Itt a Pinta 2.0.2

kami911 képe

A Pinta egy ingyenes, nyílt forráskódú egyszerűen használható program rajzoláshoz és képszerkesztéshez. Célja, hogy a felhasználók számára egyszerű, mégis hatékony lehetőséget biztosítson a képek rajzolására és manipulálására Linux-on, Mac-en, Windows-on és BSD-n. A Pinta 2.0.2-es verziója pár héttel az 2.0-s kiadás után jelent meg.

Újdonságok a Pinta 2.0.2-es verzióban

 

  • Frissített fordítások.
  • A Windows telepítő csendes üzemmódban történő futtatása esetén javítottuk azt a problémát, amikor a Pinta automatikusan elindult a telepítés után.
  • Javítottak egy macOS csomagolási problémát, amely a másolási/beillesztési műveletek sikertelenségét okozta (#1957814).

Újdonságok a Pinta 2.0.1-es verzióban

  • A Nézet menü néhány ritkábban használt eleme (például: az eszköztár vagy az állapotsor elrejtése) mostantól saját almenübe van csoportosítva (#203).
  • Kijavították azt a hibát, amikor a nagyszámú lap megnyitása az ablak szélességének kitágulását okozhatta (#1956182).
  • Kijavították azt a hibát, amely a kép körül egy keret megjelenését okozhatta, ha elég nagyra nagyítottuk ahhoz, hogy görgetést igényeljen.
  • Kijavították egy olyan hibát, amikor az eszközparancsikonokat befolyásolhatta a Num Lock engedélyezése (#1093935).
  • Kijavították azt a hibát, amely miatt a Rólunk párbeszédpanelben a kreditpontok szövege helytelenül volt igazítva (#1956168).

Újdonságok a Pinta 2.0-s verzióban

A 2.0-s verzió fő újdonsága, hogy GTK+ 3 és .NET 6 alkalmazás keretrendszerek használatával újult meg teljesen a festőprogram, amely így modernebb megjelenést és új funkciókat kapott. A GTK+ 3 és .NET 6 portolás azt jelenti, hogy a Pinta nem csak jobban és modernebben néz ki, de a HiDPI kijelzők jobb támogatását, a platform-natív fájldialógusok támogatását, valamint a GTK+ 3 témák támogatását is kínálja.

Ezenkívül a szöveges eszköz frissült, hogy a szabványos GTK+ betűtípus-választó eszközt használja, és számos más eszköz is frissült, kényelmesebb használatot biztosítva.

Mivel ez egy jelentős frissítés, számos fejlesztést is tartalmaz a jobb rajzolási élmény érdekében. Például mostantól lehetőség van az alkalmazás beállításaiban mind az elsődleges, mind a másodlagos paletta színeinek mentésére, valamint arra, hogy az összes mellékelt eszköz az újraindítás után is megtartsa a beállításait.

A Pinta 2.0 továbbá egy állapotsort is kapott, amely tartalmazza a pozícióra, a kiválasztásra, a nagyításra és a színpalettára vonatkozó információkat. Az eszközpalettát egy oszlopos elrendezésűre változott. Támogatja a vászon kényelmes mozgatását a középső egérgombbal történő kattintással és húzással, és lehetővé teszi a legutóbb használt színek megtekintését a színpaletta eszközben.

Egyéb változások mellett a Pinta 2.0 javítja a Kitöltőeszköz és a Varázspálca eszközök, valamint a kijelölő eszközök teljesítményét a kijelölés interaktív beállításakor. Jobbá vált a Beillesztés új képbe műveletet is azáltal, hogy többé ne hoz létre több felesleges előzményelemet.

A Képpanel és a bővítmények támogatása kikerült ebből a kiadásból, bár a fejlesztők ígérete szerint ez utóbbi egy későbbi frissítésben vissza fog térni. Természetesen több hibát is kiküszöböltek, hogy a Pinta stabilabb és megbízhatóbb legyen a képek szerkesztése során.

A Pinta 2.0-t már most letölthető a hivatalos weboldalról Flatpak vagy Snap alkalmazásként, amelyet gyakorlatilag bármilyen GNU/Linux disztribúcióba telepíthető, amely támogatja ezeket az univerzális bináris formátumokat. A forráskód is letölthető azok számára, akik maguk szeretnék lefordítani a szoftvert.

Az új fejlesztésekről és a hibajavításokról további részleteket a teljes kiadási jegyzetben talál.

Letöltés

A Pint 2.0.2 már elérhető és

sudo snap install pinta

A Pint 1.7.1 továbbra is elérhető a fenti lelőhelyekről és

  • Telepíthető PPA csomagtárolóból:
sudo add-apt-repository ppa:pinta-maintainers/pinta-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install pinta