Újdonságok a Linux Mint 17.3 „Rosa” Cinnamon kiadásban

Kabika képe

 A Linux Mint 17.3 egy hosszútávon támogatott kiadás (Long Term Support - LTS), amely 2019-ig élvez támogatást. Frissített szoftverekkel érkezik és több finomítást, valamint új lehetőségeket is biztosít, így még könnyebben használható.

cinnamon.png

Linux Mint 17.3 “Rosa” Cinnamon

Szoftverforrások

A szoftverforrások nagyon fontos részét képezik a rendszernek, mindannyian folyamatosan használjuk ezeket, amikor új szoftvereket telepítünk vagy frissítjük a meglévőket. Emiatt gyors és megbízható szoftverforrásokat kell használnunk. Ez volt a Linux Mint 17.3 fejlesztésének az egyik fő fókuszában.

A szoftverforásokat tükrözzük (azaz sok szerveren tároljuk) a világ egészén. A szoftverforrások beállítási eszközének az a fő célja, hogy könnyűvé tegye a legjobb elérhető tükörkiszolgálót, amely

 • megbízható és friss

 • gyors válaszidővel és megfelelő sebességgel rendelkezik

Ahhoz, hogy megtalálja a leggyorsabb tükörkiszolgálókat, a Szoftverforrások-eszköz mostantól ellenőrzi a földrajzi helyet és elkezdi a teszteket a legközelebbi kiszolgálókkal.

mintsources.png

A Szoftverforrások eszköz nagyobb hatékonysággal ellenőrzi a közeli tükörkiszolgálókat, mint valaha és észleli, ha  az  nem a legfrissebb adatokkal rendelkezik.

Először a saját ország kiszolgálóit ellenőrzi, majd a szomszédos országokéit, a régió kiszolgálóit, végül pedig a világ összes kiszolgálóját.

Tehát Magyarországon a következő a sorrend:

 • Magyar kiszolgálók

 • Szlovák, román, szerb, horvát, osztrák, szlovén, ukrán kiszolgálók

 • kelet-európai kiszolgálók

 • európai kiszolgálók

A sebességtesztek is pontosabbak, mint eddig. Egymás után történnek és nagyobb fájlokat használnak a minél pontosabb eredmény érdekében.

A Szoftverforrások eszköz sokkal megbízhatóbb, mint korábban:

 • Még ha egy tükörkiszolgáló jól is működik, az eszköz figyeli, hogy a legfrissebb tartalommal rendelkezik-e.

 • A PPA-kat is ellenőrzi, hogy kompatibilisak-e a Linux Minttel.

Frissítéskezelő

A Frissítéskezelő is több ellenőrzést hajt végre, mint eddig.

Figyelmeztet, ha a használt kiszolgáló nem a legfrissebb tartalommal rendelkezik:

mintupdate_obsolete.png

Észleli az elavult tükörkiszolgálókat

mintupdate_corrupted.png

A Frissítéskezelő védelmet nyújt a sérült tükörkiszolgáló vagy gyorsítótár ellen

Egy kis figyelmeztetéssel jelzi, ha gyorsabb kiszolgálót talált, még egy amúgy rendesen működő rendszer esetén is.

mintupdate_local.png

A helyi kiszolgálók használata javasolt

A helyi gyorsítótár 30 percenként frissül, ezt eddig bejelentkezés után 10 perccel tette meg, majd kétóránként.

Illesztőprogram-kezelő

Az Illesztőprogram-kezelő sokkal megbízhatóbb, mint eddig. Frissíti a gyorsítótárat, mielőtt illesztőprogramokat keresne és ha szükséges, a telepítési vagy frissítési hibákra is figyelmeztet.

Az illesztőprogramokat az állapotuk alapján rendezi és kijelzi, hogy nyílt forráskódúak-e.

mintdrivers.png

Az Illesztőprogram-kezelő külső és belső megújításon is átesett

Ezentúl sokkal gyorsabban tölt be az Illesztőprogram-kezelő, és a háttérben is felismeri a szükséges illesztőprogramokat.

Amikor  pl.egy Broadcom chipsetet talál, az ajánlott Broadcom STA illesztőprogramok mellett felajánlja a B43 telepítőket is (ehhez a művelethez kábeles kapcsolat szükséges).

Cinnamon 2.8

A Linux Mint 17.3-ban jelenik meg a Cinnamon 2.8-as verziója. A következő videó bemutat néhány újdonságot:

A fenti videó magyar felirattal megtekinthető ITT.

