10 éves lett a Raspberry Pi projekt

kami911 képe

Eben Upton visszaemlékezése:

Majdnem pontosan ma tíz évvel ezelőtt több ezren állítottátok be az ébresztőórátokat, és arra ébredtetek a szökőnap reggelén, hogy felfedezzétek, hogy elkezdtük árulni a Raspberry Pi számítógépeket. Mire aznap este a kocsmában összegyűlt az önkéntes csapatunk egy ünnepi italra, a Farnell és RS Components már több mint 100 000 megrendelést fogadott be (annak ellenére, hogy a terhelés alatt nehezen tudták online tartani a weboldalukat); (rövid időre) Lady Gaga-t is megelőztük; és a Raspberry Pi egy kicsit nagyobb lett, mint terveztük.

Egy csoportunk 2008-ban megalapította a Raspberry Pi Foundationt, azzal a céllal, hogy megfordítsuk a Cambridge-i informatikai tanulmányokra jelentkezők számának csökkenését azáltal, hogy a fiataloknak egy szórakoztató, robusztus, olcsó számítógépet biztosítunk, amellyel megtanulhatnak programozni. 2011 májusában bemutattunk egy prototípust Rory Cellan-Jonesnak a BBC-nél; az ezt követő blogbejegyzésének meglepő népszerűsége volt az a lökés, amire szükségünk volt ahhoz, hogy a projektet a célvonalon túlra juttassuk.

A Rory blogbejegyzése és az indulás közötti kilenc hónap a tevékenység forgószele volt: Liz felépített nekünk egy blogot, egy fórumot és egy jelentős közösségi médiát; Pete szinte a semmiből tervezte meg (és tervezte újra) a végterméket; nekem pedig ki kellett találnom, hogyan lehetne a terméket sorozatban, a megcélzott áron és nagyon kevés tőkével megépíteni.

A következő kilenc hónapot az első megrendelések megépítéséhez és az emberek kezébe juttatásához szükséges munka uralta. Néhány kezdeti bukkanó után március végén megérkeztek az első gyártott egységek az Egyesült Királyságba, és a mennyiségek tavasszal tovább emelkedtek. Október végére leszállítottuk az indulás napján leadott megrendeléseket; elvittük a Raspberry Pi-t a Bay Area és New York-i Maker Faires rendezvényekre; bemutattuk az első kameralap működő prototípusát; megkezdtük a Raspberry Pi építését a dél-walesi Sony UK Technology Centre-ben; megdupláztuk a B modell memóriakapacitását 512 MB-ra; és legyártottuk az első mintákat a 25 dolláros, csökkentett árú A modellből.

Végül az első tizenkét hónap alatt egymillió darabot adtunk el. Ez idő alatt pedig már megvolt az első irodánk és az első teljes munkaidős alkalmazottunk is: Liz, Gordon és James. Tíz évvel később még mindig itt vagyunk.

A tágabb Raspberry Pi világ számos felismerhető eleme már a helyén volt. Mike Thompson és Peter Green márciusban kezdett el dolgozni a Raspbian-on, a Debian ARMv6-os hard-float portján, amely ma a Raspberry Pi OS alapját képezi. Májusban Liam "Hexxeh" McLoughlin kiadta az rpi_update első verzióját, Ash Stone, Jason Davies és Tim Cox pedig megjelentette a The MagPi első számát. Júliusban Paul Beech és Jon Williamson elindította a Pibow réteges tokot, James Abela pedig megszervezte az első Cambridge Raspberry Jamet; Mike Horne és Tim Richardson irányítása alatt ez később CamJam-mé alakult át, és a tartósan népszerű PiWars eseményeket hozta létre.

Az azóta eltelt tíz év alatt felépítettünk egy vállalatot, egy jótékonysági alapítványt és egy mozgalmat, amely elkezdte megváltoztatni a világot.

A Raspberry Pi alapplatform további öt generációját indítottuk el, kezdve a 2014-es 1B+ modellel, egészen a 2019-es 4B modellig. Építettünk Compute Module-okat és kompakt PC-ket, valamint gyártottunk kamerákat, kijelzőket, tokokat, kábeleket és egy egész bolygónyi HAT-ot (kiegészítő modulokat). Termékeink repültek már meteorológiai ballonok alatt; eljutottak a Nemzetközi Űrállomásra, az antarktiszi pingvinkolóniákra, a vulkánok belsejébe és a tengerfenékre; és beépítették őket szuperszámítógépekbe, uborkaszortírozókba és kórházi ventilátorokba. A világjárvány idején gyerekek tízezrei használták őket otthoni tanuláshoz.

Eddig több mint 45 millió Raspberry Pi számítógépet adtunk el. A nyereségünk hozzájárult a Raspberry Pi Alapítvány munkájának finanszírozásához, amely az elmúlt tíz évben a STEM-oktatás egyik legfontosabb globális szereplőjévé nőtte ki magát. Az Alapítvány olyan tanterveket és tanárképzési programokat hoz létre, amelyek iskolák tízezreinek számítástechnikai oktatásának minőségét javítják; fiatalok milliói tanulnak programozni az ingyenes online erőforrások, a Code Club programozó szakköröket és CoderDojók hálózatai, valamint az ifjúsági és közösségi szervezetekkel való partnerségek révén; világszínvonalú kutatásaik pedig segítenek abban, hogy jobban megértsük, mi működik és mi nem működik ezen a területen.

De a saját erőfeszítéseink eltörpültek a közösségünk erőfeszítései mellett. Hálával tartozunk annak a több tízezer önkéntesnek, fejlesztőnek, beszállítónak, viszonteladónak, tanárnak és szülőnek, akik hozzájárultak a munkánkhoz, és akik a Raspberry Pi termékeket és a Raspberry Pi küldetését a világba vitték. Életem legboldogabb órái közül néhányat pizza, puffin vagy yakitori evéssel, szóda, sör vagy soju fogyasztásával, vagy egyszerűen csak együtt lógással töltöttem a Raspberry Pi rajongókkal szerte a világon. Ahogy a világjárvány visszaszorul, mi újra kimegyünk: ti vagytok az ok, amiért ezt csináljuk, és a ti energiátok hajt minket előre.

Ez egy vad utazás volt. Igyunk tehát a Raspberry Pi tíz évére, és arra, amit a következő tíz évben együtt fogunk csinálni.

(forrás)