T.István blogja

Mint Cinnamon alap gyorsbillentyűk jegyzéke

Nem láttam sehol így összefoglalva itt, gondoltam hátha jól jön valakinek. Elöljáróban mondom: ezek főleg Cinnamon alatt működnek így, de lehet átfedés más kiadások között. Továbbá ezeket mind át lehet konfigurálni, illetve bőviteni a Menü -> Beállítások -> Billentyűzet -> Gyorsbillentyűk alatt. A listán a Win a Windows logóval ellátott billentyűzetet jelöli, ami Linux alatt a Super nevet viseli, a beállításoknál így kell keresni. A listában azért nem használtam a Super jeölést, mert a billentyúzetre nézve ez így jobban szembetűnő.

Wireshark – a hálózati forgalom elemző eszköze

A Wireshark a világ legelterjedtebb és legszélesebb körben alkalmazott hálózati protokoll elemzője. A program lehetővé teszi, hogy elemi szinten megnézzük, mi történik a hálózaton. A Wireshark fejlesztése hálózatépítéssel foglalkozó szakértők önkéntes hozzájárulásának köszönhetően folyik, és szerte a világon használják. A jelenlegi projekt a Gerald Combs által 1998-ban indított projekt folytatása. A program honlapja: https://www.wireshark.org/

Broadcom Bluetooth beüzemelése

Mostanában egy Toshiba Satellite L50-B-1EF notival foglalkozom, amikor éppen ráérek. Linux Mint 19.3 Cinnamon-al fog működni.

A gépnek a BIOS-a eléggé elavult volt, ezért rákeresem a legfrissebb BIOS-ra, ami mily meglepő, csak egy Windows-os programból áll. A gépnek Insyde20 BIOS-a van, a 20 szám itt valójában 2.0, és azt jelzi, hogy ez már egy UEFI és minden egyéb mai rendszernek megfelelő támogatással megáldott BIOS. Nagyon sokat lehetne írni BIOS témakörben, de ennek a blognak nem ez a célja,

Ha DOS program futtatására van szükség....

Több bejegyzést elolvasva, olyan problémák is előkerültek, amik felvetik egy DOS program futtatásának a szükségességét. Legutóbb egy WD merevlemez ellenőrzése került szóba, amihez a WD Windows vagy DOS eszközöket kínál. A WD DOS-os merevlemez ellenőrző programjához egy Freedos-t tartalmazó pendrájv készítését ajánlja, amit a szintén Windows-os Rufus-al lehet létrehozni.

Feliratkozás RSS - T.István blogja csatornájára