Öt éves az AMD Ryzen processzor technológiája

kami911 képe

Az AMD kiadott egy videót, amelyben Robert Hallock, a cég technikai marketing igazgatója, és John Taylor, a marketing vezetőjük szerepel, hogy új információkkal ünnepeljék a Ryzen 5 éves évfordulóját. A videó nagy része egy laza beszélgetés a Ryzen első bevezetéséről, de bepillantást nyerünk abba is, hogy mi várható a közeljövőben.

Amire számíthattok a videóban, ahol arról beszélnek, hogy mások a vegyes magos megközelítést választják, de az AMD most másképp csinálja. Ahelyett, hogy olyan dizájnokat választanának, amelyeket esetleg nehezebb lenne szoftveresen megvalósítani, inkább ragaszkodnak a "Zen filozófiájukhoz", a meglévő magjaikra koncentrálva. Hallock a továbbiakban megemlíti, hogy az AM4-es foglalat életciklusának végén járnak, így 2022-ben érkezik az új platform DDR5 támogatással, PCI-e Gen 5, de az AM4-es foglalatból származó hűtők továbbra is támogatottak lesznek.

Azonban 2022 elején új Zen 3 CPU-k jönnek ki az AM4 foglalathoz, amelyek tartalmazni fogják a 3D V-Cache nevű 3D chiplet technológiájukat használó processzorokat. Ezek Hallock szerint „átlagosan 15%-os teljesítménynövekedést jelentenek a játékoknál”. A Zen 4 szintén később, 2022-ben érkezik, azzal együtt, hogy az új foglalatot fog használni.

Nézzétek meg az alábbi videót:

(forrás)