A Linux Mint újra partnerségre lépett a Mozillával

kami911 képe

A Mozilla fejleszti a Linux Mint disztribúciónk két legfontosabb szoftverét:

  • A Firefox webböngésző
  • A Thunderbird e-mail és naptár alkalmazás

A Mozilla minden idők egyik legnagyobb Open Source bajnoka. A történelem során egyedülálló szerepet játszott a szabad szoftverek népszerűsítésében, és nagyban hozzájárult a Linux sikeréhez is.

A 90-es években a Netscape Navigator volt a legnépszerűbb webböngésző, de hamar elvesztette vezető helyét a Microsoft Windows-hoz mellékelt Internet Explorer-rel szemben. A Web gyorsan változott, az Explorer olyannyira domináns volt (2003-ban elérte a 95 százalékos piaci részesedést), hogy a legtöbb weboldal már nem törődött a más böngészőkkel vagy operációs rendszerekkel. A megszűnő kompatibilitással olyan helyzetbe kerültünk, hogy a Microsoft de facto diktálta a webes szabványokat.

A Netscape akkoriban valami félelmetes dolgot tett. Kiadta a forráskódját a világnak. A Mozilla azért jött létre, hogy felhasználja ezt a kódot, és koordinálja egy új, nyílt forráskódú böngésző fejlesztését, amely végül a Firefox lett. Néhány évvel később a webet már nem egyetlen böngésző uralta. 2010-ben a Firefox a böngészők piacán felhasználói részarány 30%-át képviselte, az Internet Explorer felhasználói bázisa pedig 50%-ra csökkent.

A Firefox nem csak a webet mentette meg, hanem a szabad szoftver eszméjét is népszerűsítette a Windows, Mac vagy más tulajdonosi, szabadalmaztatott operációs rendszereket használó emberek millióinak. A 2000-es években a Linux terjesztések (disztribúció) a Firefox-ot szállították, amelyet sok Windows-felhasználó már ismert és szeretett. Ez megkönnyítette az emberek számára a Linux-ra való áttérést, és a terjesztések egyre inkább elterjedtebbé váltak.

„Vannak bajnokaink. Az úttörők és a korai felhasználók emlékeznek a kulcsprojektek és kulcsszemélyiségek fontosságára a Linux és a szabad szoftverek történetében. Emlékszem, hogy az egyetemen a Netscape-et használtam Unix terminálokon, még mielőtt otthon számítógépet és arra Linux-ot telepítettünk kaptunk volna. Emlékszem, hogy a legjobb böngészővel rendelkeztem egy olyan időszakban, amikor még a hangkártya beállítása is kihívást jelentett a kedvenc operációs rendszerünkben, és nagyon kevés szoftveralkalmazás volt elérhető.”

Manapság ez még mindig így van. A Firefox még mindig a nyílt forráskód bajnoka, még mindig büszkén népszerűsíti a szabad szoftvereket a közösségünkön kívül is, és még mindig az egyik legjobb és legnyitottabb böngészőt gyártja, amely nem csak számunkra, hanem több millió ember számára is elérhető, akik a Linuxra való áttérés előtt a saját operációs rendszereken élvezik.

Igazi öröm számunkra, hogy egyesíthetjük erőinket a Mozillával és elkezdhetjük ezt a partnerséget.

Változások a Firefoxban

A Firefox továbbra is .deb csomagként kerül terjesztésre a Linux Mint hivatalos tárolóin keresztül. A konfigurációja és a felépítésének módja úgy változik, hogy a Firefox Linux Mint verziója sokkal jobban hasonlítson (valójában majdnem azonos) a Mozilla által terjesztett verzióhoz.

Korábban a Linux Mint a saját alapértelmezett beállításait használta, és a Firefox-ot sajátos módon konfigurálta. Ennek a konfigurációnak a nagy részét el lesz hagyva, hogy visszatérjen a Linux Mint verzió a Mozilla által használt alapértelmezett beállításaihoz.

  • Az alapértelmezett kezdőlap már nem a https://www.linuxmint.com/start/ címre mutat.
  • Az alapértelmezett keresőmotorok már nem a Linux Mint keresőpartnerek (Yahoo, DuckDuckGo...), hanem a Mozilla keresőpartnerek (Google, Amazon, Bing, DuckDuckGo, Ebay...).
  • Az alapértelmezett konfiguráció a Mint alapértelmezettről Mozilla alapértelmezettre vált.
  • A Firefox már nem tartalmazza a Linux Mint, Debian vagy Ubuntu kódváltozásait vagy javításait.

A Mozilla számára a cél az, hogy a Firefox minden platformon ugyanúgy működjön, hogy megkönnyítse a karbantartást és egyszerűsítse a fejlesztést és a hibajavítást. Ezekkel a változtatásokkal a Firefox ugyanazt az élményt nyújtja majd Linux Mint-en, mint más operációs rendszeren.

Számunkra ez a változás óriási egyszerűsítést jelent a Linux Mint-ben lévő Firefox csomagok karbantartása és a fejlesztése szempontjából. Régebben a Linux Mint terjesztés maga készítette a Firefoxot az Ubuntu csomagolását használva (ami hamarosan megszűnik, mivel az Ubuntu a snap felé halad). Mostantól a Linux Mint a Firefox Mozilla verzióját csomagolja helyette.

Ezzel a partnerséggel a Mozilla kéréseinek is eleget teszünk, ami a szellemi tulajdonuk (nevük, márkáik és identitásuk) használatát illeti. Például a Firefox ikonja megváltozik, hogy kövesse a Mozilla használati irányelveit.

Gyakran ismételt kérdések

Ez egy kereskedelmi vagy technikai partnerség?

Mindkettő. Ennek a partnerségnek köszönhetően sokkal könnyebb számunkra a Mozillával való kommunikáció és a Firefox Linux Mint-ben való továbbfejlesztése. A múltban a Linux Mint az XApp ablakok folyamat előrehaladásának panelon jelzésének támogatását, ami azt jelenti, hogy a Cinnamon panel ablaklistájában megjelent a letöltés haladását jelző folyamatjelző sáv, amikor a Firefox segítségével letöltött valami.

A lekerekített sarkok jobb támogatása a Firefox saját ablakdekorációiban a Firefox 96-os verzióval érkezett meg.

A Linux Mint fejlesztői remélik, hogy 2022-ben együtt dolgozhatnak a Mozillával a szoftverfrissítéseken, hogy a Firefox és a Frissítéskezelő könnyebben együttműködjön, és hogy a felhasználók közvetlenül magából a böngészőből láthassák és alkalmazhassák a böngészőfrissítéseket.

Mikor történik a Firefox átállása a Mozilla beállításaira?

  • A Linux Mint 19.x, 20.x és LMDE rendszerekben az átállás a Firefox 96-os verziójával történt meg ezen a héten, január 12-én.
  • A Linux Mint 20.3-ban az átállás a BÉTA fázis alatt a Firefox 95-ös verziójával történt.

Megváltoznak-e az átállással az „én" beállításaim?

Technikailag és ideális esetben nem. A felhasználói beállítások megőrzése kulcsfontosságú. Ez egy nagyon fontos fogalom a szoftverfejlesztésben, és ezt a Linux Mint és a Mozilla is nagyon komolyan veszi.

Az alapértelmezett beállítások megváltoztatása azonban hatással lehet a felhasználói élményre, mivel a beállítások alapvetően az alapértelmezett értékek mentőn végzett változtatást (felülírást) jelentenek. Ahogy az alapértelmezett értékek változnak, minden olyan beállítás, amelyet nem ír felül egy felhasználói érték, valóban viselkedés változást válthat ki.

Érdemes ellenőrizni a következő oldalakat, beállításokat a böngészőben:

Ezek a beállítások elérhetőek a „Szerkesztés” menü „Beállítások” almenüjében a „Keresés” lapon és a „Adatvédelem és biztonság” lapokon. Itt érdemes a többi beállítást is átnézni, ellenőrizni, személyre szabni. További érdekes és hasznos beállításokat, szolgáltatásokat a Linux Mint Súgó lapjain talál.

Hozzáadtam a Google-t alapértelmezett keresőmotornak, továbbra is ott lesz?

Igen, az alapértelmezett keresőmotor továbbra is a Google marad. Az egyetlen változás az, hogy többé nem ez lesz a felhasználó által hozzáadott motor, hanem a rendszer alap keresőmotorjának tekinti (és a Firefox lecseréli).

A Yahoo, DuckDuckGo, vagy StartPage keresőmotorok egyikét használtam alapértelmezett keresőmotornak, továbbra is ez lesz az alapértelmezett?

Nem, ezek a Linux Mint konfigurációban alap keresőmotorok voltak. A Firefox Mozilla verziójában már nincsenek jelen. Az alapértelmezett motor átvált a Google keresőmotorra. A DuckDuckGo továbbra is elérhető marad, de más URL-címmel. (A Mint konfigurációban Mint keresőpartner a DuckDuckGo, de a Mozilla konfigurációban csak Mozilla partner).

Mely keresőmotorok termelnek bevételt a Linux Mint számára?

  • A Firefoxban az egyetlen motor, amely bevételt termel a Linux Mint számára, a Google.
  • A többi böngészőben következő keresőmotorok, amelyek a Linux Mint számára bevételt termelnek: a Yahoo, a DuckDuckGo és a Startpage.

Az átállás negatívan befolyásolja a teljesítményt?

Nem. Valójában az átállással kissé jobb teljesítményű lesz a Firefox.

Hibajelentések

A Firefox verzió nem a megszokottan néz ki a „A Mozilla Firefox névjegye” párbeszédablakban...

Vegye figyelembe, hogy a "mint-001" és az "1.0" nem a Firefox verziója. Ezek sem a csomagolási verzióra vonatkoznak. Csak a Linux Mint azonosítóit jelentik a Firefox-on belül.

A Firefox verziója lejjebb jelenik meg, ezen a párbeszédablakban: „95.0.1".

A Firefox azt mondja, hogy „A böngészőjét a szervezete kezeli.”

A Linux Mint-ben a Frissítéskezelő felelős minden szoftverfrissítésért, és a frissítések alkalmazása root jogosultságokat igényel.

A „Your browser is being managed by your organization" talán kicsit ijesztőnek tűnik, de ez csak annyit jelent, hogy a Firefox úgy van beállítva, hogy nem a böngésző, hanem a Frissítéskezelő végzi a Firefox böngésző frissítéseit is.

A „A Mozilla Firefox névjegye” párbeszédablakban a "Frissítések letiltva a rendszergazda által" ugyanezt jelenti.

Együtt fogunk dolgozni a Mozillával ezen a kérdésen, először ezt átfogalmazzuk, és remélhetőleg még ebben az évben, hogy a Firefox frissítéseit a Firefoxon belülről lehessen kezelni.

Hol jelenthetem az általam talált hibákat?

A hibákat közvetlenül jelentheti a Linux Mint fejlesztőinek a github.com/linuxmint/linuxmint címen, vagy a Mozilla felé a bugzilla.mozilla.org címen.

A hibabejelentéskor kérjük, hogy a következő terminálparancsok kimenetét is adja meg:

locale
dpkg -l firefox*
dpkg -l ubuntu-system-adjustments

Ezek az információk segítenek a fejlesztőnek megérteni, hogy milyen nyelvet használ, és látni, hogy milyen releváns csomagok és verziók vannak telepítve, hogy reprodukálni tudjuk a problémákat és a hibaelhárítást.

Továbbá érdekes lehet a Firefox böngésző „Hibakeresési információ”-i is, amelyet a „Súgó” menü „Több hibakeresési információ” almenüjében talál, vagy pedig az about:support böngészőn belüli oldalra navigálva jeleníthet meg.