PC felújítás tippek 3 – a forrasztás

Nos, az előző rész után itt az ideje, hogy belemélyedjünk a forrasztás rejtelmeibe.

Előrebocsátom, hogy az ilyen műveletekhez némi gyakorlat kell, de hamar bele lehet jönni, csak bátran bele kell vágni, és próbálgatni.

Egy kis elmélet a fémek forrasztásáról:

Létezik egy lista ami a fémek nemességi sorrendjéről szól. A lista a legnemesebb fémmel kezdődik, és lefele halad a kevésbé nemes felé. A nemesség itt technikai fogalom, de ebből kialakult a köznapi értelemben vett nemesfémek, félnemes fémek hétköznapi fogalma (ugyebár a lista tetején az arany áll). A technikai nemesség semmi mást nem jelent, mint egy besorolást, ami a fémek adott tulajdonságán alapul. Mégpedig arról van szó, hogy a nemesebb fém szereti a kevésbé nemest, annak felületére szeret rátapadni, még ha ehhez némi noszogatás kell. A noszogatás lehet vegyi, elektromos, vagy hevítéses beavatkozás, illetve ezek keverten.

A nemességi listáról most nekünk annyi érdekes, hogy az ón, cink, de még az ólom is nemesebb a vasnál. Ennélfogva ezeket könnyű rátapasztani a felületére. A tapadás molekula szintű, az alapfém „kristályrács” közeibe kapaszkodik a nemesebb fém.

A kristályrács azért van idézőjelben, mert a szokványos vasak esetében ilyenről nem beszélhetünk, a kristályos vas legfeljebb az öntöttvas, amivel találkozhatunk. Az összes egyéb vas kidolgozása során technikai beavatkozással megakadályozzák a kristályos szerkezet kialakulását.

A vas jelen szempontunkból érdekes tulajdonságai:

A vas a mi földi környezetünkben szeret oxidálódni (rozsdásodni). A mi földi környezetünkben sok az oxigén, ami még nem jelent semmit, de van folyékony víz is, amiben oldott állapotban is van oxigén, no, ez szereti a vasat, és reakcióba lép vele. A légkörben levő pára lecsapódva a vas felületére már munkába is lát, és indul a korrózió…

Azért érdekes, hogy a mi földi környezetünk, mert máskülönben akár fordítva is működik ez a dolog. Nem kell csak hidrogénből álló légkör és 50-80 fokos meleg, a rozsdából az oxigén mindjárt átugrik a hidrogénhez, és vizet alkot, a vas meg színtisztán ott marad a vizes hidrogénes környezetben.

Na, jól elkalandoztam. Kanyarodjunk vissza. Szóval, hogy a vas ne rozsdázzon idő előtt (a korrózió lassítása érdekében) mindenféle technikát alkalmaznak. Ezek a technikák két csoportra oszthatók:

- Ötvözés (elegyítés) -ennek során némi „szennyező” anyagot elegyítenek a vashoz, ez lehet többféle egyéb anyag - ebből lesz a rozsdamentes acél. Ez egy gyűjtőfogalom, a hétköznapi ember csak annyit tud, hogy van rozsdamentes acél, de ezeknek számos megvalósítása van, eltérőek a tulajdonságaik, és mindre jellemző, hogy mennyire korrózió álló. (Mivel azok sem abszolút korrózió állók, csak nagyon lassú korrózióról van szó). Ezt egy kódszámmal szokták jelezni, ami betűből, és számokból áll. Az egyéb tulajdonságok között jellemző, hogy mennyire kemény, munkálható, hogy hőmérséklet szempontból milyen (nagyon hidegben sem törik pl.), mennyire mágneses (a rozsdamentes edények pl. nem mágnesesek, de rozsdamentes kések meg igen), stb.

A legolcsóbb, de legkevésbé rozsdaálló megoldás a foszforral történő kezelés. (szokták felületkezelésnél is használni) Ilyen pl. a cserepeslemez, amit tetőfedésre használnak, a mosógépek, hűtőgépek burkolata, a hűtőgép rácsos polca, vagy fagyasztó kosara, de autók alvázához és kasznijához is szívesen használják.

Mindez a mi szempontunkból azért érdekes, mert ezeket nem lehet egyáltalán forrasztani, hegeszteni is körülményes (hegesztésnél erősen fröcsköl).

- Felületkezelés:

Számos módszer létezik, a legegyszerűbb a barnítás, amikor a forró fémet olajba merítik. Ehhez hasonló a csersavval kezelés, ez hidegen történik, rákenik ecsettel a fémre, amitől az fekete lesz.

Ha néztek felújítós videókat a YT-n, ott látni hogy bekennek fémfelületeket egy Special Blue nevű szerrel, amitől az azonnal fekete lesz, az bizony csersav, csak elnevezték Special Blue-nek, így egy kis féldecis fiolát jó drágáért el tudnak adni. Ezek a módszerek kevésbé időtálló védelmet adnak mint a festés, így ezt ma ritkán alkalmazzák.

Másik módszer a foszforizélás, mint felületkezelés. Vannak PC házak, amiket így kezelnek. Ez is szürke felület, össze lehet téveszteni az idős ónnal, ritkán sárgás beütése van. Nem forrasztható az ilyen felület, de le lehet csiszolni, és úgy már működik a dolog.

Króm-nikkel: Nem használják PC házhoz, ez szép csillogó felületet ad, a nikkelt felviszik a vas felületre, szokták előbb rezezni is. Aztán az egészet krómmal vonják be vékonyan, hogy időtállóbb legyen. A nikkel átcsillog a króm felületen, de nem időtálló, ezért kell a króm is hozzá. A csillogó bicikli küllőket nem szokták rezezni, ezért azok pár év alatt szépen rozsdázni kezdenek. (ezt sem lehet forrasztani)

És végül a horganyozás. A horgany egy cink-ón elegy, régebben ólmot is használtak, de ez nagyon káros az egészségre, így azt manapság kerülni szokták. A forrasztó ón is valójában ilyen elegy, azaz sok cink van benne. A horganyzott felületeket könnyű forrasztani, eléggé időt álló, bár a horgany kezdeti szép csillogása idővel elszürkül. Ha mikroszkóppal nézzük, látható, hogy szerkezete hálós és piciny lyukak vannak rajta, ahol a vas felülete szabad. Ezért idővel a horganyzott vas is megrozsdázik, ha sokat érintkezik vízzel. Lásd ereszcsatornák.

No térjünk már rá a forrasztásra. Bocs, azért rizsálok ennyit, mert manapság a műszaki leírások nagyon ritkák, és szükségét éreztem, hogy legyen valami kis elmélet is.

Nos, a forrasztás nagyon hasonlít a ragasztáshoz. Az összeillesztendő felületeket be kell „kenni” ónnal, egymásra illeszteni, majd összemelegíteni. A ragasztástól eltérően itt lehet olyant is csinálni, hogy pl. két egymás mellé helyezett lemezt összeforrasztunk, de ez nem tartós, azaz könnyen törik, ezért csak olyan helyzetben lehet alkalmazni, ahol nincs erőnek kitéve.

Előkezelés:

A forrasztandó felületeknek tisztának kell lenni, és ebbe beleértendő a korrózió eltávolítása is. Azt is el kell távolítani, ami nem látszik. A korrózió eltávolítása savval történik. Megfelel a célra a háztartási 5%-os sósav is, amit a gazdaságos boltban kapni. Kenjük be a forrasztandó felületet, vegyünk nagy levegőt, és gyorsan kezdjük ónozni a pákával, miközben kifele fújjuk a levegőt. Azért így, hogy ne lélegezzük be a színtelen szagtalan sárga büdös gázt, ami ilyenkor felszabadul. A gyorsaság itt kritikus, mert a sav, miután elfogyasztotta a korróziót, elkezdi enni a vasat, vaskloridot képezve, ami szintén ellensége a forrasztásnak. A sósav, ha tenyerünkre kerül, nincs nagy gond, mossuk le. Ha kézfejünkre kerül akkor már az nagyobb gond, mert ott vékonyabb a bőr, azt gyorsabban mossuk le. Magyarul vigyázni kell vele. A felvitelhez ha van, használjuk madártollat, vagy műanyag szőrű ecsetet, vagy kis műanyag kanalat. Ha nincs más megoldás, az is jó, ha egy rongydarabot belemártunk és azzal dörzsöljük a felületet.

Mellőzhetjük a savat, ha a felület tényleg „korrózió mentes”, frissen csiszolt, vagy csillogó ónozott felületről van szó. Itt elegendő a csodafolyatószer, a gyanta is.

A forrasztógyanta mesterséges cucc, manapság divatos neve a FLUX, ha néztek olyan YT videókat, mint Dominik műhelye, akkor látni mennyiféle vegyi trutyit használnak forrasztás során az elektronikában.

Nos, amúgy mint esetek többségében, a természet itt is jobban tudja, mi a tuti. A fenyőgyanta ugyanis egymagában mindent tud, amire ez esetben szükség van. Sajnos, Magyarországon a fenyők nem nagyon termelnek gyantát, mert ebben a klímában csak sínylődnek. Nem úgy mint a hegyekben, ahol egyetlen fenyőről akár egy kiló gyantát is le lehet kaparni. De azért nálunk is van import fűrészárú, úgyhogy, ha van ilyen a környezetünkben ne legyünk restek lekaparni a kifakadt gyantát. Ezt konzervdobozba kell gyűjteni, amire képeztünk egy csőrt, hogy ki tudjuk belőle önteni. Ha elegendő összegyűlt, akkor melegítsük a tűzhelyen, ettől a gyanta folyékony lesz, a könnyű szilánkok, kéregdarabok feljönnek a tetejére, azt le tudjuk fölözni, a nehéz cucc, por, stb. meg lesüllyed. Öntsük gyufásdobozba a lefölözött gyantát, az alját, amibe a nehéz szennyek vannak, azt hagyjuk a konzervdobozban, ne öntsük rá. A gyanta ha kihűlt, akkor megszilárdul, és használhatjuk. Persze, lehet kapni forrasztó gyantát a villanyos boltban is, aminek nincs finom fenyőillata, miközben forrasztunk, ez is megteszi, ha nincs fenyőgyantánk. Ugyanezért a zeneboltban egy gyufásdoboznyi darabért horribilis összeget kérnek, csak mert hegedűgyantának hívják.

Hogyan működik a gyanta:

Kenjük, csöpögtessük a forrasztandó felületre, úgy, hogy melegítjük a pákával, vagy felforrósítjuk a felületet, és rádörzsöljük a gyantát. A gyanta savas, így tisztítja a felületet. Ugyanakkor ragacsos, beleragad a szennyeződés. Amikor elkezdjük ónozni a felületet, akkor megolvad és mivel könnyebb, mint az ón, fölé emelkedik, hozza magával, ami beleragadt. Az ón külső felületén szétterül és hőszigetelést képez. Ettől az ón folyékony marad kevesebb hőtől is, ezért hívják folyatószernek.

A gyantát az alkohol oldja. A munka végeztével illik eltávolítani, mert hosszú idő alatt a savassága érvényesülni tud szilárd állapotában is. Vannak 10-20 éves elektronikai eszközök, amikben benne maradt forrasztás után a gyanta, azokban látni, hogy megette a rezet a nyomtatott áramkörről.

Hú, mondjátok, hogy ne rizsáljak ennyit, mutassak már képeket.

Szóval, a forrasztás kellékei:

Téglából több is kellhet, de jó a tetőcserép is. Ez csak arra kell, hogy erre tegyük munka közben a forró pákát, illetve a forrasztandó felületet, tehát a lényeg, hogy bírja a hőt, és szigeteljen.

A gázmelegítő meg azért kell, mert a nagy lemeznek nagy a felülete, azaz a hőleadása. Ennek a sikeres forrasztásához batár nagy páka kell, van ilyenem, de megvan vagy 3 kg, azzal nehéz dolgozni. Szóval a gázzal szükség esetén elő kell melegíteni a forrasztás helyét, illetve majd részletezem.

A ház első felületén a 8 cm-s ventilátorok számára kialakított részeken a csavarok helyét süllyesztették, szakbarbárul bőrderezték. Ez a név onnan ered, hogy kezdetben ilyen műveleteket főleg a bőrmunkások csináltak a lyukszegecsek rögzítéséhez (pl. cipőfűző lyukak). A rácsok pedig kiemelkedtek. Ezzel az a gond, hogy ezek simára kalapálásával megnyúlik a lemez azokon a helyeken, amitől dimbes-dombos lesz. Ezért egy elég nagy részt ki kellett vágni, az nem volt járható út, hogy csak egy 12 cm-s kört vágok bele. Ki kellet vágni kétoldalt a 8 cm-s ventik íveit is.

A baloldali képen a nyilak jelölik azokat a lyukakat, amiket kikalapáltam és a gondot okozták.

Szóval, az íveket kétoldalt kivágtam, és egy-egy lemezcsíkot alájuk helyezve rárajzoltam az ívet, levágtam /köszörültem a megfelelő formára, és a helyükre forrasztottam, úgy, hogy egy síkban legyen a ház lemezével. Ez látszik a kép közepén. Ennek a menete a következő: Rögzítsük ónnal az egyik sarkát, majd a közepénél, végül a másik saroknál. Ha megszilárdult, forraszuk be az egyik felét az ívnek. Ha ez is megszilárdult, akkor jöhet a másik fele. Aztán le lehet csiszolni simára, ahogy a kép jobb oldalán látszik

Ja, hogy miből készültek az ívek? Hát bővítő kártyahelyek takarólemezeiből. Ugye nem dobjuk ki ezeket? Csak mert egy csomó dologra jók ezek, számtalan esetben felhasználom őket.

Szóval ezek a széleinél összeillesztett lemezek, ami, mint írtam, nem egy stabil megoldás, mert törékeny. Tehát meg kell erősíteni.

Jöjjenek hát a lemezcsíkok. A felületüket jól össze kell ónozni. Az egyik esetben savat használtam, mert a gyanta nem volt elegendő. Majd azt a helyet is összeónoztam, ahová kerülnek.

Ez látszik a kép jobb oldalán.

A bal oldalon, pedig az látszik, ahogy rá vannak illesztve. Ehhez már a gázos melegítő kellett, (minden eddigi művelethez a páka elegendő volt). Szóval a lemezeket a kívánt helyre illesztve azt melegíteni kell. És közben egy fogóval szorítani. Ha oldalt kibuggyan az ón, akkor az jó jel. Végighaladva a lemez hosszán egy egy szorítással össze kell nyomni, és lehetőleg összeszorítva tartani, míg az ón megszilárdul.

Közben elkezdtem a beépítendő adapter kialakítását is.

Ezt a lemezt egy kiszuperált konvektorból mentettem meg. A konvektorokban rengeteg kincs van, nem csak ilyen 0,5-ös alu lemez, de egyenes lemez a teteje, alu rács, stb. Érdemes szétszedni őket a kincsek megmentése érdekében.

Van nekem ilyen kézi barkács szerszámom, amihez vágókorong is van, gondoltam körbevágom a nagy lyukat. Hát még félig sem sikerült, a korong (ami 5 Ft-os érme nagyságú volt), teljesen elkopott. Nosza vegyük elő a parasztos módszert. Bicskával körbeszurkáltam, majd apránként kivagdostam

Az adapterrel kapcsoltban a következő követelmények voltak az irányadók: Tegye lehetővé a ventilátor cserét a ház előlapjának a levétele nélkül. Azaz, a rögzítő csavarokat a ház belső részéből lehessen ki-be hajtani. Erre lehetőség van ennél a háznál, mert a meghajtókat tartó lemezek előtt elegendő hely van ehhez. Nem minden háznál van ez így. Továbbá a könnyű szerelhetőség miatt legyen akkora, hogy a ház aljára állítva lehessen felszerelni, ne kelljen sok pozicionálással bajlódni. Ugyanakkor az előlapi kivezetések (USB, audio) panelje ne ütközzön neki. A jelenlegi nem ütközne neki, de ez cserélve lesz, még nem jött meg Kínából az új.

A panel elkészült, ideje kialakítani a rögzítő csavarok helyét.

Kimértem, felfúrtam, 4-es fúróval. Most jön a trükkös rész. M4-es anyákat kell a lyukak fölé varázsolni. Na, most a következőket kell szem előtt tartani: Ha nincs M4-es menetfúrónk, akkor a gyanta használata nem ajánlott, és a csavaranyát csak éppen megfelelő mennyiségű ónnal kell körbe dolgozni az egyik oldalán. Előtte savval tisztítsuk. A lyuk körül is így járjunk el. Mindezt azért, mert a gyanta belemegy a menetes részbe, és elég nehéz lesz onnan kikaparni. Én rendszerint így szoktam. Ám most nem akartam savval bajlódni, gyantát adtam neki, és adtam neki ónt rendesen, ugyanígy jártam el a helyével is (kép bal oldala)

A művelet menete: Az anyából szöggel üssük ki a belement ónt, és hajtsuk át M4-es menetfúróval, mert csavart kell belehajtani. (ez a következő képen látszik) Aztán hajtsuk át az ellenkező oldalról egy csavart, ahogy a felső kép jobb oldalán látszik. Melegítsük az anyát, meg kell haladnia az ón olvadási pontját. Közben folyamatosan húzzunk a csavaron, miközben a pákával az anyát tartjuk, hogy ne forduljon el. Rá kell teljesen szorulnia, majd a pákával dolgozzuk fel az ónt az anya oldalaira körbe. Míg meleg addig kezdjük el kihajtani a csavart, különben úgy beleszorul, hogy azt onnan nem tudjuk kiszedni.

Ha kész, lecsiszolhatjuk, és az anyákon átmegyünk újra a menetfúróval, hogy a menetek tökéletesek legyenek.

Kész az adapter, kész a helye, ideje felpróbálni. A szegélyeken a műanyag kissé rögös, ezen majd még dolgozom, ha nem rúgja ki magát. (ahogy lefejtettem a kábelről szakaszosan, úgy lett ilyen).

Behajtottam a négy rögzítő csavart, bár nem ez lesz a végső megoldás, mert hatlapfejű csavarokat szeretnék ide.

Nos, jó hosszúra sikerült ez a rész, ezért azt gondolom, hogy a ház hátával egy külön részben jelentkezem. Ezzel is majdnem kész vagyok, de még kell vele dolgoznom.

A következő részben a ház hátoldalával foglalkozom...

Hozzászólások

Néhány észrevétel

Az elektronikában használt gyanta nem korrodálja a NYÁK-lemezen lévő rezet. Ha ilyet láttál, az csak azt jelenti, hogy nem tisztították le a maratószert rendesen a lemezről. Nekem van cca. 40 évvel ezelőtt készített, gyantával teljesen bekent NYÁK-lemezem és nyoma sincs zöld rézrozsdának.
A lemez nem attól lesz hullámos, hogy a kiemelkedést kalapálod. Hanem attól, hogy egy megnyúlt részt akarsz visszakalapálni eredeti állapotába. Ha csak az volt a cél, hogy sík felületet kapj, nem lett volna egyszerűbb egy megfelelő méretű fúróval lefúrni a kiemelkedést?
A lemezcsavart arra találták ki, hogy egyszerűen lehessen lemezhez rögzíteni valamit. Ha mindenáron csavaranyát akarsz valahová rögzíteni javaslonom a pillanatragasztót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhány észrevétel

#1 Tudom, csak a lemezcsavar a 0,3-as lemezben hamar elkoptatja a lyukat. Az anyákat amúgy az oldallapok rögzítési helyére szoktam a régi házaknál, ahol teljesen kikopott már a lemez, de ez egy bemutató blog, igyekszem minél több trükköt mutatni, amúgy eszemben sem lenne ennyit dolgozni egy házon. Mire a végére érek, annyi minden lesz, hogy ennyi energiával, és belefeccöléssel tényleg érdemesebb egy új házat venni, azzal tisztában vagyok, de most nem is ez a cél.

Pillanatragasztó nem elég tartós ilyen esetben, mert az anya kerülete túl kis felület, erős csavar meghúzástól lepattan, ezt próbáltam, ill. pillanatragasztó bemegy a menetbe. Bár menetfúróval ez is korrigálható.

Ámbár a szódabikarbonátos módszer lehet működik, ezt ki fogom próbálni, kösz, hogy felhoztad.

Gyanta: Bizonyára vegyi összetétel is számít. Nekem volt ilyen tapasztalatom, de nem zöld rézoxid lett, hanem fehér színű valamilyen fémsó a rézből. De igen, ahogy mondod, nekem is vannak régi cuccaim, amiben semmit gondot nem okozott a gyanta, szerintem az is számít, hogy a nyákon milyen vastag, és milyen összetételű a rézötvözet. 

Lemez kalapálás -igen úgy van, ahogy mondod, én is így értettem. Nem tudom miért kalapáltam, de kb. az eltüntetés volt a cél, minél kisebb legyen a lyuk, amit be kell tömnöm. A továbbiakban ezeket már lereszeltem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhány észrevétel

#1.1 Tudomásom szerint a szódabikarbóna csak katalizátor arra az esetre ha olyan anyagot ragasztanak össze, amihez a pillanatragasztó nem biztos, hogy alkalmazható. Én műanyagon próbáltam ki. Ott segített.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhány észrevétel

#1.1.1 A szódabikarbonát úgy működik, hogy átad egy vízmolekulát a cianoakrilátnak, amelyik ugyebár a nedvességtől szilárdul (polimerizálódik), közben felszabadít egy co2 molekulát, és marad a szóda. A cianoakrilát polimerizációja a légköri nedvességtől indul be, ami exoterm folyamat, ez pedig a szódabikarbonát felbomlásához vezet, amitől még melegebb lesz, kis láncreakció fut le.. 2NaHCO3->NA2CO3 + CO2 + H2O. Azaz gyorsítja a szilárdulást, nem folyik el, olyan gyorsan szilárdul, hogy a szódával kialakított struktúrába épül. Tehát lehetőség van pl. egy csavaranya esetében nem csak a kontaktfelületen rögzíteni, hanem körkörösen oldalról is.

Csak még azt kell kitalálnom, hogy tartom a lyuk felett, mert forrasztáskor csavarral rögzítem, de pillanatragasztóval ez nem okés, mert beleragad csavar, oszt annyi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhány észrevétel

#1.1.1.1 Műszaki végzettségű vagyok, mint ilyen nem volt a szivem csücske a kémia.

Régesrégen, az első munkahelyemen nyugatnémet szerelők szereltek egy gépsort. Ők hoztak magukkal pillanatragasztót, nem akartunk hinni nekik, ezért bemutatták a hatását. Fémtisztára reszeltek két csavart és összeragasztották, majd mondták, törjük szét. Nemsikerült, a ragasztás helyett a csavar törött el. Hozzá kell tennem, az még eredeti "loctite" volt. Azóta, sajnos, sokféle variációja megjelent.

Az anya furatába dugj bele egy műanyag cső darabot, vagy egy fapálcikát. A műanyag cső, valószinüleg kihúzható, ha nem, kifúrható. A fapálcika kifúrható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhány észrevétel

#1.1.1.1.1 Szerintem az nem a mai pillanatragasztó volt. (Nem sárga volt véletlenül az anyaga?) Csak mert anno, még ifjúként volt nekünk egy tubus Loctite fémragasztónk (az sárga volt), apám őrizte, mint a kincset, akkora kuriózum volt, és arra volt tartva, hogy valami spéci különleges esetre lehet csak bevetni.

Aztán, szerintem ez bekövetkezett, mert egyik hangfalban a nagy hangszóró hátsó fémlapja lepattant. A mágnes gyűrűje nem ferrit volt, hanem mágneses acél. Fiatalnak ugyebár a bulikellék meghibásodása a legnagyobb katasztrófa, és elegendő indok a drága ritka ragasztó bevetésére. Fogalmam sem volt, hogy működik, valakik azt mondták, azt ki kell égetni. Nem volt semmi leoperálni a hangszóró éghető részeit. Bekentem, rányomtam, eléggé erősen kötött, de ráraktam a gáztűzhelyre. Utólag kiderült, ez felesleges volt, de még az sem okozott semmit. Kalapáccsal nem sikerült leverni róla, olyan erősen kötött. És hétvégén meg rendben lefolyt a buli.

Ma barkácsboltban kapni külön fémragasztót, nem egy tétel. (Ugyanúgy tubusban van, mint a pillanatragasztó.)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezcsavar utoljára

Ha a lemez vastagsága nem teszi lehetővé lemezcsavar használatát és ezért forrasztottál anyát a lemezre, akkor csak egy vastagabb lemezdarabot ragassz vagy forrassz a vékony lemezre és máris használhatsz lemecsavart. (Hű de hosszúra sikeredett.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lemezcsavar utoljára

#2 Elsőre is írtad. ;-). Igazad van. A ráforrasztott lemezzel, és a forrasztással amúgy olyan vastag lett, hogy akár menetet is metszhettem volna. De, mint írtam, ez egy bemutató blog, azt akartam bemutatni, hogyan forrasszunk anyát a lemezre. (A következő részben további 6 anya lesz így, csak ott már nem akarok kitérni a technikára.)

Viszont itt ennél az adapternél a helyzet az, hogy a minél könnyebb szerelhetőséget tartom fontosnak. A kereszthornyos csavar nem ez a kategória, mert a hátsó oldalon, azaz alaplap alja felől a csavarhúzót elég sok dolog akadályozza. Ezért hatlapfejű, vagy inkább imbusz csavar lesz ott véglegesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antennakábel forrasztása

Mint tapasztalt forrasztók, tudtok-e abban tanácsot adni, hogyan forrasszam össze (normál forrasztóónnal) a levezető 75 ohmos antennakábelt a szintén 75 ohmos kábelből készített baluntrafóval? Tudom nagyon jól, hogy az alumínium nehezen forrasztható, ezért nem is próbálkoztam vele, csak összecsavartam a kábeleket. Az a veszély is fennáll, hogy a nagy melegtől megolvadhat a szigetelés. Tapasztalatom szerint a kábelből készített illesztő jobb, mint az árult nyomtatott verziók.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antennakábel forrasztása

#3 Mi sem egyszerűbb, viszont megfelelő kábel kell hozzá. Mármint olyan, ami harisnya árnyékolású is, és forrasztható ez a harisnya. Ez rendszerint réz, vagy ónozott réz, de használnak rozsdamentes acélt is, ami nem forrasztható. Tehát nem az alufóliát kell forrasztani, hanem a harisnyát. Az olcsó kábel, amiben még harisnya sincs, ilyen célra nem jó. Központi érnek szintén használnak acélt, de ez rezezve van, kívülről réznek látszik, de belül vas. Ez is forrasztható, viszont merevebb, mint a tiszta réz.

Szóval a 3 érvéget egymás mellé helyezni, gyantázni, és mindkét oldalán forrasztó pisztollyal összeónozni a kábelek között a harisnyát, Óvatosan, egy-egy pöttyöt elhelyezve, A poliuretán hab valamennyire bírja a hőt, de használnak légkazettás polimert is, ami kevésbé hőálló, de ez sem okozhat gondot. Hogy tartós legyen a szerkezet, körbe lehet tekerni az egészet vékony tiszta rézhuzallal, és azt is összeónozni, ezt csak ezért hogy a kinti elemeknek jobban ellenálljon. Nem nagy ördöngösség...

Viszont a kábelhurkos impedancia illesztő eléggé frekvencia függő, mire szeretnéd használni? (mármint ha több eléggé távol eső csatornákat kell venni, akkor nem az igazi)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antennakábel forrasztása

#3.1 Van is rézharisnyás kábelem, csak az a baj, hogy 93 ohmos. Nem tudom, mennyi veszteséget okoz ez a 75 ohmos kábel toldásával? Egy próbát majd teszek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antennakábel forrasztása

#3.1.1 De csak a gyakorlás miatt legyen, elég nagy az eltérés. Viszont lehet játszadozni a hosszúsággal, (rövidíteni) de az eléggé babra dolog.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve