IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 667 Mhz memória-integrált GPU=>sok swap-használat+SSD=>idő előtti károsodások az SSD swap területén

Fórum: 

Szép napot mindenkinek!

Adott egy régi, közel 12 éves Albacomp notebook: sudo lshw kimenete: https://paste.ubuntu.com/p/W6Wm7ftfYH/

Az alaplap egy Clevo M540R, 1+2 Gb DDR2 ram van benne, mely 667mhz-es, így azért használgatja a jelenlegi 2GB-os swap területet (terheléstől függően néhány példa):

norbi@norbi-M540R:~$ free -h

total used free shared buff/cache available

Mem: 2,9G 1,9G 99M 270M 900M 575M

Swap: 2,0G 58M 1,9G

norbi@norbi-M540R:~$ free -h

total used free shared buff/cache available

Mem: 2,9G 2,0G 93M 279M 891M 552M

Swap: 2,0G 115M 1,9G

norbi@norbi-M540R:~$ free -h

total used free shared buff/cache available

Mem: 2,9G 1,9G 97M 280M 906M 570M

Swap: 2,0G 115M 1,9G

norbi@norbi-M540R:~$ free -h

total used free shared buff/cache available

Mem: 2,9G 2,1G 82M 248M 771M 453M

Swap: 2,0G 151M 1,9G

Mivel a jelenlegi Samsung HDD-m haldoklik (https://ibb.co/dGRbQdJ), így egy SSD-re szeretném cserélni /beszerzésre is került már egy Kingston KC600 256GB SKC600B/256G/, viszont aggódom amiatt, hogy a swap mappa/partíció is erre kerülne (nem kívánnék egy HDD+Caddy / https://www.laptopszaki.hu/tartozek/6490-ide-2nd-hdd-ssd-caddy-masodik-winchester-beepito-keret-127mm-1.html / kombóba még pluszban beinvesztálni úgy 20-30e forintot, úgy, hogy a jelenlegi 120 GB-os HDD-m is bőven kiszolgálja a tárhelyigényemet, az új SSD meg ennek bő 2X-ese, így nem igazán igénylek még + 500GB-ot/1 Terát, ráadásul a gépre már a korából fakadóan /az igényeimet kiszolgálja ugyan, de már inkább csak eszmei, érzelmi értékkel bír, piacival már kevésbé/ sem éri meg 40-50e forintot elkölteni, különösen úgy, hogy mostanában egyéb gyanús tüneteket is mutat: képernyő beszürkülése időnként – kijelző/inverter/.. hiba-, melyre csak a CTRL+ALT+PRT SC+REISUB a gyógyír, a napokban volt, hogy totál lefagyott, leállítani sem tudtam, megtörtént az is, hogy a HDD-t nem találta, egyes alkalmazásokat már nem érem el /Üdvözlőképernyő, Szoftverkezelő/, illetve terminálban ma ez:

norbi@norbi-M540R:~$ which memtester

norbi@norbi-M540R:~$ sudo apt-get install memtester

Busz hibaták olvasása... 0%

, melyek nem tudom, hogy a szektorhibák/HDD haldoklás miatti oprendszer sérülésekre utalnak vagy arra, hogy más alkatrészek is kezdenek megfáradni) és a gyenge memória ellátottság miatt ez relatíve gyakori használatnak, írásnak-olvasásnak lenne kitéve, melyet az SSD-k, információim szerint, kevésbé tolerálnak, így attól tartok, hogy idő előtt károsodna az új meghajtó, különösen a Swap által elfoglalt területe.

A kérdésem arra vonatkozna, hogy az aggodalmam megalapozott, vagy alaptalan és nyugodt szívvel mehet minden ugyanúgy az SSD-n, mint ahogy eddig a HDD-n?

Válaszokat, javaslatokat előre is köszönöm!

U.i.: Esetleg a memória kimaxolása (3GB→4GB) segítene valamit?

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

Üdv. !
A "free" kimeneteken az látszik, hogy a RAM-nak még van jócskán szabad területe, de mégis
használatba veszi a SWAP-et.
Gondolom a "swappiness" alapértelmezetten 60-as értékét nem állítottad kisebbre.
(A kisebb értékre állítással azt éred el, hogy a RAM-ot jobban kihasználja - mielőtt elkezdené a SWAP
használatát.)
Így ellenőrizheted a jelenlegi értéket:
cat /proc/sys/vm/swappiness
Ha 60-as értéket mutat, akkor a következő parancs:
sudo nano /etc/sysctl.conf
A fájl aljára másold be ezt:
vm.swappiness = 10
(de akár 5-ös értéket is megadhatsz)
Mentés, és kilépés:
F3
enter
Ctrl+X

Újraindítás
------------------------------------------------------------------------------------
A monitor beszürkülése: Ha beszürkül, óvatosan / lassan billentsd előre / hátra a kijelzőt.
Ha ennek hatására beugranak az eredeti színek, akkor az alaplapot a kijelzővel összekötő
lapos vezeték-köteg sérülése valószínűsíthető. ... Javítása sajnos csak cserével oldható meg.
-----------------------------------------------------------------------------------
SSD-nél a lényeg, hogy a lemezkezelés AHCI módba legyen állítva. (a BIOS-ban)
Mert csak így támogatott a trim - erre pedig az SSD-nek szüksége van.

A trim alapértelmezetten hetente lefut - ha már kezd betelni az SSD, akkor ennél gyakrabban
pl. 2-3 naponta futtatható a kézi trim:
sudo fstrim -av

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azért van az SSD, hogy

@#1

Köszönöm a hozzászólást!

Attól azért én sem tartok, hogy 1-2 hónap alatt legyilkolnám, de azért vigyáznék rá, amennyire csak lehet, és mivel nem vagyok sem az SSD-k, sem a Mint szakértője, inkább előbb kérdezek, aztán cselekszem, meg kíváncsi vagyok mások témába vágó tapasztalataira is, hisz tudok belőlük tanulni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#2

Üdv!

Köszönöm a Te hozzászólásodat is!

A sejtésed helytálló, tényleg nem bolygattam az alapbeállítást (eddig nem is foglalkoztam a swap témakörével, koránt sem vagyok benne ilyen mélységekben a Linux világában), de most átállítottam az általad javasolt 10-es értékre. Egyébként a memóriabővítésnek mennyi értelmét látod (, ahogy említettem 3-ról 4 GB-ra)?

A teljes szürkület csak időnként jelenik meg, van amikor csak becsíkoz függőlegesen egy pillanatra és magától eltűnik (csak egy villanás az egész), viszont eddig nem rémlik, hogy bejött volna bármikor is a döntögetés, de majd alkalomadtán kipróbálom. Már olvastam egy-két véleményt a hiba okát illetően, eddig kijelző, inverter, GPU, illetve az inverterkábel (gondolom erre utalsz Te is) hibájával találkoztam, ez utóbbi lenne talán a legkönnyebben orvosolható ok számomra, bár nem tudom, hogy ez az alkatrész mennyire típusfüggetlen, illetve mennyi esély van rá, hogy egy szervizben, mondjuk egy kis forrasztás, barkácsolás árán megoldják az esetleges kompatibilitási problémákat, mivel a gép korából kiindulva már nem nagyon gördülékeny az alkatrész utánpótlás. Egyébként a gyenge akkumulátor nem okozhat ilyen tüneteket?

Az SSD speciális igényeiről már elkezdtem olvasni (SSD optimalizálás, stb.), így, ha jól emlékszem az AHCI-vel kapcsolatban is olvastam infókat, még jobban belemélyedek a témába és igyekszem egy kicsit jobban "kiokosítani" maga, majd csak utána állok neki a telepítésnek

A 256GB betelésétől én annyira nem tartok, a 120GB jelenlegi kihasználtsági szintéjéből kiindulva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#4 Ha hozzájutsz megfelelő RAM(ok)-hoz, akkor természetesen ajánlható a bővítés.
De előtte ellenőrizd le hogy az alaplapod max. mekkora méretű RAM-ot támogat.
sudo dmidecode -t 16
(Maximum Capacity: ? GB)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#5 Más ... Nem írtad milyen felülettel használod a Mint-et.
Az ilyen régi kevés RAM-al rendelkező gépekre, a kis rendszerigényű Xfce felületet
szokták ajánlani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint 19.3 Cinnamon

A fenti rendszert 4 GB RAM-mal, és azt hiszem (ha jól emlékszem) 4 GB swap partícióval használják ismerőseim. De csak GMail és Facebook, néha levelekben kapott PPT fájlok, Youtube videók olykor szerintem. Nem túl gyors, de éppen használható erre a célra, azaz elviselhető a működés. A 3 GB RAM-ot a gépedben kevésnek érzem, jó lenne 6-8 GB, az már jó egyébre is, vagy például Virtualboxos próbákra is. Meg kéne nézni, mit tud az alaplap. A nézelődésre az alaplap gyártójának leírását ajánlom. Biztos, ami tuti alapon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#7 Ez a rendszer max. 4 GB memóriát támogat, max. 667 MHz-en ketyeg, kettő azonos 2 GB modul ajánlott, picit gyorsíthat a működésen, ha dual channel-ban tud futni. Kérdés, hogy a BIOS-ban a lemezkezelés átállítható-e ACHI módra, az alaplap leírásában erre utaló infót nem találtam. Bár SATA HDD van benne, ebből az időből származó notik esetén gyakori volt a beégetett IDE mód, hogy az XP probléma nélkül felmenjen rá. Ezt mindenképpen meg kellene nézni, SSD vásárlás előtt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Semmi baja nem lesz.

Semmi baja nem lesz. Támogatom az "Azért vetted hogy használd" jellegű előző hozzászólást.

Jelenleg a csúcs az 1Pb (peta) környékén van, ezt átlagos használat mellett összehozni 25-30 év.
Nem fog elfáradni a cella, weaver leveling, keress rá. A vezérlő a sokat használt cellák tartalmát rendszeresen átírja másik, keveset használt blokkba így biztosítja a blokkok egyszerre öregedését. Passzív MP3-->csere swap blokk, póriasan megfogalmazva.
Ne autózz behúzott kézifékkel.   Egy arányalg gördülékeny rendszert agyonvágsz hogy egy 1000x lassabb lemezre swappoltatsz...? Értelmetlen.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#2 Ez a beállítás szart se ér: ugyanúgy használja a rendszer a swapfált, ha a swappiness 60-ra, vagy 10-re van állítva. Nálam 2 GiB használat mellett (a 8-ból) a rendszer továbbra is használja a swapot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

swap fájl / RAM

Valaki írta nemrég - és erre én is kíváncsi vagyok- hogy mindig más helyen „tartózkodik” a swap fájl a lemezen, ezért az elhasználódás az SSD-n nem egy helyen jelentkezik.

Én ezt találtam (elavult is lehet az információ):

A swap fájlok végrehajtásának módja az operációs rendszertől függ. Egyes operációs rendszerek, például a Windows, konfigurálhatók ideiglenes cserefájlok használatára, amelyeket szükség esetén létrehoznak. Ezután a lemezterület felszabadul, amikor már nincs rá szüksége. Más operációs rendszerek, mint például a Linux és az Unix, állandó csereterületet helyeznek el, amely a merevlemez bizonyos részét fenntartja.

Az állandó cserefájlok a merevlemez szomszédos részét képezik, míg az ideiglenes cserefájlok fragmentált merevlemez-helyet használhatnak. Ez azt jelenti, hogy az állandó cserefájl használata általában gyorsabb lesz, mint az ideiglenes. Az ideiglenes cserefájlok akkor hasznosabbak, ha kevés a hely a lemezen, mert nem tartósan foglalják le a merevlemez egy részét.

https://translate.google.hu/translate?sl=auto&tl=hu&u=https%3A%2F%2Fkb.iu.edu%2Fd%2Faagb

Zram vagy Zswap: https://translate.google.hu/translate?sl=auto&tl=hu&u=https%3A%2F%2Fwiki.archlinux.org%2Findex.php%2FSwap

(a fordított szöveg parancsorai nem jó jelennek meg!)

4 GB RAM általában elegendő a mindennapos használatra. A rendszer a kevesebb vagy a több RAM-ot próbálja beosztani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#5

Már leinfóztam a helyi számítógépes boltban a RAM témát és rendelhető kb. 5000-ért új, használtakat is néztem a neten, de szállítással együtt kb ugyanott vagyok és akkor még használt is és se garancia, se beszerelés.

Kiadtam az általad javasolt parancsot is, mely érdekes eredményt hozott, ha jól értelmezem, akkor 2 slot van (ez helyes: http://notebookschematic.org/product/schematic-motherboard-for-laptop-cl... ), melyek 1-1GB-ot támogatnak (emlékeim szerint 2-2-t, már csak azért is, mert most is 1+2 van benne és ezért merült fel bennem a 4GB-ra maxolás gondolata).

norbi@norbi-M540R:~$ sudo dmidecode -t 16
# dmidecode 3.1
Getting SMBIOS data from sysfs.
SMBIOS 2.4 present.

Handle 0x0016, DMI type 16, 15 bytes
Physical Memory Array
    Location: System Board Or Motherboard
    Use: System Memory
    Error Correction Type: None
    Maximum Capacity: 1000 MB
    Error Information Handle: Not Provided
    Number Of Devices: 2

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#6

Linux Mint 19.2 Tina 64bit Xfce a rendszer, Ubunturól váltottam és tudatosan erre, mert tisztában voltam a gépen vérszegénységével.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#7

T.István már megválaszolta: 2X2GB 667 Mhz

Én csak egy rajzot találtam az alaplapról, amit fentebb linkeltem is, ott csak a slotok száma adott, a GB/slot nem.

Jelenleg 3GB van, ahogy írtam is, és egy 2GB-os swap fájl (nem partíció) és nagyjából elég is arra, amire használom (Firefox, Chromium, Thunderbird, YouTube és hasonlók videómegosztók javarészt), nem túl gyors, de a korához képest még istenes. Örülnék neki, ha még ennek a Mint változatnak a támogatási időszakát kibírná, utána (vagy már előtte) úgy is az utódja után kell néznem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#14 Én megnéztem volna a leírást a gyártónál. Azt nem találtam.
Ezt találtam:
https://www.memoryx.com/m540r1.html
https://www.memoryx.com/m540r.html
(https://www.memoryx.com/clevomemory.html )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#15 Persze, attól még lehet jó egy alaplap, hogy a részletes tulajdonságait szinte sehol nem közlik. Vagy például a BIOS menüről is jó lenne egy képes leírás. Régebben ilyen volt a motherboard weboldal, org vagy com domainnel. No de ki tenné fel egy helyre az összes alaplapot (a gyártóknak kéne), és ki kezelné a weboldalt (valami megoldás kéne)? Igény lenne rá szerintem. :)

https://www.mrmemory.co.uk/memory-ram-upgrades/clevo/notebook/m540r
4 GB-ot írnak, de nem ilyen leírásra gondoltam, hanem hivatalosra.

https://linuxmint.hu/comment/39574#comment-39574
A szoftverre gondoltam, és nem a hardverre. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#8

A memóriával kapcsolatos helyzetet helyesen vázoltad fel. Gyárilag egy 1GB-os volt benne, kb. 9 éve került bele egy 2 GB-os. A dual channel témának még utána nézek/kérdezek.

Ami a ACHI módot illeti, a soraidat olvasva levert a víz egy pillanatra, mert már vasárnap megrendeltem az SSD-t és kedd reggel már meg is kaptam, így fenn áll/t/ a veszélye annak, hogy most meg egy gépet kell hozzá vennem (mondjuk, hozzáértés és pontos adatok, leírások hiányában /a gép papírjait nem nyálaztam át/ leinfóztam egy szakkereskedőnél, hogy az alaplapom, illetve a jelenlegi HDD-m típusát figyelembe véve megfelelő választás-e számomra egy SSD, és igen volt a válasz).

A téma felvetésekor belinkeltem az lshw parancs kimenetét, ebből az alaplapra és a BIOS-ra vonatkozó rész ez:

 description: Motherboard
       product: M540R
       vendor: CLEVO
       physical id: 0
       version: Not Applicable
       serial: Not Applicable
     *-firmware
          description: BIOS
          vendor: Phoenix
          physical id: 0
          version: SROSA001.86C.
          date: 08/06/2007
          size: 100KiB
          capacity: 960KiB
          capabilities: isa pci pcmcia pnp upgrade shadowing escd cdboot acpi usb agp biosbootspecification

, amik a HDD-t (SATA csatolással IDE módban működik, ha jól értelmezem, egyébként gyárilag Vista volt a gépen nem XP, így az általad emlegetett beégetősdi nem volt szükséges), illetve a későbbiekben az SSD-t érinthetik (, ha nem tévedek) ezek a részek:

  *-ide
             description: IDE interface
             product: 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [IDE mode]
             vendor: Intel Corporation
             physical id: 1f.2
             bus info: pci@0000:00:1f.2
             version: 03
             width: 32 bits
             clock: 66MHz
             capabilities: ide pm isa_compatibility_mode-only_controller__supports_bus_mastering bus_master cap_list
             configuration: driver=ata_piix latency=0
             resources: irq:19 ioport:1f0(size=8) ioport:3f6 ioport:170(size=8) ioport:376 ioport:18e0(size=16) ioport:18d0(size=16)

*-scsi:0
          physical id: 1
          logical name: scsi0
          capabilities: emulated
        *-disk
             description: ATA Disk
             product: SAMSUNG HM121HI
             physical id: 0.0.0
             bus info: scsi@0:0.0.0
             logical name: /dev/sda
             version: 0-08
             serial: S11JJD0Q313259
             size: 111GiB (120GB)
             capabilities: partitioned partitioned:dos
             configuration: ansiversion=5 logicalsectorsize=512 sectorsize=512 signature=e2277176
           *-volume
                description: EXT4 volume
                vendor: Linux
                physical id: 1
                bus info: scsi@0:0.0.0,1
                logical name: /dev/sda1
                logical name: /
                version: 1.0
                serial: 66e441ed-07c8-47a5-970d-59a6910c612d
                size: 111GiB
                capacity: 111GiB
                capabilities: primary bootable journaled extended_attributes large_files huge_files dir_nlink 64bit extents ext4 ext2 initialized
                configuration: created=2019-09-10 10:19:22 filesystem=ext4 lastmountpoint=/ modified=2020-07-01 14:13:04 mount.fstype=ext4 mount.options=rw,relatime,errors=remount-ro,data=ordered mounted=2020-07-01 13:00:05 state=mounted

Belenéztem a BIOS-ba:

Megpróbáltam az ACHI módra váltást (még mindig a HDD van bent, az SSD a sértetlen csomagolásában) a következő leírás vonatkozó érsze alapján: https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html, de nálam más képet mutat a BIOS, de azért szerintem rátaláltam a megfelelő módosítási lehetőségre:

BIOS-ba belépve->Advanced->Advanced Chipset Control

Itt a jelenlegi állapot:

Intel Robson [Disabled]

SATA - Device 31, Function 2 [Compatible]

AHCI Configuration: [Disabled]

DFOROM (Robson) Support [Disabled]

Intel Tj_MAX85: [No]

Csak az első sornál tudok változtatni, ha Enabled-re váltok, akkor a többi is automatikusan változik, mégpedig így:

[Enabled] (ez a módosított első sor]

[Enhanced]

AHCI Configuration: [Enabled]

[Enabled]

[No]

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#17 Ezek szerint a lemezkezelést át lehet állítani AHCI módba.
Maradhat is így - a HDD működésére nem lesz káros hatással.
(Ha később valamikor esetleg BIOS reset-et csinálsz, akkor valószínű vissza fog állni
IDE módba - erre figyelj !)
Már csak az a kérdés hogy a SATA verzió a gyors SSD-t mennyire tudja kihasználni ?
SATA revision 1.0 => 1.5 Gbit/s, 150 MB/s
SATA revision 2.0 => 3 Gbit/s, 300 MB/s

Ez mit mutat?
sudo hdparm -I /dev/sda | egrep "Model|speed|Transport"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#2

Tegnap eggyel többször jött el a szürkület, mint másoknál, de a monitordöntögetés megoldotta, így tényleg gyanús, hogy az inverterkábel lesz a felelős.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Semmi baja nem lesz.

#9

Olyan iszonyatosan nagyon nem izgulok, hogy túl hamar kicsinálom, mert van rá 5 év garancia (igaz korlátozott), meg az élettartamadatai sem olyan rosszak, de azért vigyáznék rá amennyire csak lehet.

Swapolás az SSD-n fog történni (azt még nem tudom, hogy fájlban vagy partícióban és mekkora méretben, jelenleg egy 2 GB-os fájl van és ezt sem használja ki fullosan, de az okosok a memória méretének a dupláját meg egy kicsit javasolják, az esetemben ez kb. 8-10 GB lenne /ebbe még az is belefér, ha 4 GB-ra bővítem a későbbiekben a memóriát), a memória mérete miatt nem tudom megúszni, hogy ne használja a gép, de még így is biztosan gyorsabb lesz, mint a régi HDD használatakor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#10

Ehhez érdemben nem tudok hozzászólni, ebben a videóban beszél a fószer a swapiness beállításáról (is), ha jól értelmezem akkor, azt mondja (a 14. perc környékén), hogy a 60 azt jelenti, hogy amikor a memória 60%-a fel van használva, akkor kezd írni a swapbe, bár amit később mond, abból az jön le, hogy inkább úgy néz ki, hogy a 60 azt jelenti, hogy 40% felhasznált, 60% még használaton kívül van. Csak ebben az összefüggésben van értelme kisebb értékre állítani, mert ez eredményez jobb memóriahasználatot, hisz akkor a 10 esetén 90% fel van használva a memóriából, 10% még "üres" és csak ekkor kezd a swap használatába.

Holnap folytatom a hozzászólások megválaszolását!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Semmi baja nem lesz.

#20 A dupla RAM méretű SWAP-et, hibernálás esetben szokták ajánlani.
Ha nem hibernálsz, akkor kb. a RAM méretével megegyező SWAP méretet szokják ajánlani.

Egyébként, a swappiness 10-re állítása után is kb. ugyanannyi SWAP-et használ - adott RAM
használat mellett mint előtte ? (A bevezetődben van összehasonlítási alap.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hibernáláshoz szükséges tárhely mérete

#22 A dupla RAM méretű SWAP-et, hibernálás esetben szokták ajánlani.
Ha nem hibernálsz, akkor kb. a RAM méretével megegyező SWAP méretet szokják ajánlani.

Régebben volt olyan, hogy a Swap mérete,
-- 2 GB RAM alatt legyen a méret duplája,
-- 2 GB RAM esetén 2 GB,
-- több, mint 2 GB RAM esetén más dolgok lehetnek fontosak...
Mindez a hibernálástól független témakör volt akkoriban.

Elég szokott lenni a RAM mérete (hibernálás), vagy annál kicsit nagyobb méret is (kétszer akkora nem kell):

Általában a Linuxnak szüksége van a RAM méretére (például a) SWAP méretéhez

https://www.fosslinux.com/184/what-is-difference-between-suspend-and-hib...

A Hibernálás az összes RAM-adatot (például) a merevlemezre menti, és a számítógép bekapcsolása után visszaállítja a RAM-ba.

http://www.linuxandubuntu.com/home/how-to-enable-hibernate-in-ubuntu-linux

pillanatfelvételt készül a RAM tartalmáról.

http://freesoftwaremagazine.com/articles/hibernate_linux/

https://www.youtube.com/watch?v=aSU0xBGfkfg :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hibernáláshoz szükséges tárhely mérete

#23 Nálam 4 GB RAM-hoz 5 GB swap partició tartozik. Ez tartalmazza a hibernálás és a hybrid-sleep igényét. Ezenkivül elég ritkán ír bele, néha-néha egy forditás szokott beleronditani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SWAP

https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq

Ökölszabály főleg olyanoknak, akik semmit nem tudnak róla: 2GB az abszolút minimum. A fenti linken alul lásd a táblázatot. Ebből már ki lehet indulni. Ill. a RedHat-nak is volt egy hasonló táblázata, de azt most nem keresem meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap fájl / RAM

#11

A swap fájl helyfoglalására vonatkozóan nincs információm (fix/változó), bár én abban a hitben voltam (paraszti ésszel gondolkodva), hogy mindig más-más területét foglalja le a meghajtónak, az egyenletes elhasználódás jegyében (bár az általad leírtak alapján, a gyorsabb elérés miatt, észszerűbbnek tűnik egy fix hely használata - ebben az esetben viszont már nem látom a fájl előnyét a partícióval szemben), ezért gondoltam idáig azt, hogy a swap partíciónál jobb megoldás lehet (ha nem tévedek, akkor partíció esetén a partíció területe korlátozza be a mozgásterét, így az adott lemezterület elhasználódása intenzívebb).

A Zram lehet, hogy számomra egy egész jó megoldás volna, majd utána nézek jobban.

A Zswap, ha jól értelmezem, akkor annyiban tér el a "sima" swap fájltól/partíciótól, hogy tömörített, de ugyanúgy a háttértárat használja (SSD-t/HDD-t).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#15

Az alaplapról a korábban belinkelt oldalon (amennyire én értek hozzá, egy áramköri rajznak tűnik) kívül nem találtam nagyjából semmit (a Clevo saját oldalán sem).

A helyi számítógépboltos srác (ő bővítette korábban a memóriát) ezt javasolta, az alaplapom ismeretében: http://www.albapc.hu/termek/csx_2gb_ddr2_667mhz_sodimm/20652 (szerintem a korábbi bővítés is egy ilyen memóriával történt és emlékeim szerint, azért került bele ez a 2 GB-os, mert ennyi volt a plafon, amit támogatott a gép slotonként), az esetleges kompatibilitási problémák miatt sem igazán fogok szerintem én barkácsolni (meg használtakat rendelni a neten, aztán vagy jó, vagy nem, meg anyagiak és garancia tekintetében sem jönnék ki jobban), inkább elviszem a boltba (inverterkábel ügyben úgy is lesz nála egy köröm, úgy néz ki), belenéz és akkor tutira olyan lesz benne, mai működik is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap fájl / RAM

#26 A "zram-config" bent van a tárolókban - könnyen lehet telepíteni.
Telepítése után, a fizikai RAM 50%-át lefoglalja magának - a továbbiakban
erre a területre tömörítve kerülnek az adatok - látszólag megnövelve a RAM
fizikai méretét. De ez a "röptében" történő tömörítés / kibontás a CPU igénybevételét
növeli meg. Szóval, olyan készülékeknél alkalmazható elsősorban melyeknél a fizikai
RAM kis méretű - és nem is lehet növelni - viszont a CPU nem harmatgyenge hanem
van némi tartaléka.
Szerintem addig ne fogjál bele míg nem ismerjük pontosabban a géped paramétereit.
Ennek a parancsnak: "inxi -Fxxx" (macskakörmök nélkül) a kimenetét kéne felmásolni az
"Ubuntu Pastebin"-re,
https://paste.ubuntu.com/
és az ott kapott linket a válaszodba másolni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap fájl / RAM

#26

Rosszul filozofálgatsz. Az SSD firmware gondoskodik az egyenletes használatról. Neked meg olymindegy, hogy fájl, vagy partíció. A fájlt könnyebben variálhatod, mint a partíciót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#16

Tényleg nem volna rossz, ha lenne olyan adatbázis, mely tartalmazná az alaplapok (az egészen régieket is beleértve)  típusainak részletekbe menő specifikációját (a gyártók bizonyára rendelkeznek ezekkel az információkkal), sok esetben hasznos lenne, még akár egymással is összevethetőek lennének az adott termékek, mondjuk egy vásárlás során (itt már érdekük is fűződne hozzá a gyártóknak). Az sem lenne utolsó, ha minden alkatrészcsoportról lenne egy ilyen adatbázis, mely adatbázisok összevethetőek lennének egymással és mondjuk használhatóak lennének egy komplett gép hardver-összeállításának meghatározása során. Ha ezt megfejelnénk az egyes alkatrészek szoftvertámogatásával is (diverek/frissítések), mondjuk operációs rendszerenként, az maga lenne a gyönyör, de ettől szerintem még messze vagyunk, mert emberes munka lenne, ráadásul nagy összefogást igényelne (konkurensek közöttit pl., de akár nemzetközit is, már csak a fordítások miatt is) és a vállalkozó kedv meg nem túl magas (profitot nem nagyon termelne, bár a gyártók adhatnának némi aprót, ne adj isten eszközbeli támogatást valakinek/valakiknek).

Színesíti a képet, hogy a gépem nem Clevo (csak az alaplap), hanem AlbaComp, és ők sem igazán jó információforrás, sajnos (régi cucc, lehet, hogy 10 év után már nagyon nem tárolnak infókat, az elavulás sebessége miatt).

Ha a software alatt az alaplaplap BIOS-át érted, akkor ez a válasz:

description: Motherboard
       product: M540R
       vendor: CLEVO
       physical id: 0
       version: Not Applicable
       serial: Not Applicable
     *-firmware
          description: BIOS
          vendor: Phoenix
          physical id: 0
          version: SROSA001.86C.
          date: 08/06/2007
          size: 100KiB
          capacity: 960KiB
          capabilities: isa pci pcmcia pnp upgrade shadowing escd cdboot acpi usb agp biosbootspecification

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#18

A BIOS szerencsére támogatja az AHCI módot, kihagyott a szíven egy kicsit, mikor ez kétséges volt.

A BIOS-t nagyon nem bolygatnám (frissítések meg ilyesmi) átállítom majd AHCI módra, mikor élesítésre kerül az SSD (szerintem a hétvégén, addig még jobban kivesézem a témát, nehogy mellényúljak valaminek).

SATA-ból a fapados verzió van, az alaplap (korábban belinkelt) áramköri rajza SATA-150-ként jelöli a kapcsolatot, ez az első generáció, ha nem tévedek, így az általad írt: SATA revision 1.0 => 1.5 Gbit/s, 150 MB/s játszik.

Nyilván nem az SSD lesz a szűk keresztmetszet, hanem a csatolófelület, de azért így is jelentős gyorsulásra számítok, meg azt is figyelembe veszem, hogy a maximális gyártói adatok a sebességre vonatkozóan nem az általános értéket fedik SSD esetén sem.

norbi@norbi-M540R:~$ sudo hdparm -I /dev/sda | egrep "Model|speed|Transport"
[sudo] norbi jelszava:              
    Model Number:       SAMSUNG HM121HI                         
    Transport:          Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5
       *    Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
       *    SMART Command Transport (SCT) feature set

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Semmi baja nem lesz.

#22

A swap méretére vonatkozóan találtam egy elég jónak tűnő videót, szerintem nagyjából ez lesz a kiindulási alap: https://www.youtube.com/watch?v=6UHEdMOW8n8

Igaz, hogy hordozható a gép, de otthon, asztali gépként használom, így a hibernálás nem játszik (eddig sem használtam sosem).

Ami a swapiness-t illeti, a 60-ról 10-re történő átállást követően kedvezőbbek az adatok (Firfox-8 oldal megnyitva+terminál+Libreoffice mellett):

norbi@norbi-M540R:~$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           2,9G        1,5G        144M        218M        1,3G        1,0G
Swap:          2,0G          0B        2,0G

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Semmi baja nem lesz.

#34 A végén még kiderül(het) hogy a szokásos használat mellett nem is fogja
használni a csereterületet ! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap fájl / RAM

#28

Akkor szerintem a Zram témát is békén hagyom, mert a processzorom (Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T7250  @ 2.00GHz) a gép megvételekor elég bika volt, de most már nem túl erős.

sudo inxi -Fxxx kimenete: https://paste.ubuntu.com/p/2W5TkN4y9n/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

@#29

Valami erősen hasonlóra gondolok én is.

A swap fájl kontra partíció témakörében még nem vagyok biztos. Jelenleg fájl van, amit automatikusan kialakított a rendszer és nincs vele gondom, ráadásul utólag könnyebben variálható a mérete, ha jól tudom, mint egy partíció esetén, viszont SSD-nél szükség van a TRIM bekapcsolására (discard=folyamatos trimmelés, ha jól tudom), viszont, ha csak swap fájlom van, akkor a "Trimmelés" azt is érinti, viszont olyan véleményekbe is belebotlottam (SSD optimalizálás címszó alatt) már, hogy a swap-nél kerülni kell a TRIM (discard beiktatása) bekapcsolását (a videó 13. perce környékén: https://www.youtube.com/watch?v=ovjl9Ki-EFg), így viszont a partíció megalkotása felé billen a mérleg nyelve.

Itt viszont ezt a javaslatot találtam: https://linuxmint.hu/sugo/a-rendszer-optimalizalasa-ssd-hasznalatra

Ezt úgy értelmeztem, hogy az SSD-n lévő más partícióra vonatkozó javaslat a swap partícióra is vonatkozik.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap fájl / RAM

#30

A lehető legegyszerűbb és minél piszkálás mentesebb megoldást alkalmaznám szíven szerint (úgy rémlik, hogy olvastam arról is, hogy a rendszer egy partíción és a saját mappa /dokumentumok, képek, videók .../ egy másikon (ha jól gondolom itt is ez a felállás: https://linuxmint.hu/sugo/a-rendszer-optimalizalasa-ssd-hasznalatra), így ha rendszert kell újratelepíteni a fájlok megmaradnának /remélem jól értelmeztem/, ez tök jó volna nekem is, de inkább nem megyek bele, hagyok mindent egyben, inkább backuppolok, meg timeshiftelek egy pendrivera és annak segítségével lehelek új életet a gépbe, ha ne adj isten szükség lenne rá, mert ezt a módszert már sajnos némileg ismerem), mert így volna a hiba kockázata a legkisebb, ahogy az előbb írtam én is a fájlt választanám alap esetben, de a TRIM miatt egy kissé elbizonytalanodtam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#38

Még egyszer megnéztem a videót (1:40 környékén: https://www.youtube.com/watch?v=ovjl9Ki-EFg) és azért nem javasolják a discard (folyamatos TRIM) bekapcsolását, mert a swapra alapbeállításként vonatkozik a bootoláskori TRIM.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#38 SSD, és egyéb téma-kőrben egy kis "fejtágító". (A többsége aktuális - de nem biztos hogy mind !)
https://prohardver.hu/tema/ubuntu_linux_2/hsz_18888-18888.html
https://logout.hu/bejegyzes/ubyegon2/linux_ssd_n_de_hogyan_egy_kezdo_tip...

Szerk.: A folyamatos trim azért sem javasolt, mert egy esetleges adatvesztés esetén lehetetlenné
teszi a visszaállítást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Semmi baja nem lesz.

#36

Nagyjából már most is ez a helyzet, ha meg sikerül a 2+2 GB memóriát dual-channel-ben összehozni (nagyobb kapacitás+optimálisabb memóriahasználat), akkor már egyenesben leszek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

#42

Átnézem őket (a másodikra már én is rábukkantam, de még jobban belemélyedek).

Akkor kb. az a legjobb, ha szükség esetén megtörténik az AHCI módra váltás és hagyja az ember azt, ami a telepítéskor automatikusan beállításra kerül (ahogy eddig is tettem korábban a HDD esetén, esetleg most a swap fájl méretével lehet játszani és megnövelni az alap 2GB-ról memóriaarányosan, de ez sem létszükséglet a használatának fokából kiindulva), mert pont te írtad fentebb, hogy úgy is lefut hetente automatikusan, ha szükséges (https://linuxmint.hu/comment/39569#comment-39569) és a már általam többször emlegetett angol nyelvű videóban (a 10. perc környékén: https://www.youtube.com/watch?v=ovjl9Ki-EFg) sem nagyon futtatta korábban az emberünk (amikor a beállításokat végezte, akkor futott le a folyamat először a partícióján).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdemes végigolvasni,

Érdemes végigolvasni,
bár nem túl rövid cikk.
Ha az itt folyó témákra koncentrálunk akkor a 2. és a 4. bekezdés a kényeg, weaver leveling éa trim.

Akik hosszabb ideje elviselnek ebben a fórumban, azok a következő pár sort ugorják át, már olvasták. :-)

Birtokomban van 16 éve vett, akkor valóban horror összegbe kerülő noname 30Gb ssd.
XP alatt teljesített egy évtizedet, ebből kb. 5 évet nonstop, mivel egy HTPC és házi szerver olt amit 5 évig ki sem kapcsoltam.
Majd más os, másik alaplap, az ssd átkerült,
és kb. 4 éve az egész gépet odaadtam egy barátom kisfiának, azóta is napi használatba van.
Az XP nem ismerte a trimet, az ahci módot meg az akkori alaplap.
Az ssd sacoolásom szerint túl van a 40-50ezer üzemórán és a 16 éven.
És köszöni szépen, még működik.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdemes végigolvasni,

#47

Melyik cikkre gondolsz?

Elég megnyugtatóak számomra az általad tapasztaltak SSD témában, ha az enyém is kibír annyit, mint a mostani HDD (még a gyári van benne), akkor szerintem elégedett lehetek (bár addigra a gép már tényleg muzeális darab lesz, ha bírja addig). Ha jól emlékszem az én SSD-mnek is 1 millió üzemórát jósol a gyártó, azért ez elég tisztességesnek tűnik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.3 Cinnamon

@#49

Most már egy kicsit világosabb. Mivel lala korábban említette (https://linuxmint.hu/comment/39569#comment-39569), hogy a trimmelés alapértelmezetten lefut, ha szükséges, így az én esetemben (,mivel nem vagyok annyira járatos a témában, meg a háttértárhasználatom sem annyira számottevő, ahogy említettem) jobban járok, ha a TRIM opciót választom, a discard helyett és nem változtatok semmit telepítéskor, vagy azt követően, a vonatkozó beállításokon (,ahogy korábban írtam: https://linuxmint.hu/comment/39656#comment-39656).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdemes végigolvasni,

#50 Manapság már talán nem annyira, de régebben bizonyos gyártóknak voltak
olyan SSD szériái melyek mondjuk úgy, hogy megbízhatóság szempontjából nem
álltak a helyzet magaslatán. Elég gyakori volt náluk a belső vezérlőnek a meghibásodása.
Nekem is volt egy 30 GB-os SATA2-es OCZ Vertex viszonylag keveset használt SSD-m.
Az egyik nap még kifogástalanul működött, másnap indításnál viszont mintha bent sem
lett volna a gépben ! Annak is a vezérlője purcant ki.
Később különböző fórumokat olvasva derült ki, hogy ez is egy gyenge szériához tartozott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdemes végigolvasni,

#50
Bocsánat a link lemaradt.
https://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/bevezetes_ssd-alapok.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdemes végigolvasni,

#52

Bízom benne, hogy az enyémnek nincsenek ilyen problémái, viszonylag új típus, így sok véleményt nem találtam róla, de az a pár, ami volt, az elég pozitív volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Dual channel

Az alaplapom dual channel támogatásáról nem nagyon találtam semmit, a BIOS-ban nyomát sem látom (lehet, hogy csak nekem nem szúrt szemet), a processzorom tekintetében sem találtam erre vonatkozó infókat, talán csak ezt a cikket (https://prohardver.hu/tema/nagy_ram-os_topic/index.html) nevezhetném mérvadónak, mely a Core2 Duo architektúrájú procik esetén 2-5% valós teljesítménynövekedést emleget, ami azért nem sok. Majd a beszerelés után kiderül, de a fentiek alapján nem túl magasak az elvárásaim.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD optimalizálás-Chromium

Belemélyedtem a beállítások módosításába, de még csak nézegetés szintjén (ez alapján: https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html)

Eljutottam a böngészőkre vonatkozó részig, itt a Firefox mellett a Chrome-ot említik. A Chrome-ra vonatkozó módszer alkalmazható a Chromium-ra is?

A Chromium személyre szabása és beállításai gomb (a függőleges pontok a jobb felső sarokban)-> Beállítások->Adatvédelem és biztonság->Továbbiak->Oldalak előtöltése a gyorsabb böngészés és keresés érdekében (ennek a deaktiválása a feladat, ha jól értelmezem az angol nyelvű leírást).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

Úgy néz ki, hogy az CFQ-t át kell állítanom NOOP-ra, az alábbiakból kiindulva:

norbi@norbi-M540R:~$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop deadline [cfq]

Viszont a leírásban ehhez kapcsolódóan is más parancsot találtam (https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html), nálam ez jön be (nano a szövegszerkesztőm, ez OK, az eltérés többi része, meg gondolom a fájl eltérő elérési útja miatt van):

nano /etc/default/grub

, csak azt nem tudom biztosan, hogy kell-e a sudo elé (a fájlt megnyitja, csak azt nem tudom, hogy a módosításkor mi a helyzet), vagy anélkül is jó vagyok?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

#58 Rendszer-fájt csak admin. jogosultsággal tudsz szerkeszteni - tehát, a nano
elé kell a sudo.
Miután megfelelően szerkesztetted a grub fájlt, mentés, és kilépés
F3
enter
Ctrl+X
Egyébként, azon az SSD-n amely tönkrement, én is a "noop" ütemezőt állítottam be.
(Nem ettől ment tönkre az SSD. :))
Úgy vettem észre, hogy egy nagyobb fájl másolása gyorsult - cfq-hoz képest.
A cfq HDD-re van optimalizálva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

#59

Sejtettem, hogy kell elé, mert anno más miatt kellett már a GRUB-ot piszkálnom és ott sudo nano-val csináltam, de rákérdeztem biztos, ami biztos alapon, mert csak indokolt esetben akartam használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#10

Eddig nálam (amikor kiadtam a free -h parancsot) az esetek többségében nem nyúlt a swap-hez a gép (talán egy alkalmat leszámítva, amikor jelentéktelen mértékben vette igénybe, de akkor úgy, hogy a memóriában még lett volna felhasználható hely, ahogy Te is említetted).

Nálad lehet megoldás (jobban el vagy látva memóriával, mint én) a swap használatának mellőzése (swapoff a megfelelő módon, ennek nézz/kérdezz utána, ha érdekel a téma, sajnos én nem vagyok olyan szinten, hogy tanácsot adjak, csak megemlítem ezt a lehetőséget, mert belebotlottam keresgéléseim során), így kikényszerítve a memóriahasználatot, bár ez is lehet kockázatos játék (a swapiness értékének túl alacsonyra /0/ állításához hasonlóan).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#61 A

sudo swapoff --all

parancssor kikapcsolja a lapozókat... (kézikönyv: man swapoff):

OPTIONS
       -a, --all
              All devices marked as ``swap'' in /etc/fstab are made available,
              except for those with the ``noauto'' option.  Devices  that  are
              already being used as swap are silently skipped.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap

#62 Miért tiltsam le a swapot? Ha valamelyik program használni akarja, miért ne tehetné (amúgy is a gyors SSD-n van [jelenleg 2 GiB])? Hiába állítottam a swappinesst 10-re, a Chrome, HandBrake és még bizonyára sok program igénybe veszi a kiterjesztett memóriát - igaz, hogy nem sokat, de használ belőle. A Rendszerfigyelőben nyomon lehet követni a memóriahasználatot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap

#63

Csak azért említettem meg az opciót, mert írtad, hogy nálad is előfordul, hogy a kihasználatlan memória helyett a swap-et használja a gép, és azt hittem, hogy ez zavar téged, de ha nincs így, akkor hagyd figyelmen kívül.

Egyébként azt vettem észre, hogy a Chromium használata során használja leginkább (legalábbis nálam, egyéb esetben beéri a gép a memória mennyiségével is), sőt a bezárását követően sem igazán csökken a felhasznált swap terület mérete (sőt érdekes módon mindig 524K, viszont szabad memóriaterület van, sőt még esetenként nő is, az utolsó 2 kimenet már a bezárását követő értéket mutatja):

norbi@norbi-M540R:~$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           2,9G        1,9G        100M        330M        950M        568M
Swap:          2,0G        524K        2,0G
norbi@norbi-M540R:~$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           2,9G        1,4G        734M        156M        823M        1,2G
Swap:          2,0G        524K        2,0G
norbi@norbi-M540R:~$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           2,9G        1,6G        501M        204M        887M        1,0G
Swap:          2,0G        524K        2,0G

Kotorásztam egy kicsit a Beállítások között és ezt találtam bekapcsolva (alapértelmezettként):

Beállítások->Speciális->Rendszer->A háttéralkalmazások továbbfuttatása, ha a Chromiumot bezárják

Megpróbáltam a kikapcsolt opciót, de ugyanúgy marad a swaphasználat, pedig arra gondoltam, hogy a háttérben futó alkalmazások foglalják a helyet, de ezek szerint tévedtem.

Vélemény/Javaslat?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

swap

#64

A megnövekedett swap-használat (,illetve a fájlok swap fájlba történő "beragadása" - programok elindítás, bezárása sem sok hatással van az elfoglalt terület mértékére, hosszú perceken, akár órákon keresztül is ugyanazt az értéket mutatja, ha lefuttatom a free -h parancsot) oka, azonos (, vagy éppen sokkal alacsonyabb) terhelés mellett, lehet az, hogy korábban engedélyeztem az AHCI módot a BIOS-ban (HDD mellett: https://linuxmint.hu/comment/39604#comment-39604), és azóta tapasztalom ezt a jelenséget (eddig nem is nagyon használta a swap-et, még sokkal több program egyidejű futtatása mellett sem), bár lala korábban azt írta, hogy HDD esetén sem lehet negatív következménye az AHCI mód bekapcsolásának (https://linuxmint.hu/comment/39605#comment-39605).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#2

A heti trimre vonatkozóan én ezt látom a terminálban:

norbi@norbi-M540R:~$ sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db

Nem ugyanaz a kép, mint amit itt emlegetsz: https://linuxmint.hu/forum/ssd-trim#comment-39820

Jól van ez így?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

#59

NOOP-ra váltás CFQ-ról:

norbi@norbi-M540R:~$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop deadline [cfq]
norbi@norbi-M540R:~$ sudo nano /etc/default/grub

Eredeti grub:

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

Módosított változat:

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="elevator=noop quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

norbi@norbi-M540R:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.15.0-54-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.15.0-54-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
kész
norbi@norbi-M540R:~$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop deadline [cfq]

NEM VÁLTOZOTT a cat /sys/block/sda/queue/scheduler parancs kimenete

Ha jól tudom, ezt kellene látnom:

[mq-deadline] none

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#66 Betehető crontabba is az fstrim futtatása, de neked nincs ott. Az enyém (HDD!):

sudo run-parts -v /etc/cron.weekly
run-parts: executing /etc/cron.weekly/0anacron
run-parts: executing /etc/cron.weekly/apt-xapian-index
run-parts: executing /etc/cron.weekly/man-db
run-parts: executing /etc/cron.weekly/rkhunter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

SSD-NOOP

#67 Ez van nálad:

norbi@norbi-M540R:~$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop deadline [cfq]
norbi@norbi-M540R:~$ sudo nano /etc/default/grub

A noop-ra váltáshoz csináld ezt (az sda tekintetében):

echo "noop" | sudo tee /sys/block/sda/queue/scheduler

A rendszert újra kell indítani.

SSD-re manapság nem tudom, melyik jó, megbeszélitek.
Általános leírás: https://wiki.ubuntu.com/Kernel/Reference/IOSchedulers

De az enyém HDD, és ez:

cat /sys/block/sda/queue/scheduler
[mq-deadline] none

Hogy ugyanezt elérd, ezt futtasd (a Wiki ezt írja):

echo "deadline" | sudo tee /sys/block/sda/queue/scheduler

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

#68

Üdv ismét!

Úgy hiszem a kérdést tresor alább megválaszolta, így nem nagyon bonyolódnék komolyabb szerkesztgetésekbe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

#69

Az SSD optimalizálásának eme részét ez alapján a leírás alapján kíséreltem meg elvégezni: https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html

Itt a Deadline opció csak megemlítésre kerül a NOOP és a CFQ mellett, mint támogatott ütemezési mód, de SSD esetén csak a NOOP beállítását írja le, gondolom azért, mert leginkább ez javallott.

Így szerintem ezt választom:

echo "noop" | sudo tee /sys/block/sda/queue/scheduler

A grub-ban visszaállítsam a kiindulási állapotot (a módosítás úgysem hozta a kívánt eredményt):

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

,vagy maradhat a módosított is, így:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="elevator=noop quiet splash"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

#67 Nem igazán értem hogy az ütemező átállítása "cfq"-ról "noop"-ra miért nem sikerült.
Hiszen az /etc/default/grub fájl szerkesztése - úgy nézem korrekt.
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="elevator=noop quiet splash"
A szerkesztés utáni mentés megvolt ?

Ha a sudo nano-val nyitottad meg a grub-ot, akkor a megfelelő sor szerkesztése után
a mentés és kilépés:
F3
enter
Ctrl+X
és ezután jöhet a :
sudo update-grub

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

#72

Működött:

norbi@norbi-M540R:~$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
[noop] deadline cfq

Köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

IGAZ/HAMIS: 3 GB DDR2 ... stb.

@#70

Szia!

Ezek szerint akkor rendben vagyok, ha jól sejtem (forrás: https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html ):

norbi@norbi-M540R:~$ systemctl cat fstrim.timer
# /lib/systemd/system/fstrim.timer
[Unit]
Description=Discard unused blocks once a week
Documentation=man:fstrim
ConditionVirtualization=!container

[Timer]
OnCalendar=weekly
AccuracySec=1h
Persistent=true

[Install]
WantedBy=timers.target

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SSD-NOOP

#73

Első alkalommal kimaradt a grub frissítés, de utána újból nekifutottam és gyanítom, hogy mindent jól csináltam, már csak azért is, mert a módosítás még mindig jelen van a grub-ban, ha nem jól jártam volna el (mentés, frissítés) gondolom visszaállt volna az eredeti állapotra, legkésőbb a következő újraindításkor:

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="elevator=noop quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KÖSZÖNÖM!

Köszönöm mindenkinek a kedves segítségét! Bő egy hétnyi használat után úgy tűnik, hogy mindent sikerült megfelelően beállítanom, így megoldottnak tekintem a problémát. Ha esetleg valaki SSD beüzemelése előtt áll és kíváncsi arra, hogy pontosan mit és hogyan variáltam a siker érdekében, írjon ide egy kommentet és akkor megosztom vele a folyamat minden elemét, forráshivatkozásokkal együtt.

Még egyszer köszönöm mindenkinek!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez egy komment

#77 Ha esetleg valaki SSD beüzemelése előtt áll és kíváncsi arra, hogy pontosan mit és hogyan variáltam a siker érdekében, írjon ide egy kommentet és akkor megosztom vele a folyamat minden elemét, forráshivatkozásokkal együtt.

Igen, szeretnénk a leírást a részletekkel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez egy komment

#78

Rajta vagyok, lesznek képek meg minden.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

lesznek képek meg minden.

#79 A képekhez regisztrálj be az Imgur vagy az imgBB oldalak valamelyikére, és oda töltsd fel a képeket.
Majd olvasd el ezt a hozzászólást,
https://linuxmint.hu/comment/25562#comment-25562
és a bevezetőt is a képek, hozzászólásokban való használatához.
Blog is lehetne belőle majd.

Nem sürgetlek, csak jeleztem, örülni fogunk a leírásnak. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

lesznek képek meg minden.

#80

ImgBB és Ubuntu Pastebin segítségével tervezem megoldani a dolgot (igazából az előbb végeztem vele), lehet, hogy egy kicsit "fapados", de szerintem használható, igyekszem mindent a legrészletesebben és legpontosabban megadni, tudásomhoz, tapasztalataimhoz mérten. Van Dropboxom is, anno te javasoltad, ha jól emlékszem (ha jól rémlik, a regisztrációm révén kaptál némi extra tárhelyet), de nem használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.2 Tina 64bit Xfce telepítése SSD-re+SSD OPTIMALIZÁ

Elkészült a leírás használja mindenki egészséggel, de csak saját felelősségére (nem vagyok szakértő, csak azt írtam le, ami nálam bejött a segítőkész kommenteknek és nem kevés netes keresésnek köszönhetően). Javaslom az alapos átolvasását, mert vannak olyan részek, amik nálam nem jöttek be (a működő verziókat is lejegyeztem), de leírtam, hátha másnál beválik. Sejtem, hogy nem hibátlan (ha valaki talál hibát/hiányosságot kérem javítsa) és nem is örök érvényű recept, mely minden esetben használható, de kiindulási alapnak talán jó lesz.

Linux Mint 19.2 Tina 64bit Xfce telepítése SSD-re

1. lépés: BIOS-ban az ACHI módaktiválása (esetemben): https://linuxmint.hu/comment/39604#comment-39604

2. lépés: Telepítés megkezdése pendrive segítségével:

https://www.youtube.com/watch?v=19zdprIML7Q

https://linuxmint.hu/comment/19293#comment-19293

Még a telepítés előtt, live módban futtatva a rendszert ellenőrizzük, hogy ténylegesen át van-e állítva lemezkezelés ACHI módra: dmesg | grep -i --color ahci (https://paste.ubuntu.com/p/tMnYKC7fgb/ )
, ha minden OK, akkor elindíthatjuk a telepítést

Telepítés típusa→Kézi/Valami más opció választása (kiadás függő, hogy a telepítőben ez melyik név alatt jelenik meg)→Folytatás→Partíciók előkészítése ablakban: Új partíciós tábla… gomb→Folytatás→Az ablakban megjelenő Szabad területet kijelöljük→Hozzáadás gomb→Create partition/Partíció létrehozása (as superuser) ablakban létrehozzuk a gyökér (/) partíciót:

Az új partíció típusa: Elsődleges

Mérete MB-ban: 30720 MB (30GB)

Az új partíció helye: A hely kezdete

Használat/ Use as: EXT4 naplózó fájlrendszer

Csatolási pont/Mount point: /

Nyomunk egy OK-t

/home létrehozása:

Az új partíció típusa: Logikai

Mérete MB-ban: esetemben a fennmaradt összes terület az SSD-n

Az új partíció helye: A hely kezdete

Használat/ Use as: EXT4 naplózó fájlrendszer

Csatolási pont/Mount point: /home

Nyomunk egy OK-t

swap partíció/fájl 4096MB (4GB) ( https://www.youtube.com/watch?v=6UHEdMOW8n8 ):

SWAP PARTÍCIÓ ESETÉN:

Az új partíció típusa: Logikai

Mérete MB-ban: 4096MB (4GB)

Az új partíció helye: A hely kezdete

Használat/ Use as: Swap/cserehely

Csatolási pont/Mount point: nincs ilyen beállítás

Nyomunk egy OK-t→Telepítés most→Folytatás→Folytatódik a telepítési folyamat

SWAP FÁJL ESETÉN (https://www.youtube.com/watch?v=o24lj2RBZf4&feature=youtu.be ):

Nem adunk meg a root/gyökér (/) és a /home partíciók után swap partíciót, hanem nyomunk egy Telepítés most gombot→Felugrik egy ablak, mely arra figyelmeztet, hogy nincs swap partíció megadva (ez az én esetemben nem történt meg, mert a Mint általam használt verziója automatikusan létrehoz egy swap fájlt, ha nem hozok létre swap partíciót)->Folytatás->Folytatás→Folytatódik a telepítési folyamat.

Miután települt a rendszer, elindítjuk→nyitunk egy Terminált:

swapon --show Ha nem ír ki semmit, akkor nincs lapozófájl (Az általam használt Mint verzió automatikusan létrehoz egyet, a memória méretét figyelembe véve, így esetemben itt a SWAP FÁJL KIKAPCSOLÁSA/BEKAPCSOLÁSA/ÁTMÉRETEZÉSE részben leírtak voltak a használhatók: https://paste.ubuntu.com/p/sswYYTmtjf/ )

sudo fallocate -l 4G /home/norbi/swapfile (nyilván az elérési út más és más felhasználónként: /home/saját felhasználói fiók/swapfile) Létrehozunk egy 4gb-os (nálam ez a méret, ez a videó segíthet eldönteni a mindenkori igényeket: https://www.youtube.com/watch?v=6UHEdMOW8n8 ) swap fájlt a /home-on belül

ls -l a kimenetben megjelenik a swap fájl is

sudo chmod 600 /home/norbi/swapfile Módosítjuk a fájl elérését, így csak a tulajdonos tudja írni és olvasni

ls -l a kimenetben ismét megjelenik a swap fájl is, melynek már más lesz az elérési jogosultsága az előző parancsnak köszönhetően

sudo mkswap /home/norbi/swapfile Ezzel a paranccsal adjuk ki azt az utasítást, mely után a swapfile-t swap fájlként fogja kezelni a rendszer

sudo swapon /home/norbi/swapfile Ezzel bekapcsoljuk a swap használatát

swapon --show A parancs kiadását követően megjelenítésre kerül a swap fájl és annak tulajdonságai

Elmentjük a változtatásokat az fstab-ba, hogy a gép újraindítása után is megmaradjanak a beállításaink, ehhez megnyitjuk az fstab fájlt a (nano) szövegszerkesztővel és szerkesztjük:

sudo nano /etc/fstab Beírjuk a fájl végére a következőt

/home/norbi/swapfile (nyomunk egy tabulátort) none (nyomunk egy tabulátort) swap (nyomunk egy tabulátort) defaults 0 0 (ezek nullák, nem o betűk!!!)

A módosítást követően mentjük a változtatásokat F3, ENTER, Ctrl+X.

Újraindítjuk a rendszert

Terminálban folytatjuk:

swapon --show Ismét ellenőrizzük, hogy mi a helyzet a swap fájllal

cat /etc/fstab Ellenőrizzük, hogy az fstab-ban végzett, swap fájlra vonatkozó módosítások újraindítást követően is megmaradtak.

SWAP FÁJL KIKAPCSOLÁSA/BEKAPCSOLÁSA/ÁTMÉRETEZÉSE:

sudo swapoff -a Swap fájl kikapcsolása

swapon --show Ha itt nem ír ki semmit, akkor tényleg ki van kapcsolva a swap fájl

rm -r /swapfile Töröljük a swap fájlt

Beírjuk az i betűt, mellyel megerősítjük a törlési szándékunkat

(itt először tiltakozott:
rm: eltávolítja az írásvédett '/swapfile' nevű, „szabályos fájl” típusú elemet? I
rm: '/swapfile' nem törölhető: Engedély megtagadva

, de a parancsot újra kiadva sudo-val már működött: sudo rm -r /swapfile)

ls -l (a telepítés során a Mint általam használt verziója a root/gyökér könyvtárban hozza létre a swap fájlt) a kimenetben, az előbbi törlésnek köszönhetően, nem szerepel már a swap fájl.

Ezután létrehozhatunk egy eltérő méretű (kisebb/nagyobb) swap fájlt, az igényeinknek megfelelően, a fenti leírást követve.

SSD OPTIMALIZÁLÁS (https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html ):

1.) NOATIME:

Terminálban:

sudo nano /etc/fstab Megnyitjuk az fstab fájlt szerkesztésre a (nano) szövegszerkesztővel

Beírjuk (a / és a /home) a partíciók soraiba (FIGYELEM: a swap fájl/partíció, a /boot és a /boot/efi elé szigorúan TILOS beírni) a noatime kifejezést vesszővel elválasztva közvetlenül az errors=remount-ro esetén így: noatime,errors=remount-ro

defaults esetén így: noatime,defaults

Mentsük a módosításokat a nano segítségével F3, ENTER, Ctrl+X.

https://paste.ubuntu.com/p/BSSb5bgVgt/

2.) Trim:

Elvileg alapbeállításként lefut hetente.

https://linuxmint.hu/comment/19293#comment-19293

sudo run-parts -v /etc/cron.weekly parancs kiadásával ellenőrizzük, hogy be van-e állítva a heti trim lefuttatása, ha a kimenetben ez szerepel, akkor minden OK:
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrim

Ez nekem nem jött be: https://paste.ubuntu.com/p/8DPxYkVyqM/

Ez a megoldás vált be:

https://paste.ubuntu.com/p/wFQf572DY2/

3.) Swappiness (https://linuxmint.hu/comment/39569#comment-39569 ):

cat /proc/sys/vm/swappiness Ellenőrizzük a jelenlegi értéket (alap beállítás a 60=a memória 40%-os kihasználtsága után kezdi el használni a swap mappát/fájlt)

sudo nano /etc/sysctl.conf megnyitjuk a sysctl.conf fájlt a (nano) szövegszerkesztővel szerkesztésre, hogy a 60-as értéket 10-re állítsuk, ezt kell a fájl végére beírni/beilleszteni:

vm.swappiness = 10

Mentjük a változtatást, kilépünk (F3, ENTER, Ctrl+X) és újra indítjuk a rendszert.

Ellenőrizzük, hogy a módosítás ténylegesen megtörtént: cat /proc/sys/vm/swappiness

https://paste.ubuntu.com/p/4tcBj7BBq7/

4.) A Firefox lemezírási műveleteinek korlátozása:

a.) A Firefox network chance-ének RAM-ba helyezése:

Ez a művelet 200MB RAM-ot vesz igénybe (FIGYELEM!!! 2GB alatti RAM esetén mellőzendő)

about:config megnyitása a Firefox URL mezőjébe (https://ibb.co/fvLLpq4 )

A figyelmeztetés megjelenésekor a kockázat elfogadása opció választása

browser.cache.disk.enable beillesztése az oldal szűrő mezőjébe

false értékre váltás dupla kattintással, így tiltásra kerül a lemezterület chance-ként történő használata (https://ibb.co/64y015Phttps://ibb.co/Vmv9qp5 )

browser.cache.memory.enable beillesztése az oldal szűrő mezőjébe (https://ibb.co/Cn9jJ9s )

Itt az értéknek már elvileg true-nak kell lennie, ha mégsem, akkor erre kell váltani, így engedélyezve a RAM chance-ként történő használatát

browser.cache.memory.capacity beillesztése az oldal szűrő mezőjébe, itt az érték valószínűleg -1 (https://ibb.co/L1J30Fq ), ezt kell 204800-ra váltani (200MB=204800KB), így megadva a chance-ként felhasználható 200MB-os RAM-területet (https://ibb.co/7v6VgS8 )

Ennél a résznél nem kell megijedni, ha nem sikerül a memóriaméret megadása, nálam sem működött, de miután lefuttattam a Frissítéskezelőben a telepítést követő első frissítést (így frissítésre került a Firefox is) már módosítható volt ez a rész is.

Zárjuk be a Firefoxot, majd indítsuk el újra és ellenőrizzük a változtatások meglétét a about:config Firefox URL mezőjében történő ismételt megnyitásával

FIGYELEM! Ezeket a módosításokat minden felhasználónál el kell végezni, ha több felhasználói fiók van a gépen

b.) Az előző munkamenet helyreállítására vonatkozó beállítások:

about:config megnyitása a Firefox URL mezőjébe (https://ibb.co/fvLLpq4 )

A figyelmeztetés megjelenésekor a kockázat elfogadása opció választása

browser.sessionstore.interval beillesztése az oldal szűrő mezőjébe (https://ibb.co/XFMkDqY )

A browser.sessionstore.interval-hoz tartozó 15000-es értéket (azt jelenti, hogy 15 másodpercenként kerül alapbeállításként mentésre az aktuális munkamenet a lemezen) állítsuk át 15000000-re (https://ibb.co/D9ky8t0 )

Zárjuk be a Firefoxot, majd indítsuk el újra és ellenőrizzük a változtatások meglétét a about:config Firefox URL mezőjében történő ismételt megnyitásával

FIGYELEM! Ezeket a módosításokat minden felhasználónál el kell végezni, ha több felhasználói fiók van a gépen

5.) A Chromium (Chrome) lemezírási műveleteinek korlátozása (https://linuxmint.hu/comment/39686#comment-39686 ):

Chromium személyre szabása és beállításai gomb (a függőleges pontok a jobb felső sarokban)-> Beállítások->Adatvédelem és biztonság->Továbbiak->Oldalak előtöltése a gyorsabb böngészés és keresés érdekében ezt a beállítást kell deaktiválni (mivel jelenleg nincs letöltve a Chromium, csak a korábbi HDD-m használatakor tudtam letesztelni a folyamatot, így képekkel most nem szolgálhatok, csak a lépések sorrendjét tudom leírni).

6.) NOOP-ra váltás CFQ-ról:

cat /sys/block/sda/queue/scheduler parancs kiadása Terminálban, így megtudjuk, hogy a jelenlegi beállítások szerint NOOP-ra, vagy CFQ-ra van-e állítva az adott lemez I/O (input/output) ütemezője. A parancsban az sda az sda lemezt jelöli, ha a lemezünknek más a „neve”, akkor azt kell a parancsba belefoglalni az sda helyére

Ha a parancs kimenete ez: [mq-deadline] none, akkor nincs más teendőnk,

ha viszont ez: noop deadline [cfq], akkor át kell állítani noop-ra a grub szerkesztésével

Meg kell nyitni a grub-ot a szövegszerkesztő (nano) segítségével: sudo nano /etc/default/grub

A grub fájlban ezt a sort kell megkeresni:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

és erre kell lecserélni:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="elevator=noop quiet splash"

A módosítások mentése, majd kilépés (F3, ENTER, Ctrl+X) a szövegszerkesztőből (nano-ból)

sudo update-grub parancs Terminálban történő kiadásával frissítjük a grub-ot

Indítsuk újra a gépet.

https://paste.ubuntu.com/p/JcYktMVn2y/

Sajnos a fenti megoldás nálam nem működött, de ez igen (https://linuxmint.hu/comment/39839#comment-39839 ):

echo "noop" | sudo tee /sys/block/sda/queue/scheduler

norbi@norbi-M540R:~$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
[noop] deadline cfq

A noop került a szögletes zárójelek közé, így ez a beállítás van használatban.

 

FONTOS: Használat során törekedjünk arra, hogy mindegyik partíción nagyságrendileg 20-25% szabad hely legyen

FONTOS: Ne engedélyezzük a hibernálást, alapbeállításként tiltva van.

FONTOS: Tilos a töredezettségmentesítés

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

lesznek képek meg minden.

#81 Van Dropboxom is, anno te javasoltad, ha jól emlékszem (ha jól rémlik, a regisztrációm révén kaptál némi extra tárhelyet), de nem használom.

Igen, még egyszer köszi!
De a múltkor is - nem neked, hanem időben utána - megosztottam 100 MB-nyi anyagot, ez a kapott 500 MB-ból megint elvett :). Azért tettem be a linket az aláírásomba, mert belépni online (nekem, reklámblokkolókkal) nehézkes, így szem előtt az URL. Én látom, és hivatkozni is tudok rá. ;) (ritkán élnek a felkínált lehetőséggel az emberek. Például akinek adtam 100 MB-nyi anyagot, nem élt ezzel. De ez van, nem kötelező).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Dropbox

#83 PC-n is használható és Androidra is elérhető. Telepítése:
https://linuxmint.hu/blog/2020/04/a-dropbox-alkalmazas-mukodesenek-es-megjelenesenek-javitasa

Én nem használom okostelefonon, egyszerűen nincs szükségem erre a szolgáltatásra.
Ha viszont pár MB adatot meg kell osztani, és nem terhelném vele mellékletként az e-mail szolgáltatóimat (500 MB vagy 1 GB tárhely, több e-mail szolgáltatót használok, nemcsak GMailt), sem a képmegosztó oldalak tárhelyét (Imgur, imgBB, Postimage), arra a célra kiváló a megosztott URL.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

lesznek képek meg minden.

#83

Igazából nem nagyon szoktam fájlokat megosztogatni, ezrét sem használom a Dropboxot (csak azért regisztráltam, mert így hozzájutottál anno némi tárhelyhez), eddig bőségesen megfelelt itt az oldalon a Imgbb meg az Ubuntu Pastebin kombó. Mindenesetre köszönöm az infókat, ha a jövőben szükségem lesz rá, akkor legalább ismerni fogom a lehetőségeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

lesznek képek meg minden.

#85 Szívesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint 19.2 Tina 64bit Xfce telepítése SSD-re+SSD OPTIMALIZÁ

#82 Perfekt, gratula.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve