Linux Mint blog havi hírek - 2020. október

Hálás köszönet a támogatásáért és az adományaiért, és hálás köszönet a  támogatóinknak, partnereinknek és minden embernek, akik segítenek nekünk.

Chromium

A Chromium böngésző most elérhető a hivatalos csomagtárolókban mind a Linux Minthez, mind az LMDE-hez. Ha erre várt, szeretném megköszönni a türelmét.
A reaktivitás és az időben történő frissítések biztosítása érdekében automatizálnunk kellett a Chromium új verzióinak felismerését, csomagolását és összeállítását. Ez egy olyan alkalmazás, amely egy gyors számítógépen felépítésenként (build) több mint 6 órát igényelhet. Mi kiosztottunk egy új build szervert magas specifikációkkal (Ryzen 9 3900, 128 GB RAM, NMVe) és azt az időt, amelybe a Chromium felépítése telik, egy kicsit több, mint egy órára csökkentettük.
Bár a Chromium jelen volt a Debianban, észrevettük, hogy ritkán volt naprakész, így az a döntés született, hogy LMDE-hez is felépítsük.. Néhány dolgot adaptálnunk kellett, és akadályok voltak az út mentén, de végre itt van.
A csomag neve megegyezik a Linux Mintben és LMDE-ben: „chromium“.

IPTV

A múlt hónapban említettem, hogy ki tudnánk fejleszteni egy IPTV lejátszót, és nagyon pozitív visszajelzést kaptam. Önök közül sokan érdeklődést és kíváncsiságot mutattak eziránt, de azt is észrevettem, hogy a koncepciót gyakran félreértelmezték, vagy nem teljesen értették.
Még mindig túl korai megmondani, hogy ez része lesz-e a Linux Mintnek, és mennyit tudunk összpontosítani a fejlesztésére, de elég lelkesedést kaptunk ahhoz, hogy elkezdjük a projektet, és felépítsünk egy Hypnotix nevű prototípust.

A Hypnotix a következő címen tölthető le:
http://linuxmint.com/tmp/blog/3978/hypnotix_1.0.0_all.deb
Ez egy korai ALFA, fordítás nélkül, és nagyon minimális felhasználói felülettel és funkciókészlettel.
Úgy érkezik, hogy egy ingyenes tartalomszolgáltatóval (FreeIPTV) konfiguráljuk, amely különböző TV-állomások streamelését nyújtja. Ez azért történt, hogy bárki használhassa és láthassa, hogyan működik. A projekt hatókörét azonban egy lejátszó alkalmazás fejlesztésére korlátoztuk, és nem foglalja magában a streamek vagy multimédiás tartalmak karbantartását vagy biztosítását. Ezt a tartalomszolgáltató végzi.
A Hypnotix felhasználói felülete nem rendelkezik beállításokkal, de a parancssorból konfigurálhatja. Ha van IPTV tartalomszolgáltatója, akkor annak nevét és az ön M3U címét a következőképpen adhatja meg:

gsettings set org.x.hypnotix providers "['Provider_Name:::https://m3u_url.m3u']"

A Githubon itt tudja követni a Hypnotix fejlesztését https://github.com/linuxmint/hypnotix.

Kedvencek

Gyakran ugyanazokon a fájlokon dolgozik? A könyvjelzőkre és a „legutóbbiakra” hagyatkozik, hogy megtalálja őket? Valami olyasmin dolgozunk, amely segíteni fog abban, hogy gyorsabban érje el kedvenc fájljait, mint korábban.
Egyszerűen kattintson a jobb egérgombbal egy fájlra, és válassza a „Hozzáadás a kedvencekhez” lehetőséget. A rögzített fájlokhoz hasonlóan könnyebb lesz észrevenni azáltal, hogy a mappa tetején jelenik meg.

Közvetlenül is elérheti, bárhol is van, a fájlkezelője „Kedvencek” részének használatával:

Vagy a fájlválasztó párbeszédablak használatával:

Vagy abból az alkalmazásból, amellyel ezt meg szeretné nyitni:

Vagy a Cinnamonban az alkalmazás menü új szakaszából vagy az újonnan kijelölt „kedvencek” kisalkalmazásból.
Évek óta vannak könyvjelzőink, hogy gyorsan hozzáférjünk néhány könyvtárunkhoz, itt volt az ideje, hogy ugyanezt megoldjuk a fájlokhoz.

Cinnamon

A CJS 4.8 az újabb Mozjs78-t fogja használni. Ezt más disztribúciók kérték, és könnyebbé teszi a Cinnamon karbantartását a Linux Minten kívül. Minden disztribúcióban, beleértve a sajátunkat is, ez valamivel jobb teljesítményt is eredményez, különösen az indítási fázisban.
Változások történtek a Cinnamon Spices (Fűszerekkel) való kompatibilitásának értelmezésében. A múltban, egy applet vagy asztali alkalmazás, amely meghatározta a Cinnamon verzióit, úgy volt kompatibilis, hogy frissíteni kellett ahhoz, hogy meghatározza a Cinnamon újonnan megjelent verzióját. Ennek hiányában nem működött megfelelően. A Cinnamon 4.8-cal kezdve erre már nem lesz szükség. Az előre kompatibilitást feltételezzük és elvárjuk, kivéve, ha a kisalkalmazás/asztali alkalmazás kifejezetten visszautasítja. A multi-verzió - a Spices (Fűszerekkel) az a képessége, hogy a Cinnamon különböző verzióihoz különböző forráskódot nyújtson - szintén implicit lesz. Ez javítani fogja a Spices (Fűszerek) és a Cinnamon közötti kompatibilitást, és csökkenti a karbantartást.
Annak módszerén is fejlesztések történtek, ahogy a Cinnamon együttműködik a Spices (Fűszerekkel). Néhány adatot a globális proxy-nk gyorsítótárazott, és ez néha problémákat hozott fel a Spices (Fűszerek) frissítésekor. A Cinnamon jövőbeni verziói kényszeríteni fogják a proxyt, hogy megkerülje a gyorsítótárat, és mindig naprakész Spices (Fűszereket) szereznek be.

(Borítókép)