Linux Mint blog havi hírek - 2020. július

Szeretném megköszönni mindannyiuknak a támogatásukat. Az adományok általában meglehetősen magasak a kiadás után, és a Linux mint 20 sem kivétel. Egyetlen hónap alatt 924 adományt kaptunk! Ez elég lenyűgöző szám, és nagyon büszkék vagyunk rá, mind projektként, mind közösségként.

A Linux mint 20-at jól fogadták, de új kihívásokat vezetett be, mind kiadásként, mind pedig frissítésként. A következő két évben e kihívások megoldására fogunk összpontosítani, valamint arra, hogy izgalmas finomításokat és új funkciókat hajtsunk végre a következő pontkiadásokban. Ezek közül néhány már szerepel a Trello tábláinkon és menetrendeinken. Én mégis inkább akkor beszélnék róluk, ha már megvalósítottuk őket és készen állnak a szállításra. Remélhetőleg ezúttal a jövő hónapban képesek leszünk ízelítőt adni néhányukból.

A múlt hónap visszajelzéseiben észrevettük, hogy néhány felhasználó azt szeretné, hogy a Linux Mint becsomagolja a Chrome-ot. Zavart és jogosultsághiányt is megfigyeltünk, amikor arról volt szó, hogy idegen csomagokkal foglalkozunk a frissítés során. Jelenleg ez a két terület az, amelyet vizsgálunk.

Az LMDE 4 sok frissítést kapott mostanában, beleértve a Linux mint 20-ból és a Cinnamon 4.6-ból származó új funkciókat is.

Egy Linux Mint kiadások népszerűségéről szóló tanulmány érdekes eredményeket mutatott, és vigaszt nyújtott azokra az érzésekre, amelyek eluralkodtak a felhasználói bázisunkon. 


 

A legújabb kiadás sok felhasználót vonz, és gyorsabban nő, mint bármely más, de még nem képviseli a legnagyobb százalékot. Mint látható a grafikonon, a Linux mint felhasználók több mint fele Linux mint 19.x-et használ A régebbi Mint 18.x és a vadonatúj Mint 20 közül mindkettő a felhasználói bázis 20%-át képviseli.

A Linux Mint 17.x az életciklus végének elérése ellenére még mindig 6%-ot, az LMDE pedig körülbelül 1%-ot képvisel.


Ha megnézzük a top 15-ös kiadásokat, azt látjuk, hogy az utolsó pontkiadások (azaz a „.3” kiadások, amelyek * -gal vannak jelölve a táblázatban) a legnépszerűbbek a saját sorozatukban. Ez nagyszerű dolog, mert az új jellemzők mellett a .3 pontkiadások az egyes csomagalapok legérettebb változatait képviselik.

Természetesen ezt az adatot egy kicsit kétkedve kell fogadni. Ezt a forgalmi statisztikákból generálták, és csak az alapértelmezett böngésző kezdőlapjára támaszkodik (amelyet sok felhasználó módosíthat és módosít).

Az LMDE kicsi, de ez nem különösebben releváns. Nem kap pontkiadásokat, nem támogatott, vagy nem kap ugyanakkora megvilágítást, és nem az a célja, hogy versenyezzen a Linux Minttal vagy vonzza az új felhasználókat. Úgy fejlesztették ki, mint egy B tervet, arra az esetre, a egy nap csomagbázist kell váltanunk. Ezt úgy lehet tekinteni, mint egy költséges beruházás, de ez stratégiailag fontos a projektünk számára Pontosan azt mondja meg nekünk, hogy mennyire támaszkodunk az Ubuntura, milyen jól tudjuk csinálni nélküle, és mennyi munkát kellene befektetni, ha abba kellett volna hagynunk a használatát. Ez segít nekünk a fejlesztésnél is, amikor nyomon követjük az új hibákat az eszközeinkben és projektjeinkben, annak ellenére, hogy sok visszajelzést kapunk lefelé az Arch-tól és Fedora-tól is, jó, hogy képes gyorsan összehasonlítani az Ubuntu és a Debian csomagbázisokat és azonosítani, hogy mi a jellemző a Linux Mintra, és mi nem. Az LMDE felhasználók tényleges száma valószínűleg nagyobb, mint 1% (a pontkiadások hiánya, az ideiglenes felhasználóknak való kitettség hiánya, a frissítési folyamat, és az a tény, hogy az LMDE felhasználók általában tapasztaltabbak, az olyan felhasználók magasabb arányához vezethet, akik más kezdőoldalra módosítják a kezdőoldalukat, mint a Linux Mint), de ez megint nem túl releváns. Mindaddig, amíg az LMDE nem kerül túl sokba, kiváló minőségű, és tanulunk belőle a stratégia és a fejlesztés szempontjából, ez egy sikeres projekt.

A régebbi sorozatok és a .3 pontkiadások népszerűsége a felhasználói bázis konzervatív részét jelzi, amelyet jobban érdekelhet a terjesztés érettsége és a hibák hiánya, mint az új funkciók bevezetése. Ez egy jó dolog, és ez tükrözi azokat a döntéseket, amelyeket a múltban hoztunk, hogy ragaszkodjunk az LTS-hez, fejlesszünk fokozatosan és inkább a minőségre összpontosítsunk a termékválaszték helyett. Természetesen a közönségünk is az általunk hozott döntések eredménye, ezért ismét tanulnunk kell ebből, de nem szabad, hogy elvakítson minket.

Egy dolog világosan látszik. Úgy vélem, alábecsültük, hogy hány ember használta a .3 kiadásokat. Jobban tudunk dolgozni és ezt egy kicsit jobban figyelembe tudjuk venni, amikor a javítások és megoldások visszaportolásáról van szó, amint új kiadásokat fejlesztünk. Nagyszerű döntés volt, hogy (szemben a Mint 17 előtti 6 hónappal), 2 teljes évig ugyanarra a csomagra összpontosítunk. Ha az utolsót szemmel tartjuk és tovább javítjuk, ahogy az új felé haladunk, akkor az olyasmi lehet, amelyért talán még egy kicsit többet kell tennünk.

Hozzászólások

kimarite képe

Mint Hypnotix IPTV lejátszó

Olvastam egy újdonságról. Íme:

Lefebvre elkezdett dolgozni egy IPTV-lejátszón. Ez egy olyan program, amellyel videofolyamokat nézhet olyan streaming szolgáltatásokból, mint a Mobdro , a Pluto TV és a Locast. A Mint már támogatja az olyan nyílt forráskódú IPTV lejátszókat, mint a Kodi, de mint Lefebvre megjegyezte, "hiányoznak a jó IPTV megoldások a Linux asztalon, viszont nem vagyunk biztosak abban, hogy valójában hány ember használja". Lefebvre tehát egy alfa prototípust, a Hypnotixet épített . Ha elegendő az érdeklődés, akkor előfordulhat, hogy lesz hivatalos Mint Hypnotix IPTV lejátszó, de ez messze van innen.

Forrás: https://www.zdnet.com/article/linux-mint-introduces-its-own-take-on-the-...

You can download Hypnotix at:

http://linuxmint.com/tmp/blog/3978/hypnotix_1.0.0_all.deb

Részletek: https://blog.linuxmint.com/?p=3978

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve