Ezt nem gondoltam volna! A Linux Mint hozza el a Digitális Jólétet Magyarországra?

kami911 képe

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

Igazak voltak a híradások, a mai napon jelent meg a „Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag”.

„A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egyszerűen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését.” – áll az ITM közleményében.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy ingyenesen letölthető és használható, magyar nyelvű operációsrendszer és felhasználói szoftverek együttese, mely az előfizetéssel használható szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket, internetböngészőket, levelező és egyéb irodai programokat hivatott helyettesíteni. A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag a széles körben elterjedt, államilag támogatott, a közhivatali ügyek elektronikus úton történő intézésére alkalmas és napjaink digitális igényeit kielégítő felhasználói szoftverek összeválogatott gyűjteménye.

Tartalma:

  • webböngésző;
  • szövegszerkesztési és táblázatkezelési programok;
  • levelezőprogram;
  • média lejátszást támogató szoftverek;
  • felhasználói videósegédletek.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag erről az oldalról tölthető le a csomag 2021. január 25-étől. Miért érdekes ez a Linux Mint felhasználói számára? Leginkább azért, mert Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag a Linux Mint 20-as verziójára épülő disztribúció. A Linux Mint 20 Ulyana verziójának újdonságairól itt tudhat többet.

A „Digitális Jólét Program”-ról

A „Digitális Jólét Program”-ról a cég honlapján ezt írják:

„A Digitális Jólét Nonprofit Kft. 2017. január 1-től koordinálja a Digitális Jólét Program keretében kialakított stratégiák –Magyarország Digitális OktatásiStratégiája, Magyarország Digitális Startup Stratégiája, Magyarország Digitális Exportfejlesztési Stratégiája és MagyarországDigitális Gyermekvédelmi Stratégiája –feladatainak összehangolását és megvalósítását, valamint a Digitális Jólét Program 2.0-bólfakadó feladatok megvalósítását.”

„A társaság célja, hogy 2017. január 01. követően tevékenységével közreműködjön, az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) eredményei alapján a Kormány által végrehajtandó Digitális Jólét Programjáról szóló 2012/2015. (XII. 29.) Korm. határozatban rögzített feladatok ellátásában, melynek célja a tudatos, értékteremtő internethasználat támogatása, a magyar gazdaság digitális átalakítása, ezáltal a magyar társadalom és a magyar nemzetgazdaság digitális fejlesztése. A Társaság alapvető szakmai feladata a Digitális Jólét Program és az annak kibővítéséről szóló 1456/2017 (VII.19.) Korm. határozatban megjelölt Digitális Jólét Program 2.0 keretében megvalósítandó feladatok végrehajtásában történő közreműködés, annak koordinálása, hatékony megvalósításának elősegítése, a végrehajtáshoz szükséges előzetes megalapozó szakértői tanulmányok beszerzése, a végrehajtásban részt vevő szakmai szervezetekkel történő kapcsolattartás, adatgyűjtés és információnyújtás. A Digitális Jólét Program végrehajtásával összefüggő egyes feladatokról, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII. 3.) Korm. rendeletmódosításáról szóló 127/2017. (VI. 8.) Korm. rendelet 2. § b) pontjaszerint a DJP végrehajtásában a Társaság vesz részt.” (forrás)

Úgy tűnik az egész projekt irányát a DJP2.0 Stratégiai Tanulmány dokumentum fogalmazza meg. A 2017. júliusi dokumentum alapján. 2017. július 19-én jelent meg a Magyar Közlönyben a Kormány 1456/2017. (VII. 19.) határozata a DJP2.0 elfogadásáról.

A Digitális Jólét Program keretén belül lettek elérhetőek 2017-ben az internet-előfizetéssel nem rendelkezők számára a különféle szolgáltatóktól elrhető kedvezményes(ebb) internet előfizetői csomagok.

A Linux Mint, mint a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

A telepítés a Linux Mint telepítő testreszabott változata, amely az Ubuntu telepítőjének megváltoztatott verziója. A telepítés során az helyi beállítások megadása lépés kimarad, azt automatikusan állítja be a rendszer. A telepítésről pár képben:

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy átcímkézett Linux Mint 20-as verzió, kiegészítve a Digitális Jólét Program arculati elemekkel, valamint az „/usr/local/djsza/”mappábabn található egyedi konfigurációs és parancsfájlokkal, valamint Python programmal. A Firefox kapott egy alapértelmezett Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag saját megjelenési témát. A Cinnamon asztali környezet pedig egy a témához illő menüképet, illetve a világos megjelenést, sárga ikonokkal. Felhasználóknak a téma adatai:

  • Mint-Y ablakkeretek,
  • Mint-X-Yellow ikonok,
  • Mint-Y-Aqua vezérlőelemek,
  • DMZ-White egérmutató,
  • Mint-X-Aqua asztal.

Érdekes, hogy a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag a felhasználókat többféle fióktípusba rendezi. A Linux Mint-ben meglévő Rendszergazda mellett az alap Linux Mint-ben lévő „Szabványos” helyett a „Családi”, „Gyermek” és „Idős” fióktípusokat ismeri. Ennek megfelelően például a „Gyermek” fióktípus esetén a számítógépen futó helyi DNS-ben letilt egy csomó nem gyerekeknek való tartalmat szolgáltató weboldalt. Érdekes, hogy a gyerekek elől tiltott tartalmak között a „/usr/local/djsza/config/domain_blacklist” fájlban van ilyen bejegyzés is:

127.0.0.1 origo.hu
127.0.0.1 www.origo.hu

Ezzel a bejegyzéssdel  a gyerekek elől tiltja az Origo oldalt. Illetve ezek a tiltások életbe lépnek akkor is, ha a gépet éppen felnőtt fiókú felhasználó használja, de bejelentkezve mardt egy gyermek is.

Sajnos nem láttam rá automatizált módot arra, hogy a „/usr/local/djsza/config/domain_blacklist” lista dinamikusan frissüljün, így a javításhoz, vagy aktualizáláshoz, kézi rendszergazdai frissítés, vagy egy most még nem elérhető script letöltése és futtatása szükségeltetik. Ez pedighsznos lenne, hiszen káros tartalmakat szolgáltató oldalak, napról-napra jellennek meg webszerte. Egyébként a Linux Mint kínál részben hasonló funkcionalitást „mintnanny” néven, igaz ez a funkció a teljes gépre hatályos szabályokat hoz létre, és nincs alapból sem telepítve, sem védelmi listával ellátva.

Ahogy a honlap fogalmaz a funkcióval kapcsolatban: „ A gyermekeknek és családoknak fejlesztett fióktípusban például a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag tűzfal beállításai közt tiltásra kerültek a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács által veszélyesnek minősített oldalak, valamint a felhasználó élményt növelő kiegészítők is elhelyezésre kerültek a felületeken. A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag webes böngészőjében a gyermekek felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató linkgyűjtemény is kialakításra került.”

Egyébként szerintem az egy jó ötlet, hogy a felhasználókat többféle csoportba sorolják, és ennek megfelelően például egyes oldalak nem érhetőek el. Sajnos ez nem a rendszer integráns része, azaz nem érhető el a „Felhasználók és Fiókok” Linux Mint által kínált beállítóablakból. Arról nincs információm, hogy a készítők ezt az újdonságokat megpróbálták-e a Linux Mint-be is átvezetni. Alapvetően ez például lehetne egy olyan pont, ahol a fejlesztők jobbá tudnának tenni a felhasznált rendszert is. Persze az is lehet, hogy megpróbálták a fejlesztéseket visszajuttatni, aminek nyomát nem találtam a publikusan elérhető hibajelentőben, de a Linux Mint projekt nem tartott rá igényt. És ez, a továbbfejlesztések visszajuttatása az eredeti projektbe az, ami mint minden szabad szoftvernek a fejlődését támogatja.

A szoftverforrások, azaz a tárolók tekintetében a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag teljesen megegezik a Linux Mint kialakításával, azaz a Linux Mint, az Ubuntu és a Skype tárolóin kívül nem található benne további szoftvertárolók. Így tényleg egy enyhén módosított Linux Mint-ről van szó. Ugyanakkor így az egyedi részek frissítése szerintem nem megoldott, szóval kérdéses, hogy lesznek-e további frissítések, vagy azokat milyen módon lehet majd elérni. A Linux Mint szoftverfrissítései a 20-as verzióra tekintettel 2025 lesznek majd elérhetőek – a Linux Mint projekt tervei szerint.

Kihagyott ziccer, hogy a Linux Mint telepítéskor automatikusan elinduló Üdvözlőképernyő alkalmazás, amely pont a kezdő felhasználók kezdeti lépéseit lenne hivatott megkönnyíteni, úgy maradt ahogy volt és Linux Mint-ként indul el, semmilyen egyedi tartalmat nem kínál fel.

Szintén jó ötlet, hogy a Mint-ben is elérhető Firefox böngészőben korcsoportoknak megfelelően a Könyvjelzőkként webhelygyűjtemény érhető el. Ez persze inkább csak a hagyományos A kormányzati oldalak mellet elérhetőek különböző korcsoportok szerint besorolt weboldalak. Itt találtam néhány hibát:

  • Egyrészt van olyan oldal, amely 15+-osnak van írva, de például egy 16 évest nem enged be (ha korrekten kitölti a születési adatokat tartalmazó űrlapot) – ez GTA5.

  • Másrészt vannak ilyen furcsa nevek, mintha csak mechanikus importálás lett volna: „Magyar Elektronikus                   Könyvtár” a könyvjelzők között.

Az alapcsomag terjesztése egy enyhén testreszabott 2,3 gigabájtos telepítő ISO-lemezkép fájllal történik.

Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag kapcsolata a Linux Mint projekttel illetve a hazai közösséggel

Talán meglepő, esetleg nem, de én nem tudtam, hogy a Szoftver Alapcsomag a Linux Mint-re épül majd, így a mostani letöltés során szembesültem vele. Örömteli, hogy a Linux továbbra is terítéken van a kormányzati szektorban és ezzel is próbálják az egyedi felhasználókat és a KKV-ket a Linux felé terelni. Én továbbra is úgy vagyok vele, hogy ha valahova a Linux is megfelelő megoldás, akkor ott azt érdemes használni. Számítástechnika világával való ismerkedésre, tartalomfogyasztásra, dokumentumok létrehozásával, tartalmak előállítására és még sok minden másra is alkalmas a Linux alapú operációs rendszerek – általánosságban – és a Linux Mint is.

Egy szó mint száz, remélem sikeres lesz a Digitális Jólét Program és vele együtt a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag is, és tényleg lesz gyakorlati haszna, hosszú távú működése és fejlődése is. Amit én hiányolok a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag kapcsán az az együttműködés a szabad szoftveres közösségekkel így a Linux Mint közösséggel is. Egy ilyen együttműködés révén nem csak az elkészült termék lehetett volna jobb, hanem azok a projektek is, amelyekből a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag is táplálkozik. Az egyedi részek frissítésének lehetőségének hiánya miatt úgy gondolom, hogy lehet, ez csak egy egyszeri kiadás volt – persze örülnék, ha ebben nem lenne igazam. Szerintem az egyedi részek frissítésére könnyen meg lehet(ett volna) oldani, egyedi csomagok készítésével és saját tárolóba való feltöltésével és a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag disztribúcióba történő beállításával. Pontosan úgy, ahogy a Linux Mint is az Ubuntu-ra épül – hasonló megoldással. Bízom benne lesz folytatás és kormányzati akarat a szabad szoftverek népszerűsítésére. Reménykedem, hogy a kormányzat nem csak használni akarja az szabad szoftverek gyümölcseit, hanem értve ennek az ökoszisztémának az alapvető működését is, a fejlesztéseket vissza is juttatja azokba a projektekbe, amelyekből a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag vétetett. Tudom túlságosan idealista vagyok, még úgy is, hogy tudom, 2017-ben ajánlottam a Linux Mint közösség közreműködését a Digitális Jólét Programban, és ajánlottam a Linux Mint-et, lehetséges megoldásként. Ez ügyben két levelet is írtam a társaságnak, amelyekre választ nem kaptam. Persze tekinthetek történtekre úgy, hogy megcsinálták, amit kértem – és ez jó! De az ideális megoldás talán mégis egy együttműködésen alapuló kivitelezés lett volna. Persze így is örülhetünk egy új Linux terjesztésnek, amelyben sokunk munkája, lelkesedése benne van.

Ti hogy látjátok? Jó, hogy Linux Mint az alap? Mit várnátok el egy ilyen rendszertől? Jobb lett volna, ha ez valamilyen együttműködés keretei belül készül el?

Hozzászólások

Ki kell próbálnio, meg kell

Ki kell próbálnio, meg kell nézni, hogy mennyire megfelelő mindennapi használatra az informatikához alapszinten, vagy alapszinten sem értő felhasználóknak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Háát...

A penetráció számottevő növeléséhez olyasmi kellene, amit a Canonical csinált anno. Minimum egy Askubuntu szintű fórum, profi szakikkal támogatva, meg nívós hosszú kampányok. Esetleg TV-s oktatósorozat.

Meg némi szakmaibb körítés sem ártana, pl. rendszerkövetelmények hol vannak? Én, mint hozzáértő, ránézek az oldalra, és semmi konkrétumot nem látok, tovább is léptem, mint újabb, figyelmet nem érdemlő dolgon.

De vegyük mondjuk a kuncsafjaimat. Legtöbjük azt sem tudja, mit kell csinálni egy ISO fájllal. De ha mégis, legtöbbjük elbukik azon, hogy PIII/32 bites atom procis gépen 1 GB RAM mellett akarnak gyors rendszert. A 20-as mintnek 64 bites rendszer kell. Manapság pl. a Core2 kategóriás laptopok kaphatóak 40e Ft alatt a használt piacon. Nyuggereknek pont baráti ár. Felmegy rájuk a 20-as Mint, de baromi lassú lesz....

Lesz support a projekt irányából?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Háát... Rendszer követelmények | termék támogatás | segítség...

#2 Rendszerkövetelmények: http://szoftveralapcsomag.hu/index.php/felhasznaloi-tamogatas/

Ugyanitt segítség a Rufus használatához, ilyesmihez, és egy „kezdetleges” támogatás is:

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag felhasználói videósegédletei folyamatosan bővülnek, azonban lehetséges, hogy minden kérdésre nem talál a felhasználó megfelelő választ, ezért kérdéseit, problémáit az alábbi formanyomtatvány kitöltésével küldheti el kollégáinknak. A beérkezett kérdésekre lehetőségeink szerint igyekszünk mihamarabb válaszolni.

A megkeresés elküldéséhez mindegyik rovat kitöltése szükséges az alábbi ablakban. A rovatok kitöltése után a KÜLDÉS gombra kattintva küldheti el kérdéseit a Digitális Jólét Nonprofit Kft. munkatársai részére.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

(a JS-t blokkolom, utolsó sor azért ilyen... ;))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Teszt Virtualboxban

Még tegnap ránéztem, de ma is. Igaz, nem mélyedtem bele a működési sajátosságokba, de van két hiányosság, ami az említett kezdőképernyőn kívül nekem feltűnt.

Az egyik, a Firefox egyéni, "állami" könyvjelzői, melyek a Menü megjelenítése után láthatóak, azaz alapvetően a FF menü nem jelenik meg. Az F10 átmenetileg megjelenítheti a FF menüt. Én be szoktam kapcsolni, nálam mindíg látszik... . Érdemes lett volna bekapcsolni.

A másik, hogy a telepített Java verzió, a Linux Mint esetén is megszokott 11-es. Az AbevJava alkalmazásnak viszont a 8-as kell, egészen pontosan abból is az Oracle Java, és nem az OpenJDK. Lehet, van egy cél, hogy az AbevJava naprakész lesz, azaz majd azt fogják alkalmassá tenni az OpenJDK 11-hez? Nem tudom.

Amit észrevettem még, az a jelszó nélküli, automatikus beléptetés. Ebből következően felmerült most bennem, rá kéne néznem a  bejegyzésben említett felhasználói profilok közötti váltás pehetőségeire.

Ránézek, mert érdekel: a frissítés megoldása. És az, hogy a felhasználói jelszó, jelszavak mik, és mikor lehet admin tevékenységre szükség.

Virtualboxban néztem a Live-ot. Megj.: a legújabb VB kicsit többet kér a RAM-ból, mint a régebbi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Teszt Virtualboxban

#3 Lehet, van egy cél, hogy az AbevJava naprakész lesz, azaz majd azt fogják alkalmassá tenni az OpenJDK 11-hez?

Kétlem, most a trend a webes almazás, klinseket mindenhol leamortizálják. Az On-line számlarögzítés sem kapott klienst, pedig ott az jó lenne....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Teszt Virtualboxban

#3.1 Ez csak gondolat volt.
Nem hiszem, hogy lesz 11-es Java-val működő AbevJava. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Teszt Virtualboxban

#3 Egyébként szerintem azt, hogy milyen Java van alapból, leginkább a LO határozza meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Teszt Virtualboxban

#3.2 Szerintem, egyáltalán nem a LibreOffice határozza meg,hogy melyik Java van telepítve. :)
Van Java nélkül is LibreOffice, és a Linux is megvan Java nélkül, ha arra nincs feltétlen szükség valamihez.
A mondanivalóm az lett volna, hogy igazán törődhettek volna azzal, hogy az AbevJava, a saját alkalmazásuk telepítésével ne küszködjön már a júzer, hanem tegyék fel az Oracle Java JDK 8-at akár, netán telepítve legyen az AbevJava alapból. ... ha már foglalkoztak a történettel, azaz, „saját” Linuxot adtak ki.
Ötlet: vagy adjanak olyan AbevJava-t, amihez becsomagolják a megfelelő Java futtatókörnyezetet, hasonlóan, mint a JDownloader teszi (emlékeim szerint).
Mert így, csak elveszik az emberek kedvét a Linuxtól. Nem hiszem, hogy ez lenne a cél. Picit tovább kellett volna gondolni ezt a projektet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Teszt Virtualboxban

#3.2.1 Szerintem, egyáltalán nem a LibreOffice határozza meg,hogy melyik Java van telepítve. :)
Van Java nélkül is LibreOffice, és a Linux is megvan Java nélkül, ha arra nincs feltétlen szükség valamihez.

Nem vitakozni akarok, csak arra gondoltam, alapból a LibreOffice-n kívül nincs semmi (nem tudok róla), ami JAVA-t használna. A LibreOffice bizonyos funkciókhoz használ JAVA-t, bár az igaz, hogy egyre kevesebb részhez, de teljesen nem fogja levetközni, hiszen ez az egyik makró támogatási felülete. Nem tudom, lehet, működik JAVA nélkül is, ha nem használjuk azokat a funciókat, de jelenleg alapból feltételezi a JAVA JRE-t a gépen. Ez benne van a LO sugójában is, (mármint annak beállításai), ill. részletezi a Wikije is:

https://wiki.documentfoundation.org/Faq/General/InstallJava

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Teszt Virtualboxban | Java verzió: 8 vagy 11

#3.2.1.1 Szerintem, egyáltalán nem a LibreOffice határozza meg, hogy melyik Java van telepítve. :)

Nagyon félreérted, amit mondok. Vagy félrement az egész inkább most már.
A LibreOffice-nek mindegy, melyik Java verziót használja, az AbevJava-nak meg nem.
Eredetileg is ezt gyököltem le írásjelek formájában. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Teszt Virtualboxban | Java verzió: 8 vagy 11

#3.2.1.1.1 OK OK :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahogy lenni szokott.

Mióta létezik a Linux Mint? 2006.

Mennyi idő kellett, hogy "digitális jólét megteremtődjön a magyar embereknek"? 

Köszönjük Emese.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahogy lenni szokott.

#4 Hát, ami azt illeti, volt (van) egyszer egy Sulix, ami már 2003-ban útjára indult, igyekezett, oszt  nem nagyon halottam felőle azóta, bár a honlapjuk élni látszik. Ugyan annak motivációs hitvallása a oktatási témát célozza, szoftverellátottsága eléggé széleskörű használatra ad lehetőséget, van benne játéktól kezdve minden.

A bemutatókat, jútúb videókat, dokumentációkat mind áthatja az elavultság, még a videókártya nem támogatottság idejéből, Openoffice.org az irodai csomag, Teleház program, meg hasonlók.

Tehát igyekezet volt mindig is, aztán az eredményről lehet vitatkozni. Szerintem pl. ez az igyekezet a saját arculat / saját disztró kialakításra túl sok értékes energiát felemészt. Nem lehetne simán egy meglévő disztribúcióra fókuszálni, a mellé ajánlani a javasolt programokat, beállításokat, útmútatókat készíteni, supportot fenntartani? Ennek nagyobb hatása lenne...

//Jó, Kína kialakította a saját disztribúciójat, de ott azért nem semmi energia és erőforrás (meg kényszer) állt a dolog mögött.//

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ahogy lenni szokott. Sulix, Teleház

#4.1 2017-es a legutolsó kiadás: http://www.sulix.hu/letoltes/sulix-prof-telepito
Alvó projekt (tudomásom volt erről): https://distrowatch.com/table.php?distribution=sulix

Véleményem szerint a Debian alap - legalábbis manapság, mikor a RedHat háza táján erős mozgolódás zajlik, és nem éppen előnyére - megfelelőbb egy általános, kezdő Linux felhasználónak való rendszerhez, mint a Fedora lenne.
No, de mindjárt megnézem muszashi videóját is.
Ismerősöm vitt Teleházat, dolgoztam is ott, nagyjából önkéntesként (Linuxokat használt amúgy). Jó is volt az, kár, hogy megszűnt!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rózsár Gábor: Megnéztük: DIGITÁLIS JÓLÉT SZOFTVER ALAPCSOMAG

#5 Érdekes :). Hozza a megszokott színvonalat.
A jelszavak használatát én is átgondoltam közben, és lőn világosság.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rózsár Gábor: Megnéztük: DIGITÁLIS JÓLÉT SZOFTVER ALAPCSOMAG

#5.1 Hát megnéztem... Azt gondoltam látok majd Hosts tartalmat, Iptablest, Tűzfal felületet, hálózati beállításokat, meg FF hálózati beállításokat (Van-e valami DNS beállítva, meg ilyesmik).

Majd felrakom virtuális gépre egyszer, ha odaérek, átskubizom...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tűzfal, IPTables, hosts fájl, DNS

#5.1.1 A hosts fájl vélhetőleg azokat az IP tiltásokat tartalmazza, amik alapvetően ... a bejegyzés így fogalmaz:

„A gyermekeknek és családoknak fejlesztett fióktípusban például a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag tűzfal beállításai közt tiltásra kerültek a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács által veszélyesnek minősített oldalak, valamint a felhasználó élményt növelő kiegészítők is elhelyezésre kerültek a felületeken. A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag webes böngészőjében a gyermekek felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató linkgyűjtemény is kialakításra került.”

Sajnos, frissítést nem építettek be a listához (a bejegyzés fogalmaz így). Érdekesség az origo.hu tiltása is.
DNS, például a Stubby szerintem nincs beállítva, ezzel nem foglalkoztak vélhetően.
IPTablest, tűzfalat nem nézett a Gábor, mondjuk, mint rendszergazda, igazán nézhetett volna ilyet és hasonlókat. :)
Érdemes lehet megnézni, a tűzfal alapból be van-e kapcsolva :). Mert nem szokott bekapcsolva lenni alapból.

Én ezeket még nem néztem, ilyen szinten nem mélyedtem bele a vizsgálatba, mert volt ma egy sürgős dolgom egy géppel, ahol a GMail interaktív beállításainak ma jár le a határideje. Ezzel, azaz a rokon látogatással elment az idő. És tulajdonképpen a GMail interaktív beállítások is maradtak bekapcsolva (a reklám források gyűjtögetése), mert csak ezt bekapcsolva hagyva marad meg a három profil (fül) az online GMailben, és ez így tetszik a felhasználónak, punktum. :) (cseles a Google, a megszokáshoz köti a profilozást)
És nagyon rákészültem a beállításra, hogy időigényes lesz, csakhogy kevertem ezt a teendőt a júniusi (vagy júliusi) határidővel (valami más), majd megnézem, mi :)). Abban jó volt, hogy meglátogattam a gépet, hogy meggyőződtem arról, a rendszer a frissítéseket megkapja rendesen, napi szinten. Ehhez én egy scriptet állítottam be korábban, egészen pontosan ezt:
Frissítéskezelő: a napi egy automatikus frissítés beállítás finomítása
Ja, és szeretett volna frissülni a rendszer a Linux Mint 20-ra, de azzal nem foglalkoztam, maradt a 19.3.
És még azt csináltam, hogy a QRedShift kisalkalmazást telepítettem (89-es pontozást kaptt). Mert az Energiakezelő azon a gépen valamiért nem jelenik meg a panelen, és túl világos(volt) a monitor. Igaz, a QRedshift-re azt mondja tájékoztatés, hogy összeomolhat a Cinnamon, de csak nem fog ... . 75%-os Gamma értéket kapott nappalra, és bekapcsoltam az éjszakai módot is, mert a felhasználó ajnalig fenn szokott lenni,

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Rózsár Gábor: Megnéztük: DIGITÁLIS JÓLÉT SZOFTVER ALAPCSOMAG

#5.1.1 Azt gondoltam látok majd Hosts tartalmat, Iptablest, Tűzfal felületet, hálózati beállításokat, meg FF hálózati beállításokat (Van-e valami DNS beállítva, meg ilyesmik).

A videó sem részletezi.
Tűzfal nincs bekapcsolva.
Egyéni IPTables szabályok nincsenek. Legalábbis a parancs kimenetében nem látok ilyet:

sudo iptables -L

A Live rendszeren néztem: https://imgur.com/XODnIKg

A host fájl tartalmát valaki ide tette:
https://hatebin.com/newoapynit

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kipróbáltam, már fut a

#7 Szívesen. :)
Ugye, ellenőrző összeg nincs (SHA256)..., ne keresd. ;)

Témán kívül: a Digis előfizuval most töltöm le a telepítőt HTTP-n ismét (a tegnapi Google cacheból ment), legyen meg az „igazi”. A sebesség stabilan 1 MB/s, tehát a szolgáltatásom gyors (mondhatni, ez a legjobb szolgáltató).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kipróbáltam, már fut a

#7.1 A letöltési sebesség meg nem csak a szolgáltatótól függ, de gondlom, ezt Neked nem kell magyarázni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kipróbáltam, már fut a

#7.1.1 Én ezt csak arra írtam, hogy a Tanya Csenöl videó 512 KB/s sebességről, akadásról, leállásról beszél, a közösségi oldalak felhasználói is hasonlóról. Lassú a szerver a letöltéshez, az nyilvánvaló.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Én alapvetően jónak tartom,

Én alapvetően jónak tartom, és külön örülök, hogy  az LM szolgálja az alapját. Az azonban zavar, hogy anno kamiéknak még egy szót sem reagáltak és most, hogy mégis megvalósúlt az, amit ajánlottak még egy kis szösszenetet sem kaptunk tőlük, azért mégis csak ez a közösség, mi vagyunk a hivatalos magyar oldal.

Remélem nem marad abba és tovább fejlesztik majd és azt is, hogy ezt velünk is közlik. Csak így tovább! :).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én alapvetően jónak tartom,

#8 Állítólag Cleméknek sem szólt senki. Legalábbis publikusan ők nem írtak ilyesmiről. Fura. Hát lehet, ez még pótolva lesz utólag.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

HTTPS protokol

#8.1 Most olvasom, valaki levelet írt nekik, és írják, az SSL tanűsítvány beszerzése folyamatban van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
simonszoft képe

Ami jó az jó!

Sziasztok!

Szerintem alapvetően ez egy jó dolog. Ha másért nem is, de a saját reklámjának kösönhetően még több emberrel megismerteti a Linuxot. Amit nem rétek, miért nem keresték meg a hazai közösséget? Miért nicns kint nagy betűkkel az oldalon, hogy az Ubuntu alapú Linux Mint az alapja az egésznek? De ezek nem zavarnak annyira, hogy ne tudjak annak örülni, hogy még több emberhez eljut a szabad szoftver!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak azt nem értem

Csak azt nem értem, hogy ki a célközönség? Meg öszintén, a Mint Fórumon Tomi37 sokkal igényesebb remaster verziókat adott ki a kezéből, sehol semmi ismertető, validálható letöltési link. esetleg a forrás feltüntetése, a két szoftver közötti (esetleges) kapcsolat ismertetése. Van tennivaló bőven

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

Én személy szerint nagyon-nagyon jónak találom.
Az egészet.
Viszont Fb.-on már húzzák le rendesen, a szokásos 'valaki ebből milliomos lesz, semmi új nincs benne stb.
A gyerek és idős módot kimondottan jónak tartom.
Asszem én egy 'öreg fiókkal fogom majd használni... smiley

István említette a hardverkövetelményeket, meg hogy P3 meg 1G ram.
Tudom hogy sokaknak szinte mániákus szenvedélye hogy több napi görcsölés után eldicsekedhessen azzal hogy egy ilyen gépre feltett valamit és az 100 mega rammal elindult.
Congratula, de azér ezen egy yT. stream  HD video..? 
könyörgök, 2021-et írunk és egy telefonba alap a 3G és a 8 mag.

Atime, 
a célközönség az szinte közömbös, a nagy átlag.
Az hogy más szuper disztrót ütött össze a konyhaasztal sarkán az szép, ennek meg van egy icipici promója.
Máskülönben bármit is hogyan, honnan ismerne meg a nagyvilág?
Ez se fog viharos sebességgel terjedni, bár ha a fészen már van visszhangja, mégha néhol negatív is (a rossz reklám is reklám!) akkor ez már egy kis lépés a nyilvánosság felé.
Példaképp, ha nem látnád hónapok óta naponta a zöld manót a tv-be, akkor neked és MO. lakosságának lenne vajmi fogalma mi is az Alza..? Nem.

Az hogy itt kami egy szép hosszút írt róla, hányan olvassák ezt a fórumot, kami írását?
Még az IT-sek se sokan, nemhogy a nagyközönség. 
Promó, reklám, YT. bemutatók, oktatóvideók, FB. csatorna, LinuxMind harapjon rá, terjessze hogy van ilyen is stb. stb.
Talán, mondom talán akkor elindulhat egy lassú folyamat, és ha az eléri az exponenciális görbe elejét akkor már nem áll meg. De addig el kell jutni.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11 "Asszem én egy 'öreg fiókkal fogom majd használni... "
És az alól fogod adminisztrálni ? (Frissítés, telepítés, stb.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.1 Most én azt gondolom, a korcsoport szerinti besorolású profilok leginkább a webes korlátozásokra vonatkoznak, ami alatt sudo jelszó ismeretében szerintem ugyanúgy működik a rendszergarázdálkodás.

Mondjuk még nem néztem bele, de fentebb linkelt hosts fájlt alapul véve, elég fapadosak lehetnek a korlátozások. OK, tudom, végtelen listát kellene a blokkolható linkekből összeállítani, de aki a fenti listát összeállította, az maga is elég öreg lehet, aki csak magyarul beszél.

Felteszem, ha pl. nem magyarul írja be gyerkőc a keresőbe, hogy pina, a védelem úgy vélem csődöt mond. Nem biztos, mondom, még nem értem rá foglakozni vele, pedig érdekel, hogy milyen megoldásokat találtak ki a korlátozásokra. Sajnos annyira elfoglalt vagyok, nem tudok most jobban belemélyedni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én személy szerint nagyon

#11.1.1 Most én azt gondolom, a korcsoport szerinti besorolású profilok leginkább a webes korlátozásokra vonatkoznak, ami alatt sudo jelszó ismeretében szerintem ugyanúgy működik a rendszergarázdálkodás.

A videóban benne, ha átvált a felhasználó a Gyerek profilra, akkor az admin jogú műveleteket a Rendszergazda felhasználó jelszavával végre tudja hajtani, azaz a rendszer ezt kéri. Linux Mint vagy LMDE 4 esetén, a sudo szempontjából korlátozott fiókoknál ugyanez a viselkedés amúgy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.1.1.1 A videóban benne, ha átvált a felhasználó a Gyerek profilra, akkor az admin jogú műveleteket a Rendszergazda felhasználó jelszavával végre tudja hajtani, azaz a rendszer ezt kéri. Linux Mint vagy LMDE 4 esetén, a sudo szempontjából korlátozott fiókoknál ugyanez a viselkedés amúgy.

Igen, főleg ezért gondolom azt, hogy nem nagyon variáltak a fiókok csoportbeállításaival, leginkább webes korlátozásokra fókuszáltak. Tény, a Mint esetén nincs helyben agyondokumentálva az egyes csoportok mibenléte (bár könnyű rákeresni a neten egyenként, hogy melyik mit takar), de azt gondolom a sudo, root egyértelmű, hogy mit takar, ezt kivehették volna a Gyerek profilból.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én személy szerint nagyon

#11.1.1.1.1 a sudo, root egyértelmű, hogy mit takar, ezt kivehették volna a Gyerek profilból.

Nem tudja használni. Kivenni teljesen gondolom, nehezebb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.1.1.1.1.1

>a sudo, root egyértelmű, hogy mit takar, ezt kivehették volna a Gyerek profilból.

Nem tudja használni. Kivenni teljesen gondolom, nehezebb.

Most akkor működik Gyerek profil alatt a sudo, vagy nem? Nálad fent van virtuális gépen, azért kérdem. A videón gyerek profil alatt frissítette le a rendszert. Azt gondolom, ehhez kell root jogosultság.

Nem teljesen kell kivenni, hanem csak a Gyerek profiltól elvenni. Ld Mint alatt:

Menü->Beállítások ->Rendszerbeállítások -lent, alul: Felhasználók és csoportok.

Megnyitva a Gyermek fióktípus felhasználójának adatlapját, mi látszik, milyen csoportokhoz van hozzárendelve?

Mint alap rendszergazda esetén ezek vannak: adm, cdrom, dip, lpadmin, plugdev, sambashare, sudo

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én személy szerint nagyon

#11.1.1.1.1.1.1 Kicsit késő lehet, mert szerintem egyértelműen fogalmaztam:

A videóban benne, ha átvált a felhasználó a Gyerek profilra, akkor az admin jogú műveleteket a Rendszergazda felhasználó jelszavával végre tudja hajtani, azaz a rendszer ezt kéri.

Amikor az ember fáradt, érdemes Gentoo Linuxot telepíteni kikapcsolódásnak.
Itt egy nem túl hosszú videó, gyakorlatilag lényegretörően egyszerű:
https://www.youtube.com/watch?v=pj7yBDhuFdY
A Gentoo telepítést sosem árt gyakorolni, mert egyszercsak belejössz, és onnan már nem nehéz semmi...
Érted? :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.1.1.1.1.1.1.1

>Kicsit késő lehet, mert szerintem egyértelműen fogalmaztam:

>>A videóban benne, ha átvált a felhasználó a Gyerek profilra, akkor az admin jogú műveleteket a Rendszergazda felhasználó jelszavával végre tudja hajtani, azaz a rendszer ezt kéri.

A biztos, hogy késő volt, meg mostanában amúgy is szellemileg le vagyok amortizálva nap mint nap a munka kapcsán, így tuti, hogy nem vagyok világos kommunikáció terén. Igen, ezt a fentit vettem, és felfogtam. De ugyancsak írtad ezt is:

>Nem tudja használni.

Ami nekem elentmondásnak tűnik, de lehet, hogy nem a fentire írtad.

Én azt mondom, ha rendesen be van szabályozva a profil, akkor gyerek profil alatt el sem indulnak a rendszerműveletek, hiába ismeri a Rendszergazda felhasznóli jelszót. Bár az is igaz, ennek nincs sok értelme, mert ha ismeri a jelszót, akkor belép rendszergazdaként és csá...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Én személy szerint nagyon

#11.1.1.1.1.1.1.1.1 Én is le vagyok amortizálva. És ezzel semmi gond... ;)
A rendszergazda jelszót senkinek nem szabad elmondani, ez alap. Persze, ha a család „liberalizálódott”, legalábbis ebben a tekintetben, akkor a felelősség is közös a károkért. :)
Ha már itt tartunk, én nem tartom elvetemült dolognak, hogy a tényleges rendszergazda bármelyik fiókból frissíthesse a rendszert. Tegyük fel, épp akkor ér rá, amikor Pistike, Emese van belépve, megkéri: - Kisfiam (kislányom) fél percre engedj oda a géphez, aztán csinálhatod a dolgodat. Köszi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11 Mi ragadott meg belőle? Mi az, ami lényeges különbség egy Ulyana Cinnamon és Digitális Jólét Program között? Az előre meghatározott fiókok (melyek a rossznyelvek szerint csúf hibaforrásá válhatnak, könnyen kizárhatják önmagukat az óvatlan felhasználók)?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.2 Mi ragadott meg?
 szerinted ez a hatásosabb:

"Elérhető a kormányzat ingyenes szoftver-alapcsomagja
Elvileg hétfő reggel óta elérhető a kormányzat "Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagja", mely többek közt ingyenes operációs rendszert és különféle segédprogramokat kínál.
A DIGITÁLIS JÓLÉT SZOFTVER ALAPCSOMAG A SZÉLES KÖRBEN ELTERJEDT, ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT, KÖZHIVATALI ÜGYEK ELEKTRONIKUS ÚTON TÖRTÉNŐ INTÉZÉSÉRE ALKALMAS ÉS NAPJAUNK DIGITÁLIS IGÉNYEIT KIELÉGÍTÓ FELHASZNÁLÓI SZOFTVEREK ÖSSZEVÁLOGATOTT GYŰJTEMÉNYE.

Vagy ez a hatásosabb:

"Használj Ulyana Cinnamon-t mert jó"

Szerinted..? Az ún. köznép melyikre harap inkább?
Se szeintem ezen kár eszmecserélni mert ha elterjed, tökmindegy mi lesz a neve, népszerűsíti a Linuxot.
És talán a köznyelvben eljön az az általam nagyon várt kifejezés, a Windows mintájára, hogy nem 234 disztró hanem ha valaki azt mondja hogy az Alapcsomagot használom otthon, laptopon, stb. akkor a másik egyszerű ember rávágja, én is.

És mégegy, tökmindegy kinek-minek nevezzük, államnak, kormánynak, áll mögötte valaki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.2.1 értem, vagy legalábbis azt hiszem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.2 Engem se ragadott meg, mert ez egy Cinnamon Linux Mint. Szinte semmi sincs benne, amiért ezt használnám rendes Linux Mint helyett. Gondolom, jó sok pénzt felmarkoltak ezért a forkért.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.2.2 Egyetértek. Ahogy nézegettem nem fogok emiatt váltani. A pénzkérdésben meg nem formálok véleményt. Kezdeményezésnek jó. Annak tényleg örülök, hogy többen megismer(het)ik.

Én személy szerint, ha otthoni felhasználásra kell már csak ezt javaslom (mátmint a Mintet) és nem is nagyon telepítek mást. Minden tud amire szükség lehet és mindenen elfut.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én személy szerint nagyon

#11.2.2.1 Miért kellene downgradelni a Mint-et?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azért kiváncsian várom, hogy

Azért kiváncsian várom, hogy az alapcsomag után - lesz-e folytatás? (mondjuk egy "extra" csomag, ha igen vajon ingyenes lesz-e, lesznek-e további "korlátozó" elemek a felhasználók érdekében)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azért kiváncsian várom, hogy

#12 Ennek tényleg akkor van értelme, ha kiadnak hozzá mindenféle oktatócsomagot különféle tantárgyakból (azt se értem, hogy így csupaszon, miért adtak ki egy rendszert?), amit a diákok otthon tudnának használni ebben a vírusos helyzetben.

Az öregeket, vagy az otthon dolgozókat vajon hogyan akarják rávenni, hogy a Windows helyett ezt a módosított Linux Mintet használják?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Azért kiváncsian várom, hogy

#12.1

Itt azért nyilván az is segít a  döntésben, hogy nem minden honfitársunk tudja megfizetni a licencet, sajnos sok családnál ez a helyzet. Persze, tudom, akkor meg itt a sok sok jó linux disztro, na de nem mindenki tájékozott ebben a témában. Azt pedig külön jónak tartom, hogy nem a microsoft-tal kötöttek szerződést, hanem a Linuxnak engedtek teret. És minden negatív véleményben van valami, de szerintem ez a rendszer nem mondható rossznak. Amire készült és való arra alkalmas. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak