogy az frissítésnél várható volt, számos problémát orvosoltak a fejlesztők. Az Fwupd 1.8.1 kijavít egy kritikus figyelmeztetést, amely a modem frissítésének sikertelensége esetén jelentkezett, javít egy regressziót a PS175-ös eszközök lekérdezése során, rugalmasabbá válik a Redfish BMC újraindításakor, többé nem jelöl minden Redfish-frissítést „UPDATABLE”-ként, és elhagyja a „dongle” kifejezést az USB-vevő hardverek leírására.

Az operációs rendszer függőségek telepítésekor több architektúra explicit részletet is megjelenít, lehetővé teszi a fwupdtool-ból érkező lezáró műveleteket, továbbá lehetővé teszi a nem fájl D-Bus átvitel megadásátis. A Redfish fájlnevet „firmware.bin” néven adja meg, ráadásul pontosabban adja vissza az eszközök utolsó beállított állapotát. Amennyiben a "REV" be van állítva, akkor beállítja a Bluetooth verziót. Lehetővé teszi a flashrom firmware lementését, és a folyamat közbeni letöltést az fwupdtool használata esetén.

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.

(forrás)