Megjelent a FWUPD 1.7.4

kami911 képe

Megjelent a FWUPD 1.7.4, amely még több hardver támogatásával segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

A Fwupd 1.7.4-es kiadása firmware támogatást ad a ModemManager eszközökhöz, támogatást nyújt a firmware-fejlesztők számára, hogy ismert eltolással (offsettel) rendelkező fájlokat frissíthessenek.

Talán a legérdekesebb azonban a hardvertámogatás további bővítései, amelyek lehetővé teszik a firmware-frissítéseket Linux alatt. Az FWUPD 1.7.4 már támogatja a következőket is:

  • HP USB-C G2 dokkoló támogatása,
  • UF2 deszközök kezdeti támogatása,
  • További PixArt eszközök támogatása,
  • Nordic MCUBoot-t használó HID eszközök támogatása,
  • Quectel EG25-G LTE Modem támogatása
  • ThinkPad Thunderbolt 4 dokkoló támogatása.

A Thunderbolt/USB4 eszközök mellett érdekes újdonság az UF2 eszközök támogatása:

Az UF2 eszköz egy VFAT blokkeszközt (néha Mass Storage Device-nek is nevezik) tesz közzé, amely rendelkezik egy virtuális „INFO_UF2.TXT” nevű fájlal, ahol a metaadatok olvashatók ki. Lehet, hogy az aktuális firmware-t egy „CURRENT.UF2” nevű fájlként exportálja, amely egy 512 bájt blokkméretű UF2 formátumban érhető el.

Bármilyen fájl írása az Mass Storage Device-re a firmware kiírását eredményezi. Néha az eszköz újraindul, és a kötetet lecsatolja, majd újra felcsatolja. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a kötet nem „jön vissza", amíg a felhasználó kézzel vissza nem állítja az eszközt programozási üzemmódba.

A VID és PID, az UUID vagy a címke segítségével egyeztethető a blokkeszköz, majd hozzon létre egy firmware flash-elésére használható UF2 eszközt.

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.