Új számítógép: AMD Ryzen + PDF, AutoCAD, LibreCAD

Fórum: 

Sziasztok!

Új számítógépet szeretnék vásárolni, jelenleg két gépet használok, egy AMD Athlon 454, 4GB ram, és egy Intel i5-2540M 8GB ram, monitor Dell 27” 2560*1440, Asus 22” fhd. A laptop (Intel, dokkolóban) meg tudja hajtani mindkét monitort gond nélkül. Van valakinek tapasztalata az új AMD Ryzen processzorokkal? Linux Mint 18.3 KDE (elsődleges) és 18.3 Cinnamont használok, SSD-re telepítve. AMD Ryzen 5 1600X processzort nézegetem, 16GB RAM. 10-40Mb PDF-fel nincs gondom, de a 100Mb AutoCad már probléma, használhatatlan a gép (i5-2540M).

LibreCad-ot használom sok mindent meg sem tudok nyitni, először kiírja, hogy „Kísérleti. Mentsen, ... folytatja?” Majd , hogy nem tudja megnyitni.  

Új számítógép.

@#0
Szia Starlet!
Ha jól értelmezem az általad leírtakat, akkor arra vagy kíváncsi, hogy az AMD Ryzen 5 1600x proci használható-e CAD-hez?
Őszintén megmondom, gőzöm sincs!
De, itt van Kimarite fórumtárs összefoglalója a proci családról: https://linuxmint.hu/hir/2017/03/ryzen-az-amd-felemelkedesenek-kulcsa

Ha a "gugliba" beírod, hogy AMD Ryzen 5 1600X+linux vagy linuxmint, akkor sok-sok oldalt kínál tesztekkel, fórumokkal!
Van közöttük linuxmint.com -os oldal is!
SZVSZ, (szerény véleményem szerint) nem sok fórumozó jár ide , aki tudna segíteni,mert ilyet használ! De ne legyen igazam!
Javaslom keress, próbálkozz, és ha úgy döntöttél, hogy megveszed a procit, és használod, akkor írd meg a tapasztalataidat!
Remélem segítettem,akár csak lélekben is!

Sok kitartást kívánok, hidd el,: megéri!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új számítógép

#1De, itt van Kimarite fórumtárs összefoglalója a proci családról: https://linuxmint.hu/hir/2017/03/ryzen-az-amd-felemelkedesenek-kulcsa
-- kami911 az a kimarite :). Szerintem érdemes ilyet venni, de hogy melyiket (azt hiszem, nem mindegy), abban kami911 jobban jártas, mint én. Azt hiszem, kapott kipróbálásra egyszer egyet. A hasonló műszaki kérdésekben a prohardveren (is) a lev258 és a kendek hozzászólásai érdemesek (akiket máshonnan ismerek), de nyilván van még ott is jó pár ember, aki nagyon ért a témához. A PH erre is jó például.
-- kami911-nek itt lehet írni (Kapcsolat): https://linuxmint.hu/felhasznalo/kami911

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új számítógép

Bocs kami911, ezt benéztem!

Köszi kimarite, hogy javítottál!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ryzen

 Köszönöm a hozzászólásokat, amint jutok valamire megírom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

új PC

Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni emiatt, ide írom a nyűgöm. :)

A jelenlegi laptopom szeretném leváltani (Dell Inspiron 7559, CPU: Core i5 6300HQ, RAM: 8GB, VGA: nVidia GTX960M, illetve 18.2 Cinnamon fut rajta), és rögtön két kérdésem is lenne.

Az egyik kérdés: mivel járok jobban? Ha maradok az Intel + nVidia platformnál pc ügyben is, mert nekem végülis bevált. Vagy jó lesz az AMD is, ha csak picit játszom is a géppel? (Nem, nem rakok fel emiatt Windows-t :) )
A szívem az AMD + Radeon felé húz, de az előző laptopomban i5 cpu és radeon vga volt, és rengeteget szívtam, mire sikerült beüzemelni a World of Warcraftot (mással nem játszom, ezzel is csak alkalmanként, illetve utólag is köszönöm kimarite kolléga birka türelmét, hogy segített csatasorba állítani a vga-t :D). Szóval akkor a kérdés: az Intel + nVidia vagy AMD + Radeon platformmal járok jobban?

Btw a kinézett konfig:

Asrock B360M Pro4 + Intel Core i5-8400 + GT1030 vs. MSI B350M MORTAR + AMD Ryzen 5 2600 + RX460. A RAM mindkét esetben G.Skill Aegis 2x8GB DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB. Esetleg érdemes keverni (AMD cpu + nVidia vga)?
 
Milyen videokártyát játékhoz Linux alá? cikket elolvasva sem tudok dönteni, illetve az már 1 éves. :)
 
A másik kérdés: Melyik Mint verziót ajánljátok az új gépre? Tara, Sylvia avagy a jelenleg is szinte tökéletesen együttműködő Sonya?
 
Előre is köszi a válaszokat :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Ryzen

A második generációst használtam már, az szuper  proci!!!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

thanks

Köszi az eddigieket. Akkor alaplap és proci mindenképp' MSI B350M MORTAR + AMD Ryzen 5 2600 lesz. Viszont a VGA kérdés továbbra is fennáll. Ugye az intel esetében megtehetném, hogy később veszek VGA-t, mert az tartalmaz IGP-t. De az AMD esetében ez nem áll fenn.
Szóval nVidia vagy Radeon VGA-t javasoltok inkább? No, és használtan 30k-ig bezárólag mit érdemes venni? Eddig ugye az RX 460-nal és a GT 1030-cal szemezgettem, de ugye a driver miatt picit félek a Radeontól. Azt meg nem tudom, hogy a Ryzen CPU és az nVidia hogy viselkedik egymással Linux alatt. Reméltem, hogy van, aki le tudja írni a tapasztalatait. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AMD

#10 Olyan GPU-t vegyél, amelyet támogat az amdgpu driver. Kigyűjtöttem néhány leírást:
https://linuxmint.hu/sugo/amd-radeon-videokartyakkal-kapcsolatos-tudnivalok
https://linuxmint.hu/sugo/a-radeon-es-amdgpu-illesztoprogramok-teljesitm...
(https://linuxmint.hu/hir/2017/03/ryzen-az-amd-felemelkedesenek-kulcsa)
A lista azóta bővülhetett.

Közösségi oldal(ak)on néha azt olvasom, hogy játékra az nvidia a jobb, de erről nem tudok nyilatkozni érdemben. :) de az imént ráírtam valakire, aki sokat játszik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nincs ilyen kártyám, de nem

#11 A leírás ezen része nem jó Mint-re, mert a parancs a biztonsági szinteket átugorja:

Update and Upgrade

After you've added the PPA, update Apt, and run a full upgrade.

sudo apt update && sudo apt -y upgrade

Apt will automatically pull in the updated packages from the PPA.

Szerintem, inkább a Frissítéskezelő-vel frissítsen ..., mármint, ha a leírást választja, de linkeltem a Súgó-t is.
Itt ez a leírás sem segít: https://linuxmint.hu/blog/2018/07/frissiteskezelo-a-napi-egy-automatikus...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AMD

Köszi, de ezeket már mind olvastam.

Izgatottan várom Mr. Valaki visszajelzését. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AMD

#14 Az jó, ha olvastad. :)
Egy hét türelmet kért „Mr. Valaki”, most egy másik feladata köti le. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AMD

Az egyik szemem sír, a másik nevet. :)

Szeptember 9-ig sok időm van. Fizetéskor veszem meg a gépet, szóval mondhatni ráér. Csak szeretek minden elektronikai kütyü vásárlás előtt nagyon biztosra menni. ;) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AMD

#16 Másik feladata van. Nem tudom sürgetni, megértem (komoly dolgot művel) :). Amúgy engem is érdekel a téma. Állítólag videó is lesz. Én például szívesen kipróbálnék egy amdgpu-s AMD-t. Laptopban nem tudtam venni, mert csak régi, Legacy driver-es volt, már ami megérte volna nekem, így marad a PC. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AMD

  #17

Felfogtam. Egy szóval sem kértem, hogy sürgesd. Épp ellenkezőleg. Egy hetet írtál. Szeptember 9 meg két hét múlva lesz. :P A laptopom is tökéletesen működik, sz'al tényleg semmi sürgető tényező... 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AMD

#18 Megbeszéltük. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

AMD

  #19 Sikerült beszélni Mr. Valakivel? :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

AMD

#20 Szia. Persze, egy-két hete megírtam, hogy azt mondta, inkább videót készítene. Nemrég írt, hogy a projektje eléggé lefoglalja, és emiatt a videó csúszik. Említettem neki, hogy ez egy közösség, és ő például jártas a témában, van hardvere. Megértem, de majd ráírok. Talán 2-3 napja írta másodszor. Reménykedem én is, sörgetni jobban nem tudom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

új PC

#7  Lehet hogy majd magadnak kell eldöntened hogy a Te igényednek és a gépednek melyik rendszer válik be. Én nem régen bővítettem a gépemet egy Nvidia Geoforce 710-es kártyával, próbáltam Linux Minttel és egyéb rendszerrel is, de érdekes módon az Ubuntu 18.04.1 Bionic Beaver szemmel láthatóan "jobban fekszik" a gépnek. Gyorsabb, stabilabban működik vele. Tegyél fel olyan rendszert ami neked szimpatikus, és egy darabig használd, ha beválik hagyd meg, ha valami "kínja van" amit nem tudsz megoldani, nézz másikat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

új PC

#21

Nem is kell sürgetni, abból mindig csak a kapkodás van. Legalábbis, amikor engem noszogatnak. ;) Legkésőbb kedden rendelném a dolgokat. Addig aktivizálom magam és felteszem a kérdést másutt is. Főleg, hogy egy videót megvágni, stb... Az keddig nem készül el.

  #22

Azért jöttem ide a kérdésemmel, hogy ne lépjek olyan ürülékbe, amibe már más belelépett. :) A szoftver (os) oké, többé-kevésbé szívfájdalom nélkül cseréli az ember fia. De a hardvert, ha megveszem, kihozom a boltból, már csak bukóval tudom cserélni.

Azert írom, hogy szívfájdalom nélkül, mert a laptopomon gyárilag Ubuntu volt. Unity-vel. Na, mivel én azt nem tudtam megszokni, így instant töröltem, és ment fel a jól megszokott Mint. De, ha jól tudom, tavaly leváltották a Unity-t Gnome-ra, szóval teszek majd egy próbát. De sokáig nem szeretnék kísérletezgetni, hogy a megvásárolt hw-ből melyik OS tudja kihozni a legtöbbet. Na meg ugye, részemről a hw a kérdés leginkább. De akkor, mint fentebb írtam, kérdezek máshol is.

Ha pedig minden kötél szakad, mászok vissza Win10-re. :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ha olyan géped lesz, amihez a

Ha olyan géped lesz, amihez a VGA a amdgpu-n driveren keresztül hajtható, akkor szerintem nem lesz gond. Ahol veszed a HW-t nem tudod esetleg kipróbálni? Nekem is tervben van egy AMD-s konfig, csak még nem jutottam el vele odáig, hogy megvegyem. Szerintem az AMD opensource drivere sokat fejlődött. De csak a laptop AMD-s GPU-ján játszottam, a Wow-nál kisebb igényű játékkal. Ment rajta a F1 2017 is (Vulkánnal), csak a sebességgel voltak gondok. Ez mondjuk azért is lehetett mert azért a GPU nem túl erős a laptopban. A már említett Phoronixon azért elég sok AMD-s teszt is van, de persze a Wow-ot nem érinti. Tényleg csak azt tudom tanácsolni, hogy érdemes valahogy kipróbálni. Boltban, havernál, valahogy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

új PC

Végül lesz, ami lesz alapon Ryzen 5 2600 + RX 460 lett a történet. Illetve @szhf62 javaslata alapján kapott egy bionikus hódot. A Gnome-ot külön be kellett állítani, de bevált. VGA drivert azt használom, amit a rendszer alapból tartalmazott. A WoW szépen fut is 85-90 fps-sel 7-es beállításon. A munkakörnyezet is beton stabil. Bár stabilitási gondjaim Mint alatt sem akadtak, ha már sikerült beállítani a dolgokat. Mindenesetre nem kellett annyit küszködni a munkakörnyezet beállításával (LAMP, atom.io, sublime, stb.), mint Mint alatt.

Utólag is elnézést a sok szóismétlésért. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új számítógép

Sziasztok!

Nem kapkodtam el, most jutottam oda, hogy kell egy új számítógép.

A következő konfigurációt vettem:

Asus TUF B450M-PLUS GAMING alaplap

2x8GB DDR4 PC25600 3200MHz Patriot Viper 4 KIT PV416G320C6K (16GB) memória

AMD Ryzen 3 3200G 3.6GHz BOX YD3200C5FHBOX processzor

Cooler Master Force 500 FOR-500-KKN1, ház

TAP CORSAIR VS550 CP-9020171-EU 550W White

Összerakva: 123300Ft

 

+ KingDian SSD, Toshiba HDD, HP lézer, monitor Dell 27” 2560*1440

 

Linux Mint 19.2 Cinnamon

5.0.0-32-generic

AMD Ryzen 3 3200G with Radeon Vega Graphics × 4

13.7 GiB

292.2 GB

Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso

 

Office, Chromium, Mozilla Firefox, fájl kezelő van megnyitva egyszerre, és ezekből is egyszerre több ablak. Már nem pörög a ventilátor folyamatosan maxon, mint a régi laptopon. Csend van. Először nem volt jó a monitor felbontása, 900 sor. Beállításokban nem engedett állítani, illesztőprogram kezelő nem talált semmit. Beállítottam a legújabb kernelt, és jó lett. Két hete használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve