A Telegram alkalmazás telepítése, a menü- és a chat karakterek nagyítása

kimarite képe

A webes felületű, böngészős használattal kapcsolatban már írtam az üzenetküldő alkalmazásról,
https://linuxmint.hu/blog/2017/07/a-webes-telegram-alkalmazas-hasznalata...
most a tényleges telepítésről szeretnék pár mondatot. Továbbá, szó lesz egy megjelenítési problémáról, miszerint a látható fontok túl kicsit az alkalmazás felületén és a chat felületen is.

Telepítés

Hordozható változat

A honlapról, innen kiindulva
https://telegram.org/apps
egy tömörített csomag tölthető le, amelyet kibontva valahova például a saját könyvtáradba, az alkalmazás hordozható, más néven portable változatban használható, azaz két egér kattintással indítható.

Érdemes tudni, hogy
-- a regisztráció ugyanaz, mint a webes felületen.,
-- az alkalmazás nem készít sehova indítót, azt neked kell elkészítened,
-- továbbá -az alkalmazás beállításától függően- az alkalmazás frissül. Alapértelmezett beállítás a frissítés. Indításkor vagy újraindításkor frissül az alkalmazás és ezt jelzi is neked chat üzenetben.

Mindezek a tulajdonságok akkor is megmaradnak, ha a rendszer tükrökről vagy PPA felvételével telepíted az asztali alkalmazást. A rendszer tükör vagy a PPA használata azért kényelmesebb megoldás, mert így menü indító is készül.

Alapértelmezett rendszer tükrök használata

Az alkalmazás jelenleg csak a Linux Mint 19.x kiadás (Ubuntu Bionic Beaver) alatt érhető el:
https://packages.ubuntu.com/search?suite=all&searchon=names&keywords=tel...

sudo apt-get install telegram-desktop

Az alkalmazás az LMDE3 kiadás alatt elérhető, mégpedig jelenleg a Backports tükör használatával:
https://packages.debian.org/stretch-backports/telegram-desktop

sudo apt-get install telegram-desktop

Érdemes tudni, hogy
-- a regisztráció ugyanaz, mint a webes felületen.,
-- az alkalmazás indító beépül a menübe,
-- továbbá az alapértelmezett belső beállítás a frissítés. A frissítésről chat üzenetet kapsz. Nem tudom, mi történne, ha ezt kikapcsolnám, de úgy vélem, a frissítés ugyanúgy megtörténne.

PPA használata

A PPA: https://launchpad.net/%7Eatareao/+archive/ubuntu/telegram
Ez a lehetőséget akkor használd, ha nem a Linux Mint 19.x kiadást használod, hanem a korábbi kiadások valamelyikét.

!Fontos: Csak Linux Mint terjesztések alatt használj PPA-t, az LMDE3 kiadáshoz ne. A PPA Ubuntu-alapú rendszerekhez való, és Debian-alapú rendszerekhez (LMDE3) nem jó, csomag töréseket okoz.

Nyitsz egy terminált és futtatod ezeket a parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:atareao/telegram
sudo apt-get update
sudo apt-get install telegram-desktop

Érdemes tudni, hogy
-- a regisztráció ugyanaz, mint a webes felületen.,
-- az alkalmazás indító beépül a menübe,
-- továbbá az alapértelmezett belső beállítás a frissítés. A frissítésről chat üzenetet kapsz. Nem tudom, mi történne, ha ezt kikapcsolnám, de úgy vélem, a frissítés ugyanúgy megtörténne.

Megjelenés javítása

Általában

Egyes alkalmazások,
-- zárt forráskódúak, ezeket a fejlesztő egyszer megírja, te ahhoz hozzá nem nyúlhatsz,
-- vagy például Java programnyelven íródtak, mint a JDownloader (erről majd egy másik blogban),
így a környezeti változók átvétele a karakterek megjelenítésben nem a megszokott és bevált Linux-szos, hanem valamilyen egyéni megoldás. Arról van szó, hogy a rendszer által használt, a rendszer, netán általad beállított betűtípusok, azok általános megjelenése alapértelmezetten nem érvényesül ezen alkalmazásokban. Ahhoz, hogy neked tetsző legyen a megjelenés, még „valamit” kell csinálnod.
A Qt programnyelv lehetőséget ad változtatásra és a megoldás natív Linux-szos. Erről itt írtam:
https://linuxmint.hu/blog/2018/05/qt-alkalmazasok-megjelenese-nem-kde-as...

Telegram

Tulajdonképpen a megoldás egyszerű, de én például jobban örültem volna, ha az alkalmazás követi a rendszerem beállításait: azaz, a natív Linux környezeti változókat észlelve, eleve úgy néz ki a telepítés után, ahogyan a többi alkalmazás.

Megoldás:

-- rákattintasz a hamburger menü elemre,

-- kiválasztod a Settings elemet.

-- látható, a felhasználói felület jelenleg nincs nagyítva. Default interface scale: 100%
(a betűk egyéni beállítására nincs lehetőség, a felületet „skálázhatod”.)

-- nagyítsuk a felületet 25 százalékkal,

-- az alkalmazás ekkor azt mondja, hogy a változtatáshoz újraindítás kell. Nyomjuk meg Restart elemet.

-- az alkalmazás újraindul és valóban, a látható karakterek nagyobbak lettek A felület elemei és a chat is. Nekem így jó is lesz.

Enjoyt :-)

Hozzászólások

kimarite képe

Bekerült a videóhívás, elérhető a magyar felület (beta jelzésű)

Szépen, csöndben a nyílt forráskódú, minden jelentősebb platformra elkészített üzenetküldő alkalmazás, a Telegram iOS verziójának forrásában egyszer csak megjelent videóhívás. A nemrégiben 400 milliós felhasználói bázist elérő alkalmazás natív verzióiba korábban a fejlesztők a biztonság és a kellő minőség együttes hiánya miatt nem implementálták a videohívás lehetőségét, de megígérték, hogy dolgoznak a kialakításon.

"Video calls in 2020 are much like messaging in 2013. There are apps that are either secure or usable, but not both. We'd like to fix that".

A forráskódok elérhetők itt, itt és itt, az egy kattintással telepíthető 100%-os állapotban karbantartott magyarítás pedig elérhető itt.

Részletek: https://hup.hu/cikkek/20200607/a_telegram_forrasaban_megjelent_a_videohivas

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A tdlib-purple telepítése és használata

A Telegram használatához libpurple-alapú chat-kliensekben telepítenie kell a tdlib-purple programot. Ez könnyen elvégezhető a Debian, az Ubuntu (és az Ubuntu-alapú Linux disztribúciók, mint a Linux Mint, a Pop! _OS stb.), A Fedora vagy az openSUSE segítségével a hivatalos tdlib-purple tárolók használatával . Van Arch Linux AUR csomag , és Windows bináris is.

Részletek: https://www.linuxuprising.com/2020/11/chat-on-telegram-from-libpurple-ba...
Hasznos: https://developer.pidgin.im/wiki/WhatIsLibpurple

Telepítés OBS tükör használatával

-- források

Linux Mint 19.x

https://download.opensuse.org/repositories/home:ars3n1y/xUbuntu_18.04/Release.key | sudo apt-key add -
sudo apt-add-repository 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/ars3n1y/xUbuntu_18.04/ /'

Linux Mint 20.x

https://download.opensuse.org/repositories/home:ars3n1y/xUbuntu_20.04/Release.key | sudo apt-key add -
sudo apt-add-repository 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/ars3n1y/xUbuntu_20.04/ /'

LMDE 4 (Debian)

echo 'deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/ars3n1y/Debian_10/ /' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/home:ars3niy_tdlib-purple.list
curl -fsSL https://download.opensuse.org/repositories/home:ars3n1y/Debian_10/Release.key | gpg --dearmor | sudo tee /etc/apt/trusted.gpg.d/home_ars3niy_tdlib-purple.gpg > /dev/null

-- telepítés:

sudo apt-get update
sudo apt-get install libtdjson1.6.0 libpurple-telegram-tdlib

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszi, + OFF kérdés

Tudom, hogy Google mumus, meg pfúj és miegyéb, de:

Elvileg minden egyes androidos telefonon fent van a DUO, ami Google saját videó és üzenetküldő appja, a Hangouts mellett (Külön kérdés, hogy de miért kell 2, de erre csak a Google tudja a választ). Erről amúgy szinte senki nem tud, akikkel találkozom, vagy ezen hívom őket, kivétel nélkül elcsodálkoznak, hogy erről nem is tudtak, meg jaj de jó, ez sokkal jobb, mint a Viber, vagy a FB messenger, mármint videő minőség tekintetében. Elvileg a gagyi kapcsolatoknál is a lehető legjobb videó minőséget próbálták kihozni. Persze, van PC-s appja is, mármint Gmail fiókba belépve elérhető az alkalmazások között böngészőből is. Ha egyszer használtad  beépül a kontakt listába is, attól fogva ott látni azt is, hogy kiket lehet Duo-n keresztül hívni. Persze, elvileg bárkit, akinek androidos telója van, de aki egyszer sem indította el, annál nem aktív, azt is lehet persze hívni, pontosabban "meghívni", ami egy aktiváló link küldést jelenti, ezt Hangouts üzenetben, SMS-ben vagy e-mailban lehet elküldeni. Ha a címzett aktiválta a linken a Duo-t, onnantól bárki hívhatja ezen.

Csak érdekel, hogy ez vajon miért ismert annyira, mint mondjuk FB Messenger, Viber, vagy Hangouts, vagy akár a Telegram? Ti tudjátok, hogy ott van a telefonon, hallot róla bárki is?

Mondjuk ez nincs benne az adatkeretet nem fogyasztó app között, ez lehet az egyik ok, hogy nem használják? Ja, Telegram benne van ebben a pakkban? (Adatkeretet nem fogyasztó kör)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köszi, + OFF kérdés

#3 A Google + -t elég sokat használtam. Sokkal komfortosabb, kint a fb. Ugye, megszűnt. A Talk és a Hangouts alkalmazásokat is kedveltem, az ismerősökkel egyetemben. Mindegyik hátránya, hogy regisztrált GMaiil fiókkal lehet igénybevenni. A Google termékek elég jók, de cserébe az adataiddal.fizetsz. Valahol, talàn a HWSW-n olvastam, hogy az e-mailt nem tudja legyőzni semmi. A legkönnyebben kereshető vissza bármely tartalom. A chat alkalmazások tényleg csak a nem komoly témákhoz valók, és az egy plusz, ha tudsz telefonálni vagy videózni velük. Működésükből adódóan a háttérben futnak, hacsak ki nem kapcsolod ezt a telefonban. Felesleges futniuk, mert küld valaki egy e-mailt, hogy "most ráérsz", és akkor bekapcsolod, a beszélgetés erejéig. Persze, ez "túl bonyolult". Kinek mennyire fontos az állandó jelenlét, eldönti maga. Azt, hogy mit használ, egy régi dal mondja meg ;): neked a divat mondja meg, hogy ki vagy. Ezzel talàn nincs is baj. Sokak inkább csak egy-egy alkalmazást használnak, telepítenek, .... amit a baráti, üzleti kör használ. Mert igen, sokkal hamarabb lemerül a telefon, ha sok fut. A beálllításokhoz pedig senki nem ért vagy nem szeretne foglalkozni ezzel. Csak használni a telefont. De ... sokan használják ezeket az alkalmazàsokat, hiszen a legtöbb ember telefon előfizetése nem teszi lehetóvé az ingyenes beszélgetést vagy SMS-t. A miértekről, s ez már más irány kicsit, nagyon sokat lehetne beszélni, miért használj szabad szoftvert,,  hogyan védd meg adataid bizonyos alkalmazások és szokásaid megváltoztatása segítségével.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve