Felújított Bosszú, újra kiadott Gálya

kami911 képe

Bár nem közvetlenül linuxos hír, de két régi híres magyar nyelvű szöveges kalandjáték is újbóli kiadása is megvalósulhat, ha sikeresek lesznek a hozzájuk tartozó Indiegogo kampányok.

A Bosszú

A Bosszú új verziója Androidra és webböngészőre készülne el és rendelkezik az eredeti szerző, Rátkai István hozzájárulásával. A Szingapúrban élő fejlesztő, Érdi Gergő hozná el a modern gépekre a 30 éves Bosszú szöveges kalandjátékot. A fejlesztő számára nem ismeretlen ez a terület, hiszen három évvel ezelőtt a kultikus Időrégésznek is elkészítette a felújított változatát:

„Rátkai István szöveges kalandjátékai a '80-as évek Commodore 64-es magyar játékainak megkerülhetetlen klasszikusai. 2015-ben egy hirtelen ötlettől vezérelve visszafejtettem az Időrégészt, az első Rátkai-játékot, majd újraírtam, hogy a böngészőben és Androidos mobiltelefonokon is játszható legyen”

A Bosszú a klasszikus kungfu- és ninja-filmek világát eleveníti meg. Ellentétben a nagyrészt statikus világban játszódó Időrégésszel, gördülékeny története országokon átívelő kalandot mesél el.

"Még csináljatok támogatói verziót, mert szerintem lennénk páran, akiknek megér pár ezrest, hogy ismét gyerekek lehessünk. :)" 5* kritika a Google Play Store-on

A fenti kommentelő most megkaphatja, amit szeretne! A Bosszú visszafejtése felfedte, hogy az eredeti játék is már egy direkt erre a célre kifejlesztett, virtuális számítógépen futott. Ez azt jelenti, hogy ha ezt a virtuális gépet modern böngészőben és mobiltelefonon újraírom, akkor garantáltan 100%-os hűséggel prezentálható a játék!

A tervezett Bosszú összehasonlítása az Időrégésszel

  • A legfontosabb különbség, ahogy fent említettem, hogy a játék-logika nem újraírva lesz, hanem az eredeti program fog egy új virtuális gépen futni. Ez azt jelenti, hogy a játék teljes mértékben megegyezik az 1988-as eredetivel!

  • A webes verziót teljesen újra fogom írni, hogy választhatóan vagy az eredeti Bosszú színvilágát, vagy egy modern, szemnek kellemes, semleges színsémát használjon (hasonlóan a mobilos Időrégészhez). Természetesen a mentés/betöltés a böngészőben is működni fog! A webes verzió első demóját itt próbálhatod ki.

  • A mobilos verzió nagyrészt hasonlítana az Időrégészhez, egy kicsit kiforrottabb felhasználói felülettel (gyorsgombok betöltéshez, elmentéshez és a legutóbbi parancs visszavonásához), és választhatóan az eredeti játék színeivel. Az Android verzió első demóját innen töltheted le.

A támogatói oldal felkeresése.

A Gálya

A Gálya pedig 25 éves lesz, amely szintén egy szöveges kalandjáték a hőskorból. Ennek újrakiadását szintén a közösségen keresztül finanszíroztatná meg Olessák Róbert, a program eredeti szerzője, aki ezt írta blogjában:

„Szóval kábé két hónapja kezdődött a dolog, mikor megtaláltam kilenc régi (az eladásból visszamaradt) Gálya-példányomat a pincémben más játékokkal együtt. Utána sokan érdeklődni kezdtek a „zsákmány” iránt (gyűjtők, akik megvennék, és régi rajongók), ami szöget ütött a fejembe. Végül arra jutotttam, hogy kellene egy újrakiadás, hogy mindenkinek jusson. Meg ugye, hogy pont a játék 25. évfordulóján történik épp mindez… Valamint az angol verzió, mely soha nem lett kiadva.

Elkezdtem tervezgetni, mire kiderült, hogy akad is egy nyomdász a retrós ismerősök közt: Sztojanov Péter Jr. (aki ezenkívül ismert steampunk művész, ráadásul retro hardvereket gyárt, és van egy saját webshopja). Vele levelezgettünk, amikor előbukkant Érdi Gergő Bosszú-remake projektje, és végül is ez adta az ötletet, hogy mielőtt belevágnánk, én is indítsak egy Indiegogo-kampányt ez ügyben. Tessék, itt van: The Galleon 25th Anniversary Edition (A gálya) C64 (boxed release) címmel, kattintsatok vagy a linkre, vagy a képre, aztán lehet olvasni és támogatni, legalábbis aki tud angolul (jó hosszú).

A Gálya című játékról és Olessák Róbert játékairól itt hallgathatsz meg egy játékos podcastet.

Indiegogo kampányoldal és támogatási lehetőség.

A készítő blogja.

Hozzászólások

kimarite képe

Felújított Bosszú, újra kiadott Gálya

https://gergo.erdi.hu/projects/bosszu/web/0.1.1-demo/
Hogy indul el?
Nem reagál semmire, nincs megnyomható elem.
Aham. De ... :)

>  

> 

> Hi

Nem értem. Próbálkozz mással!

> Szia

Nem értem. Próbálkozz mással!

> Kiléptem a mögottem lévő ajtón!

Nem értem. Próbálkozz mással!

> Játszani szeretnék.

Nem értem. Próbálkozz mással!

> Hogy megy ez?

Nem értem. Próbálkozz mással!

> Mivel próbálkozzak?

Nem értem. Próbálkozz mással!

> Lekváros palacsinta. Finom!

Nem értem. Próbálkozz mással!

> Chuck Norris vagyok ..

Nem értem. Próbálkozz mással!

> 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve