Photopea – a Photoshop alternatíva

A legnépszerűbb képszerkesztő szoftverek, például az Adobe Photoshop és az Affinity Photo még mindig nem érhetők el Linux rendszeren, így nehéz megtalálni az igényeinek megfelelő eszközt. Az elmúlt években a Photopea népszerűségre tett szert, mint webalapú képszerkesztő eszköz, amely minden jelentős operációs rendszeren fut, beleértve a Linuxot is.

Mi is az a Photopea?

A Photopea egy ingyenes, webalapú eszköz, amely minden nagyobb operációs rendszeren fut, beleértve a Linuxot is. Felhasználói felülete hasonló az Adobe Photoshophoz, így a felhasználók könnyen válthatnak a kettő között. A Photopea egy hatékony fotószerkesztő eszköz, amely funkciók széles skáláját kínálja, beleértve a rétegszerkesztést, a színkorrekciót és a retusálást.

Ami a Photopea-t népszerűvé teszi a Linux-felhasználók körében, az a képfájlformátumok széles skálájának megnyitása. A Photoshophoz hasonló felülettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a PSD, Sketch, XCF, XD, CDR és RAW képek megnyitását és szerkesztését. Más szóval, ha hiányzik a Photoshop használhatósága, hasonló tapasztalatokat szerezhet a Photopea-val, és hasonló módon dolgozhat a PSD-fájlokon Linux rendszerében.

Ami a felhasználói felületet illeti, a Photopea a GIMP-hez képest modernebb és letisztultabb kialakítású. Elrendezését és szolgáltatásait tekintve az Adobe Photoshophoz hasonlít, így a Photoshopot ismerő felhasználók számára intuitívabb. A program eszközei panelekbe vannak rendezve, megkönnyítve a navigálást és a szükséges eszköz megtalálását. A Photopea testre szabható munkaterülettel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a program elrendezését igényeiknek megfelelően alakítsák.

A Photopea előnyei

A Photopea egyik legjelentősebb előnye, hogy képes megnyitni és szerkeszteni különféle fájltípusokat, beleértve a PSD fájlokat is. Ez a funkció kiváló lehetőséget kínál azoknak a tervezőknek, akiknek a Photoshopban létrehozott fájlokkal kell dolgozniuk. A Photopea más népszerű fájlformátumokat is támogat, mint például a JPG, PNG, GIF, SVG stb. A program támogatja a roncsolásmentes szerkesztést is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy az eredeti fájl megváltoztatása nélkül módosítsák munkájukat.

A Photopea másik előnye az online elérhetősége. Ellentétben a GIMP-pel, amely megköveteli a felhasználóktól, hogy töltsék le és telepítsék a programot az eszközükre, ez bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhető. Ez a funkció kényelmes lehetőséget nyújt a távolról dolgozó vagy másokkal együttműködő tervezők számára.

Ezenkívül a Photopea online platformja megkönnyíti a fájlok felhőben való megosztását és tárolását. A Photopea használata biztonságos, ha flatpakként vagy online eszközként telepítik. Hacsak nem jelentkezik be fizetős fiókba, vagy nem menti el a fájlt sablonként, a szoftver nem menti el az adatokat, ami biztonsági megközelítésben előnyt jelenthet.

Bár én személy szerint aggályosnak látom a Flatpak változat ama tulajdonságát, hogy reklámokat mutogat a felület jobb oldalán. (Ahogy a webes változat is). Azaz, a helyi gépre telepített program az internetet használja, és reklámokat tölt le. Mármint az ingyenes verzió. Előfizetés esetén a reklámoktól megszabadulhatunk, de ez nem jelenti azt, hogy a programnak el lesz távolítva a webre kikukucskáló interfésze. Ez egy plusz támadási felület a rosszakaróknak.

A Photopea hátrányai

Számos előnye ellenére a Photopea használatának vannak hátrányai is. Egyik jelentős hátránya, hogy a program online platformja stabil és megbízható internetkapcsolatot igényel. A lassú vagy megbízhatatlan kapcsolattal rendelkező felhasználók késést tapasztalhatnak, vagy nehézséget tapasztalhatnak a program elérésében, ami frusztráló lehet. Ezen túlmenően, a helyileg telepített program is internetkapcsolatra támaszkodik, a felhasználóknak bízniuk kell az online platform biztonságában és adatvédelmében.

Azaz,  a Flatpak változat (ami a webes applikáció wrappolt változata) is internet kapcsolatot feltételez, -egyébként első alkalommal ugyanúgy felteszi a sütik elfogadásáról szóló kérdést- kikapcsolt hálózat esetén is folyamatosan reklámokat próbál letölteni.

Azon túl is eléggé erőforrás igényes. Használat közben is lomha (én a hibajavító ecsetet használtam a szemléltető képhez, eléggé lassú volt), bezárni a programot csak a fájl bezárása után lehet (egyébként nem történik semmi), a fájl bezárásakor megjelenő rákérdező párbeszéd ablak pedig nem érzékeli az egeret (billentyűzetről kell navigálni, Entert-t ütni).

(igaz, csak egy 2.gen i3-as procis notin próbáltam, 8 GB RAM-al)

A Photopea használatának másik hátránya a Photoshophoz képest a korlátozott képességei. Bár sok olyan funkciót képes ellátni, mint a Photoshop, hiányzik néhány fejlettebb funkció, mint például a 3D modellezés és az összetett automatizálás. Ez a korlátozás hátrányos lehet azon professzionális tervezők számára, akiknek szükségük van ezekre a fejlett szolgáltatásokra. Röviden, a Photopea egy nagyon jó képszerkesztő eszköz, de még nem olyan jó, mint a Photoshop.

A Photopea-t a GIMP-pel és a Photoshop-pal összehasonlítva a Photopea a két program között helyezkedik el. Bár nem olyan erős, mint a Photoshop, fejlettebb funkciókat kínál, mint a GIMP (de nem olyan sokat). A Photopea online platformja és a különféle fájltípusokkal való kompatibilitása kiváló lehetőséget kínál a távolról dolgozó vagy más grafikusokkal együttműködő tervezők számára. Ezenkívül modern és intuitív kezelőfelülete vonzó opcióvá teheti az Adobe Photoshopot ismerő felhasználók számára.

Photopea vs GIMP

A Photopea és a GIMP népszerű fotószerkesztők a Linux-felhasználók számára, mégis érdemes megfontolni néhány lényeges különbséget. Az egyik fő különbség az, hogy a GIMP ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, míg a Photopea egy webalapú eszköz, amely korlátozásokkal ingyenesen vagy előfizetéssel a teljes hozzáférés érdekében használható. A prémium előfizetéses modell eltávolítja a hirdetéseket, és 5 GB tárhelyet, 2x több lépést az előzményekben és gyors e-mailes támogatást biztosít.

Egy másik lényeges különbség a Photopea és a GIMP között a felhasználói felületük. A GIMP hagyományosabb felhasználói felülettel rendelkezik, amely ismerősnek tűnhet a hasonló programokat használó felhasználók számára. Másrészt a Photopea modernebb és letisztultabb felhasználói felülettel rendelkezik, amely hasonló az Adobe Photoshop felületéhez. Ezáltal a Photopea könnyebben elérhető a grafikai tervezésben vagy a képszerkesztésben kezdő felhasználók számára, mivel intuitívabb kialakítású.

A funkciókat tekintve mind a Photopea, mind a GIMP számos eszközt és funkciót kínál a grafikai tervezéshez és a képszerkesztéshez. A GIMP azonban alkalmasabb lehet azoknak a felhasználóknak, akiknek fejlettebb szolgáltatásokra vagy testreszabhatóságra van szükségük. A GIMP számos kiegészítőt és bővítményt tartalmaz, amelyekkel bővíthető a funkcionalitása, és nyílt forráskódú jellege azt jelenti, hogy a felhasználók igényeiknek megfelelően módosíthatják a kódját. A Photopea viszont korlátozottabb funkciókkal rendelkezik, de zökkenőmentesebb felhasználói élményt kínál, és bármilyen webböngészővel rendelkező eszközről használható.

Photopea vs Photoshop

A Photopea és a Photoshop sok hasonlóságot és különbséget tartalmaz, amelyeket figyelembe kell venni. A Photopea egyik fő előnye, hogy elérhető online eszközként, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell szoftvert letölteniük eszközeikre. Ez nagyszerű lehetőség azok számára, akik nem rendelkeznek a szükséges tárhellyel egy olyan programhoz, mint a Photoshop. A Photoshop azonban fejlettebb szolgáltatásokat és eszközöket kínál professzionális tervezők és fotósok számára, például fejlett színkorrekciót, retusálást és manipulációs lehetőségeket.

Egy másik különbség a két program között a felhasználói felületük. Míg mindkét program hasonló elrendezésű, bal oldali eszköztárral és jobb oldali rétegpanellel, a Photoshop felülete finomabb és intuitívabb. Ez megkönnyítheti a felhasználók számára a navigációt és a szükséges eszközök gyors megtalálását. A Photopea viszont egyszerűbb kezelőfelülettel rendelkezik, amely alkalmasabb lehet a kezdőknek vagy a minimalistább dizájnt kedvelőknek.

Az árakat illetően a Photopea jelentős előnnyel rendelkezik a Photoshoppal szemben. Míg a Photoshop csak előfizetéses modellen keresztül érhető el, amely több száz dollárba kerülhet évente, a Photopea alap használata teljesen ingyenes. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Photopea ingyenes verziójának korlátozásai vannak, például korlátozott hozzáférést biztosít bizonyos funkciókhoz és hirdetésekkel tarkítja a felülelét. Magasabb költsége ellenére a Photoshop továbbra is jobb választás lehet azok számára, akik fejlettebb eszközöket és szolgáltatásokat igényelnek.

Következtetés

A Photopea egy hatékony és sokoldalú képszerkesztő program, amely számos előnnyel jár a felhasználók számára. Különféle fájltípusokkal való kompatibilitása és roncsolásmentes szerkesztési lehetőségei kiváló lehetőséget kínálnak a különböző fájlformátumokkal dolgozó tervezők számára. Ráadásul online elérhetősége és felhőalapú tárolási lehetőségei kényelmessé teszik a távolról dolgozó vagy másokkal együttműködő tervezők számára. Bár lehet, hogy nem rendelkezik a Photoshop összes fejlett funkciójával, de a modern és intuitív kezelőfelülete vonzó opcióvá teheti az Adobe zászlóshajó programját ismerő felhasználók számára.

A Photopea webes elérhetősége:  https://www.photopea.com/

A Mint szoftverkezelőjéből Flatpak változatban is letölthető, kipróbálható.

Hozzászólások

Nagyon érdekesen néz ki ez a

#1 Az a baj, azaz szerintem az ilyeneknél nagyon lóg a levegőben, hogy valamelyik nagy hal felvásárolja, és leamortizálja őket. Minden esetre érdekes projekt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Nagyon érdekesen néz ki ez a Nagyon érdekesen néz ki ez a

#1.1 Fel is raktam Flatpak-ből, jónak tűnik. A piaci dolgokon meg nem lehet az ember úrrá. Esetleg olyat tudnék elképzelni, hogy a befolyt összegekből automatikusan kapnának a különféle csomagokat fejlesztők is. Tegyük fel sokan fizetnek havi 1-10 dollárnyi összeget, és az így képzett alapból támogatnák az önkéntes fejlesztőket + lenne lehetőség security auditra az adott ingyenes projekteknél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Köszi!

Nagyon köszi a bemutatót és hogy végigmentél azon melyik között mi a különbség.

 

Apropó, a PhotoGIMP-et próbáltat már? Az egy plugin a GIMP-eh ami GUI-t átalakítja olyanra mint a Photoshop.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve