Elektron

kami911 képe

Sérülékenység: a Microsoft Teams alkalmazás a hitelesítési tokeneket egyszerű szövegben tárolja

2022 augusztusában a Vectra Protect csapata azonosított egy olyan támadási útvonalat, amely lehetővé teszi a fájlrendszerhez hozzáféréssel rendelkező rosszindulatú támadó számára, hogy ellopják a Microsoft Teams bármelyik bejelentkezett felhasználójának hitelesítő adatait. A támadóknak nincs szükségük emelt szintű engedélyekre ezen fájlok olvasásához, ami minden olyan rosszindulatú támadásnak teret enged, amelyek helyi vagy távoli fájlelérést biztosít. Ezen túlmenően a biztonsági résről megállapították, hogy az összes kereskedelmi és asztali Teams klienst érinti Windows, Mac és Linux operációs rendszereken is.

Kutatásuk felfedezte, hogy a Microsoft Teams alkalmazás a hitelesítési tokeneket egyszerű szövegben tárolja. Ezekkel a tokenekkel a támadók felvehetik a token tulajdonosának személyazonosságát a Microsoft Teams kliensen keresztül bármilyen engedélyezett művelethez, beleértve a token használatát a Microsoft Graph API funkciók eléréséhez a támadó rendszeréből. Ami még rosszabb, ezek az ellopott tokenek lehetővé teszik a támadók számára, hogy többtényezős azonosítást használó fiókokkal végezzenek műveleteket, így megteremtve a többtényezős azonosítás megkerülését.

A Microsoft tisztában van ezzel a problémával, és lezárta az ügyet azzal, hogy az nem felel meg az azonnali szoftver-hibajavítást igénylő követelményeinek. Amíg a Microsoft nem lép a Teams asztali alkalmazás frissítésére, a kutatók úgy gondolják, hogy az ügyfeleknek érdemes megfontolniuk, hogy kizárólag a webes Teams alkalmazást használják. Azon ügyfelek számára, akiknek a telepített asztali alkalmazást kell használniuk, kritikus fontosságú, hogy figyeljék a kulcsfontosságú alkalmazásfájlokat, hogy a hivatalos Teams alkalmazáson kívül más folyamatok ne férjenek hozzá.

Javaslatok a sérülékenység kihasználásának elkerüléséhez

Feliratkozás RSS - Elektron csatornájára