Végre itt van a KiCad 6.0.0

kami911 képe

A KiCad projekt büszkén jelenti be a 6.0.0 verzió kiadását. A 2018 júliusa, azaz 5.0.0 verzió óta ez a KiCad első főverzió kiadása.

Modern, egységes megjelenés

A KiCad 6.0 megújult felhasználói felülettel rendelkezik, amelyet úgy terveztek, hogy csökkentse a belépési akadályokat az új felhasználók számára, és megkönnyítse a KiCad és más tervezőszoftverek közötti váltást. A vizuális tervezési nyelvet, a gyorsbillentyűket, a párbeszédablakok elrendezését és a szerkesztési munkafolyamatokat a fejlesztők harmonizálták a KiCad-ben, így a kapcsolási rajz- és a NYÁK-szerkesztő között váltva már nem olyan érzés, mintha két különböző eszközt használna.

Frissített kapcsolási rajz szerkesztés

A KiCad kapcsolási rajzszerkesztője a 6.0-ás verzióval az eddigi legnagyobb átalakításon esett át. Mostantól ugyanazt az objektum-kiválasztási és manipulációs megoldást használja, mint a NYÁK-szerkesztő, és több tucat új funkciót kapott a tervezés megkönnyítése érdekében. Hálóosztályokat rendelhet a kapcsolási rajzszerkesztőből, és vonalszín- és stílusszabályokat alkalmazhat a vezetékekre és buszokra egyenként vagy a hálóosztály alapján. Hozzon létre olyan buszokat, amelyek több, különböző nevű jelet csoportosítanak a hierarchikus tervezés megkönnyítése érdekében.

A KiCad 6.0 egy vadonatúj kapcsolási rajz- és szimbólumkönyvtár-fájlformátumot is tartalmaz, amely a KiCad nyáklap- és lenyomatfájlokhoz használt formátumon alapul. Ez az új formátum olyan régóta vágyott funkciókat tesz lehetővé, mint például a kapcsolási rajzban használt szimbólumok beágyazása közvetlenül a kapcsolási rajzfájlba, így nincs szükség többé cache könyvtárakra.

Javított PCB tervezési élmény

A KiCad PCB-szerkesztője teljes körűen megújult, és számos új lehetőséggel segíti a bonyolult tervekben való navigálást. Egyéni nézetbeállítások mentése és visszaállítása. Bizonyos hálók elrejtésére is mód van hálózatok közül. A zónák, érintkezők és sávok átlátszatlanságának egymástól független szabályozására is lehetőség nyílik. Állítson be színeket bizonyos hálókhoz és hálóosztályokhoz, és alkalmazza ezeket a színeket a kialakításokhoz vagy az adott hálóhoz csatolt összes területhez. A szerkesztő jobb alsó sarkában található új Kijelölésszűrő panel segítségével szabályozhatja, hogy milyen típusú objektumok jelölhetők ki.

Készítsen fejlett lapokat a KiCad lekerekített sávok, sraffozott rézzónák és a csatlakoztatás nélküli hurkok eltávolításának hozzáadott támogatásával. A push-and-shove router és a sínhossz-hangolási funkciók is javultak a gyorsabb, egyszerűbb és felhasználóbarátabb útvonalkezelés érdekében.

A KiCad frissített 3D megjelenítőjével minden eddiginél többféleképpen vizualizálhatja a lapot, a sugárkövetéses megvilágításvezérléssel, a PCB szerkesztőben kiválasztott objektumok kiemelésével és a gyakran használt vezérlők könnyebb elérhetőségével.

Az új egyéni tervezési szabályrendszer lehetővé teszi összetett tervezési szabályok meghatározását, beleértve a területspecifikus szabályokat, rétegspecifikus szabályokat és egyéb, a fejlett tervekhez szükséges korlátozásokat.

További részletek a KiCad 6.0.0 kiadási megjegyzésben találhatóak. A fejlesztők kérik, hogy támogassa a KiCad projektet!

A KiCad binárisok letölthetőek Linux Windows, és MacOS rendszerekre. További letöltési lehetőségek.

Telepítés PPA csomagtárolóból

A legújabb, stabil KiCad telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:kicad/kicad-6.0-releases

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a a keresés mezőbe írja be: „kicad” (valamint: „kicad-demos”, „kicad-libraries”), majd a „kicad”, „kicad-demos”, „kicad-libraries” csomagok telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt install --install-recommends kicad kicad-demos kicad-libraries

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:kicad/kicad-6.0-releases
sudo apt update
sudo apt install --install-recommends kicad kicad-demos kicad-libraries

Különféle csomagok

kicad-libraries: egy virtuális csomag, amely a lenyomatok, szimbólumok, sablonok és 3D-ek telepítését ajánlja.

kicad-symbols, kicad-templates, kicad-footprints, kicad-packages3d: ha manuálisan szeretné kiválasztani, hogy melyik könyvtárat szeretné telepíteni.

További csomagokat is telepíthet a nyelvi preferenciájának megfelelően:

 kicad-doc-XX: dokumentáció az Ön nyelvén. Ugyanaz a megjegyzés, mint a kicad-locale-XX esetében.