Legyen a neve Tara!

kami911 képe

A Linux Mint 19 neve „Tara” lesz. A Tara név szanszkrit nyelven csillagot, szerb nyelven hivatkozás az ország Tara nevű hegyére, míg írországban a Tara dombra utal. Írországban és Ausztráliában nagyon közkedvelt név.

Az ír Tara domb története: Tara dombja (írül Teamhair na Rí) hosszú, viszonylag alacsony mészkő-kiemelkedés a Boyne folyó közelében Írországban, Meath megyében, Navan és Dunshauglin között. Számos ősi építménymaradványt tartalmaz. A hagyomány szerint itt volt az ír nagykirály, az Árd Rí na hÉireann székhelye. Egyes emlékei a kőkorszak végén, a neolitikumban készülhettek mintegy 5000 évvel ezelőtt. A legenda szerint a Tarát már az Ír-sziget kelták előtti mitikus lakói, a Tuatha Dé Danann nép is lakhatta. Már a kelták idején Meath királyság uralkodói innen uralhatták a sziget egy részét vagy egészét (befolyásuk kiterjedtségéről viták folynak). Még a 12. században is politikai központ lehetett, bár régi fénye a 6. század után lehanyatlott. A WMF (World Monuments Fund 2008-as figyelőlistáján a világ 100 veszélyeztetettebb emlékhelyei közt szerepel az M3-as autópálya miatt, amely a közelben halad el.

A Linux Mint 19 fejlesztési ciklusa ezzel elindult. Ráadásul 2018-ban új Ubuntu LTS (18.04) alapokon kerül majd kiadásra a Linux Mint 19-es verzió a május-június környékén, illetve a Debian alapú terjesztés, a Linux Mint Debian Edition 3 is érkezik. Az Ubuntu alapú kiadásban valószínüleg 4.15-ös kernel lesz majd. Ahogy arról már beszámoltunk valószínüleg KDE változat már nem lesz ebből a verzióból, de a KDE telepíthető marad a továbbiakban is. A Linux Mint 19-es verziója 2023-ig elvezi a fejlesztők támogatását és a GTK 3.22-es, stabil verziójára fog épülni. A GTK3 ezen verziója stabil, és szélkes iparági támogatottságot élvez, ráadásul a Linux Mint mellett az LMDE3 is ezt fogja használni.

Forrás: Wikipédia, Linux Mint Blog

Hozzászólások

 Üdvözlet Mindenkinek!

 Üdvözlet Mindenkinek!

Ugye a Mint dobja a KDE alapú kiadást. Lenne egy olyan kérdésem, hogy trükközve, esetleg valami mahinációval lehet-e majd frissíteni a Tarára KDE kiadás alól, vagy egy teljesen új és tiszta telepítést kell majd csinálnia a mostani KDE kiadást használóinak egy másik grafikus felületű Mintre? Mert ha az utóbbi, akkor viszlát Mint, továbbállok mondjuk Manjarora. Az Arch fejlesztői eleve nyakig benne vannak a KDE fejlesztésébe is, egy Manjaroval csak nem lövök annyirra mellé. Azért a KDE elvetése a MInt részéről nem volt egy "szép" dolog.  Igen sok felhasználót el fog veszítenie emiatt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Üdvözlet Mindenkinek!

Annyira nem érdekel engem a családon belűl maradás. Más bosszant. Uhu Linux, Debian, Gentoo és származékai, Arch, ezek mind megvoltak. Ubuntu egy picit, de utáltam, mint az utálatos képet. Szerettem bütykölni a rendszerrel, de minél öregebb lettem, és minél kevesebb időm maradt, annál inkább a pöcc-röff rendszer maradt meg elsődleges célnak. Mivel a kezdetektől KDE felhasználó vagyok, ez egy alap volt nálam. A Mintet a 16 valahányas óta baromi nagy megelégedéssel használom, de a KDE dobása után, ha trükközve nem tudok az alaprendszeren maradni, akkor váltok másra, ami KDE-s, és ami hajlandó ezen vonalon is megmaradni hivatalos disztrónak. Szóval várok még, hátha lesz valami egérút nekünk, KDE-s Mineseknek, de ha csak az az egy megoldás marad, hogy tisztán a 19-et fel kell tenni, egy évek óta jól belakot és beállított rendszer helyett, akkor azzal az erővel kipróbálhatok mást is.  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt chakralinux.org nézted,

Még nem. Meg már annyira nem is akarok ugrálni a disztrók között. Idáig olyanokat használtam, amiben a KDE csak opció volt, a Mint volt az első, ahol volt alapértelmezett KDE kiadás is. Annó, amikor belemerültem a linuxozásba, ezzel a grafikus felülettel kezdtem, és ennél is maradtam. De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy új, szűz telepítés nélkül esetleg lesz-e valami megoldás a KDE-s felhasználók számára, hogy tovább frissítsék a rendszerüket? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve