Az Una segít az MPR kezelésében

kami911 képe

Ez a hír nem a Linux Mint által kiadott Una kiadásról szól, hanem egy segédprogramról.

A makedeb Package Repository (röviden MPR) egy felhasználó által karbantartott, a „makedeb” segítségével elkészíthető, majd az APT-vel telepíthető build fájlok (PKGBUILD-ok) tárháza. Az MPR az a Debian-nak, Ubuntu-nak és Linux Mint-nek, mint az AUR a Arch alapú disztribúcióknak. Az MPR alapja az Arch User Repository-ban (AUR) gyökerezik, ahonnan a legtöbb funkciója származik. Az MPR-t úgy tervezték, hogy segítse a Debian-alapú rendszereken a „makedeb” programot használó felhasználókat abban, hogy könnyebben megtalálják és összeállítsák kedvenc csomagjaikat, amelyek esetleg nem találhatók a disztribúciójuk tárolóiban. Az MPR azért is készült, hogy megoldja az alternatívák, mint például a PPA csomagtárolók egyik problémáját: a centralizációt.

A PPA csomagtárolókkal csak a csomagok egy kiválasztott csoportját kapja meg a felhasználó meg minden egyes tároló esetében. Ráadásul a PPA csomagtárolók további, a rendszeredhez hozzáadottadott aláírási kulcsokat igényelnek.

Az MPR-ben minden egy központi tárolóban található, ami azt jelenti, hogy nem kell több tárolóban keresgélnie a kívánt csomagok után. Ha el akarja távolítani az MPR-t a rendszeréből, akkor nem kell eltávolítani a konfigurációs fájlokat sem. Csak távolítsa el a már szükségtelenné váló csomagokat, és már kész is van.

Az MPR, akárcsak az AUR, a PKGBUILD csomagformátum használatával megkönnyíti a felhasználók számára a saját csomagjaik megosztását is. Más Debian-alapú build segédprogramok gyakran több fájl konfigurálását igénylik, és bonyolultabb telepítést igényelnek a PKGBUILD-okhoz képest, amelyek a legtöbb esetben csak egyetlen fájlból állnak. Tehát az AUR-hoz hasonlóan az MPR csomagok is a klasszikus PKGBUILD shell szkriptet használják a csomagok összeállításához szükséges információk megadására.

Összefoglalva: a néhány hónapja indult MPR segít olyan harmadik féltől származó csomagok (vagy csomagok újabb verzióinak) telepítésében, amelyek nem érhetők el a Debian vagy Ubuntu alapú disztribúciók szoftvertárában.

Az MPR egy makedeb nevű eszközt használ a csomagok készítéséhez, viszont a csomagok telepítéséhez és kezeléséhez pedig egy MPR helper alkalmazást. Itt lép a képbe az Una, mint egy teljes értékű MPR-segédprogram és a „tap”, azaz MPR alkotói által kifejlesztett eredeti segédprogram helyettesítője.

Az Una támogatja a csomagok telepítését, eltávolítását és frissítését, lehetővé teszi a csomagfüggőségek MPR alapján történő kezelését, képes csomagokat keresni, megoldja a csomaginformációk megjelenítését, automatikus kitöltést is biztosít, valamint megoldja a csomagok tényleges telepítéstől elkülönített klónozását az MPR-ből.

Még automatikus frissítő funkcióval is rendelkezik, amely automatikusan telepíti a csomagok újabb verzióit, és támogatja a -git verziókezelő rendszerből származó csomagok telepítését, ha a fő csomag nem létezik. Az Una egy komplett MPR-segédprogram, amely Bash nyelven íródott.

Az Una megoldja tehát az egyedi csomagok, egyedi verziójának telepítését, támogatott, biztonságosnak tekinthető, közösség által ellenőrzött forrásokból.

Az Una telepíthető a Debian, az Ubuntu, a Linux Mint,vagy ezeken alapuló rendszerek alá. Ehhez látogasson el a projekt GitHub oldalára. Az MPR-ben elérhető csomagok megtekintéséhez vagy újakkal való hozzájáruláshoz látogasson el a projekt hivatalos weboldalára.