Linux Mint telepítése Acer számítógépekre

kimarite képe

A Linux Mint telepítése után az Acer gyártmányú számítógépeken előfordulhat, azaz igen esélyes, hogy a Linux rendszer nem indul el. Ennek oka a Windows 8 verziótól használt Secure Boot védelem, a digitális aláírások tekintetében. Itt és most az Acer által közzétett megoldást
https://us.answers.acer.com/app/answers/detail/a_id/27072/
fordítottam magyarra, kiegészítve némi saját magyarázattal, továbbá az alábbi videóban látottakkal:
https://www.youtube.com/watch?v=XtXnQpv5Zqw
A videót mindenképpen érdemes megnézni, és együtt értelmezni az itt leírtakkal.
Magyar leírás az Acer részéről jelen pillanatban nem érhető el.

A Secure Boot / Biztonságos Indítás engedélyezése vagy letiltása

Hogyan engedélyezheti vagy tilthatja le a Biztonságos Indítást a számítógépen?

A Secure Boot (Biztonságos Indítás) egy olyan szolgáltatás, amely célja, hogy megakadályozza a rosszindulatú szoftverek és a jogosulatlan média betöltését a rendszerindítási folyamat alatt. Ez az opció alapértelmezés szerint engedélyezett, de kikapcsolható az UEFI-ben és a BIOS-ban.

Hajtsa végre a következő lépéseket a Biztonságos Indítás beállításának módosításához:

Noteszgép

  1. Teljesen állítsa le, azaz kapcsolja ki a számítógépet (ne a Windows Gyors indítás / Fast Startup megoldását használja). Ennek módja itt, de a blog végén a részletes magyarázat.
  2. Kapcsolja be a rendszert (a számítógépet). Amint megjelenik az Acer bejelentkező logó, nyomja meg azonnal az F2 billentyűt a BIOS beállításokba való belépéshez.
  3. A jobbra mutató nyíl billentyűvel jelölje ki a Biztonság / Security elemet.
  4. A lefelé mutató nyíl billentyűvel jelölje ki a Felügyeleti jelszó beállítása / Set Supervisor Password lehetőséget, majd nyomja le az Enter billentyűt egy új felügyeleti jelszó létrehozásához.
  5. Hozzon létre egy jelszót és az elfogadáshoz nyomja meg az Enter billentyűt. Gépelje be másodszor is az új jelszót annak megerősítéséhez, majd nyomja meg újra az Enter billentyűt az új jelszó használatának érvényesítéséhez. A jelszót érdemes biztos helyre felírnia.
  6. Használja a jobbra mutató nyíl billentyűt a Boot menü kiválasztásához.
  7. A lefelé mutató nyíl billentyűvel válassza ki a Biztonságos Indítás / Secure Boot lehetőséget, majd nyomja meg az Enter billentyűt.
  8. A nyíl billentyűk segítségével jelölje ki a Letiltva / Disabled elemet, és nyomja meg az Enter billentyűt.
  9. Lépjen a Biztonságos Indítás összes beállításának törlése / Erase all Secure Boot setting menüre, majd a nyíl billentyűvel válassza ki az Igen / Yes lehetőséget, és nyomja meg az Enter billentyűt.
  10. Ki kell kapcsolnia az Asus által is használt Trusted Platform Module / TPM alkalmazást, amely hasonló célt szolgál, mint a Biztonságos Indítás / Secure Boot. A már telepített TPM három menüje a Biztonság / Security elem alatt található, és itt láthatóak a megfelelő beállítások (első kép, legalsó három menü). Ha a TPM nincs a számítógépre telepítve, akkor nem látja a menüket. Ebben az esetben ezzel nincs teendője.
  11. Nyomja meg az F10 billentyűt, és válassza az Igen / Yes lehetőséget a változtatások mentéséhez és a BIOS bezárásához. Választhatja a Kilépés a változtatások alkalmazásával / Exit Saving Changes lehetőséget is, melyet a Kilépés / Exit menüben talál (a videóban ílyen formában látható). A BIOS-ból való kilépéssel a rendszer újraindul, azaz a számítógép nem áll le.

További lehetőségek
(a videó alapján)

  1. Amint megjelenik az Acer bejelentkező logó, nyomja meg többször az F2 billentyűt a BIOS beállításokba való belépéshez. Ekkor a BIOS kérni fogja a nemrég megadott Felügyeleti jelszó-t / Supervisor Password-öt. Gépelje be a jelszót, majd érvényesítse azt az Enter lenyomásával, ezáltal ismét a BIOS beállításokba jut. A jobbra mutató nyíl billentyűvel jelölje ki a Biztonság / Security elemet.
  2. A lefelé mutató nyíl billentyűvel lépjen a A megbízható UEFI rendszerindító fájl kiválasztása / Select an UEFI file as trusted for executing lehetőségre, és nyomja meg az Enter billentyűt.
  3. Tallózza be a grubx64.efi rendszerindító fájlt, gépelje be a fájlt tartalmazó könyvtár nevét a videóban látható módon a Boot leírás / Boot Description elemhez, a nyíl billentyűvel válassza ki az Igen / Yes lehetőséget, majd nyomja meg az Enter billentyűt a beállítás érvényesítéséhez. Megjegyzés: a videóban ez a fájl egy eMMC eszközön található. A telepített Linux Mint rendszeren a boot könyvtár alatt található, innen kell betallóznia. Másik megoldás lehet, ha a lemez (HDD, SSD) elején - még a Linux Mint telepítése előtt - létrehoz egy például 8MB méretű FAT32 partíciót, ahová ezt a fájlt bemásolja, és onnan tallózza be.
  4. Lépjen a Felügyeleti jelszó beállítása / Set Supervisor Password lehetőségre, nyomja meg az Enter billentyűt, és gépelje be a jelszavát a változtatás mentéséhez.
  5. Használja a jobbra mutató nyíl billentyűt a Boot menü kiválasztásához.
  6. A lefelé mutató nyíl billentyűvel válassza ki a Biztonságos Indítás / Secure Boot lehetőséget, majd nyomja meg az Enter billentyűt.
  7. A nyíl billentyű segítségével jelölje ki a Engedélyezve / Enabled elemet, és nyomja meg az Enter billentyűt.
  8. Nyomja meg az F10 billentyűt, és válassza az Igen / Yes lehetőséget a módosítások mentéséhez és a BIOS bezárásához. Választhatja a Kilépés a változtatások alkalmazásával / Exit Saving Changes lehetőséget is, melyet a Kilépés / Exit menüben talál (a videóban ílyen formában látható). A kilépéssel a rendszer újraindul, azaz a számítógép nem áll le.

Megjegyzés: Javasoljuk, hogy távolítsa el a felügyeleti jelszót közvetlenül a Biztonságos Indítás / Secure Boot újbóli engedélyezése után. Ha úgy dönt, hogy nem távolítja el a felügyeleti jelszót, győződjön meg róla, hogy a későbbi használat céljából elmentette-e biztos helyre.

A beállítások alkalmazása után a Linux Mint indul el, illetve, ha dual boot rendszer van használatban, akkor a GRUB lesz látható.

Enjoy :)

-----

A számítógép leállítása a Windows 8 rendszert használva

Hogyan lehet teljesen leállítani a Windows 8 rendszert?

A rendszer leállítható a szokásos kikapcsolással is (shutdown).
Az alábbi módszerek bármelyikét használhatja a számítógép kikapcsolásához:

1. módszer:

  1. Nyomja meg és tartsa lenyomva a bekapcsológombot legalább 5 másodpercig.

2. módszer:

  1. Kattintson az Acer Power gombjára a képernyő bal alsó sarkában.
  2. A számítógép kikapcsolásához válassza a Leállítás lehetőséget.

3. módszer:

  1. Nyomja meg a Windows (ablakos) + C billentyűket, vagy csúsztassa be (Swipe) a képernyő jobb széléről a Charms megnyitásához.
  2. Válassza a Beállítások lehetőséget.
  3. Kattintson a Tápellátás ikonra.
  4. Tartsa lenyomva a Shift billentyűt, és kattintson a Leállítás gombra.

Forrás: https://us.answers.acer.com/app/answers/detail/a_id/26265
Dokumentum azonosító: 26265
Utolsó frissítés: 2013.01.24. 03:49

Tudásbázis:

Mi az a Secure Boot?

A Windows 8 megjelenése kapcsán egyre többet hallani a Secure Boot kifejezésről, de valójában kevesen tudják, hogy ez mit takar. Így ebben az írásban a Secure Boot-ról lesz szó és arról, hogyan is érinti ez a felhasználókat.

A Secure Boot egy UEFI szolgáltatás. Arra találták ki, hogy a boot folyamatot biztonságossá tegyék. UEFI-vel ellátott alaplapok esetén  az operációs rendszernek nagyobb hozzáférése van a hardverhez, gyakorlatilag a hardverhez direktbe tud betölteni egy újabb firmware-t, ha jónak látja.

Ennek megvannak a kockázatai. Köztük például az, hogy firmware szinten lehetségessé válhat egy vírusfertőzés, vagy egy keylogger telepítése. A gond ebből az, hogy az ilyen rejtett „ajándékok” a víruskeresők által szinte megtalálhatatlanok, így a felhasználó nem érezheti magát biztonságban.

Itt jön közbe a Secure Boot. Ha ez engedélyezve van, akkor az UEFI rendszer csak akkor enged egy illesztőprogramot betölteni, ha az digitális aláírással rendelkezik. A digitális aláírásnál megkötés, hogy egy ismert 3. személynek kell kibocsájtania az aláírást.

A Windows 8 UEFI rendszerű gépek esetén megköveteli ezen szolgáltatás bekapcsolását, a felhasználó és a rendszer biztonsága érdekében.

A gond ezzel az, hogyha ez be van kapcsolva, akkor gyakorlatilag nem tudunk Linux rendszert futtatni a gépünkön. Ennek oka az, hogy a Linux kernel és a betöltő szoftvere, a GRUB GPL licenc alatt lett kiadva. Ez a licenc megköveteli, hogy a forráskód esetleges módosításai is GPL licenc alatt legyenek elérhetőek.

Ez azt jelentené a disztribúció gyártók számára, hogy az operációs rendszer kiadásukhoz vegyenek egy digitális aláírást. Ezzel még probléma nem is lenne a nagyobb disztribúció gyártók esetén. Az igazi probléma a GPL licenc megkötéseivel van.

Mivel minden disztribúció gyártó módosítja valamilyen szinten az operációs rendszer magját és betöltőjét, a GPL szerint ki kell adniuk a módosításokat szintén GPL alatt. Ez magában hordozná azt, hogy az aláírást is ki kellene adniuk. Viszont az aláírást nem adhatják ki, mert akkor elveszti az egész a lényegét, gyakorlatilag annyi lenne a biztonságnak. Egyenlőre ezen még megy az ötletelés a linux közösségben, hogy hogyan is lesz ez véglegesen megoldva.

Azonban ez nem jelenti azt a híresztelésekkel ellentétben, hogy nem futtatható Linux Windows 8 mellett, vagy csak szimplán engedélyezett Secure Boot mellett. A legújabb Ubuntu és Fedora disztribúciók már képesek Windows 8 mellé települni és támogatják a Secure Boot szolgáltatást. A jövőben valószínűleg egyre több disztribúció lesz, ami támogatja ezt a technológiát.

A Windows korábbi verziói és a Windows 8 között is megoldható a dual boot, mivel a Windows 8 betöltője rendelkezik a megfelelő digitális aláírásokkal, ami kell a korábbi Windows verziók betöltéséhez.

Forrás: https://www.webmaster442.hu/mi-az-a-secure-boot/

Hozzászólások

Linux Mint telepítése Acer számítógépekre

@kimarite: Én csak 1 napig küzdöttem az acerrel 2 éve. Ráadásul nekem a parancssoros linpust telepítették. Két meghajtó van a notebookomban egy HDD és egy SSD. A HDD kétfelé volt partícionálva (GPT-re), az első részen volt a linux, a második rész üres volt. Az SSD-t békén hagyták. Rájöttem, hogy nem érdemes az UEFI-vel vacakolni, ezért MSDOS partíciós táblát hoztam létre mindkét meghajtón. Ezután minden probléma nélkül települtek és futottak a linuxok.
Azt javaslom, hogy egyelőre - amíg a Linux Mint nem kezeli jól az EFI-s rendszerbetöltést -, jobb ha a BIOS-ban Legacy mód van beállítva a Secure Boot meg kikapcsolva. Így elhárul az akadály gabriella előtt is, csak éppen választania kell az Endless OS és a Linux Mint között, mert két dudás nem fér meg egy csárdában. Az Endless OS csak arra jó, hogy a kezdők megismerkedjenek a számítástechnikával, komolyabb feladatokra nem alkalmas.
A gépem: acer Aspire-E5-772G-52US.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint telepítése Acer számítógépekre

#3 Az Ubuntu jól kezeli az UEFI-t? Kérdés volt erről, illetve kijelentés is. Hátha van tapasztalatod ... .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Az Ubuntut nem kedvelem

 Az Ubuntut nem kedvelem (csak 1-2 napig volt a gépemen), UEFI-s tapasztalatom nincs a telepítéséről. A Manjaro viszont kifogástalanul kezeli; még a vegyes EFI-s és hagyományos grubos rendszereket is felismeri (más-más meghajtókon). Egyszer sikerült még a Linux Mintet is indítani Secure Boot módban a grubx64.efi fájl betallózásával a BIOS-ban, de a következő indításnál már nem indult, úgyhogy hagytam ezt az UEFI-s dolgot a fenébe.

Gabriellának abban kellene segíteni, hogyan kell kiírni a diskre/pendrive-ra az ISO-fájlt, és hogyan kell felosztani a lemezt, ha úgy dönt, hogy telepíti a Linux Mintet. Az Endless OS-t meg el kell felejteni - nagyban különbözik a többi rendszertől (a Linux Mint rendszertöltője fel sem ismeri).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

 Az Ubuntut nem kedvelem

#4Egyszer sikerült még a Linux Mintet is indítani Secure Boot módban a grubx64.efi fájl betallózásával a BIOS-ban, de a következő indításnál már nem indult, úgyhogy hagytam ezt az UEFI-s dolgot a fenébe.
-- erről írtam most blogot, erről is szól (szerintem) ;)
-- és honnan tallóztad be a fájlt?

Gabriellának abban kellene segíteni, hogyan kell kiírni a diskre/pendrive-ra az ISO-fájlt, és hogyan kell felosztani a lemezt, ha úgy dönt, hogy telepíti a Linux Mintet. Az Endless OS-t meg el kell felejteni - nagyban különbözik a többi rendszertől (a Linux Mint rendszertöltője fel sem ismeri).
-- szerintem nem (amúgy is ezt könnyebb elmagyarázni), ha úgysem tudja indítani. AA fenti idézet erről szól: Egyszer sikerült még a Linux Mintet is indítani ... . :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Az Ubuntut nem kedvelem

 A grubx64.efi-t a már feltelepített rendszerből, a lemez elején található EFI-partícióról a BIOS felismerte, ahogyan lazlo is írta, de a Secure Bootot be kellett kapcsolni.

Szerintem pedig éppen azt várja Gabriella, hogy elmagyarázzák neki a Linux Mint telepítésének menetét. Ha beállítja a bootsorrendet - és elvégzi a fentebb említett beállításokat a BIOS-ban -, akkor indulnia kell a telepítésnek. Nem hiszem, hogy az utóbbi években kiadott acer-laptopok BIOS-a olyan sokban különbözne. Minden csak akarat kérdése. Nem hiszem, hogy az Endless OS-ra szüksége lenne még; szerintem a garanciát sem befolyásolja a törlése (egyébként is meglehetősen macerás lehet a mentése).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint / Acer Aspire 3

#5 Ne hülyéskedjünk már, éppen azt írtad korábban, hogy a Linux Mint indítása neked egyetlen egyszer sikerült, aztán sosem. Ez jó szerinted Gabriellának, vigyük be -a szerinted- szakadékba, sötét erdőbe? Megkérnélek, hogy innentől normális válaszokat adjál.

Szerintem, te csináltál valamit rosszul, hiszen a videóban működik a dolog, s a lazlo is csak addig segítőkész, amíg kérdezni kellett (ezt írja: lezártam [ő] az asus témát).
Inkább azt írd meg -lévén egészen jól tudsz magyarul, ellentétben a másik, külföldi Asus tulajdonossal- hogy, ha kútba esik a művelet (a Linux Mint telepítése az Endless OS helyére), akkor hogyan állítja vissza az Endless OS-t, ennek mi a módszere!
Nagyon szívesen elmondjuk a Linux Mint telepítésének módszerét, annál is inkább -nem kell elmondani- mert a Letöltések-nél szerepel, le van írva, és a Súgóban szintén. Avagy mit szeretnél még ebben a témakörben?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint / Acer Aspire 3

@kimarite: Már semmit. Amit kellett, elmondtam. Én csak a tapasztalataimat írtam le. Mivel én nem Endless-szel kaptam a gépet, a visszaállításáról nem tudok mit mondani. Vissza kell-e állítani a rendszert, vagy csak a felhasználói adatokat menteni (szerintem ez utóbbit akarja Gabriella [csupán csak értelmezni kell, amit írt])? El  kell dönteni: vagy Endless, vagy Linux Mint, vagy UEFI, vagy Legacy mód. Egyébként még az sem derült ki, hogy milyen módban telepítette az acer a rendszert, de ti csak az UEFI-ről beszéltek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint / Acer Aspire 3

@kimarite: Újratelepítettem a Linux Mintet külső HDD-re UEFI-módban.
A merevlemezt előtte GPT-re partícionáltam (bár ezt a hely kiválasztásakor is el lehet végezni). A BIOS-ban be kell állítani az UEFI-módot és a Secure Bootot kikapcsolni (ehhez persze Supervisor Password kell). Ezután indulhat a telepítés, ami rendben lezajlik. A telepítőre bíztam a lemez felosztását. 3 partíciót hozott létre: 512 MiB FAT32 EFI System Partition, 19,54 GiB ext4 /, 7,92 GiB linux-swap. Ezután újraindítottam a rendszert, ami természetesen hiányzó booteszköz üzenettel leállt. Újra beléptem a BIOS-ba és beállítottam a Secure Bootot és a Select an UEFI file as trusted for executing menüpontban beállítottam az EFI partíción lévő grubx64.efi fájlt. Mentés után rendben elindult a külső HDD-ről a Linux Mint. Újraindítottam a rendszert, de ez a kék téglalapban lévő üzenet fogadott: Default Boot Device Missing or Boot Failed. ctrl+alt+del-re újraindult a linux menüje és betöltött a rendszer. Egyébként a telepítés után teljesen mindegy, hogy a Secure Boot be van-e kapcsolva, vagy nincs, ugyanezt a procedúrát kell elvégezni a Mint indítására. Egyébként a gépben lévő rendszer is szerepel a rendszerindító menüben.
Meglehetősen furcsa ez a viselkedési módja az EFI-s rendszerindításnak. Egyelőre nem tudom, mi a megoldás. Ha meglenne, az éles rendszeremen is áttérnék a GPT-EFI-s párosra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint / Acer Aspire 3

#8 Értem. Gondolkodom a megoldáson, nem egyszerű.
A TPM telepítve van az Acer-edre?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint / Acer Aspire 3

#8 Kedves Lajos, nem igazán mindig értem, amit írsz, illetve bármikor is írtál.
-- először a Mandriva volt a szíved csücske a Mint helyett, úgy tűnt a válaszdból, hogyaz Acer Aspire noteszgépre csak azt tudtad feltenni,
-- aztán elmondtad, dehogy így volt, hanem egyetlenegyszer sikerült indítanod Mint-tet,
A következő válasz az volt, hogy, dehogy egyszer indítottad, AZ EGY MÁSIK -Mint- VOLT, és mostanra kiderül, hogy megint nem a kérdezőnek kedves módon próbáltad ki a Linux Mint-tet, hanem külső lemezről:
@kimarite: Újratelepítettem a Linux Mintet külső HDD-re UEFI-módban.
A merevlemezt előtte GPT-re partícionáltam (bár ezt a hely kiválasztásakor is el lehet végezni). A BIOS-ban be kell állítani az UEFI-módot és a Secure Bootot kikapcsolni (ehhez persze Supervisor Password kell). Ezután indulhat a telepítés, ami rendben lezajlik. A telepítőre bíztam a lemez felosztását. 3 partíciót hozott létre: 512 MiB FAT32 EFI System Partition, 19,54 GiB ext4 /, 7,92 GiB linux-swap. Ezután újraindítottam a rendszert, ami természetesen hiányzó booteszköz üzenettel leállt. Újra beléptem a BIOS-ba és beállítottam a Secure Bootot és a Select an UEFI file as trusted for executing menüpontban beállítottam az EFI partíción lévő grubx64.efi fájlt. Mentés után rendben elindult a külső HDD-ről a Linux Mint. Újraindítottam a rendszert, de ez a kék téglalapban lévő üzenet fogadott: Default Boot Device Missing or Boot Failed. ctrl+alt+del-re újraindult a linux menüje és betöltött a rendszer. Egyébként a telepítés után teljesen mindegy, hogy a Secure Boot be van-e kapcsolva, vagy nincs, ugyanezt a procedúrát kell elvégezni a Mint indítására. Egyébként a gépben lévő rendszer is szerepel a rendszerindító menüben.
Meglehetősen furcsa ez a viselkedési módja az EFI-s rendszerindításnak. Egyelőre nem tudom, mi a megoldás. Ha meglenne, az éles rendszeremen is áttérnék a GPT-EFI-s párosra.

Tehát még  mindig nincsen valós teszt az Acer Aspire 3 teljesen natív Linux Mint telepítésre való használatáról, külső eszközök igénybe vétele nélkül, stb. Saját ötletelések vannak, azok nagyon jók, de a kérdező még véletlenül sem ezt szeretné. Úgyhogy ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Kedves lajos és lazlo.

 Kedves lajos és lazlo.

Még mielőtt összeszólalkoznátok miattam , tudnotok kell,hogy a gépet endlessel kaptam, egy alap verzióval. vannak olyan programok amit nem tudok telpíteni, mert az endless 3.4.4-es van a gépemen. Szóval ettől egy kicsit okosabb kellene.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Endless OS vs. Linux Mint

#9 Kedves Gabriella!
Én tudom jól, hogy neked Endless van a gépeden, de ahogyan lazlo is írta, neked kell eldönteni, hogy meg akarod-e tartani, vagy Linux Mintre térsz át. Az Endless-t én is kipróbáltam. Jópofa, érdekes, olyan, mint egy nagy telefon, de tényleg sok program hiányzik a programkínálatából. Ha tényleg komolyabb rendszerre vágysz, térj át Linux Mintre. Hogy az Endless mellé hogyan kell telepíteni, nem tudom - ezt a jobban hozzáértők majd elmagyarázzák. A személyes adataidat lementheted külső tárolóra, ha szükséges.

Eddig azért nem kommunikáltam veled, mert kimaritét kérted meg a segítségre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak kíváncsiságból...

 Endless OS-re csak a saját beépített alkalmazásközpontjából tudsz telepíteni programokat. Ha innen akarsz valamit telepíteni de nem megy, akkor forgalmazóval kéne felvenni a kapcsolatot.

Csak kíváncsiságból kérdezem mi az amit csinálni akarsz, de nem alkalmas rá az Endless? Mert legjobb tudomásom szerint lehet vele böngészni(Firefox,Chrome,Chromium); szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni...(Libre Ofice), képet szerkeszteni (GIMP), videót vágni (Pitivi), zenéthallgatni, 3D modellezni stb... Ennél a Mint sem okosabb hidd el.

Egyébként szerintem, ha tényleg te akarod telepíteni az op.rendszeredet, akkor az lenne a legjobb ha visszavinnéd és megmondanád, hogy te nem erre gondoltál, neked olyan hardver kell amire gond nélkül lehet Linuxot telepíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint / Acer Aspire 3

@kimarite: A BIOS szerint a TPM installálva van, és engedélyezett.
Szerintem nyugodtan lehet telepíteni a Linux Mintet az acerekre, az op. rendszer nem nyúl bele a BIOS-ba, legfeljebb felülírja a lemezen lévő Endless-t. Live médiáról továbbra is használható a gép.
Még mindig nincs információ arról, milyen Gabriella BIOS-a és a telepítés milyen módban történt. E nélkül minden további leírás csak találgatás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint / Acer Aspire 3

#11Szerintem nyugodtan lehet telepíteni a Linux Mintet az acerekre, az op. rendszer nem nyúl bele a BIOS-ba, legfeljebb felülírja a lemezen lévő Endless-t.
-- neked is csak egyszer sikerült indítani a Mint-tet. Ezt valahogy nem tudom elfelejteni, ... talán, mert fontos információ. És homlokegyenest ellenkezőt állítasz, mint a te tapasztalatod a Mint és az Acer viszonyában.

Live médiáról továbbra is használható a gép.
-- szinte bármelyik gép használható a Live rendszerrel, de nyilván az nagy öröm lesz, ha csak így használható majd a gép, és sehogy máshogy nem (neked is csak egyszer sikerült indítani)

Még mindig nincs információ arról, milyen Gabriella BIOS-a és a telepítés milyen módban történt. E nélkül minden további leírás csak találgatás.
-- megkérdezzük. Akkor most meg van kérdezve, kedves Gabriella!
-- mit nézzen pontosan és milyen módszerrel (billentyű, BIOS menü, parancs, stb.)? Lajos, kérlek sorold ezeket.
... szerintem, fogalma nincs, hogy mit nézzen és hol ... .
-- vélhetően gyárilag az Endless OS-el kapta a gépet. Úgy tűnik.