Jobb kisalkalmazások

Hang kisalkalmazás

Ez egy teljesen átgondolt felületet kapott. Az épp lejátszott zeneszám adatai és a kezelőfelület már részei az új felületnek, amelyek az album borítója felett látszanak.

cinnamon_sound.png

A hang kisalkalmazás új elrendezése

Azoknál a lejátszóknál, amelyek támogatják a számon belüli keresést (pl.: Banshee), alul egy lapos sáv mutatja, hogy éppen hol tart a szám lejátszása és lehetséges a számon belüli ugrás is.

A bemeneti beállítások, az alkalmazások és a kimeneti eszközök a jobb egérgombbal előhívható helyi menübe kerültek.

cinnamon_sound2.png

A hang kisalkalmazás helyi menüje

A kimeneti eszközök mutatják a nevüket is és az eredetüket is, így könnyebb megkülönböztetni ezeket, ha több hangeszköz van csatlakoztatva.

Energiagazdálkodási kislakalmazás

Ez a kisalkalmazás sok hibajavítást kapott és jelentősen fejlesztették a több akkumulátorral rendelkező gépek kezelését is.

cinnamon_power.png

A kisalkalmazás már mutatja az eszköz márkáját és modelljét.

A csatlakoztatott eszközök és akkumulátorok már részletes gyártói információval rendelkeznek. A fenti képernyőképen látható “Logitech M325” a Cinnamon 2.6-ban még “Vezeték nélküli egér”-ként jelent meg.

Munkaterület-váltó

cinnamon_workspace_switcher.png

A munkaterület-váltón az asztal képi megjelenítését láthatjuk

A munkaterület-váltó kisalkalmazás már képes arra, hogy megmutassa a munkaterületeket, kis téglalapokkal jelölve a bennük található ablakokat.

Értesítési panel

A klasszikus ikonok mellet a Cinnamon értesítési panelje már támogatja az Értesítéseket is.

Ha nem kedveled ezeket, akkor kikapcsolhatod a “Rendszerbeállítások” - “Általános” - “Értesítések támogatásának engedélyezése” ablakban. Ez minden alkalmazás értesítéseit letiltja és a panel visszatér a megszokott ikonokhoz.

Néhány tanács az ikonok és az értesítések felismeréséhez:

 • Az ikonokat a saját alkalmazásuk kezeli, jellemzően GTK menükkel és widgetekkel.

 • Az értesítéseket a Cinnamon kezeli, és a Clutter menüjük hasonló a panelhez.

 • Az ikonoknak lehet súgóbuborékja és helyi menüje, az értesítéseknek nem.

 • A Looking Glass (Alt+F2+lg) naplójában megnézhető, hogy milyen ikonokat (“systray”) és milyen értesítéseket (“indicator”) töltött be a Cinnamon.

thumb_cinnamon_systray.png

Értesítési támogatás a panelen

A fenti képernyőkép a Steam értesítéseit mutatja meg. Meg lehet figyelni, hogy a Clutter menüt használja, amely követi a Cinnamon témáját. Ha ki van kapcsolva az értesítések támogatása, a Steam egy normál ikont fog használni.

Sok hiba ki lett javítva az ikonok támogatásában, főleg az olyan alkalmazásoknál, mint a Pidgin, Shutter, FileZilla és a Thunderbird.

Ablaklista

Az ablaklistában már megtekinthetőek az ablakok előnézeti képei is.

thumb_cinnamon_windowlist.png

Előnézeti képek az ablaklistában

Ez beállítható és ki is kapcsolható a kisalkalmazás tulajdonságainál, amennyiben csak a buborékokat szeretnénk látni.

Megjelenítési fejlesztések

A megszokott animáció az ablakok minimalizálásánál ki lett javítva és már több panel esetén is működik.

Finomhangolások és kisebb megjelenítési fejlesztések lettek eszközölve mind a klasszikus, mind az előnézeti Alt-Tab alkalmazásváltónál.

A dobozjelölők (a kis nyilak, amelyek a panelből megnyíló kisalkalmazások menüit jelzik) sokkal jobban néznek ki, mint ezelőtt, ha a képernyő széléhez közel vannak.

Az Alt-F2 futtatási párbeszéd hibajavításokat kapott és már jobb az automata kiegészítés funkciója.

Jobb beállítások

Kijelzőbeállítások

A kijelzőbeállításoknál már látható mind a kijelző neve, mind pedig a kimenet neve, ahova csatlakoztatva lett, ezeket “kimeneti nevek”-nek hívjuk.

thumb_cinnamon_display.png

Több információ a kijelzőbeállításoknál

A fenti képernyőképen két azonos Dell monitor látható, az egyik a DP-1 DisplayPorton, a másik pedig a HDMI-0 HDMI porton keresztül csatlakoztatva.

Ezek ugyanazok a kimeneti nevek, amelyeket az xrandr használatakor és a Bejelentkezési ablak beállításainál - amikor az MDM alapértelmezett kijelzőjét állítjuk be - láthatunk.

Egyéb fejlesztések

A Fiókinformációnál és a Felhasználók és csoportoknál egy erősség-jelző lett hozzáadva a jelszóváltoztatás párbeszédablakához.

A kisalkalmazások automatikusan újratöltődnek, ha frissülnek.

Jobb ablakkezelés

A több kijelzővel rendelkező rendszerek támogatása sokat fejlődött. Az új ablakok, párbeszédek, OSD info (pédául a munkaterület neve) megjelenítését felülvizsgáltuk azért, hogy minden a jó helyen és a megfelelő monitoron jelenjen meg.

Az NVIDIA támogatásával készült  képkocka-szinkronizációhoz köthető fejlesztések a Mutterben (ez a GNOME Shell ablakkezelője) portolva lettek a Muffinba (ez a Cinnamon ablakkezelője). Ezeknek a fejlesztéseknek hála javulni fognak a megjelenítési problémák az NVIDIA kártyáknál, de elképzelhető, hogy jótékony hatásaik lesznek az ATI/AMD és Intel chipsetekkel szerelt rendszerekre is.

A párbeszédablakok alapértelmezésben a szülőablakukhoz vannak igazítva. Ez már korábban megjelent a Cinnamonban (“Rendszerbeállítások - Ablakok - Viselkedés - Párbeszédablak hozzáfűzése a szülőablakhoz”), de a 2.8-as verzióban fejlesztéseken esett át. A párbeszédablakok a szülőablakuk közepéhez lettek igazítva, nem a címsorukhoz, és a szülőablak árnyékolása jobban érzékelhetővé vált a korábbiakhoz képest.

Fejlesztések a háttérben

Beállítások daemon

A Cinnamon támogatja a mikrofonok némítógombját.

A HiDPI észlelését fejlesztettük, különös tekintettel a HDMI-n keresztül csatlakoztatott TV-kre.

Az XRANDR támogatását jelentősen fejlesztettük, több hibajavítást vettünk át a GNOME Shellből.

A Cinnamon beállítások daemonja stabilabb, mint valaha és a jövőben nem fog összeomlani, ha egy vagy néhány modulját nem sikerül betölteni.

Munkamenet kezelés

A Cinnamon kijelentkezési módszerét felülvizsgáltuk és néhány változtatást eszközöltünk, hogy érzékelhetően gyorsabb legyen. Az “EXIT” fázis időtúllépését 1 másodpercre csökkentettük, valamint a beállítások daemon és az ablakkezelő lettek az utolsók a bezáródó programok között, ennek köszönhetően végig megmaradnak a GTK témák és az ablakok címsorai.

A Cinnamon 2.8-ban szintén megtalálhatóak a következők:

 • jobb támogatás a Qt5-ös alkalmazásokhoz, ezáltal ezek sokkal jobban illeszkednek a környezetbe és a GTK témát használják

 • Jobb XSMP támogatás

 • Jobb naplófájlok (a naplófájlok mentését a ~/.xsession-errors helyre az “org.cinnamon.SessionManager debug” gsettings beállítással lehet konfigurálni. A naplófájlok mostantól tartalmazzák az eltelt időt is (delte time), ezzel is megkönnyítve azt, hogy eldöntsük egy alkalmazásról, hogy lassítja-e a be/kijelentkezést).

 • Egy teljesen személyre szabható automata indítási tiltólista. (Ezt a  “org.cinnamon.SessionManager autostart-blacklist” alatt lehet beállítani. Ez eddig csak részlegesen volt konfigurálható).

Teljesítménybeli fejlesztések

A naptár kisalkalmazás korábban felébresztette a CPU-t minden másodpercben még akkor is, ha nem mutatta a másodpercet. Ezt javítottuk, és így még kisebb lett az üresjárati CPU-használat.

A Cinnamon 2.6-ban megjelent előtöltés lelassította az indítási folyamat egészét - különösen a bejelentkezési képernyő töltését -, így a Cinnamon 2.8 már nem tartalmazza.

Nemo fejlesztések

Megérkezett a “gyors átnevezés” a Nemoba. Ez a lehetőség - amelyet valószínűleg a (korábbi) Windows-felhasználók fognak a legjobban szeretni - lehetővé teszi, hogy két, lassan egymás után következő kattintással átnevezhessünk fájlokat és könyvtárakat. Alapértelmezésként ki van kapcsolva, azonban a Nemoból a “Szerkesztés - Beállítások - Viselkedés - Két lassú kattintással történő átnevezés”-t kell bekapcsolni.

A Nemo mostantól automatikusan megkeresi az előnézetekkel kapcsolatos problémákat és engedi, hogy javítsuk azokat (ha rendszergazdai jogosultság kell hozzá, meg kell adni a megfelelő jelszót).

Bejelentkezési képernyő

A HiDPI támogatás fejlesztve lett az MDM-ben.

Több HiDPI-vel kapcsolatos problémát javítottunk, főleg a HD TV-k HDMI-n keresztüli csatlakozásakor fellépőket.

Az MDM HiDPI támogatása szintén újra lett gondolva. Eddig megkettőzte a pixelsűrűséget HiDPI megjelenítő esetén, amely néha azt eredményezte, hogy a bejelentkezési képernyő túl nagy lett bizonyos HiDPI monitorokon. Most megpróbálja elérni az ideális pixelsűrűséget azzal a módszerrel, hogy a pixelméretezés nem csak egyszeres vagy dupla lehet, hanem egy kiszámított, a képernyőnek megfelelő köztes értéket is felvehet.

mdm.png

A bejelentkezési képernyőn már egy képernyőbillentyűzet is megtalálható (szokványos és a speciális karakterekkel) a továbbfejlesztett HiDPI-támogatás mellett

Rendszerfejlesztések

Xorg, Mesa és a Linux kernel frissítve lett.

Ez sok esetben jobb hardvertámogatást jelent. Például néhány Asus touchpaden a görgetés teljesen működik, a Macbook-okon gyorsabb lett a felfüggesztés, stb.

A 4.2.0-ás kernel megtalálható a tárolókban is, azonban óvatosan használja mindenki, aki zárt eszközmeghajtót vesz igénybe. Pillanatnyilag a következőekről lehet tudni, hogy nem működnek:

 • fglrx (ATI/AMD meghajtóprogramok)

 • ndiswrapper (Windows vezetéknélküli meghajtóprogramok)

A fenti programok a 4.2.0-ás kerneltámogatása 2016 februárja előtt javulni fog.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 17.3-ban egy kivételes gyűjtemény került be háttérképekből, köszönhetően a következő embereknek és cégeknek: Calexil, Falcon Photography, Jan Kaluza, Jen K, Konstantin Leonov, Sezgin Mendil és Vinod Chandar.

cinnamon_backgrounds.png

Betekintés az új háttérképekbe

A Linux Mint  "Qiana", "Rebecca" és "Rafaela" háttérképei szintén megtalálhatóak.

Egyéb fejlesztések

Az Üdvözlőképernyő kissé átalakult.

A LibreOffice az 5-ös verzió.

Az “Orca” képernyő-olvasó alapértelmezésben telepítve van.

A Nemo-preview (Nemo-előnézet) alapértelemezésben telepítve van. Az előnézethez csak ki kell választani egy fájlt és egy szóközt nyomni.

A beviteli módszereket a mintlocale kezeli, felváltva ezzel a menüben az im-configot.

Az inxi frissítve lett és több grafikus kártyát is támogat.

Titkosított saját mappa esetén a swap nincs titkosítva alapértelmezésben, és a hibernáció alapbeállításokkal is működik.

Az OpenVPN támogatás alapértelmezésben telepítve van.

Fő összetevők

Linux Mint 17.3 a Cinnamon 2.8, MDM 2.0, a Linux kernel 3.19 csomagokat és az Ubuntu 14.04 alapcsomagjait használja.

LTS stratégia

A Linux Mint 17.3 biztonsági frissítéseket 2019-ig fog kapni 2016-ig a jövőbeli Linux Mint verziók ugyanezeket az alapcsomagokat fogják használni, ezzel is egyszerűvé téve a frissítést.

2016-ig a fejlesztési csapat nem kezd új alapfejlesztésbe, ezt a fejlesztést tekinti fő iránynak.

Fordítás: Szalai Kálmán, Teknős Ferenc, Zigó Judit, Papp Károly

Hozzászólások

kihivás

olyan rendszert kellene létrehozni ,ami ötvözné a linux mint 13 xfce,és a linux mint 17,2 xfce illesztöprogjamjait..mert nekem a 13 asnál audió jó,videó kevésbé,,17,2 nél a videó tökéletes,a hang meg nincs..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Kabika képe

RE:kihivás

  #1 Annyiban segíthetnél, hogy milyen hardverről van szó pontosan.
Ha a fórum megfelelő topikjában (https://linuxmint.hu/forum/hardverek) teszed fel a kérdést, lehet, hogy többen látják és gyorsabban lesz meg a megoldás. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve