Megjelent az NVIDIA 495.44 GBM támogatást nyújtó illesztőprogram

kami911 képe

Az NVIDIA kiadta a GNU/Linux, FreeBSD és Solaris rendszerekhez készült NVIDIA 495.44-es zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogramját, amely számos új funkciót és fejlesztést tartalmaz.

Az NVIDIA 495.44 egy új funkcióági verzió, és bevezeti a GBM API támogatását, amely egy GBM backend illesztőprogramot valósít meg, amely a Mesa 21.2 vagy újabb verziójú GBM betöltővel használható. Ez jó hír, különösen a KDE Plasma felhasználók számára, mivel a legutóbbi 5.23.2 frissítés is hozzáadta a kezdeti GBM-támogatást.

A GBM támogatás mellett az NVIDIA 495.44-es grafikus vezérlő elhozza a Resizable BARtámogatást a kompatibilis rendszereken, több új Vulkan-bővítmény támogatását, köztük:
a VK_KHR_present_id kiterjesztést,
a VK_KHR_present_wait kiterjesztést és a VK_KHR_shader_subgroup_uniform_control_flow kiterjesztést, valamint az EGL_NV_robustness_video_memory_purge kiterjesztés támogatását.

További érdekes változás, hogy ettől a kiadástól kezdve az NVIDIA a Linux 2.6.32-ről Linux 3.10-re változtatta a minimálisan szükséges Linux kernel verziót. Ha a GNU/Linux rendszeren nem a 3.10-es vagy újabb Linux kernel fut, akkor a saját fejlesztésű NVIDIA grafikus vezérlő már nem telepíthető.

Egyéb fejlesztések mellett az NVIDIA 495.44 frissíti az nvidia.ko kernelmodult, hogy akkor is betöltődjön, ha nincs támogatott NVIDIA GPU jelen, amikor NVIDIA NVSwitch eszközt észlel a rendszerben, és bevezet egy új parancssori opciót --no-peermem az nvidia-installer telepítőhöz, hogy a felhasználók megakadályozhassák az nvidia-peermem kernelmodul telepítését.

Természetesen több hibát is javítottak. Ezek közé tartozik egy olyan hiba, amely az X11 összeomlását okozhatta egy új szervergeneráció indításakor NVIDIA PRIME konfigurációkban, két hiba a Vulkan meghajtóban, az egyik a shader interpolációs minősítőinek sérülését okozhatta, a másik pedig a baricentrikus bemenetek egyes összetevőinek olvashatatlanságát, egy kernelösszeomlást okozó hiba SLI Mosaic konfigurációkban, valamint egy regresszió, amely a DisplayPort és HDMI 2.1 változó frissítési sebességű (VRR) G-SYNC kompatibilis monitorokon villogást okozott.

Végül, de nem utolsósorban ez a kiadás eltávolítja az NvIFROpenGL funkció és a libnvidia-cbl.so könyvtár támogatását az illesztőprogram-csomagból. További részletekért tekintse meg a teljes kiadási jegyzetet.

(forrás)

Az NVIDIA 495.44 grafikus vezérlő 64 bites és AArch64 GNU/Linux rendszerekhez, valamint 64 bites FreeBSD rendszerekhez és 32 bites és 64 bites Solaris rendszerekhez már most letölthető a hivatalos weboldalról. Mivel azonban ez egy gyártásra kész ág, használhatja ezt vagy a stabilitás érdekében maradhat az NVIDIA 470.82.00 illesztőprogramnál.