Megjelent a Linux Mint 18.3 „Szilvia” Béta verziója

kami911 képe

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 18.3 BÉTA kiadását, amely a Sylvia nevet kapta. Ahogy a 18-as kiadás is, a 18.3-as kiadás is az Ubuntu – 2016. áprilisban megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.
Ez a kiadás tartalmazza a Cinnamon 3.4 és a MATE 1.18 nemrég megjelent verzióit, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egy időben a LMDE 2 „Betsy” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Újdonságok

Az új kiadás számos apróbb és nagyobb újdonságot hoz. A Szoftverkezelő alapos felújítást kapott. Az olyan népszerű alkalmazások telepítését is megkönnyíti, mint a Spotify, WhatsApp, Skype, Google Earth, Steam, vagy a Minecraft. Az alkalmazás nem csak jobban néz ki, hanem gyorsabban is működik.

A projekt szerint a következő, Linux Mint 18.3 kiadás alapból „teljes Flatpak támogatással” érkezik. Ez Linux Mint Szoftverkezelő integrációt is tartalmaz.

A Flatpak az „asztali alkalmazások összeállításának és telepítésének következő generációs technológiájaként” lett beharangozva, amely több Linux disztribúcióban is biztonságosan működik. A PPA-kból telepített alkalmazásokkal ellentétben, a Flatpak appok saját, izolált környezetükben futnak. Ez a homokozó tartalmaz mindent, amely az app futtatásához szükséges (a függőségek megoszthatóak az alkalmazások között). Ez azt is jelenti, hogy a Flatpakkal ugyanazon alkalmazás több verziója futtatható egymás mellett, bárminemű probléma nélkül.

Ez a megoldás szinte a Linux Mintre lett szabva, mivel az stabil LTS alapokra épül. A disztribúciót rendszeresen kritizálják, mert „elavult szoftvereket” szállít. Többé már nem. A Flatpakkal a Linux Mint felhasználók – elméletben – képesek lesznek arra, hogy a legfrissebb szoftvereket telepítsék – még a stabil LTS alapokon is – anélkül, hogy a hiányzó függőségekkel és a csomagütközésekkel bajlódjanak, vagy harmadik féltől származó PPA-któl függjenek.

A rendszer mentése is alaposan megújult. Az eddigi mentőeszköz a most már csak a felhasználó személyes mentésére alkalmas. A rendszer teljes mentésére a TimeShift nevű alkalmazás került a rendszerbe. Ezzel a programmal, rendszeres és pontos mentéseket, pillanatképeket készíthetnek a felhasználók.

A lehetséges programhibák felderítésében a Hibajelentő lesz majd a fejlesztők segítségére, amely a felhasználóktól könnyeben gyűjti majd be a szükséges információkat.

A Cimmanon 3.6 már GNOME online fiókok támogatással érkezik. Így például a Google Drive és a OwnCloud hozzáférések közvetlenül elérhetőek lesznek a Nemoban, a fájlkezelőben.

Számos más újdonság is bekerült a rendszerbe, ezekről a következő linkeken lehet olvasni angol nyelven.

Rendszerkövetelmények

  • Memóriaigény: 1 GB RAM (2 GB ajánlott a gördülékeny használathoz),
  • Háttértárigény: minimum 15 GB (20GB ajánlott),
  • Grafikus kártya legalább 1024×768 felbontással (alacsonyabb felbontásnál az ablak ALT gombbal mozgatható, ha nem fér el képernyőn),
  • DVD-meghajtó vagy USB port.

Főbb szoftverösszetevők

A Linux Mint 18.3-es BÉTA, Sylvia kódnevű verziója a főbb összetevőket tartalmazza:

  • Cinnamon 3.6 verzió (Cinnamon változat),
  • MATE 1.18 verzió (MATE változat),
  • Linux kernel 4.10 verzió,
  • Ubuntu 16.04 programcsomagok.

Megjegyzések

  • A 64 bites ISO lemezkép elindul BIOS és UEFI üzemmódban is.
  • A 32 bites ISO lemezkép kizárólag BIOS üzemmódban indul el.
  • A 64 bites ISO lemezkép használata ajánlott az összes modern számítógép esetén, amelyet az elmúlt tíz évben került forgalomba.

Frissítési figyelmeztetések

  • Ez a BÉTA kiadás kritikus hibákat tartalmazhat, ezért ezt a kiadást csak tesztelési céllal használja, annak érdekében, hogy visszajelzéseivel segíthesse a Linux Mint fejlesztőcsapatát. Így a fejlesztők még a végleges kiadás előtt javíthatják a felmerülő hibákat.
  • A BÉTA kiadásról frissíthet majd a végleges kiadásra.
  • A Linux Mint 18.2 verzióról frissíthet a 18.3-es verzióra. A frissítés menetét a Linux Mint 18.3 végleges verziójának megjelenése utáni hónapban teszik közzé a fejlesztők.

Hibajelentés

  • Kérjük jelentse a talált hibákat a következő blog hozzászólásként. MATE esetén pedig itt.
  • Hibajelentéskor, amennyire csak lehet, pontosan írja le a hibajelenséget és azt is, hogy a fejlesztők hogyan tudják reprodukálni a hibát, vagy megértsék a bejelentés okait.
    • A reprodukálható és érthető hibák könnyebben javíthatóak.
    • Fontos leírni, hogy a hiba mindig, gyakran jelentkezik, vagy hogy mivel lehet előidézni.
    • Ne felejtse el megemlíteni, ha egy hiba máskor, vagy másik terjesztésben nem jelentkezik, illetve más környezetben sem reprodukálható.
    • A nem reprodukálható vagy nem érthető hibákat nem lehet javítani.
  • Látogassa meg a fejlesztési terveinket tartalmazó oldalt: https://github.com/linuxmint/Roadmap ahol figyelemmel kísérheti a fejlesztés menetét a BÉTA és a végleges változat között.

Letöltés

MATE (64 bit) letöltés

Cinnamon (64 bit) letöltés

Hozzászólások

kimarite képe

Google Drive

A Cinnamon 3.6 már GNOME online fiókok támogatással érkezik. Így például a Google Drive és a OwnCloud hozzáférések közvetlenül elérhetőek lesznek a Nemoban, a fájlkezelőben.

A megvalósított kliensről lehet tudni valamit bővebben?

A korábbi Grive(2) megvalósítása vagy egészen más projekt?
Mert a dolog elég 'nehézkes' volt eddig. A Google-lal.
https://github.com/vitalif/grive2
( https://linuxmint.hu/blog/2016/03/a-google-drive-kliens-telepitese-grive... )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

18.3 béta

 Sziasztok!

Ha valaki nem akar szívni, ne rakja fel, még nagyon beta. Kezdettől fogva vannak vele problémák, most épp a legújabb frissítés óta nem nyílik meg a rendszerbeállítások. Azon kívül, a frissítéskezelőben megjelent nálam a mate-panel szonya frissítése, holott a cinnamon verzió van telepítve. Ezt konkrétan nem nagyon értem.

https://kephost.com/images/2017/11/20/Kepernyokep--2017-11-20-14-38-53.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

18.3 béta

Sziasztok!

 

Mate-sony  megjelenik nálam is a frissítéskezelőben. Rendszerbeállítás nekem működik.

Megjelenésekor telepítettem és nem okozott eddig semmi problémát.

Hibátlan a működése, végső verzió tuti stabil lesz.

18.1 és a 18.2 -vel voltak gondjaim. Hosszú percekig dolgozott, egér sem mozdult.

Nem kerestem a hiba okát. 18.3-nál nem tapasztaltam eddig hasonlót.

Böngészőben -Firefox- több ablak megnyitása igénylé ua. úgy mint a régebbi verziók a memóriát.

Üdv. Mindenkinek!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

18.3

 Felraktam élesbe: nálam teljesen jó, stabil (A frissítésben valóban lehet egy kis kavarodás, nálam is kiíja a caja frissítéseket a cinnamonban, de ez szerintem általános hiba: a18.2-es MATE-n is felajánlja a nemo frissítését :) )

A google drive megoldása jó, mintha egy külső meghajtó lenne csatolva, bár gyors nettel is elsőre pár másodperc, míg bele tudsz lépni, szóval részemről én maradok az insyncnél.

Viszont a google-naptár beépülése teljesen kimaradt, ami kár, én arra vártam leginkább, ubi 17.10-en szépen működik is.

De az összbenyomásom pozitív, tetszenek az újdonságok (szoftverkezelő, timeshift, stb)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Google calendar

 Szia, köszönöm, működik, bár riasztást nem kaptam eseményről (felugró ablak+esetleg hang), de azt lehet, én bénáztam el. Meg hát miért kell külső program, szerintem meg kellene oldani alapból. Abszolút ez a jövő (sőt, inkább már jelen), adatok, címek, programok, fájlok, jegyztek felhőben, egyszerre elérem telóról, tabletről, asztaliról, mindenhonnan.

Ha pedig már külső programot kell használni, ajánlom a Rainlendar-t, ingyenes (bár én meg is vettem, mert nagyon jó, 9.95EUR), tud magyarul, skinezhető, van riasztás (a lekésettekről is)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve