Megjelent a Wine 7.0 első kiadásra jelölt verziója

kami911 képe

Minden év végén elérkezik a pillanat, amikor a Wine egy évnyi fejlesztése új stabil változatban kezd testet ölteni. Idén a Wine a 7-es verzióhoz érkezett és a napokban megjelent a Wine 7 első kiadásra jelölt verziója.

Linux alatt a Wine alkalmazása azért lehet hasznos, mert segítségével Windows alapú szoftverek futtathatók Linux operációs rendszerek alatt. A Wine egy kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Windows alkalmazások futtatását más operációs rendszereken anélkül, hogy teljesen szimulálná a Windows környezetet.

Néhány lehetséges előnye a Wine használatának Linux alatt:

  1. Kompatibilitás: Sokan Windows alapú szoftvereket használnak, és a Wine segítségével ezek a szoftverek futtathatók Linux alatt is anélkül, hogy a felhasználóknak meg kellene változtatniuk a rendszerüket.
  2. Teljesítmény: Bár a Wine nem mindig biztosít azonos teljesítményt a Windows rendszerrel, egyes alkalmazások még mindig jól futnak rajta, és elfogadható teljesítményt nyújtanak Linux rendszeren.
  3. Nyílt forráskódú: A Wine nyílt forráskódú projekt, így lehetőség van a fejlesztésre és testreszabásra. A közösség által támogatott projekt, így folyamatosan frissítik és fejlesztik a kompatibilitást.
  4. Alternatív megoldás: Bár vannak más megoldások is, mint például a virtualizáció vagy a dual-boot rendszer, a Wine egy könnyű és gyorsabb lehetőséget kínál azoknak, akik csak néhány Windows alkalmazást szeretnének futtatni Linux alatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Wine nem garantálja minden Windows alkalmazás hibamentes futtatását, és néhány esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák. Érdemes az alkalmazásoknak a WineHQ weboldalán történő ellenőrzése is, hogy megtudjuk, mely alkalmazások támogatottak, és milyen mértékű támogatást nyújtana.


Főbb újdonságok

  • A WinMM joystick illesztőprogram újraimplemetálása
  • Az összes Unix programkönyvtár syscall-based interfészre alakítva
  • Különböző hibajavítások

A Wine 7.0 RC1 harminckettő hibajavítást hoz, javításai között számos játékhoz és alkalmazáshoz található fejlesztés, többek között az EVE Online Client, a YouTube Movie Maker, a Sea of Thieves, az Everquest, a World of Warships, a Kodi és más szoftverekhez készültek javítások. A főverzióhoz kapcsolódó befagyasztás ezzel a verzióval kezdődött meg, amely egyenes út a januárban megjelenő Wine 7.0 kiadása felé.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

  • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
  • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
  • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
  • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
  • Továbbiak

 

Jó borozást!