A Fedora és a Debian fejlesztők a ROCm terjesztési csomagolási lehetőségeket vizsgálják

Ami a Radeon ROCm GPU szoftveres támogatását illeti, az AMD hivatalosan csak a SUSE Linux Enterprise Server, RHEL/CentOS és Ubuntu LTS kiadásokon támogatja. De az Arch Linux már így is eléggé megkönnyíti a telepítést a harmadik féltől származó csomagokkal, és most a Fedora és a Debian fejlesztői is szemmel tartják a Radeon Open eCosystem szoftverének lehetséges csomagolását, hogy könnyebben telepíthessék ezeket a disztribúciókat.

Ha Ubuntut, RHEL/CentOS-t vagy SUSE-t használ mint támogatott vállalati Linux-disztribúciót, az AMD-nek van egy elérhető telepítési útmutatója és csomagja ahhoz, hogy beállítsa a nyílt forráskódú GPU számítási szoftverüket. De azok számára, akik más disztribúciókat használnak, a mérföldkövek eltérőek lehetnek, mivel nincs univerzális telepítő, és a saját ROCm binárisok létrehozásának lépései meglehetősen bonyolultak.

A jó hír az, hogy az elmúlt hetekben a Debian haladást ért el a ROCm csomagolása terén a disztribúció részeként. A Debian csomagok viszont számos Debian-alapú disztribúcióhoz leáramolhatnak, mint például az Ubuntu, Linux Mint, Pop!_OS, stb. A Debian karbantartói az AMD/ROCm embereivel együttműködve dolgoztak ezen a ROCm csomagon. További részletek a Debian + ROCm erőfeszítésről ezen a fórumszálon keresztül találhatók.

Eközben egy Fedora csomagoló, aki történetesen az AMD alkalmazottja is, személyesen szeretne ROCm csomagokon dolgozni a Fedora számára. Jelenleg az érdeklődést méri fel, és azt vizsgálja, hogy milyen más Fedora-fejlesztők szeretnének részt venni a munkában.

Néhány évvel ezelőtt szó esett a Fedora ROCm csomagolásáról is, amely a ROCm csomagok egy részhalmazán kívül soha nem valósult meg. Remélhetőleg ezúttal a dolgok jól alakulnak, mert jó lenne, ha a ROCm könnyen elérhető lenne a Fedora felhasználók számára.

Reméljük, hogy a ROCm kibővített disztribúciós csomagolása 2022-ben megvalósul, így a hagyományos vállalati Linux-disztribúciókon kívüli felhasználók is könnyebben kísérletezhetnek a Radeon nyílt forráskódú GPU-számítási szoftverével.

(forrás)