A tavasz első Firefox kiadása

kami911 képe

Eltelt 7 hét és ismét az enyhén lazított gyors kiadási ütemtervnek megfelelően menetrendszerűen megjelent a Firefox új kiadása. Fő újdonság a hanglejátszás blokkolása és a webhelyek szerinti beállíthatóság lehetősége.

Csönd legyen!

Bizonyára veled is előfordult már, hogy egy weboldal betöltődése után az elkezdett valamit hangosan lejátszani. Sok lap esetén pláne kellemetlen tud lenni, hogy az ember megtalálja a hangot lejátszó oldalt, még úgy is, ha a Firefox is a lapfülön jelzi melyik betöltött weboldal játszik le hangot.

A most megjelent Firefoxban szerencsére már alapból nincs hangos sokk, csak azoknak a weboldalak hallathatják hangukat, amelyeknek kifejezetten engedélyezzük.

Amikor egy webhely hangot játszana le, egy külön ikon jelenik meg a címsávban és az „i” betűre kattintva jelezhetjük, hogy szeretnénk blokkolni vagy engedélyezni a honlap automatikus hanglejátszását:

A „Beállítások” között található „Adatvédelem és biztonság” fülön megváltoztatható az alapértelmezett működés „A weboldalak automatikus hanglejátszásának blokkolása” beállításánál, illetve itt vehetünk fel újabb blokkolás alóli kivételeket is.

Ez az újdonság az Andoid-on megjelenő verzióban is megjelent.

További részletek a hivatalos Mozilla blogbejegyzésben.

Keresés – jobban

A Firefox eddig is lehetőséget biztosított a lapok közötti hatékony keresésre. Ehhez nem kellett mást tenni, mint a címsávba a beírni „% keresett lap”. Azaz a címsávban százalékjellel indított szövegek eddig is a lapok között kerestek. Ez a funkció most a felhasználói felületen is elérhetővé vált: a lapok legördülő menüjében jelent meg egy „Lapok keresése” lehetőség, ami ugyanezt a szolgáltatást biztosítja, sőt konkrétan a százalékjelet írja be előre.

Másik kereséssel kapcsolatos újdonság, hogy a Privát böngészés módban megjelenő új lapon elérhetővé vált a kereső.

Jobban elmagyarázott tanúsítvány hibák

A Firefox imént megjelent verziójában újdonság még, hogy a tanúsítványok hibáival kapcsolatban részletesebb információkkal szolgál. Így a felhasználóknak talán egyszerűbb döntést hozniuk, hogy a hiba miatt milyen lépéseket tegyenek, például, ne látogassák meg az oldalt, vagy jelezzék az üzemeltetők felé a problémát.

A Firefox felhasználók 3%-a napi szinten kap hibás vagy lejárt tanúsítvánnyal kapcsolatos figyelmeztetéseket. Nagyjából ötféle hiba szokott előfordulni. Az eddigi hibajelzések, elsősorban a hibára koncentráltak, szakzsargont használva, a felhasználóknak kevésbé érthető megfogalmazásban.

Az új figyelmeztetések felhasználók tájékoztatását és cselekvési lehetőségek ismertetését próbálja meg.

Az új hibaüzenetek célja a felhasználók biztonsága és a felhasználók megtartása. Az első cél egyértelmű: a jobb magyarázatokkal a felhasználók a megfelelő döntést hozhatják. A felhasználók megtartása pedig szintén a jobb magyarázatra vezethető vissza, hiszen így talán a felhasználók nem egy másik böngészőben is kipróbálják az oldal meglátogatását, leszűrve azt a téves következtetést, hogy a Firefox nem jó, mert az oldal nem jelenik meg benne.

A tervezési és mérési feladatokról, valamint a végső megoldásról egy igen érdekes blogbejegyzés olvasható itt.

Kiegészítők kapcsolatos változások

A Firefox WebExtension – új típusú kiegészítői – eddigi fájl alapú (JSON) beállítás-tárolás helyett a Firefox által biztosított IndexedDB-ben helyezi el a beállításokat. A felhasználók számára ez a változás nem okoz majd különbséget és automatikusan történik meg az új verzióra történő frissítéskor.

Újdonság még, a kiegészítőkhöz rendelt billentyűzetkombinációk egyszerűbb megtekintése és megváltoztatása. Ez az „Eszközök” → „Kiegészítők” helyen érhető el.

A Firefox 66-os verzióban érkezett – kiegészítőkkel kapcsolatos – frissítésekről itt lehet olvasni.

További újdonságok

  • Finomabb görgetés: Az oldal betöltése során megjelenő képek és hirdetések nem csúsztatják el a görgetést, mert a Firefox megjegyzi pontosan hol is tartott a felhasználó az oldalon. Ez az újdonság az Andoid-on megjelenő verzióban is megjelent.

  • Gyorsabb és kevesebb hiba: Az elemzések azt mutatták hogy a tartalmi folyamatok száma 4-ről 8-ra történő emelése stabilabb és gyorsabb Firefox működést eredményez. Így a Firefox mostantól alapértelmezetten 8 tartalom folyamattal működik,

  • Linuxos felhasználóknak fontos frissítés, hogy a egy a Firefox letöltés közbeni lefagyását okozó hiba javításra került.

  • A rendszer által megjelenített címsor elrejtésre kerül a GNOME asztali környezet előírásainak megfelelően (Linux).

  • A Firefox világos és sötét témái felül tudják bírálni a Windows 10 megjelenéssel kapcsolatos beállításait.

  • Egyszerűbb, jelszómentes biztonság: Windows 10 alatt a Windows Hello szolgáltatás támogatása, weboldalakon történő hitelesítéshez, külső eszköz, ujjlenyomat felismerő vagy arcfelismerő hitelesítéssel.

  • Fájlok külső tárolóról (akár SD-kártyáról) történő megnyitása, Androidon.

Letöltés

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. Az aktuális verziót iOS platformra innen telepíthető, újdonságokról pedig itt lehet olvasni.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista. A biztonsági hibák javításairól innen lehet tájékozódni.

Szánjatok rá egy kis időt, hogy kipróbáljátok és testreszabjátok ezt a villámgyors böngészőt. A visszajelzések a hozzászólásoknál, a problémák ide várjuk: support.mozilla.org/hu

A következő Firefox verzió május 19-ére várható.

Hozzászólások