Partíció zsugorítási probléma

Fórum: 

Üdvözletem!

A gépemben van egy 64 Gb-os ssd, azon van a Linux mint Cinnamon 64 bit. Minden probléma nélkül működik. csatolva van egy 320 Gb-os merevlemez, ext4 re formázva. Ezt a 320 Gb-ot szerettem volna gparted programmal zsugorítani de hibával kidobott.

A hiba:

GParted 0.25.0 --enable-libparted-dmraid --enable-online-resize

Libparted 3.2
/dev/sdb1 mozgatása jobbra és zsugorítása (298.09 GiB → 186.01 GiB) 00:00:00 ( HIBA )

/dev/sdb1 kalibrálása 00:00:00 ( SIKER )

útvonal: /dev/sdb1 (partíció)
kezdet: 2048
vég: 625139711
méret: 625137664 (298.09 GiB)
/dev/sdb1 fájlrendszerhibáinak keresése és azok javítása (ha lehetséges) 00:00:00 ( HIBA )

e2fsck -f -y -v -C 0 /dev/sdb1 00:00:00 ( HIBA )

e2fsck 1.42.13 (17-May-2015)
/dev/sdb1 nem támogatott jellemzőkkel rendelkezik: metadata_csum
e2fsck: Szerezze be az e2fsck újabb verzióját! 

Ami érdekes (számomra), hogy amennyire a neten utána kutattam az e2fsck kimondottan ext2 lemezek ellenőrzésére szolgál, viszont az én gepemen ext2 egyáltalán nincs! Mi lehet a gebasz?

RE: Partíció zsugorítási probléma!

@#0
„...csatolva van egy 320 Gb-os merevlemez,... Ezt a 320 Gb-ot szerettem volna gparted programmal zsugorítani.”
Azt hiszem, meg is írtad a megoldást, ha csatolva van, akkor szerintem nem fog menni, próbáld Live alól, de mielőtt hozzáfogsz, feltétlen készíts mentést a fontos adataidról!
(Ha vannak rajta adatok a zsugorítandó részen, akkor a kezdeményezett folyamat végrehajtása akár meglepően soká is eltarthat.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Partíció zsugorítási probléma!

#1 Üdv. !

Az e2fsck ismeri az ext2/ext3/ext4-et is.

https://linux.die.net/man/8/e2fsck

Szerintem is live alól csináld.

A parancs pedig szerintem legyen:

e2fsck -p -f /dev/sdx(x)

Az " fdisk -l "  megmutatja a javítandó partíció azonosítóját.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Partició zsugorítási probléma!

@#0 Csatolt partíciót nem tudsz átméretezni. Válaszd le, de előtte mindenképpen készíts mentést. Ha jól látom maga a rendszer egy 64 GB-s ssd-n fut, és te egy másik 320GB-s merevlemez partícióit próbálod átméretezni, tehát semmi szükség live rendszerre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

e2fsck / e2fsprogs 1.43.3

Mindaz igaz, amit a többiek mondanak
-- az e2fsck kezeli az 'ext4' tipust is és
-- nem szabad csatolva lenni a partíciónak, amit a Gparted-del valamilyen tulajdonságában (pl. méret) megváltoztatsz.

A hibára a következő javaslom. Telepíts egy újabb e2fsck verziót az itt látható módon
https://askubuntu.com/questions/747656/ext4-broken-file-system-on-ubuntu...
( https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=213125 )

A telepítéshez szükséges alkalmazások telepítése
(ha valami nem települ, írd meg ide / elméletileg az autotools-dev is tartalmazza az autoconf és automake csomagokat ..., de jobb, ha ez kiderül, mintha mégsem ..., a telepítésnél is kiderülne)

sudo apt-get update
sudo apt-get install build-essential fakeroot devscripts libc6-dev gcc g++ make autoconf automake autotools-dev m4 libtool gettext

Telepítés (a legújabb e2fsprog verzió az 1.43.3)
-- illetve pontosabban csak futtatás (a kapcsolókat neked kell a './ecfsck' [futttatás] után írnod majd a használathoz)
-- amíg a './configure' hiányzó függőséget jelez, nem léphetsz a következő, azaz a 'make' lépésre
-- a tevékenységeket felhasználói terminálban kell elvégezni; $ !
-- tehát nem itt; # ! (szólok, mert néha -másnál- előfordul)

cd
wget -c http://netix.dl.sourceforge.net/project/e2fsprogs/e2fsprogs/v1.43.3/e2fsprogs-1.43.3.tar.gz
tar xzf e2fsprogs-1.43.1.tar.gz
cd e2fsprogs-1.43.1
./configure
make
cd e2fsck/
./e2fsck

-- a telepítés a 'sudo make install' lenne (felhasználói terminálban; $ !) ... a 'make' lefutása után (és ekkor az utolsó két parancs nem kell, mert ekkor ténylegesen települ az alkalmazás a rendszeredbe, a kifogásolt 'régi' helyére). Az INSTALL nevű fájlban (a letöltött és tömörített e2fsprogs csomagban található) is van leírás a valós telepítésről (melynek a függőségeit pótolni kell ..., ha vannak).

Megjegyzés (a fenti linkről); ./configure # <== ha ez a lépés nem fut le teljesen, a config.log fájban van a magyarázat, amely vélhetőleg "libc6-dev" telepítése a rendszereden # a telepítés módjának egyéni összetevőit a legelső parancs által közöltem, pótolva ezt a függőséget is.

___

e2fsprogs
https://sourceforge.net/projects/e2fsprogs/files/
http://e2fsprogs.sourceforge.net/e2fsprogs-release.html

Ext4 Metadata Checksums
https://ext4.wiki.kernel.org/index.php/Ext4_Metadata_Checksums
https://www.vanheusden.com/linux/mdi.php

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm srácok a sok

Köszönöm srácok a sok segítséget!

 

Ma kipróbálom amit írtatok.

Én voltam pontatlan, csatolva neki sem látott a gparted de leválasztva volt amikor  fenti hibaüzi ment.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

változás....

Hát sajnos át kell alakítanom a rendszeremet.

A nejem notebookja megadta magát így (ha nem is véglegesen) dual rendszert kell összehoznom. Lementettem a cuccaimat, szóval a következő lesz a project.

A 320 Gb-os HDD-re telepítem a windows-t aztán az ssd-re a linux Mint-et. A kérdésem az lenne, hogy hova tegyem a grub-ot hogy lássa a másik meghajtón a windowst. Vagy utólag kell szerkesztenem a grubot?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:változás....

#6

Teheted a grubot bármelyikre, de célszerű arra a lemezre amelyiken a linux rendszer van.

Nem kell utólag szerkeszteni, mert a LinuxMint tartalmazza az os-prober nevű alkalmazást, és megtalálja a grub telepítésekor a windowst a másik lemezen is. Arra figyelj csak, hogy miután feltelepítetted először a windowst, utána a linuxot, a biosban be kell állítani a boot sorrendnél azt a lemezt amire a grub került.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

18.2 Cinnamon-t használok már néhány hete.

Volt egy windows-os futtatások számára fenntartott üres partícióm, amit régóta nem használok. Hozzá akartam fűzni ezt a területet a System partícióhoz.

Hát az egyetlen közvetlenül felajánlott lehetőség a "Lemezek" lett volna. De roppant szegényes parancs készlettel.

Azt logikáztam ki magamnak, hogy akkor először törlöm a szükségtelen partíciót, és majd tovább bűvölködök.

El is szállt a boot-olásom azonnal. Két napomba telt, amíg visszahoztam, a Live lemezről, meg az inernetről (külön tablet PC használatával) összekapart információkból, és a SystemRecsueCD letöltése után. De a sokadik próbálkozás után már a http://opensource-sidh.blogspot.hu/2011/06/recover-grub-live-ubuntu-cd-p... leírás is segített a helyreállításban. A sokszor ajánlott grub-install csupaszon semmit nem javított.

Hogy én voltam-e a zöldfülű, nem tudom. De ezentúl csak a gparted-el nyúlok a lemezeimhez.

Mint írtam, előzetes köszönettel segítséget nem várok, mert rendbejöttem. Azért tettem ezt a megjegyzést, hogy netán óvaosan kell használni a "Lemezek" alkalmazást, amíg valaki ki nem javítja.

Megjegyzem még azt, hogy a Synaptic egy a nyomtatóvezérléssel kapcsolatos lib-es file frissítési kérelmét megtagadta, mondván hogy nem eléggé biztonságos, aminek korábbi változatát szó nélkül letöltötte. Van olyan érzetem, hogy ha nem is minden mirroron, de sűrűn hack-elik a Linux programokat. Erre viszont szívesen fogadnék olyan javaslatot, hogy melyik tároló a legbiztonságosabb. Ha jogos az aggodalmam.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#8 Frissítési probléma

Egy másik hozzászólásodban
https://linuxmint.hu/comment/14068#comment-14068
a DOS-nál bonyolultabbnak, 'sok parancsosnak' jellemzed a Linux-szot (igaz, de hiszen a DOS-nál eléggé sokkal többet is tud). ;)

„a Synaptic egy a nyomtatóvezérléssel kapcsolatos lib-es file frissítési kérelmét megtagadta, mondván hogy nem eléggé biztonságos, aminek korábbi változatát szó nélkül letöltötte.”
--ellenőrzésként futtasd a 'sudo apt-get update' parancsot, vélhetően a csomag tárolójának  hitelesítési kulcsa hiányzik. Ez pótolható. Anélkül is telepíthető a csomag -mármint, csak ha tökéletesen megbízol a tárolóban- de azért a kulccsal hitelesítve a tisztább, és jobban is alszol.

„Van olyan érzetem, hogy ha nem is minden mirroron, de sűrűn hack-elik a Linux programokat. Erre viszont szívesen fogadnék olyan javaslatot, hogy melyik tároló a legbiztonságosabb. Ha jogos az aggodalmam.”
-- általában minden tükröt folyamatosan támadnak, épp úgy, mint minden weboldalt. Ennek kivédése a rendszergazdák feladata. Ez a támadás nem azonos a tárolókon tartózkodó csomagok meghackelésével. A tárolók -tükör szerverek- tartalmát ellenőrizni szokták, a rendszergazda feladata, hogy megnézze, ugyanaz-e a csomag, mint amit feltöltöttek. A problémád a PGP kulcs hiányából adódik, s ezt a rendelkezésemre bocsátott információk, továbbá a saját tudásom (tapasztalatom) alapján mondom. Én -más kötődés miatt- sokszor a bolgár tükröt használom, de próbáltam már afrikait vagy tibetit is. Általában nem foglalkozom ezzel a kiválasztással, csak, ha ezsembe jut vagy ... lassúak a magyar szerverek és ezért váltani szükséges valami másra.

-----

Lemezek

„Volt egy windows-os futtatások számára fenntartott üres partícióm, amit régóta nem használok. Hozzá akartam fűzni ezt a területet a System partícióhoz.”
-- kérdés, hogy melyik 'System' partícióhoz, a Windows-zéhoz vagy a Linux rendszer partícióhoz? Mert A Linux rendszer partícióhoz fűzni biztosan nem tudtad :-), mivel használatban lévő fájlrendszerekhez -a saját rendszerből- hozzányúlni nem tudsz. .. és itt jöhetett be valami 'probléma', amit nem tudunk, ... vagyis 'lépés' a próbálkozás folyamatában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

 Köszönöm a figyelmedet!

A 'sok parancsos' Linux megjegyzést ahhoz a bejegzéshez tettem, ahol az volt a költői kérdés "Miért nem tanítanak a matek tanárok Linuxot?" Azt is írtam, hogy akkor kezdődik a gond, amikor nem elég az alapfelépítés, amikor az ember belebotlik valami hibába. Jönnek a kínaiul írott segítségek. Erre nincs ideje a tanároknak, a tanulóknak pedig feje, befogadni a valóban nagy tudású Linux egészét. (A középiskolások még merőben más fejjel tanulnak, mint a másodévtől az egyetemi hallgatók.) Továbbá a tanárnak nincs joga olyat tanítani, amivel maga sincs tisztában.

Hitelesítés. Bocsánat a pontatlanságért. A Synaptic azt írta, hogy gyenge a hitelesítés (valami ...1-es) és ezért nem hajlandó letölteni. Tehát én, a mezítlábas, hozzá sem tudok férni.

Lemezek. Egy évvel ezelőtt álltottam fel a rendszert, akkor friss Kubuntuval. Ext4-es file rendszerekkel. Egy másodlagos partíciót fat32-re akartam akkor formázni, de most az is Ext-4-es. Valami dereng, hogy akkor a másodlagosság miatt nem engedte ide a fat formátumot. Ennek a partíciónak "windows" kötetnevet adtam. Ezen kívül más utalást nem tettem a Windowsra partícionáláskor, mert utoljára Win 98-at tettem félre sok évvel ezelőtt véglegesen. A Linux Mintet a közelmúltban a Kubuntu mellé telepítettem, mert az elkezdett nyekeregni, és így nem tudtam még, mi mindent akarok majd átmenteni a múltból. A mostani malőr adjusztálása közben meglepetve látom, hogy valamely parancs hatására amikor felsorolta a partíciókat , a hd0 vagy sda nevek mellett azt írta, hogy msdos... talán 6., Csak a tájékoztatásod érdekében írtam le ezeket, ha már voltál olyan szíves velem törődni. Nem kell ezzel foglalkoznod, mások jobban rá lehetnek szorulva a segítségedre. Egyelőre megy a szekér. Ha valamivel nem boldgulok, akkor szólok. Mint mondtam, csak jelezni akartam, hogy óvatosnak kell lenni a "Lemezek" használatakor.

Egyébként HP nyomtatók telepítésével erőlködöm. A Linux MInt "Nyomtatók" csomagja sem működik rendesen. A listán megvannak a nyomtatóim, de telepítés után semmit nem működtek. A HPLIP külső telepítésével az OfficeJet K80 már dolgozik, de a párhuzamos portra tett Laserjet 4L még nem. No, itt is van pl. csavar, amikor a Mint-es Nyomtató telepítő URI megnevezést kér. Ami a hozzám hasonló mezítlábasnak már kínai, és órákig tartó keresgéléssel esetleg elérhető.

Ismételt köszönettel

Béla

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#10 „Hitelesítés. Bocsánat a pontatlanságért. A Synaptic azt írta, hogy gyenge a hitelesítés (valami ...1-es) és ezért nem hajlandó letölteni. Tehát én, a mezítlábas, hozzá sem tudok férni.”
-- kéne a tárolók listájáról az

inxi -r

kimenet (https://paste.ubuntu.com/ - az URL kell ide). Illetve, egy kép a Synaptic jelzésről, például az Imgur.com kép-megosztó oldal segítségével megmutatva. Mindkettő azért, hogy lássuk, hogy pontosan melyik tároló nem teszik a rendszernek. Netán SHA problémáról van szó? Talán az Abevjava tárolóval van gond?

„Azt is írtam, hogy akkor kezdődik a gond, amikor nem elég az alapfelépítés, amikor az ember belebotlik valami hibába. Jönnek a kínaiul írott segítségek.”
-- lehet kérdezni és visszakérdezni: azaz szabad ez is. Mondanám, hogy kötelező is, de az már 'diktatúra' lenne. :-)

„nincs ideje a tanároknak, a tanulóknak pedig feje, befogadni a valóban nagy tudású Linux egészét. (A középiskolások még merőben más fejjel tanulnak, mint a másodévtől az egyetemi hallgatók.) Továbbá a tanárnak nincs joga olyat tanítani, amivel maga sincs tisztában.”
-- helyettük, mellettük (segítség képpen) vannak az ilyen fórumok.

„Lemezek. Egy évvel ezelőtt álltottam fel a rendszert, akkor friss Kubuntuval. Ext4-es file rendszerekkel. Egy másodlagos partíciót fat32-re akartam akkor formázni, de most az is Ext-4-es. Valami dereng, hogy akkor a másodlagosság miatt nem engedte ide a fat formátumot. Ennek a partíciónak "windows" kötetnevet adtam.”
-- a másodlagos partíciót is megformázhatod bármire. Valami más dolog miatt nem engedélyeződött a FAT32 formázás. Hogy miért, nem tudhatom.

„A mostani malőr adjusztálása közben meglepetve látom, hogy valamely parancs hatására amikor felsorolta a partíciókat , a hd0 vagy sda nevek mellett azt írta, hogy msdos... talán 6., Csak a tájékoztatásod érdekében írtam le ezeket, ha már voltál olyan szíves velem törődni. Nem kell ezzel foglalkoznod, mások jobban rá lehetnek szorulva a segítségedre. Egyelőre megy a szekér. Ha valamivel nem boldgulok, akkor szólok. Mint mondtam, csak jelezni akartam, hogy óvatosnak kell lenni a "Lemezek" használatakor.”
-- a parancsok (MBR)

sudo fdisk -l

vagy (GPT)

sudo parted -l

szóval ezekből megtudjuk a lemeze(i) particionálását, .. ha ide másolod.
Akár mindkettőt is futtathatod, másféle mód írják ki az információkat, és egyik sem tesz tönkre semmit (mármint az fdisk nem teszi tönkre az EFI particionálást, és viszont). Ha négy elsődleges partíciód lehet, akkor nálad az MBR van.

„csak jelezni akartam, hogy óvatosnak kell lenni a "Lemezek" használatakor.”
-- hát, nem szeretnélek elszomorítani, de tény, hogy a már elindított, azaz használatban lévő Linux rendszer partícióhoz (amit system-nek nevezel), semmiképpen nem tudsz hozzáadni más partíciót. Erre, ilyesmikre való a LiveCD (rendszer). Tehát mindenképpen te voltál a 'hibás'. Az, hogy a 'Lemezek' alkalmazás 'beépített védelme' miért nem akadályozta meg az ügyködésed, nem tudom ..., de lehet, el kéne indulnod egy programozói tanfolyamon, ha már ilyen ügyes vagy, és meghekkelted a 'Lemezek'-et. ;)
A kérdésre nem válaszoltál (figyelek! :-)):
-- kérdés, hogy melyik 'System' partícióhoz, a Windows-zéhoz vagy a Linux rendszer partícióhoz?

„Egyébként HP nyomtatók telepítésével erőlködöm. A Linux MInt "Nyomtatók" csomagja sem működik rendesen. A listán megvannak a nyomtatóim, de telepítés után semmit nem működtek. A HPLIP külső telepítésével az OfficeJet K80 már dolgozik, de a párhuzamos portra tett Laserjet 4L még nem. No, itt is van pl. csavar, amikor a Mint-es Nyomtató telepítő URI megnevezést kér. Ami a hozzám hasonló mezítlábasnak már kínai, és órákig tartó keresgéléssel esetleg elérhető.”
-- ne keverjük a témákat, nyiss ennek a kérdésnek egy új topikot a megfelelő helyen.
-- de azért valami az URI-ról (elég nyomtató specifikus a 'megtalálása, úgyhogy ne ebben a topikban tárgyaljuk ki), de gyakorlatilag egy elérési út (cím) a hálózatodon (ha hálózati nyomtató / ha nem, akkor is van címe ;) ... ennek 'megtalálása függ a nyomtató tipusától, a használt alkalmazás (hplip) mutatja meg, vagy van paracssoros keresés - a nehézség az, hogy nekem nincs nyomtatóm, és tényleg jobb lenne új topikban megbeszélni ezeket)):

„A Uniform Resource Identifier (URI) is an addressing technology for identifying resources on the Internet or a private intranet. The terms URI and URL are used synonymously. URIs can be used with application-level protocols, called URI schemes. The Solaris printer software includes support for configuring network-attached printers. When creating print queues for network-attached printers by using LP print commands or by using Solaris Print Manager, you can specify the device as a device-uri.”
https://docs.oracle.com/cd/E19120-01/open.solaris/819-7761/fwmxi/index.html
valamint (csak tájékoztatás URI témakörben, eszedbe ne jusson követni ... a leírásokat)
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1719571
https://askubuntu.com/questions/314314/laser-printer-scanner-brother-dcp...
http://asztprint.inf.elte.hu/linux.html
https://hu.opensuse.org/Dokument%C3%A1ci%C3%B3/SL9.3/Rendszer/Nyomtat%C3...
https://www.freebsd.org/doc/hu/articles/cups/printing-cups-clients.html
https://unix.stackexchange.com/questions/140952/device-uri-for-printer

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

 Kedves kimarite!

Még egy kérdésedre elfelejtettem válaszolni. Hogy hajlandó vagyok-e segíteni a fejlesztésben. Válaszom : igen. Elsősorban azért regisztráltam ide, bele is írva az önleiratomba. De! Odáig mindent szívesen megteszek, hogy amibe belebotlom, azt közzéteszem. Ha van aki meghallgatja, és nem fölöslegesen terhelem vele. De! Ezen a szakterületen alkalmatlan vagyok önálló munkára. Angol tudásom is szegényes, nyevtanilag is és számítástechnikailag is lektorálásra szorulna. Különösen olyan részben, amit nem áll módomban kipróbálni. Túlságosan kevés részeit használom a szoftvereknek, hogy azt tesztelésnek lehetne nevezni. Csekély ismereteim miatt nem is igen lennék képes egy szisztematikus tesztelés megszervezésére.

A "Lemezek" témánál maradva

energmester@toth-asztali ~ $ inxi r
CPU~Single core Intel Celeron D (-UP-) speed~3067 MHz (max) Kernel~4.10.0-35-generic x86_64 Up~49 min Mem~1022.7/1989.6MB HDD~40.0GB(29.7% used) Procs~171 Client~Shell inxi~2.2.35

A pastebin és az lmgur használata, célja már meghaladja a képességeimet.
Most, hogy mondod, úgy dereneg, hogy az SHA1-et keveselte.
Nem Abejava tárolót használtam, hanem
mirror.infotronik.hu/mirrors/linuxmint/pakages
és
ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu
beállítást (mert a 17.1-es Linux Mint-em a KFKI mellett lett sánta)
 
Valóban előfordulhatott, hogy a partíció törlési parancsot az sda4-ben csatolt másodlagos partíció mellett, de csatolatlanra adtam ki. Tiltó vagy hiba jelzés nem volt. Csak legközelebb nem bootolt fel a gép. Mert a "Lemezek" alkalmazásban az átméretezés lehetőségét nem találtam.

sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 37,3 GiB, 40000000000 bytes, 78125000 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x0004c65d

Eszköz     Indítható    Start    Vége Szektorok  Size Id Típus
/dev/sda1                2048   292863    290816  142M 83 Linux
/dev/sda2              292864  8105983   7813120  3,7G 82 Linux lapozó / Solaris
/dev/sda3             8105984 26833473  18727490    9G 83 Linux
/dev/sda4            26834942 78123007  51288066 24,5G  5 Kiterjesztett
/dev/sda5            47169536 66699263  19529728  9,3G 83 Linux
/dev/sda6  *         26834944 47169535  20334592  9,7G 83 Linux

Partition table entries are not in disk order.

A most üres másodlagos partíció nincs a fenti listán.

sudo parted -l

Típus: ATA WDC WD400BB-75FJ (scsi)
/dev/sda lemez: 40,0GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: msdos

Lemezjelzők:
Szám  Kezdet  Vég     Méret   Típus     Fájlrendszer    Jelzők
 1    1049kB  150MB   149MB   primary   ext4
 2    150MB   4150MB  4000MB  primary   linux-swap(v1)
 3    4150MB  13,7GB  9588MB  primary   ext4
 4    13,7GB  40,0GB  26,3GB  extended
 6    13,7GB  24,2GB  10,4GB  logical   ext4            boot
 5    24,2GB  34,2GB  9999MB  logical   ext4

Na most már látom, hogy msdos típusú partíciós táblám van. De hogy miért? (Erre ne válszolj!) Ext4-es formátumok mellett!!!
Azért állítottam 4 gigás swap-et, hogy abból talán gyorsabban futna az éppen felépült rendszerem. De úgy tűnik, még az Opera böngésző sem használja gyorsítótárnak. (A Firefoxot azért tettem félre, mert sokkal többet forgalmaz [a guggli érdekében])
Az sda3-on a Kubuntu van félretéve az sda1-ről bootolandóan, benne az sda5 /home csatolással. Ezért multibootolt a felépítés. A Linux Mint  telepítés az sda6-ba passzírozta magát. Egyelőre félek hozzányúlni, hogy a Kubuntut eltávolítsam.  Az üressé tett (itt nem látható harmadik másodlagos partíciót tettem volna hozzá az sda6-hoz)
 
"-- kérdés, hogy melyik 'System' partícióhoz, a Windows-zéhoz vagy a Linux rendszer partícióhoz?" - nincs Windows rendszer fenn. A Linux Mint-es sda6-os partícióhoz akartam hozzáadni. De idáig még nem jutottam el. Mert már a nem csatolt partíció törlésére elszállt a grub bútolása. Mert a "Lemezek" alkalmazásban az átméretezés lehetőségét nem találtam.
 
Ezen a felületen is van valami gabaj. Amikor eleresztem, agyonvágja a bekezdéssek tördelését. Elnézést az ömlesztett formátumért. Amikor pedig egy megkezdett bekezdésbe akarok beszúrni egy másolandót, akkor mindent kitöröl a bkezdésből, ami addig benne volt. Mit jelent a "Szövegszerkesztő tiltása" utasítás? A felsorolt HTML jelölők záró elemei is alkalmazandók? Pl. </p>

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#12 inxi r és inxi -r közti különbség (avagy, ennyit számít egy kötőjel hiánya.) :)

https://paste.ubuntu.com/25698694/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#12 Haladjuk sorban, lépésenként. Két kérdés most két válasszal.

-- először is, azt írtam

inxi -r

lemaradt a minusz jel a te parancsodból. Sokat számít :-)
Kérem a kimenetet a parancsot helyesen kiadva.

-- másodszor, válaszolva a felvetésedre
Ezen a felületen is van valami gabaj. Amikor eleresztem, agyonvágja a bekezdéssek tördelését. Elnézést az ömlesztett formátumért. Amikor pedig egy megkezdett bekezdésbe akarok beszúrni egy másolandót, akkor mindent kitöröl a bkezdésből, ami addig benne volt. Mit jelent a "Szövegszerkesztő tiltása" utasítás? A felsorolt HTML jelölők záró elemei is alkalmazandók? Pl. </p>
a rövid válasz az hogy
    -- ne nyomd meg a 'Szövegszerkesztő tiltása' elemet (csak, ha tökéletesen értesz a HTML kódot használatához). Az érzésem az, hogy inkább nem, mert egyetértek a felvetéseddel, azaz kell(ene) a záró </p>.
    -- !De: másrészt azért se használj HTML kódokat (a szövegszerkesztő egy Drupal motor és az oldal is Drupal), mert van egy egységes karakterkészlet, és méret, stb., na most ezt vágnád keresztbe Arial, meg mittudomén milyen karakterrel és mérettel ... . Hát hogy nézne ki a fórum? Ez csak egy -felesleges- lehetőség.
     -- a 'Szövegformátum' maradjon 'Szűrt HTML'
Hidd el nekem, ha ezen beállításokat alkalmazod, nem 'ugrik össze' a szöveg. ;)

A Drupal szövegszerkesztő modul használatához (logikai sorrend):
-- ha a szöveget formáznád, akkor
     -- ugyanaz a szövegtömb: TAB + Enter (fogalom: sortörés)
     -- egy újabb szövegtömb: Enter (fogalom: alapértelmezett méretű sorköz ... melyből egy [Enter] elég :D [igaz, nálad nem láttam kettőt])
     -- egy szövegtömböt lehet formázni a 'Formátum' szerint, azaz a szövegtömb előtt és után egy-egy Enter elválasztás kell (nem kettő, és nem a 'TAB + Enter': formázva lesz, akár csak egy sorára kattintasz, de ha van benne [a formázandó szövegtömbben] sorköz, akkor az elejétől a végéig jelöld ki a formázás előtt.
     -- a fórum válaszoknál, a 'Formátum' beállításnál a 'Normál' (alapértelmezett) és pl. a terminál parancsok, kimenetek jelzésére a 'Formázott' lehetőségek használata tökéletesen elég
     -- a 'Formátum' beállításnál a 'Fejléc 3' és a 'Fejléc 4' használata (a fórum kérdéseknél és válaszoknál) teljesen felesleges, úgy, mint a félkövér karakterek felesleges, túlzó használata, mint például egy szövegtömb egészének kijelölése .. zavaró (a használat a szöveg kijelölés után a 'Ctrl + B' billentyűk megközelítőleg együttes lenyomásával is elérhető a 'B' gomb megnyomásán kívül [ez csak egy tipp]). Mindezek használata a Blog bejegyzésekenél lehet indokolt, mint például itt:
https://linuxmint.hu/blog/2017/10/a-cewe-fotovilag-alkalmazas-telepitese
Tehát, a címszavaknál: pl. 'Letöltés' (a blogomban).
Mindezen dolgok (sortörés, sorköz), nem lehetnek újdonságok, minden iroda alkalmazásban így működnek (ECDL), mint például a LibreOffice alkalmazásnál is.

