Hogy értékelitek, milyen az idei esztendő?

kami911 képe

Milyen lett az idei évetek? Milyenek lettek az idei szabad szoftveres fejlesztések? Jó irányba halad a Linux ökoszisztéma? Elégedettek vagytok a jelenleg használt Linux rendszeretekkel? Miben kellene fejlődni nektek, a rendszereknek, nekünk?

Hozzászólások

csuhas32 képe

Tavaly ilyenkor nem gondoltam volna

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

„Milyen lett az idei évetek?”
Tavaly ilyenkor nem gondoltam volna, hogy én még valaha aktív tagja leszek a linuxmint.hu-nak.
2020. szeptemberében gyakorlatilag felhagytam azzal, hogy igyekezzek segítséget nyújtani, aztán egy idő után még az olvasásától is tartózkodtam.
Idén húsvétkor szörfölgettem és ide is bekukkantottam, csodálkozva láttam, hogy egy személy aktivitásával nem találkozom, rákerestem a történésekre...
A kihagyás utáni első hozzászólásomat 2023. április 9-én írtam és erre a napra esik a Linux Mint Cinnamon rendszerem telepítésének dátuma is. Azóta ez a főrendszerem, ezt használom, hogy felmerülő kérdés esetén nagyobb eséllyel tudjak itt érdemi választ adni.
A nagyon alkalmatlan moderátor intézkedéseinél még az is jobb volt, hogy utána meg nem igazán volt jelen egy megfelelő moderátor, nekem azért néha hiányzott, de karácsonyra ez is rendeződni látszik.
Ez nekem mindenképp az idei év egyik nagy és pozitív meglepetése.

„Milyenek lettek az idei szabad szoftveres fejlesztések? Jó irányba halad a Linux ökoszisztéma?”
Azt nem gondolnám, hogy idei fejlesztés lenne, de én ebben az évben ismerkedtem meg igazán a Ventoy-jal. A Linuxban az a jó, hogy van egy csomó irány, így szerintem mindig lesz olyan, ami jól illeszkedik az éppen aktuálisan minket körülvevő környezethez. A Debian szerintem például szerintem nagyon sokat változott előnyére, most sokkal könnyebb elvégezni az első beállításokat mint mondjuk két éve.
 

„Elégedettek vagytok a jelenleg használt Linux rendszeretekkel?”
Aktívan Linux Mint-et, Xubuntu 22.04-et és Debian 12-őt használok, mindhárommal tökéletes.

„Miben kellene fejlődni nektek, a rendszereknek, nekünk?”
Fejlődnöm nem kell, legalábbis az eredetileg kitűzött célomhoz képest, az már megvan, szépen tudok grafikus felületen futó Linuxot adminisztrálni magamnak és a rokonoknak, ismerősöknek, néha még találkozom is olyannal, aki elakad és melléülve igyekszem segíteni. De azért van rengeteg minden, amit még nem tudok és a fórumtémák által mindig lehet újabbat és újabbat tanulni és ezek szépen hozzáépülnek az eddigiekhez.

A rendszereimmel elégedett vagyok, nincs perifériám, ami ne működne megfelelően, nem tudok kívánságot megjelölni,

Részben ismétlem egy másik témában korábban már általam leírtakat: A linuxmint.hu szerintem jó irányba halad, lassan gyógyul, de úgy gondolom, kell is idő egy ekkora pofon kiheveréséhez. A közös együtt-munkálkodások, a személyes találkozások mindig jót tesznek egy közösségnek, nekem sikerült kétféleképpen is kapcsolódni egy picit T.István munkájához, de tetszett például a beszámoló az oroszlányi találkozóról is.

Idén még várható egy nagy fórummotor-megújulás is. Bízom benne, hogy tudok az elején majd segíteni a tesztelésben, felfedezésben.

Számomra eseménydús egy év volt a linuxmint.hu terén!
Köszönöm!

Olyan mint mindig

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kezdem a Linux Mint-el. A kezdeti változások mintha kissé zavarosak lettek volna, persze nem nagyon, de a legutolsó beta nagy meglepi volt számomra, az Actions bevezetését  telitalálatnak gondolom, van két részemről hiányzó funkció részemről, amire ez megoldási irányt mutat. Az egyik az SH telepítők jobb egérgombbal történő futtatási lehetősége, root jogokkal, erről már papíron létre is hoztam szkripet, amit bővítményként fel lehet venni a Nemo alá, de most hogy itt van ez, utána akarok nézni, hogy miként lehet lekódolni műveletként.

A másik, hogy fájlon jobb egérgombbal kattintva legyen előző verzió visszanyerési állapot Timeshift mentésből, amennyiben felhasználói fájlok is mentve vannak.

Ezekről írtam a githubon is, ha valaki más lekódolja, az még jobb.

Belekezdtem egy PC felújítás projektbe, amiről blog sorozatot kezdtem, de amikor Kami, megkerestél, hogy frissíteni kellene az oldalt súgó meg egyéb helyeken, akkor ezt jegeltem, és belekezdtem egy tartalom előállításba, ami jelenleg egy könyv, de remélem megfelelő lesz az új oldal tartalommal történő feltöltésére is.

És miért volt mindig olyan, mint mindig? Mert rendesen közbejött valami, mint mindig, amitől soha nem tudom a magam számára kitűzött határidőket tartani. Pl. a könyvről azt gondoltam, karácsonyra kész lesz. És nem lett, bocs. De már a vége felé tartok, és jön a következő.