Mik azok a kiadások, változatok és verziók?

kami911 képe

Kiadások és verziók

A Linux Mint két féle kiadásban érhető el. Az egyik kiadás alapja az Ubuntu és annak is az LTS ága, amely nagyon stabil. Ezt szokás Linux Mint-nek hívni. A másik kiadás pedig a Linux Mint Debian Edition (LMDE), amelynek alapja a Debian - Stable (stabil) ága. A kiadások bizonyos időközönként új, több funkcionalitással bíró verziókban jelennek meg.

Az Ubuntu alapokra építkező Linux Mint kiadásból nagyjából fél évente jelenik meg új verzió, amely általában az Ubuntu új verziója után 1-2 hónappal érkezik. A korábbi gyakorlattól eltérően a Linux Mint 17-es kiadását követő verziók (17.x verziók) mind az Ubuntu 14.04 LTS verziójára fognak épülni. A Linux Mint 18-es kiadásainak alapjául pedig az Ubuntu 16.04 szolgál, ahogy a 19-es sorozat alapja az Ubuntu 18.04, és a 20-es sorozaté az Ubuntu 20.04.

A Linux Mint Debian Edition ezzel szemben nem új verziókkal jelenik meg, hanem a meglévő verzió frissül az új funkciókkal. A verziók ilyen megközelítését „rolling disztribúciónak” nevezik, mert nincs egy meghatározott verzió, azaz az újdonságok folyamatosan kerülnek be a Linux Mint Debian Edition-be.

Ennek megfelelően a Linux Mint-ből jelenleg több támogatott verzió létezik, míg a Linux Mint Debian Edition-ból mindig csak egy lesz az aktuális:

Ubuntu alapú kiadások

Ubuntu alapú Linux Mint Lemezkép-fájlok letöltése

Debian alapú kiadás

 • Linux Mint Debian Edition 4 Debbie (LMDE, LTS verzió)
  A Linux Mint legújabb, Debian stable alapú kiadása.
  Támogatása folyamatosan, rolling release rendszerben.

Debian alapú Linux Mint Lemezkép-fájlok letöltése

Változatok

A Linux Mint és a Linux Mint Debian Edition többféle változatban létezik. Ezek a változatok a használandó ablakkezelőben, felhasználói felületben és a telepített alkalmazások körében különböznek. A különféle felhasználói felületek rendszerigénye is eltérő, így a telepítendő változatok kiválasztásánál a szimpatikus felület kiválasztása mellett érdemes megnézni, hogy a számítógép melyikkel működik a leghatékonyabban. A Linux Mint alapértelmezett felhasználói felülete a Cinnamon, de ugyanilyen jól működik a rendszeren a többi felület is. A használandó felületetnek megfelelő telepítőt, ISO-lemezképet kell majd letölteni, de a felhasználói felületet a későbbiekben is meg lehet változtatni.

Ubuntu alapú változatok

 • Cinnamon
 • MATE
 • Xfce
 • KDE (a legújabb verziókból ilyen kiadás már nem létezik)

Debian alapú változatok

 • Cinnamon
 • MATE