Amikor csak lehet…

kami911 képe
… grafikus felületet használok.
89% (64 szavazat)
… terminált használok.
11% (8 szavazat)
Összes szavazat: 72

Hozzászólások

Szavaztam, de...

Üdv!

Szavaztam de kevésnek találtam a választékot.
Mert talán úgy lett volna pontosabb ha van olyan opció, hogy terminált használok amikor az kell (pl valamit telepíteni kell és terminált igényel). Egyébként meg én is grafikus felületet használok (mint ex Windowsos :) )
Ezzel most nem egy veszekedést szerettem volna elinditani, mert a terminálra szavaztam.

Üdv boeder

Ez most miért érdekes?

De ténlyeg?

Amúgy ha szkriptet írok, és azt indítom grafikus felületről, ami terminálben lefut, az hova tartozik?

Egyébként nekem ez válik el ennyire kontrasztosan, pl. sosem jut eszembe dmesg-et, inxit-t grafikus felületről indítani, de fájl mozgatásokhoz használok DC-t, meg MC-t is (utóbbi hova tartozik?). De a lényeg, sohasem tudatosul bennem, hogy most de izgi, terminált használok, vagy mit....

 

Nekem való téma :-)

Támogatom az első hozzászólót.
Kövezzetek meg de én inkább 2 perc alatt feltelepítek egy grafikus célszoftvert minthogy 1 betűt is leírjak parancssorba.
Az biztos hogy hatékony fegyver a terminál. És a gui sokkalta szűkösebb utasításkészlettel rendelkezhet.
Viszont atom és bolondbiztos, példaképp egy lemezkezelőbe nem lehet a rendszerpartíciót törölni vagy úgy manipulálni hogy abba kárt okozzunk.
Vagy egy program saját beállítóablakába lehetetlen olyan beállítást eszközölni ami taccsratenné a programot.
Vagy a grubcfg, winen a bcdedit.
Nem ajánl fel olyan opciót amitől bootképtelnné lehet tenni.
Ezek terminálba egy elütéssel simán.
Vagyis a gui bár hülyéknek van kitalálva, szegényesebb lehetőségekkel de némileg bolondbiztos.

Valamint az emberek 90%-a vizuális típus, nem bemagolós karakteres.
Inkább átverekszi magát 5 ablakon minthogy beírjon 2 sort fejből. Mert nem is tudja fejből.
Valamint a Linuxos oldalakat meglátva egy amatőrnek, a terminálkimenetek kilométeres idézeteivel, ez számomra rémisztő és ezt most komolyan mondom. Ilyenkor máris elmegy az erő belőlem és inkább hanyagolom az adott problémát.
Ez nem azt jelenti hogy teljesen elzárkózom a termináltól de csak példaképp, 6 Wines gép van a kezem alatt és az utolsó 5 évben kb. 3x kellett regeditet nyitnom és kb. 10x rendszergazdai parancssort. 
5 év alatt 6 gépen.

Egy amatőrnek melyik a beszédesebb, egy lsusb nézegetése, vagy egy Eszközkezelőbe kilistázott felsorolás?

Ehhez kapcsolódva, 2021-be egy smb megosztást miért kell conf fájl pötyögésével, 10-20 perc guglizással , kísérletezgetéssel, jó lesz-nem lesz izgulással megoldani laikusnak?
Gui indít, megosztási utat megad, hozzáférő userek nevét megad, jelszót megad, jogosultságot bepipál.

 

kimarite képe

Nekem való téma :-)

#4 Hiba behatárolásnál jönnek jól a terminál kimenetek.
Tudod ki fog sorokat begépelni képről a kacsa keresőbe? Senki. :)

Koppány képe

Én imádom a terminálos

Én imádom a terminálos műveleteket, de a guit használom legfőképp. Amire a terminált használom az az alkalmazások indítása, telepítése, törlése, öreg gép lévén a free -m a kedvenc parancsom :D.

Nem szavazok

Olyan bugyuta a kérdés, mint az, hogy kit szeretsz jobban, anyukát, vagy apukát?

Aki szereti a Linuxot, az szereti ezt is, azt is. Szereti a grafikus felületet, mert szép, mert átlátható, mert egyszerű, mert kényelmes, mert bolondbiztos. És közben ragaszkodik a terminálhoz, mert ott mindent megtehet, mert az gyors. A terminál maga a szabadság, a lehetőségek világa, ami erősíti az önbizalmát.

Itt az önvezető Tesla, gyerekek. (szerintem hamarosan rengeteget fogtok látni az utakon belőlük, be fog robbanni, mint ahogy berobbant a mobiltelefon) Fantasztikus, amit már most tud. De az autózás élményét el is feledteti veled. Nincs sebváltó, kuplung, nem robban alapjáraton is percenként a füledbe minimum négyezerszer egy marik benzingőz, és még azt is elfelejted benne, hogy kövess az autópályán egy konvojt, mert megteszi helyetted. És te úgy el tespedsz, úgy ellustulsz, hogy az félelmetes.
Minek a motorkerékpár? Ázol, fázol, és veszélyes nagyon. Mert érzed a levegőt, érzed a sebességet, és élvezed, hogy mindent uralsz.

Ellustított már téged a Windows. El tudnál indítani vajon a nagy IT tudásoddal egy öreg, szekrénysor méretű számítógépet, ahol a shutup-ot nyolc billenőkapcsolónak egy bináris számra beállításával kezded, és ámulsz, hogy a mágnesszalagot pont jó sebességgel tekeri az űrteknika, amiről behúzod az OS-t? Ha a kezedbe adnék egy ZX 81-et, aminek van egy kilobájt (több, mint ezer bájt!) memóriája, mit kezdenél vele? Vagy egy Commodore 64-el, ami úgy halt ki a világból, hogy eszméletlen sok benne rejlő kiaknázatlan lehetőséget vitt magával?

Szóval én most visszakérdezek, kami:

Mire vágysz jobban?

pötty: Teslára

pötty: Suzuki Alto-ra

Mindettől függetlenül számomra nagyon érdekes volt végigolvasni a hozzászólásokat.

Nem szavazok Nem szavazok

#7

#7 Szerintem nagyon rosszak a példák.

Nem kell a Teslát sem autopilotba használni sőt lehet vele driftelni, sőt van E Ferrari aminek minden porcikája, minden alkotóeleme a veztés élményét szolgálja.
És emellett ha kéred autopilot is van. Aki akarja az használja, aki nem az meg nem.

A Widows elkényelmesített.
Nem dehogy. Csak ki az a mazochista aki a Winbe powershellből hajt végre olyanokat amire kétkattintásás kiforrott guik vannak?
És még valami ami talán monomániámnak tűnhet pedig nagyon nem az hanem szerintem én járok közel a valósághoz.

Én és a hozzám hasonló átlagos pc használókna esze ágába sincs hobbiként és kihíváskén, szabadidőeltöltésként buzerálni egy operációs rendszert.
Használati tárgynak tekintik mint az autót, a mosógépet, a kenyérpirítót.
Használják a pc-t játszani, otthonról bankolni, otthon, munkahelyen munkára, filmet nézni, mailokat megírni, szórakoztató és médiacentrumként.
És ha ebbe olyan volumenű hiba csúszik hogy nem megoldható terminál, azaz szaksegítség nélkül akkor azt a felhasználó ugyanolyan hibának éli meg mint az autóba az abs hibát, a checklámpa világítását, motorvezérlő hibát, injektor cserét.
Vagy mint a kenyérpirítóba a fűtőbetét szakadást, cserét.
Esze ágába nincs megtanulni emiatt az abs, a kenyérpirító működését és magbarkácsolni otthon.
Mert ő pl. épp az asztaloskodásba talál hobbit, kikapcsolódást és nem a Linux rendszer kernel, driver, és egyéb nyalánkságai szórakoztatják. És esze ágába sincs megismerni az alapoktól a számítástechnika és a pc működését.

És hogy nincs igazam, arra a legékesebb bizonyíték, kérdezz meg 100, 1000 embert aki tökátlaguser, mit tud a Linuxról.
És a 99%-a azt fogja válaszolni,
Jaaa, Linux, hallottam már róla, az amit billentyűvel kell vezérelni?
És miért, mert x éve lehet megpróbálta, és ez maradt meg benne. Vagy sose próbálta, épp ezért.

Énekem az elektronika a hobbim. Soha nem beszéltem rá pl. a szomszédasszonyomat.
Ha egy vérliuxosnak a terminál a hobbija, ám legyen. De ne erőltesse senkire akit nem érdekel.
Könyörgöm gondolj már bele, hol lenne az Android ha a szőke plázacica terminálemulátorral telepítené a Fészt és adb-n shoppingolna a virtuális cipőboltba..?

És a Teslát aki majd csak autopilottal fogja használni, abban mi az elítélendő?
Lehet hogy utál vezetni, neki az a kikapcsolódás ha egy Tankcsapda koncerten kitombolja magát félrészegen.
Ja hogy esetleg Te EZT meg elítéled, mert neked a terminál és a motorbicikli  a szenvedélyed? Ő valaha el akart vinni téged koncertre? Nem? Akkor te se erőltesd rá a vezetés élményét.
Hát kb. ennyi.
 

Nem szavazok Nem szavazok

#7.1 Szerintem nagyon elértettél.
Már a címben leszögeztem, hogy nem foglalok állást. Nem is való.

Visszaolvasva magamat sem találok még utalást se arra, hogy én bárkit bármire agitálnék. Nem is volt szándékom.

Hogy a példáim rosszak, én nem értem. Nem példálózni akartam én, csupán rámutatni dolgokra. A sorok közé rejtettem, hogy halad a világ.
" Hajt az idő gyorsan – rendes útján eljár – Ha felűlünk felvesz, ha maradunk, nem vár; Változik a világ: gyengül, ami erős És erős lesz, ami gyenge volt azelőtt. "

Nyugi! Príma jól lehet a Linuxot használni ma már grafikus felületen. Kivált a Mintet. Semmi szükséged nincs még az ls parancsra se, a terminált is nyugodtan leveheted a tálcáról. Ez nem kötelező Linux púp senkinek a hátára, csupán egy lehetőség. (Nagyszerű lehetőség.)

" Nem dehogy. Csak ki az a mazochista aki a Winbe powershellből hajt végre olyanokat amire kétkattintásás kiforrott guik vannak?"

És ki az a mazochista, aki ugyanezt megcsinálja Linux alatt? Itt is megvannak a kétkattintásos grafikus kényelmek. Csak itt van több is. Ha a számítógéppel levelezel, internetezel, filmet nézel, bankolsz, et cetera, semmi szükséged a terminálra. Szerintem nincs a föld hátán az a Linuxbuzi, aki terminálból fog rákeresni karakteresen mondjuk Gordon Ramsay Wellington bélszín receptjére.

" És ha ebbe olyan volumenű hiba csúszik hogy nem megoldható terminál, azaz szaksegítség nélkül akkor azt a felhasználó ugyanolyan hibának éli meg mint az autóba az abs hibát, a checklámpa világítását, motorvezérlő hibát, injektor cserét."

Sokan nem ismerik az autójukat. És emiatt az elromlik idő előtt. Elviszik a szervizbe, kifizetik, megjavítják nekik.
De aki kicserélte magának a kuplungot a garázsban, az a büdös életben nem fogja mégegyszer leégetni. Nem azért, mert drága volt, nem azért, mert sok munkába került, hanem azért, mert már érti a kuplung működését.
Ha összerogy az OS, vagy bármilyen nemkívánt gubanc lép fel a számítógépeden, telefonálsz a PC doktornak, házhoz megy, megbuherálja neked. Hátradőlhetsz addig, még az egeredet sem kell kattogtatnod. Ha te buherálod meg magadnak, mégegyszer nem fog ugyanaz a hiba előjönni.
Nem kötelező se autót tuningolni, se OS-t reszelgetni. Ma már van olyan jó szinte minden OS, hogy ha arra használják, amire megírták, akkor a világ végéig elmegy. Csak az bajol a terminállal, aki többet akar, mint amit kapott (ingyen!).
Ám terminálban sokkal több kihozható a Linuxból, mint az alap disztribúció. Csak az már nincs ingyen.

Ha úgy lenne időm rá, mint ahogy nincs, belemennék, hogy vesézzük ezt ki együtt alaposabban.
De nem tehetem meg.

Egyébként úgy érzem, hogy kami célt ért ezzel a két rádiógombos szavazással.

Nem szavaztam

Nem szavaztam, de tény az, hogy vannak olyan feladatok (még Windowsban is) amit terminálban lehet csak megoldani. Kétségkivül kényelmesebb a GUI, de nem mindenható. A terminál gyorsabb végrehajtást hoz, a GUI meg biztosabb. 

Amikor csak lehet…

#8 Én sose rajongtam a terminálért - a parancsokat se vagyok hajlandó bemagolni. Csak végszükség esetén használom, ha valamit másképp nem lehet megoldani. Vagy a neten nézek utána, hogy valamit miképpen lehet terminálban végrehajtani, vagy kimarite segít. Elég csak 1 betűt elütni, vagy egy fölösleges space-t betenni, máris nem hajtódik végre a parancs, mint legutóbb is történt az xHE-AAC témánál. A terminál túlzott használatát én nem tartom helyesnek. Azért van a grafikus felület, hogy kényelmesen végezzük el a feladatokat. Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha az xHE-AAC konvertálóprogram megalkotója nem terminálos megoldást kínál, hanem grafikusat. Én használom a gépemet, nem bütykölöm a rendszert, mint oly sokan. Ezért is tartom feleslegesnek egyszerre több Linux használatát/telepítését, hiszen mindegyik ugyanazt tudja - megszokás kérdése, ki melyiket használja. Nekem a Linux Mint felel meg a céljaimnak.

Amikor csak lehet…

#8.1
Teljes mértékben egyetértek veled.

Többször belefutottam, pont kezdőként,  hogy google keresőbe beírkáltam szoftverneveket, amit úgy éreztem hogy kipróbálnék, használnám.
A találatok alapján próbáltam valamit elkövetni.
Ha a találat felvitt a github, vagy ilyen oldalakra akkor már zártam is be mert ott van pár példa a program terminálos használatára, ami nekem édeskeveset mond, utal a help és a man parancsokra ami angol, leírja hogyan kell make vagy mi a jóistennel magamnak megcsinálni.
Se egy képernyőkép, se semmi több.
A guis Szoftvertelepítő sem segítség mert a programok nagy részének a neve köszönő viszonyba sincs a neten fellelhető névvel.
Pl. Gyúródeszka egyengető célszoftver, az a szoftvertelepítőben gnfdjji-llkd022.
Brilliáns, de ezt ha megoldom, akkor derül ki hogy létezik 10-20 féle ugyanezen a néven, icipici eltéréssel.

Kerestem nemrég (már némi 3 éves rutinnal) Direct Connect programot Linuxra. Addig el is jutottam hogy EiskaltDC a neve.
Szoftvertelepítőbe beírtam, 13 darabot hozott ki.
Qt, gtk, snap, eiskaltdcpp, eiskaltdcpp-dev, -cli, -common, -scripts,  -development, -daemon  meg még a jóisten tudja milyen változatokat.
Szégyenszemre meg kellett kérdeznem egy fórumon hogy ugyan melyiket, melyikeket is kellene telepítenem?
3 év aktív Linuxozás után.
Egy tegnap kezdő ezt hogyan küzdi le?
3 évig fórumozik, bővíti a tudását? Dehogyis. Egy reboottal megy vissza a Winre, a kereső első találata a StrongDC, a telepítőjének minő csoda, sdc.exe a neve és csak egyetlenegy darab van belőle, magyar nyelvű oldala is van, rákattint, letölti, 4 kattintással telepíti és már használja is.
Mert használni szeretné, nem mazsolázgatni meg utánaolvasgatni, órákig szörfözgetni a neten, elmerülni a fordítás szép folyamatában, a terminál rejtekeiben édesdeden megbújni és órákat gépelni. Mindezt párhuzamban a google fordító aktív használatával és Linuxos fórumok mégaktívabb látogatásával.

Nekem a legmellbevágóbb esetem a swap, ami használható hibrnálásra is esete volt.
Nem csináltam semmi swapot mert 8GB ramom van.
Majd mégiscsak kellett volna mert kellett a hibernálás.
Maga a swapfile még el is megy mert aránylag pár sor terminálos bizergálással megcsinálható.
Nade hogy ebbe hibernáljon is..!!
Csak emlékezetből, meg kell keresni a swapfile elejét, végét a lemezen-partíción, számolgatni, nehogy kisebb legyen mint a ram, megadni ezt, engedélyezni, fstabot, uuid-ket, system valamiket, initramfs, grub, és még valamit macerálni.
Beleizzadtam, nekem kb. háromnegyed órámba tellett.
Maga a folyamat mert előtte 2 napig itt kérdezősködtem a fórumon:
https://linuxmint.hu/forum/swapfile-letrehozasa-masik-meghajton  
Aki akarja végigolvashatja.

Winen ez ennyi ha nagyon ragaszkodik valaki a parancssorhoz:
powercfg-h 
Érezhető a különbség..?
De ha ehhez sincs kanala az átlagfelhasználónak, mert én pl. a linuxos hibernálást mégegyszer enlékezetből akkor se tudnám megcsinálni ha főbelőnének,
Winen megnyitod megfelelő beállítóablakot és beteszel egy pöttyöt a hibernálás rubrikába.
Ennyi.

Nem szítani akarom a tüzet mert nekem ez vesszőparipám amúgy is de szerintem annak dacára hogy a Szoftvertelepítők nagyon-nagyon nagy segítséget nyújtanak, egy kezdőnek néha ez is édeskevés.
A többi, amikor egy samba vagy egy más megosztást 2021-be a .conf fájl kiguglizott és az adott szitunak megfelelő saját paramétereivel kell kitölteni..?

 

Amíg lehet... dehogy

Alapvetően természetesen GUI-t de majdnem mindig használok terminálemulátort vagy egyszerűen másik tty-ket háttérműveletekhez, például flatpak frissítés, tömörítés, mocp zenehallgatás, rendszerfigyelő stb.