Lajos, (másodszor vagy harmadszor írom, azaz idézlek) te nem Linux Mint-tel használod az Acer gépedet, mégpedig azért, mert a MInt-tet nem sikerült telepíteni, egészen pontosan elindítani nem sikerült. Hm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint / Acer Aspire 3

@kimarite: Egy kicsit te is felületesen olvasod el, amit írok, de lehet, hogy talán bonyolultan fogalmazok. Természetesen Linux Mintet használok - méghozzá az Xfce-verziót, de nem UEFI-s módban, hanem Legacy-módban telepítettem. UEFI-s módban most csak a te kedvedért tettem fel külső lemezre, hogy leírjam a tapasztalataimat. Nem csak egyszer indítható a linux, hanem akárhányszor, csupán a fenntebb leírt procedúra után. A legjobb az lenne, ha szereznél egy acer laptopot, és magad tennéd fel a Linux Mintet rá UEFI-módban.
Gabriella pedig készítsen képernyőfotókat a BIOS-menüiről, hogy láthassuk, mi van nála (F2-vel lehet belépni újraindításkor). Ezt már régen meg kellett volna tenni, mert így csak egy helyben topogás van. Vagy mondjátok el neki, milyen parancsokat adjon ki terminálban a rendszere felderítésére.
Ha esetleg elrontaná a rendszerét, a legújabb Endless-t visszatelepítheti (3.4.1-es az aktuális), ha tudja egyáltalán hogyan kell, de gyanítom, hogy nem; ezért kért innen segítséget. Ha az acernek sikerült, másnak is mennie kell, és nem csak Endless-t, hanem Linux Mintet Ubuntut, Manjarót is, stb. Miért adna ki egy világhírű cég olyan laptopot, amelyiken csak az általa telepített rendszer futna?!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint / Acer Aspire 3

#15 "Miért adna ki egy világhírű cég olyan laptopot, amelyiken csak az általa telepített rendszer futna?!"

Például azért, mert (gondolom) széleskörű garanciát vállaltak az eszközre, amit csak akkor tudnak teljesíteni, ha az általuk telepített Endless OS fut a gépen és nem egy akárki által felkínlódott akármilyen rendszer...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linux Mint / Acer Aspire 3

#15 Kissé bonyolultan fogalmazol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

lazlo

 A topikot végigolvastam - de nem csak ezt, hanem a linuxtelepítésed kálváriáját is -, és tudom miről van szó. Azért megkérdezném: milyen szakmai előadásokat tartasz, mert biztosan nem a linuxról?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint / Acer Aspire 3

@mtimea: Az Endless OS amerikai, az acer meg tajvani. Nem látom az összefüggést: mi köze az op. rendszernek az acerhez? Milyen kárt okozna egy másik linux a notebookban? A Dell pl. Ubuntuval adja a gépét. Ha esetleg valaki az openSUSE-t kedveli, miért ne telepíthetné a gépre a hozzáadott rendszer helyett? Azt sem értem, miért ezt a lebutított Endless-t mellékelik (igaz, hogy én még a tényleg használhatatlan, parancssoros Linpus OS-szal kaptam a gépet)? Próbáltam pl. a VirtualBox-ot feltenni rá (Endless-re), de nem ment. Számomra fontos programok nincsenek meg a szoftverközpontban (Handbrake, MKVToolNix, Double Commander, stb.). Vagy hol van pl. a Timeshift - amivel pillanatképeket lehet készíteni a rendszerről, és bármikor visszaállítható, ha beüt a krach -, indítható flashdrive-készítő? Még jó, hogy benne van a LibreOffice, VLC, Chrome, Firefox. Tanulóknak megfelelő ez a gyenge linux, de középiskolától felfelé már nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

Meglepő

 Sziasztok!

Érdekesnek találom ezt a leírást. Nekem is Acer laptopom van, 2015-ben vásároltam.
Azóta van dual bootban egy LM 17.3 cinnamonnal és win 8.1, bár az utóbbit szinte sosem használom.

Nekem gond nélkül ment a telepítés, mindig elindul mindkét oprendszer. A linux egyszer kiírta, hogy a cinnamon összeomlott újraindítom-e. Újraindítottam (csak a cinnamont nem a gépet), egyet villlant a kijelző és minden folytatódott gond nélkül, semmi adatvesztésem nem volt.

Lehet szerencsém van/volt? :)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve