A Linux Mint Debian Edition 4 újdonságai

Először az LMDE -et adtuk ki. Ez az összes fejlesztést, amelyet a Linux Mint 3-mal adtunk ki (HDT, indítási javítás, rendszerjelentések, nyelvbeállítások, HiDPI és grafikai fejlesztések, új indítási menük, Celluloid, Gnote, Drawing, Cinnamon 4.4, Xapp állapotjelző ikonok, stb.) egy továbbfejlesztett Debian 10-es csomagbázison felül fogja bemutatni.

Néhány funkciót, amelyek hiányoztak az LMDE 3-ból, szintén portoltunk a Linux Mintból. A telepítő jobb kinézetet kapott, és ugyanazt a diavetítést, mint ami az ubiquity-ben van:

Ez most támogatja a Btrfs almodulokat és a saját könyvtár titkosítását is:

Az NVIDIA illesztőprogram az indító menüben

Mint minden új kiadás, az LMDE 4 is egy lehetőség az új dolgok kipróbálására. Már jó ideje problémáink voltak a Nouveau (a nyílt forráskódú illesztőprogram) kompatibilitásával bizonyos NVIDIA kártyákon. A legtöbb esetben az embereknek nomodeset kapcsolót kellett használniuk, de amikor a Nouveau egyáltalán nem ismerte fel a lapkakészletet, grafikus kijelző nélkül maradtak. Az LMDE 4-ben hozzáadunk egy új bejegyzést a rendszerindító menühöz, amely röptében telepíti az NVIDIA illesztőprogramokat, így mind a live munkamenet, mind a telepített operációs rendszer azonnal működik:

Cinnamon 4.6 megjelenítési beállítások

A Cinnamon következő verziója lehetővé fogja tenni az ön számára, hogy kiválassza a monitorjának a frekvenciáját. Ez egy olyan funkció, amelyet néhány alkalommal kértek, és amely más asztali környezetekben elérhető.

A Cinnamon 4.6 be fogja mutatni a frakcionált méretezést is. Jelenleg az ön méretezése vagy 100%-os (normál üzemmód), vagy 200%-os (HiDPI mód) és ez azonos az ön összes monitorján. A továbbiakban a méretezés különböző lehet majd minden egyes monitorhoz, és ön képes lesz arra, hogy ezt 100% és 200% közötti értékekre beállítsa.

Normál üzemmódban az ön által beállított felbontás az a felbontás, amit ön lát. A HiDPI módban, 200%-os méretezésnél a képernyő kétszeres képpontsűrűséget mutat, így minden élesebbnek látszik, de a felbontás, amelyet ön a képernyőn lát, csak a monitorja felbontásának a fele. Sok HiDPI kijelzőnek olyan a felbontása, amely valójában meglehetősen kicsi, ha a HiDPI-t aktiválják.

Vegyünk egy 13 hüvelykes Macbook Retina 2013-at. Ennek képernyő felbontása 2560×1600. Ez túl sok egy 13 hüvelykes képernyőhöz; Az alkalmazások, a szöveg és az asztali elemek túl kicsinek látszanak. A HiDPI módban a képernyő kétszer akkora képpontsűrűséget jelenít meg és minden igazán élesnek látszik, de nézzük meg, mi történik a felbontással… megfeleződik 1280×800-ra. A probléma akkor az, hogy a 800 képpont nem elegendő a képernyőterület szempontjából, és egyes alkalmazások nem is illenek bele. Az ilyen kijelző tökéletesnek tűnik 1200 képpontban és ez sajnos azt jelenti, hogy a tényleges felbontás csökken 1200 képpontra, és nem a HiDPI használatával.

A másik probléma a HiDPI-vel a több-monitoros támogatás. Ön tudna csatlakoztatni egy külső monitort ehhez a Macbookhoz, abban a reményben, hogy a laptopon HiDPI-ben marad, a monitoron viszont normál módban. Ez azonban jelenleg nem lehetséges, vagy az összes képernyő, vagy egyáltalán egyik sem lehet jelenleg HiDPI módban… és egy HiDPI-vel nem kompatibilis képernyőkészlet HiDPI módban csak használhatatlanná válik.

Így ezt megpróbáljuk frakcionált méretezéssel kijavítani. Azáltal, hogy képesek vagyunk a méretezést minden egyes monitorhoz egymástól függetlenül beállítani, és lehetővé tesszük nemcsak 100%-os és 200%-os, hanem 125%-os, 150%-os, 175%-os méretezési érték beállítását is, azt reméljük, hogy nagyobb képpontsűrűséget kapunk, és ez lehetővé teszi, hogy a HiDPI és nem-HiDPI monitorok jól működjenek egymással.

A nem-HiDPI monitorhoz csatlakoztatott Macbook példájában a Macbook-ot tipikusan 150%-ra, a monitort pedig 100%-ra állítanánk.. A felszín alatt a teljes asztali környezet HiDPI módban futna, de a Macbook kijelző tényleges méretezését 200%-ról 150%-ra, a monitor méretezését pedig 200%-ról 100%-ra csökkentenénk.  Végül kapnánk egy olyan monitort, amely normál módban tökéletesen néz ki, és egy Macbook képernyőt, amelynek van egy szép 1200 képpontos felbontása és egy „félig-hdpi” 1,5 képpontsűrűsége, amely nem látszik olyan élesnek, mint a full-HiDPI, de élesebbnek látszik, mint normál módban.

Mi jelenleg alfa-teszteljük ezt a frakcionált méretezést a Cinnamonban és megállapítjuk a kompatibilitását, valamint az előnyei és hátrányait a különböző GPU-kon.