Összefoglalva: Egyértelműen törekedni kell a természetes, emberi -;) elméletileg az iskolában és a szülőktől megtanult- szépérzék alkalmazására, nem a kinézet a lényeg (másrészt van eleve egy kinézet, azt ne barkácsoljuk széjjel), hasonlóan ahhoz, hogy közösségi oldalon sem alkalmazunk csak nagy KARAKTEREKET a mondanivaló jobb megértése végett: azaz ... mi megértjük így ís, felesleges kiemelések, formázások nélkül, legfeljebb .. ha mégsem, akkor visszakérdezünk (ez a fórumok normális, mindennnapi működése .. általában írom, nem neked) | nem vagyunk hülék. ;)

A Drupal fórum válasznál látható szövegszerkesztő modulja a jelen elérhető lehető legjobb, sajnos néhány hiányossága van (nem működik néhány dolog ..., nem az általad említett dolgok ..., hanem például: a félkövér formázás összeugrasztja a'terminálos-ra' formázott szöveget vagy, hogy a helyesírás ellenőrző jelenleg nem passzítható), de már egy ideje használjuk, ezért megszüntetni nem tudjuk, 'hibái' később a használat során derültek ki, ezek nem túl feltűnőek és nem túl gyakran használtak és ezen 'jelenségek' a beágyazott modul hibái és nem a linuxmint weboldal hibái :-)
Ha Drupal-ról olvasgatnál, ajánlom, ezen könyvet, illetve a szerző több könyvét (egyet linkelek):
http://nagygusztav.hu/drupal-7-alapismeretek
(https://www.drupal.hu/hirek/20120418/elk%C3%A9sz%C3%BClt-%C3%A9s-let%C3%...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#12 Válaszolva egy .. felajánlásra:
Még egy kérdésedre elfelejtettem válaszolni. Hogy hajlandó vagyok-e segíteni a fejlesztésben. Válaszom : igen. Elsősorban azért regisztráltam ide, bele is írva az önleiratomba. De! Odáig mindent szívesen megteszek, hogy amibe belebotlom, azt közzéteszem. Ha van aki meghallgatja, és nem fölöslegesen terhelem vele.
-- mindenképpen köszönjük! :-)
-- várjuk kérdéseidet vagy válaszaidat, teljen örömödre a fórum!
-- a fórum az egyéni problémák kezelése (a support a Linux alatt) célját szolgálja. Létezik angol nyelvű fórum is, de célszerű volt anyanyelvit is létrehozni. Az egyéni problémák kezelésén túl, a bug-okat (bogár magyarul, azaz szoftver hiba) továbbítjuk a fejlesztőknek. Ilyen kevés van, azaz inkább hardver eszrközök kezelése miatt kisebb beállításokat kell eszközölni, és ezt 'oldjuk meg' itt. Ha általános a probléma, vagyis érdemes egy leírást is eszközölni és azt csak linkelni a hasonló problémára kérdezéskor az újabb hosszadalmas begépelés helyett, akkor egy blogot ír valamelyikünk a megoldás kivitelezéséről. Ha nagyon jellemző a kérdés, amire csak angolul lenne válasz, akkor egy úgynevezett 'Könyvlap'-ba is bevesszük. Más értelmezésben a 'Könyvlap' a Súgó vagy a Wiki. Van IRC csatorna is .. . A megoldások, vagyis a válaszaink úgy működnek, hogy először kérdezünk, azaz a kérdező rendszerét tesztelnénk különböző és egyszerű teszt parancsokkal, és a rendszer által adott választ értelmezve saját kútfőből válaszolunk vagy hasonló problémákra adott válaszokból megkeressük (értelmezzük) a jó megoldást (a netről). Windows alatt nincs vagy legalábbi kevésbé kialakult a Bash parancsok használata a rendszer információk kinyerésére (a megoldás miatt: mert vannak egyértelműen hardver specifikus problémák, de .. meg lehet oldani), ez egy plusz Linux alatt. A (teszt) parancsok az Enter leütésével futtathatóak, néha emelt jogot is kell adni a futásukhoz (sudo vagy grafikus alkalmazásoknál a gksu), de az emelt jog (admin) általában (a frissítések és a telepítések kivételével) felesleges és veszélyes Linux alatt a kevésbé hozzáértő 'kezében' ..., néhányan félreértik és használják mégis (ahol eszükbe jut, nem néznek utána, stb.), a Windows működését véve alapul, de .. a Linux (ebben) nagy, de nagyon más. Az admin (emelt) jog tehát felejthető a mindennapokban. Illetőleg, a teszt parancsok csak tesztelnek, semmit nem csinálnak vagy változtatnak a rendszeren, félni ettől nem kell: olyan, mint a körzeti doktor néni vagy bácsi vizsgálata (nem politizálva értem, azaz a magyar egészségügy kis szeletét nézve ..., ahol jobb, ha az ember inkább a természetgyógyászhoz fordul).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

Köszönöm a jótanácsokat, tudomásul vettem, alkalmazom, ha el nem felejtem.

energmester@toth-asztali ~ $ inxi -r
Repos: Active apt sources in file: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
deb http://mirror.infotronik.hu/mirrors/linuxmint/packages sonya main upstream import backport
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial main restricted universe multiverse
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-updates main restricted universe multiverse
deb http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ xenial partner

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#16 Valamiért nem volt 'tökéletes' az alkalmazott módszer, javítottam. A kimenet végén nem szükséges egy Enter sem, ha azzal végződik a válasz: töröltem két 'Enter'-t a hozzászólás végéről.

A

sudo apt-get update | tail -10

parancs kimenetét másold be ide.

Vagy futtasd a

sudo apt-get update

parancsot, és az utolsó 10 sort másold be ide (bár az egész sem túl hosszú szerintem).

A tail parancs kézikönyve:

man tail

A fenti parancsot így is lehet futtatni

sudo apt-get update | tail -n10

A tükör Linux Mint-tes,
https://linuxmint.com/mirrors.php
azzal semmi probléma, azt vizsgáljuk melyik csomagra (vagy tükörre) van figyelmeztetés.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#18 De ez egyébként már nem lemez zsugorítási probléma, máshol kéne nyitni egy új topikot. Mert, ha valaki ilyesmi megoldásokat keres, akkor csak oda megy és egy helyen megtalál mindent. Itt ... mást keres .. alapvetően. ;)
[A levél megjött, válaszolok, ahogy tudok: lehet a Spam-ba teszi a Google a válaszom, nézni kéne ott is (majd). Kis türelem ... ebéd van, készül ... és egy egér hajkurászása (csapda kihelyezése, kenyérke frissítése). .. nem egeret eszem ;) csak bejönnek, kettő már az örök vadászmezőkön]

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tothbela48 képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

A leveledet megtaláltam a postámban.

Azt hittem, itt kell keresni egy fiókodat.

Mivel a nickneveden kívül nem láttam e-mail címet.

A teljesség kedvéért ide másolom a kért kivonatot, de nyitok egy másik topikot is.

energmester@toth-asztali ~ $ sudo apt-get update | tail -10

[sudo] energmester jelszava: 

Mellőz:1 http://mirror.infotronik.hu/mirrors/linuxmint/packages sonya InRelease

Találat:2 http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial InRelease

Találat:3 http://archive.canonical.com/ubuntu xenial InRelease

Találat:4 http://mirror.infotronik.hu/mirrors/linuxmint/packages sonya Release

Letöltés:5 http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-updates InRelease [102 kB]

Letöltés:7 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease [102 kB]

Letöltés:8 http://ubuntu.sth.sze.hu/ubuntu xenial-backports InRelease [102 kB]

Letöltve 306 kB 1p 31mp alatt (3.365 B/s)

Csomaglisták olvasása...

 A "Formázott" formázás valahogy nekem nehézkesen sikerül az elvártaknak megfelelően.A legnagyobb gond, hogy szerkesztés közben mást látok, mint mentés után.Ha bemásolás előtt állok át Normálról Formázott stílusra, akkor öszeolvadnak egyes sorok.Ha visszamegyek szerkeszteni, befestem és átállok Formázottra, akkor duola sorközzel jelenik meg.A mostani változat úgy készült, hogy Normál módban másoltam be, majd befestés után állítok Formázott formázumot.Ez a szerkesztő ablakban dupla sorközzel jelenik meg. A mentés utáni formátumot még nem látom. De többet nem nyúlok hozzá. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#20 „A legnagyobb gond, hogy szerkesztés közben mást látok, mint mentés után.Þ
-- nálam nem így van :-)

„Ha bemásolás előtt állok át Normálról Formázott stílusra, akkor öszeolvadnak egyes sorok.”
-- logikus

„Ha visszamegyek szerkeszteni, befestem és átállok Formázottra, akkor duola sorközzel jelenik meg.”
-- no comment

„A mostani változat úgy készült, hogy Normál módban másoltam be, majd befestés után állítok Formázott formázumot.Ez a szerkesztő ablakban dupla sorközzel jelenik meg. A mentés utáni formátumot még nem látom. De többet nem nyúlok hozzá.”
-- először formázatlan szöveget másolsz vagy gépelsz be, és csak aztán formázol - ez a helyes út.

Nincs túl sok lehetőség pedig próbálgatni. :-)
Nyitsz például egy blogot, aztán válaszolgatsz magadnak és ezzel gyakorlod, hogyan is kéne helyesen. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Probléma a "Lemezek" nevű alkalmazással

#22 Kedves Béla. Egy helyen
https://linuxmint.hu/comment/14175#comment-14175
leírtam erről mindent. Nem az Opera a bűnös. A böngészőkhöz optimalizált az oldalunk. Ahogy amott említettem, a túl sok lehetőség megzavarhatja az embereket (más módon nem tudom ezt kifejezni).

Ha kinyitod az ablakod, megpróbálok egy kávét (vagy zöld teát) átküldeni, hogy értelmezd a korábbi kijelentésem: ;)

Nincs túl sok lehetőség pedig próbálgatni. :-)
Nyitsz például egy blogot, aztán válaszolgatsz magadnak és ezzel gyakorlod, hogyan is kéne helyesen. ;)

Kezdésnek próbálj meg formázatlan szöveget bemásolni. A világhálón fellelhető rengeteg formázást nem tudjuk, lehetetlen egy weboldalnak követni. Nem használok jelenleg Opera böngészőt amúgy (mindentől függetlenül).
„Az igazság ideát van” :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve