Megjelent a LibreOffice 7.4.1 Community verziója

kami911 képe

Elérhető a LibreOffice 7.4.1 Community, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új hibajavító verziója. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz.

Újdonságok

Ez a verzió több mint 80 hibajavítást és dokumentumkompatibilitási fejlesztést tartalmaz,

A LibreOffice 7.4 Community első javító verziója, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új verziója letölthető a https://www.libreoffice.org/download címről. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz.

A LibreOffice újdonságai

Néhány izgalmas változás a LibreOffice 7.4-ben:

  • a Writer támogatása a Word-ből származó szóközök törléséhez,
  • a Rich Tect Format formátumú jelölőnégyzet-tartalomvezérlők támogatása,
  • OLE objektumok egyszerű frissítése (blog),
  • új tipográfiai beállítások (elválasztási zóna és minimális szóhossz megadása),
  • automatikus cellamátrix-bővítés a Calcban tömböt/mátrixot visszaadó képletkifejezésekhez,
  • WebP képek importálásának és exportálásának támogatása,
  • Változáskövetési információk megjelenítése csak olvasó üzemmódban is,
  • Változáskövetési információk jobb kezelése a lábjegyzetekben,
  • EMZ/WMZ fájlok támogatása,
  • Jobb PPTX, TIFF, HTML, RTF fájl támogatás,
  • Calc-ban 16384 oszlop támogatása (blog),
  • az MS Office dokumentumokkal való jobb átjárhatóság (blog, blog),
  • térbe kihúzott objektumok kezelésének gyorsítása és a fényelés jobbá tétele,
  • szövegelhelyzési teljesítménynövelés, betöltéskor, PDF exportkor (blog),
  • teljesítménynövelés a  sok adatot tartalmazó CSV és Excel fájloknál és újraszámolásnál,
  • További beállítások a AutoSum eszközben a Calc-ban.
  • dokumetumtémák megújult támogatása az Impress-ben,
  • súgóoldalak a ScriptForge script-könyvtárhoz,
  • A Bővítménykezelőben és a Calc munkalapokra keresési lehetőség.

A LibreOffice 7.4 Community új funkciói

A LibreOffice 7.4 Community új funkcióit 147 közreműködő fejlesztette: A programkódok 72%-a a TDF tanácsadó testületében helyet foglaló három vállalat - Collabora, Red Hat és allotropia - vagy más szervezetek (köztük a The Document Foundation) által foglalkoztatott 52 fejlesztőtől származik, 28%-a pedig 95 egyéni önkéntestől.

Ezenkívül 528 önkéntes 158 nyelven biztosította a LibreOffice nyelvi változatait. A LibreOffice 7.4 Community 120 különböző nyelvi változatban jelenik meg, több mint bármely más szabad vagy szabadalmaztatott szoftver, és mint ilyen, világszerte több mint 5,4 milliárd ember használhatja anyanyelvén (L1). Ezen kívül több mint 2,3 milliárd ember beszél e 120 nyelv valamelyikét második nyelvként (L2).

Libreoffice és az interoperabilitás

A LibreOffice 7.4 az asztali, mobil és felhőalapú személyes termelékenységet szolgáló LibreOffice technológiai platform megkülönböztető jellemzőire alapozva számos fejlesztést és új funkciót kínál, amelyek az MS Office-szal dokumentumokat megosztó vagy az MS Office-ról áttérő felhasználóknak szólnak. Ezeknek a felhasználóknak érdemes rendszeresen ellenőrizniük a LibreOffice új kiadásait, mivel a fejlődés olyan gyors, hogy minden új verzió drámaian javul az előzőhöz képest.

A LibreOffice az irodai programcsomagok piaci szegmensében a legmagasabb szintű kompatibilitást kínálja, az OpenDocument Format (ODF) natív támogatásával - amely a biztonság és a robusztusság tekintetében felülmúlja a saját formátumokat -, az MS Office fájlok kiváló támogatásával, a számos régebbi dokumentumformátum szűrőivel, a tulajdonjog és az ellenőrzés visszaadásával a felhasználóknak.

A Microsoft-fájlok még mindig az ISO által 2008-ban elvetett szabadalmaztatott formátumon alapulnak, nem pedig az ISO által jóváhagyott szabványon, így nagy mennyiségű mesterséges összetettséget rejtenek magukban. Ez kezelési problémákat okoz a LibreOffice-ban, amely alapértelmezés szerint egy valódi nyílt szabványos formátumot (az OpenDocument Format) használ.

LibreOffice vállalatok számára

A vállalati szintű bevezetésekhez – asztali, mobil és felhőalapú környezetekbe – a TDF erősen ajánlja a LibreOffice Enterprise család alkalmazásait javasolja az ökoszisztéma partnerektől számos dedikált értéknövelt szolgáltatással: hosszú távú támogatási lehetőségek, professzionális segítség, személyre szabott fejlesztések és egyéb előnyök, például SLA-k (szolgáltatási szint szerződések): https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-in-business/.

Ezen javaslatok ellenére egyre több vállalat használja az önkéntesek által támogatott verziót az igényeikre optimalizált és a különféle ökoszisztéma vállalatok által támogatott verziók helyett.

Ez hosszú távon kihívást jelent a LibreOffice projekt fenntarthatóságára nézve, mivel lelassítja a projekt evolúcióját. Valójában az ökoszisztéma vállalatok által a vállalati ügyfeleik számára fejlesztett minden funkció megosztásra kerül a közösséggel és fejleszti a LibreOffice Technology platformot.

A LibreOffice Technology alapú termékek elérhetők a jelentős asztali operációs rendszerekre (Windows, macOS, Linux és Chrome OS), mobil platformokra(Android és iOS) és a felhőbe. A platform fejlődésének lassítása minden szinten káros a felhasználóknak, és végső esetben a LibreOffice projekt stagnálásához vezethet.

Átállás a LibreOffice-ra

A The Document Foundation kifejlesztett egy migrációs protokollt a zárt forrású irodai csomagokról LibreOffice-ra átálló vállalatok támogatása érdekében, amely a LibreOffice Enterprise család LTS verziójának bevezetésére épül, kiegészítve tanúsított szakemberek által nyújtott átállási konzultációval és képzéssel, amely az informatikai vezetők számára a zárt ajánlatokkal versenyképes értéknövelt szolgáltatásokat kínál. További részletek: https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/.

Valójában a LibreOffice – köszönhetően érett kódbázisának, gazdag funkciókészletének, a nyílt szabványok erős támogatásának, kiváló kompatibilitásának és tanúsított partnerek által nyújtott hosszú távú támogatási lehetőségekkel – az ideális megoldást kínálja azon cégeknek, amelyek vissza szeretnék szerezni az adataik feletti irányítást és maguk mögött hagynák a gyártófüggőséget.

A LibreOffice 7.4.1 Community elérhetősége

A LibreOffice 7.4.1 Community elérhető a következő oldalon: https://www.libreoffice.org/download/. Minimális követelmények a zárt operációs rendszereken a Microsoft Windows 7 SP1 és Apple macOS 10.12.

A LibreOffice Technology alapú termékek Android és iOS rendszerekre itt vannak: https://www.libreoffice.org/download/android-and-ios/, míg az alkalmazásboltok és a Chrome OS linkek itt érhetők el: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-from-microsoft-and-mac-app-stores/

Azon felhasználók számára, akik a hatékonyságot tartják szem előtt és több tesztelésen és hibajavításon átesett verziót részesítenek előnyben az új funkciókkal szemben, a The Document Foundation karban tartja a LibreOffice 7.3 családot, amely hónapok során visszaportolt javítást tartalmaz. Az aktuális verzió a LibreOffice 7.3.5.

A The Document Foundation nem biztosít technikai támogatást a felhasználók számára, noha önkéntesek a felhasználói levelezőlistákon és az Ask LibreOffice weboldalon segíthetnek: https://ask.libreoffice.org

A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek támogatói és a közösség tagjai támogathatják a The Document Foundationt adománnyal a https://www.libreoffice.org/donate oldalon.

A LibreOffice 7.4.1 Community a Document Liberation Project dokumentum-átalakító programkönyvtárait használja: https://www.documentliberation.org

Hozzászólások

kami911 képe

Németh László, az egyik hazai

Németh László, az egyik hazai fejlesztő ezeket írta még:

Ez még nem a napi használatra javasolt kiadás, de ezzel már érdemes kipróbálni a következő új képességeket:

  • értékgörbék, azaz a cellákon belüli mini diagramok a táblázatkezelőben;
  • új tipográfiai lehetőségek, amelyek sok esetben feleslegessé teszik az automatikus elválasztás sortöréssel vagy feltételes elválasztójellel való felülbírálását:
    • elválasztási zóna: a Wordből is ismert beállítás, amely különösen hasznos a sok hosszú toldalékolt és összetett szót tartalmazó magyar nyelv számára. Az elválasztás helyett inkább kicsit előbb tördeli az adott sort a program a sor végén, ha a beállított küszöbszinten belül akad még szóköz. A sima balra igazításnál kicsit hullámzóbb, de kevesebb elválasztást tartalmazó, azaz jobban olvasható sorvégeket kaphatunk ezzel a – szemben a Worddel – akár egy-egy bekezdésre külön is bekapcsolható beállítással.
    • rövid szavak elválasztásának tiltása: korábban csak a sor végén és elején maradó betűszám növelésével lehetett ezt elérni, de az a hosszabb szavak elválasztását is korlátozta nem kívánt módon. Most már beállítható az elválasztott szavak minimális karakterhossza is.
    • A bekezdés utolsó szava elválasztásának tiltása, pl. mikor a bekezdés utolsó sorába csak egy-két rövid szótag került egy egész szó helyett. (Olyan nyelveken, mint az angol, többnyire ez a megkívánt alapbeállítás, és csak arra a bekezdésre kapcsolják ki, ahol az utolsó szó olyan hosszú, hogy érdemesebb inkább elválasztani.)
  • A számozott listák változáskövetése kijelzi a változások nélküli (eredeti) sorszámot is, valamint az aktuális sorszámot, ahelyett, hogy a változások megjelenítése módban mindent, azaz a törölt és beszúrt sorokat is egyben számolja. (Jogászok számára különösen zavaró volt, hogy két felcserélt paragrafus a sorszámot is megnövelte kettővel, legalábbis amíg a változásokat el nem rejtették.)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

További hasznos funkciók

További hasznos funkciók Németh László írása nyomán:

Egy további fő-fő újdonság

Cellán belüli grafikonok, azaz értékgörbék (sparkline) a Calcban, köszönhetően Tomaž Vajngerl (Collabora) munkájának és az EU támogatásának: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.4#Calc.

És néhány kisebb újdonság

  • A beépített rovásátíró ismét megfordítja a kérdőjelet, vesszőt, pontosvesszőt gépelés közben, ahogy ebben a videóban szerepel:

Tesztdokumentum

  • A 7.3-as újdonság pedig a már begépelt magyar nyelvű dokumentumok székely-magyar rovásjelekre való alakításának képessége volt, továbbra is a bővített elválasztási szótár segítségével felismerve a többjegyű mássalhangzókat: részletek >
  • A LibreLogo CÍMKE parancsa kezeli a <b>, <i> és <u> HTML címkét a (részben) félkövér, dőlt és aláhúzott szöveg kiírásához.

Nem utolsó sorban a Microsoft Office dokumentumok megjelenítésének és kezelésének javulását érdemes kiemelni, például:

  • Nem tűnnek el a táblázatok és a képek a csoportosított szövegdobozokból a DOCX import során (Bakos Attila);
  • Összekötött alakzatok valódi PPTX import-exportja: az összekötés nem csak látszólagos, a nyilak követik az importált alakzatok mozgatását (Nagy Tibor);
  • Sorvégi, a tördelésnél figyelmen kívül hagyott dupla, tripla stb. szóközök megjelenítése a Writerben: ezek korábban a  Bekezdésjelek nézetben sem látszottak, cserébe a dokumentumok szétestek tőlük a Wordben (Szűcs Attila);
  • Az automatikus mentés ismét kikapcsolható és ideje beállítható, a beállításnál figyelmeztet a LibreOffice szükséges újraindítására is (Tóth Tünde);
  • MSO űrlap-elemek a szöveges dokumentumokban (Vajna Miklós).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve